Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 31
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-06-2007
    Postime
    14
    ka than Allahu ne kuran: an nuk e kan mbytur as nuk e kan kryqezuar, por iu eshte perngjar aytre.

isau a.s. nuk u kryqezua por eshte ngirut lart te Allahu ne qiell ndersa ai qe u kqyrezua ishte ai q e kishte trathtuar Isaiun a.s., ndėrsa para se te shkaterrohet kjo dunja, do tė vijė edhe njėherė pėr ta plotėsuar misionin e tij dhe qka eshte ma e veqant ai do te gjykoj me Kur'an e jo me bibel, e cila u devijua nga ithtaret e tij.

i/e regjistruar Maska e il.Padrino
    Anėtarėsuar
    09-10-2007
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    131
    Pajtohna me ket shkrim te fisniku-student dhe Gostivari_usa. Ende pa lexu mire per fe, me eshte dukur absurde qe Zoti te kete bir, se me kete i bie te kete pas marredhenie me Mejremen (Marian), si ka mundesi qe ta kete lene te gozhdohet i gjalle birin e tij, e shume pyetje tjera.

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    A u kryqezua Jezusi!? (Pjesa e Dytė)

Ndėrkohė qė ai me Pjetrin nuk e kishin ungjillin unik pėr tė gjithė njerzit.

Madje, duke parė se mua m'u besua ungjilli pėr tė parrethprerėt, sikurse Pjetrit ai pėr tė rrethprerėt,(Galatėsve 2/7)

Nė ungjillin e Tij ai vendosi dogmėn e ringjalljes pėr tė qenė besimi i tij si Farise mė i pėrhapur se ai Saduce.

Kije parasysh Jezusin, Mesine dhe shpetimtarin e premtuar nga pasardhesit e Davidit. Perendia e ringjalli nga te vdekurit .Keshtu thuhet ne lajmin e mire,. te cilin po e shpall na ungjillin tim". (Letra e dyte dretuar Timoteut 2/8)

Gjithashtu ai filloi tė predikojė qė Jezusi ėshtė Biri i Perėndisė ndėrkohė qė vetė Jezusi kėtė e mohoi dhe se ai ka emrėtuar veten nė bibėl shpesh herė si “Bir i njeriut”

Pastaj shkoi menjehere ne sinagoga dhe predikoi pėr Jezusin si Birin e Perendise".(Veprat e Apostujve 9/20):

Ndėrsa Jezusi i ndaloi njerzit ta emėrtonin ashtu

"Shuma veta i liroi nga shpirtarat e keqinj; dhe keta bertiten: "Ti je Biri i Perendise". Por Jezusi i urdheroi rreptesisht tė mos flitnin sepse e dinin qe ai ishte Mesia". (Luken 4/41)(tek ungjijtė e tjerė fjala bir i i perėndisė nuk pėrmendet pasi pėrmendet vetėm fjala Krishti Perėndisė. Shiko (Marku 8/29) ,(Luka 9/20-21)

Jezusi predikoi dhe profetizoi se kur njerzit do ta hyjnizonin duhet tiu vinin ndėrmend se ai nuk i bėnte gjėrat vetė por me fuqinė e Zotit.

Ata nuk e kuptuan se ai po u fliste atyre pėr Atin. Atėherė Jezusi u tha atyre: "Kur ta keni lartėsuar Birin e njeriut, atėherė do tė njihni se unė jam, dhe se nuk bėj asgjė prej vetvetes, por i them kėto gjėra ashtu si Ati mė ka mėsuar.Dhe ai qė mė ka dėrguar ėshtė me mua; Ati s'mė ka lėnė vetėm, sepse bėj vazhdimisht gjėrat qė i pėlqejnė".(Gjoni 8/27-29)

Po ashtu bibla na tregon se fjala Zot ėshtė pėrdorur nė vend tė emrit Zotėri dhe jo pėr Krijuesin e qiejve dhe tokės.Maria mendon se ėshtė kopėshtari dhe i thotė Zot po kėshtu priftėrinjtė e emėrtojnė Pilatin Zot.Pra kjo tregon qartė se fjala Zot nė biblė kur i drejtohet njerzve si Jezusit, Pilatit etj ka kuptimin Zotėri dhe jo Perėndi.
    Jezusi i tha: "O grua, pse po qan? Kė kėrkon?". Ajo, duke menduar se ishte kopshtari, i tha: "Zot, po e pate hequr ti, mė trego ku e vure dhe unė do ta marr".(Gjoni 15/15)
    Dhe tė nesėrmen, qė ishte mbas ditės sė Pėrgatitjes, krerėt e priftėrinjve dhe farisenjtė u mblodhėn te Pilati, duke thėnė: "Zot, na ra nė mend se ai mashtruesi,. ..(Mateu 27/62-63)

Sikurse thuhet tek Korintėsave.
    Po a nuk e pashė Jezu Krishtin, Zotėrinė tonė?(1 e Korintėsave 9/1)
    Shumė gjėra nga ato qė u tha Jezusi nuk u shkruajtėn nė bibėl dhe ato qė u shkruajtėn u ndėrruan mė vonė nga njerzit pėr ta shpallur atė qėllimisht bir tė Zotit kur ai e mohonte kėtė gjė duke emėrtuar veten e tij qindra herė nė biblė si “Bir njeriu”.

Jezusi bėri edhe shumė shenja tė tjera nė prezencėn e dishepujve tė tij, tė cilat nuk janė shkruar nė kėtė libėr. Por kėto gjėra janė shkruar qė ju tė besoni se Jezusi ėshtė Krishti, Biri i Perėndisė dhe qė, duke besuar, ta keni jetėn nė emėr tė tij.(Gjoni 20:30-31)

Gjithashtu Jezusi i ndaloi njerzit ta adhuronin atė por tė besonin vetėm tek Zoti.

Dhe mė kot mė adhurojnė, duke i mėsuar doktrina qė janė urdhėrime nga njerėzit"".(Mateu 15/9)

Dhe, si shkoi pak pėrpara,(Jezusi) ra me fytyrė pėr tokė dhe lutej duke thėnė: "Zoti im, nė qoftė se ėshtė e mundur, largoje prej meje kėtė kupė; megjithatė, jo si dua unė, por si do ti". (Mateu 26-39)

A e pa Pali nė realitet Jezusin si vegim?

Sipas Biblės dy janė versetet qė tregojnė se Pali pati nje vegim tė Jezusit

‘Por ndodhi qė, ndėrsa po udhėtonte dhe po i afrohej Damaskut, befas rreth tij vetėtiu njė dritė nga qielli. Dhe, si u rrėzua pėrtokė, dėgjoi njė zė qė i thoshte: ``Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?``. Dhe ai tha: ``Kush je, Zot?``. Dhe Zoti tha: ``Unė jam Jezusi, qė ti e pėrndjek; ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave``.. . Dhe njerėzit qė udhėtonin me tė ndaluan tė habitur, sepse dėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri. (Veprat, 9/3-7)

Ndėssa nė versetin tjetėr thuhet

Dhe mė ndodhi qė, kur isha duke udhėtuar dhe po i afrohesha Damaskut, aty nga mesi i ditės, papritmas njė dritė e madhe nga qielli vetėtiu rreth meje. Dhe unė rashė pėrdhe dhe dėgjova njė zė qė po mė thoshte: "Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?". Dhe unė u pėrgjigja: "Kush je ti, o Zot?" Edhe ai mė tha: "Unė jam Jezus Nazareasi, tė cilin ti e pėrndjek". Edhe ata qė ishin me mua e panė dritėn dhe u trembėn, por nuk dėgjuan zėrin e atij qė mė fliste. (Veprat, 22/6-9)

Nė tė dy versetet tregohet se Pali pa njė dritė tė madhe e cila e rrėzoi pėrtokė dhe se dėgjoi zėrin e njė qėnie qė i tha se jam Jezusi.Ndėrkohė qė tek verseti i parė biblik (Veprat, 9/3-7) thuhet se njerzit qė ishin me Palin “dėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri” ndėrsa tek verseti i dytė (Veprat, 22/6-9) thuhet “ata qė ishin me mua e panė dritėn dhe u trembėn, por nuk dėgjuan zėrin e atij qė mė fliste”.Pra versetet kundėrshtojnė njėri tjetrin nė dėgjimin ose jo tė zėrit nė shikimin apo jo tė dritės.Po ashtu thuhet se Pali kaloi nė ekstazė(?) gjatė kėsaj ngjarje.

Dhe ndodhi qė, kur u ktheva nė Jeruzalem dhe isha duke u lutur nė tempull, u rrėmbeva nė ekstazė,(Veprat 22/17)

Kjo ngjarje do tė pėrbėnte kthesėn e Palit nga rruga e tij pėr tu bėrė pastaj kryetar i sektit Nazaretas e mė pas i sektit krishter.Pavarsisht se vegimet janė gjėra mistike ne do shikojmė se cfarė thotė bibla pėr kėtė ngjarje dhe konkretisht si e profetizon Jezusi njerzit qė do tė thojnė se kemi parė Jezusin.

>>>
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Profecia e Jezusit pėr Palin

1 Tani kur Jezusi doli nga tempulli dhe po largohej, dishepujt e tij iu afruan pėr t'i treguar ndėrtesat e tempullit.2 Por Jezusi u tha atyre: "A nuk i shikoni ju tė gjitha kėto? Nė tė vėrtetė po ju them se kėtu nuk do tė mbetet asnjė gur mbi gur qė nuk do tė rrėnohet".3 Pastaj, kur ai u ul tė rrinte nė malin e Ullinjve, dishepujt e vet iu afruan mėnjanė dhe i thanė: "Na thuaj, kur do tė ndodhin kėto gjėra? Dhe cila do tė jetė shenja e ardhjes sate dhe e mbarimit tė botės?".4 Dhe Jezusi duke u pėrgjigjur u tha atyre: "Ruhuni se mos ju mashtron ndokush!5 Sepse shumė do tė vijnė nė emrin tim, duke thėnė: "Unė jam Krishti" dhe do tė mashtrojnė shumė njėrėz.8 Por tė gjitha kėto gjėra do tė jenė vetėm fillimi i dhembjeve tė lindjes.9 Atėherė do t'ju dorėzojnė nė mundime dhe do t'ju vrasin; dhe tė gjithė kombet do t'ju urrejnė pėr shkak tė emrit tim.10 Atėherė shumė do tė skandalizohen, do ta tradhėtojnė njeri tjetrin dhe do tė urrejnė njeri tjetrin.11 Dhe do tė dalin shumė profetė tė rremė, dhe do tė mashtrojnė shumė njerėz.12 Dhe, duke qenė se paudhėsia do tė shumohet, shumėkujt do t'i ftohet dashuria;13 por ai qė do tė ngulmojė deri nė fund do tė shpėtohet.14 Dhe ky ungjill i mbretėrisė do tė predikohet nė gjithė botėn si njė dėshmi pėr gjithė kombet, dhe atėherė do tė vijė mbarimi".15 "Kur tė shihni, pra, neverinė e shkretimit, qė ėshtė parathėnė nga profeti Danieli, qė ka zėnė vend nė vendin e shenjtė (kush lexon le ta kuptojė)16 atėherė ata qė janė nė Juda, le tė ikin ndėr male.17 Kush ndodhet mbi taracėn e shtėpisė, tė mos zbresė pėr tė marrė diēka nė shtėpinė e vet;18 dhe kush ėshtė ndėr ara, tė mos kthehet pėr tė marrė mantelin e tij.19 Por mjerė gratė shtatzėna dhe ato qė do t'u japin gji fėmijėve nė ato ditė!20 Dhe lutuni qė ikja juaj tė mos ndodhė nė dimėr, as tė shtunėn,21 sepse atėherė do tė ketė njė mundim aq tė madh, sa nuk ka ndodhur kurrė qė nga krijimi i botės e deri mė sot, dhe as nuk do tė ketė mė kurrė!22 Dhe, po tė mos shkurtoheshin ato ditė, asnjė mish nuk do tė shpėtonte; por pėr shkak tė tė zgjedhurve, ato ditė do tė shkurtohen.( Mateu 24)

Nė kėtė pjesė tė profecisė Jezusi flet pėr shkatarrimin e tempullit nė Juruzalem.

“Nė tė vėrtetė po ju them se kėtu nuk do tė mbetet asnjė gur mbi gur qė nuk do tė rrėnohet"(Mateu 24/2)

Ndėrsa dishepujt e tij e pyetėn se ku do tė ndodhė kjo ai u tregoi si shenjė paraprirėse tė saj.

"Ruhuni se mos ju mashtron ndokush!5 Sepse shumė do tė vijnė nė emrin tim, duke thėnė: "Unė jam Krishti" dhe do tė mashtrojnė shumė njėrėz. (Mateu 24/4-5)

Sipas Jezusit kėto do tė ishin shenjat e para tė prishjes sė Tempullit.Kush erdhi me emrin e Jezusit dhe pretendoi se e pa Jezusin para prishjes sė tempullit nga romakėt nė vitin 73.Askush tjetėr pėrvec Palit.Ai pretendoi se ungjillin e tij e kishte marrė nga Jezusi ndėrkohė qė ai vetėm kishte parė njė dritė qė i foli pėr pėrndjekjen dhe jo pėr ungjillin.

Tani, o vėllezėr, po ju vė nė dijeni se ungjilli qė ėshtė shpallur nga unė, nuk ėshtė sipas njeriut sepse unė nuk e kam marrė as e kam mėsuar nga ndonjė njeri, por e kam marrė nėpėrmjet njė zbulese nga Jezu Krishti.(Galatėsve 1/11-12)

Pali emėrohet nė bibėl si Jezu Krishti Vetė.

Dhe ju nuk mė pėrbuzėt aspak dhe s`patėt neveri pėr provėn qė ishte nė mishin tim, por mė pranuat si engjėll Perėndie, si Jezu Krishtin vet.(Galatsve 4/14)

Mė pas j Jezusi profetizoi pėr ardhjen e romakėve ne tempull dhe vrasjen e banorėve.(Pėr mė shumė rreth kėtij verseti shiko tek kapitulli Shenjat e ardhjes sė Jezusit)

"Kur tė shihni, pra, “neverinė e shkretimit”, qė ėshtė parathėnė nga profeti Danieli, qė ka zėnė vend nė vendin e shenjtė (kush lexon le ta kuptojė)16 atėherė ata qė janė nė Juda, le tė ikin ndėr male.(Mateu 24/15)

Jezusi u ndal prapė tek kėto mashtrues tė cilėt do tė ishin rreziku krendencial i mėsimeve tė tij.Ai profetizon se si do tė quhen dhe cfarė do tė bėjnė kėtė profetė dhe krishtėr tė rremė.

, nė qoftė se dikush do t'ju thotė: "Ja, Krishti ėshtė kėtu", ose "ėshtė atje", mos i besoni. Sepse do tė dalin krishtėr tė rremė dhe profetė tė rremė, dhe do tė bėjnė shenja tė mėdha dhe mrrekulli tė tilla aq sa t'i mashtrojnė, po tė ishte e mundur, edhe tė zgjedhurit. Ja, unė ju paralajmėrova. Pra, nė qoftė se ju thonė: "Ja, ėshtė nė shkretėtirė", mos shkoni atje: "Ja, ėshtė nė dhomat e fshehta", mos u besoni.(Mateu 24/23-26)

Sipas verseteve biblike Jezusi i paralajmėron njerzit qė tė kenė kujdes dhe mos i besojnė njerzve tė cilėt do tė thojnė se kanė parė atė nė shkretėtirė.

23 Atėherė nė qoftė se dikush do t'ju thotė: "Ja, Krishti ėshtė kėtu", ose "ėshtė atje", mos i besoni. .(Mateu 24/23)

A ishte Pali ai qė tha se kishte parė Jezusin nė vegim.Pse Jezusi i thotė njerzve qė atyre qė pretendojnė se e kanė parė mos i besojnė? Ndoshta kjo pėr faktin se ai nuk do ti shfaqej nė tė vėrtetė asnjė njeriu dhe se shfaqja mund tė ishtė vepėr e dikujt tjetėr sikurse thuhet tek Ezeikeli.

Kanė pasur vegime tė rreme dhe shortari tė gėnjeshtėrta dhe thonė: "Zoti ka thėnė", ndėrsa Zoti nuk i ka dėrguar. Megjithatė ata shpresojnė qė fjala e tyre tė plotėsohet. A nuk keni pasur vallė vegime tė rreme dhe a nuk keni shqiptuar shortari tė gėnjeshtra? Ju thoni: "Zoti ka thėnė", kurse unė nuk kam folur".Prandaj kėshtu thotė Zoti, Zoti: "Me qenė se keni thėnė gėnjeshtra dhe keni pasur vegime tė gėnjeshtėrta, ja ku jam kundėr jush", thotė Zoti, Zoti.
    "Dora ime do tė jetė kundėr profetėve qė kanė vegime tė rreme dhe shqiptojnė shortari tė gėnjeshtra. Ata nuk do tė marrin pjesė nė kėshillėn e popullit tim, nuk do tė jenė tė shkruar nė rregjistrin e shtėpisė sė Izraelit dhe nuk do tė hyjnė nė vendin e Izraelit; atėherė do tė pranoni qė unė jam Zoti, Zoti.Sepse, po, sepse kanė bėrė popullin tim tė devijojė... (Ezekieli – 13/6-10)

Po kėshtu dhe Jeremia flet pėr ato qė profetizojnė pamje tė rreme.

Zoti mė tha: "Profetėt profetizojnė gėnjeshtra nė emrin tim; unė nuk i kam dėrguar, nuk u kam dhėnė asnjė urdhėr dhe nuk kam folur me ta. Ata ju profetizojnė njė pamje tė rreme, njė parashikim tė kotė dhe mashtrimin e zemrės sė tyre.. (Jeremia 14/14)

Pali deklaroi se ungjilli i tij nuk ėshtė prej njeriut por ishte zbulesė e Jezusit ndėrkohė qė ai pa vetėm njė dritė nga e cila u shushat nė tokė.Si e mėsoi Pali ungjillin nga Jezusi apo nga drita qė pa!?

Tani, o vėllezėr, po ju vė nė dijeni se ungjilli qė ėshtė shpallur nga unė, nuk ėshtė sipas njeriut, sepse unė nuk e kam marrė as e kam mėsuar nga ndonjė njeri, por e kam marrė nėpėrmjet njė zbulese nga Jezu Krishti.(Galatėsve 1/11-12)

Kurse tek letra Timoteut thotė qė ai e ka marrė nga “lajmi i mirė”

Kije parasysh Jezusin, Mesinė dhe shpėtimtarin e premtuar nga pasardhėsit e Davidit. Perendia e ringjalli nga tė vdekurit .Kėshtu thuhet nė lajmin e mire,. tė cilin po e shpall nė ungjillin tim". (Letra e dyte dretuar Timoteut 2/8)

Ndėrkohė nė njė verset tjetėr ai deklaron se ėshtė ungjill i njeriut.

O vėllezėr, po ju flas nė mėnyrėn e njerėzve: nė qoftė se njė besėlidhje ėshtė aprovuar, edhe pse ėshtė besėlidhje njeriu,.. . (Galatasve 3/15)

Kthehemi tek profecia e Jezusit i cili i kėshilloi njerzit qė tė ruhen nga njerzit mashtrues.

Sepse do tė dalin krishtėr tė rremė dhe profetė tė rremė, dhe do tė bėjnė shenja tė mėdha dhe mrrekulli tė tilla aq sa t'i mashtrojnė, po tė ishte e mundur, edhe tė zgjedhurit.25 Ja, unė ju paralajmėrova. (Mateu 24/24)

Kush ishin profetėt rremė dhe mėsuesit e rremė e dalė mbas Jezusit dhe para shkatarrimit tė tempullit nė vitin 73? Nė bibėl pėrmenden disa profetė tė cilėt nuk kishin shpallje hyjnore pėr tu quajtur profetė.

Por nė kishėn e Antiokisė ishin profetė dhe mėsues: Barnaba, Simeoni, i quajtur Niger, Luci nga Kireneas, Manaeni, qė ishte rritur bashkė me Herodin tetrark, dhe Sauli(Pali).(Veprat 13/1)

Fjalėt e Jezusit “do tė dalin krishtėr dhe profetė tė rremė” mund tė interpretohet dhe si njė paralajmėrim pėr ardhjen e antikrishtėve tė vegjėl.Kushdo qė quhet krishtėr i rremė mund tė emėrtohet dhe si antikrisht i vogėl pasi antikrishti i madh do tė paraqitet nė kohėn e ardhjes sė dytė tė Jezusit(pėr mė shumė shiko temėn “Shenjat e ardhjes sė Jezusit”).Pikė risht njė nga kėto krishtėr tė rremė ishte dhe Pali sipas Gjonit.

Sepse nė botė kanė dalė shumė mashtrues, tė cilėt nuk rrėfejnė se Jezu Krishti ka ardhur nė mish(si njeri); ky ėshtė mashtruesi dhe antikrishti. (1 e Gjonit 1/7)

Pra sipas Gjonit ai qė nuk thotė se Jezusi ka ardhur nė mish(si njeri) ėshtė antikrishti. Kėtė e pėrforcon dhe verseti tjetėr.

Shumė tė dashur, mos i besoni ēdo frymė, por i vini nė provė frymėrat pėr tė ditur nėse janė nga Perėndia, sepse shumė profetė tė rremė kanė dalė nė botė.Nga kjo mund tė njihni Frymėn e Perėndisė: ēdo frymė qė rrėfen se Jezu Krishti ka ardhur nė mish, ėshtė nga Perėndia.Dhe ēdo frymė qė nuk rrėfen se Jezu Krishti ka ardhur nė mish, nuk ėshtė nga Perėndia; dhe kjo ėshtė fryma e antikrishtit qė, siē e keni dėgjuar se vjen; dhe tashmė ėshtė nė botė. (1 e Gjonit 4/1-3)

Pra Gjoni nė letrėn e tij flet pėr ardhjen e profetėve tė rremė dhe antikrishtėve tė cilėt njė prej tyre ishte Pali “tashmė ėshtė nė botė” (Shiko dhe Veprat 13/1) dhe se kėtė e pėrforcon dhe verseti se “ēdo frymė qė nuk rrėfen se Jezu Krishti ka ardhur nė mish, nuk ėshtė nga Perėndia; dhe kjo ėshtė fryma e antikrishtit” ose “kanė dalė shumė mashtrues, tė cilėt nuk rrėfejnė se Jezu Krishti ka ardhur nė mish(si njeri); ky ėshtė mashtruesi dhe antikrishti”.

Kush ishte ai qė deklaroi se Jezusi nuk ka ardhur nė mish(si njeri)? Sigurisht ishte Pali nė letrat e tij.

Ruhuni nga qentė, ruhuni nga punėtorėt e kėqij, ruhuni nga tė prerėt. Sepse rrethprerja e vėrtetė jemi ne, qė i shėrbejmė Perėndisė nė Frymė dhe qė mburremi nė Krishtin Jezus pa besuar nė mish, (Filipianėve 3/2-3)

Prandaj tash e tutje ne nuk njohim mė askėnd sipas mishit; po, edhe sikur ta kemi njohur Krishtin sipas mishit, nuk e njohim mė ashtu. (2 e Korintasve 5/16)

Pikėrisht pėr kėtė thotė dhe Gjoni se nė atė kohė ishin shfaqur shumė antikrishtėr

Fėmijė, ėshtė ora e fundit. Dhe, sikurse e dėgjuat, antikrishti duhet tė vijė, dhe tani janė shfaqur shumė antikrishtė;. (1 e Gjonit 2/18) “shumė profetė tė rremė kanė dalė nė botė”.... dhe tashmė ėshtė nė botė.. (1 e Gjonit 4/1-3) “Sepse nė botė kanė dalė shumė mashtrues” (1 e Gjonit 1/7)

Kėto krishtėr tė rremė do tė bėjnė shenja tė mėdha.Edhe pse Pali bėri shenja tė mėdha duke dėbuar demonė e shenja tė tjera nė udhėtimet e tij kjo nuk e bėn atė njeri tė mirė tek Zoti sepse Jezusi thotė.

Ruhuni nga profetėt e rremė, tė cilėt vijnė te ju duke u shtėnė si dele, por pėrbrenda janė ujqėr grabitqarė. (Mateu 7/15)

>>>>

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Pali hiqej si dele.

Sepse, ndonėse jam i liruar nga tė gjithė, e bėra vetėn time shėrbėtor tė tė gjithėve qė tė fitoj sa mė shumė njerėz.Kėshtu e kam bėrė vetėn time Juda me Judenjtė pėr t'i fituar Judenjtė; e kam bėrė veten time si njė qė ėshtė nėn ligj me ata qė janė nėn ligj pėr t'i fituar ata qė janė nėn ligj;me ata qė janė pa ligj e kam bėrė veten time si pa ligj pėr tė fituar ata qė janė pa ligj.E kam bėrė veten time tė dobėt me tė dobėtit, pėr tė fituar tė dobėtit; e kam bėrė veten time gjithēka pėr tė gjithė, qė tė mund tė shpėtoj me ēdo mėnyrė disa njerėz. (1 e Korintasve 9/19-21)

Ndėrkohė qė ishte Ujk grabitqar.

Unė vetė mendova se ishte detyra ime tė bėj shumė gjėra kundėr emrit tė Jezusit Nazarenas.Dhe kėtė kam bėrė nė Jeruzalem; mbasi kam marrė pushtet nga krerėt e priftėrinjve, futa nė burg shumė shenjtorė dhe, kur i vrisnin, jepja miratimin tim.Dhe shpesh, duke shkuar nga njė sinagogė te tjetra, i kam detyruar tė blasfemojnė dhe, me zemėrim tė madh kundėr tyre, i kam pėrndjekur deri nė qytetet e huaja.[Veprat 26/9-11)

Jezusi i paralajmėron pėr kėto qė tė mos i besojnė edhe nėse tek ato bėjnė shenja dhe mrekulli me tė cilėt mahnisin njerzit.

Do tė dalin krishtėr tė rremė dhe profetė tė rremė, dhe do tė bėjnė shenja tė mėdha dhe mrrekulli tė tilla aq sa t'i mashtrojnė, po tė ishte e mundur, edhe tė zgjedhurit. Ja, unė ju paralajmėrova. (Mateu 24/23-26)

Pikėrisht Pali bėnte mrekulli duke dėbuar demonėt.

Dhe ajo e bėri kėtė shumė ditė me radhė, por Pali, i mėrzitur, u kthye dhe i tha frymės: ``Unė tė urdhėroj nė emėr tė Jezu Krishtit tė dalėsh prej saj``. Dhe fryma doli qė nė atė ēast.(Veprat 16/18)

Mirėpo Jezusi profetizon kundėr tij.

Shumė do tė mė thonė atė ditė: "O Zot, o Zot, a nuk profetizuam ne nė emrin tėnd, a nuk i dėbuam demonėt nė emrin tėnd, a nuk kemi bėrė shumė vepra tė fuqishme nė emrin tėnd?". Dhe atėherė unė do t'u sqaroj atyre: "Unė s'ju kam njohur kurrė; largohuni nga unė, ju tė gjithė, qė keni bėrė paudhėsi".(Mateu 7/15,22-23)

Pra nė profetizimet e Jezusit, Pali gjen vendin e vet dhe po kėshtu dhe nė profetizimet e profetėve tė tjerė pėr mėsuesit e rremė.Vazhdon profecia e Jezusit dhė kėshilla e tij pėr mėsuesit e rremė.

26 Pra, nė qoftė se ju thonė: "Ja, (Jezusi) ėshtė nė shkretėtirė", mos shkoni atje: "Ja,(Jezusi) ėshtė nė dhomat e fshehta", mos u besoni.(Mateu 24/26)

Sipas biblės, Jezusi i kėshillon besimtarėt qė mos i besojnė atyre njerzve qė deklarojnė se kanė parė Jezusin nė shkretėtirė ndėrkohė ishte Pali ai qė i pretendoi se pa njė vegim tė Jezusit nė shkretėtirė kur po kthehej nga Arabia pėr nė Damask.

As nuk u ngjita nė Jeruzalem tek ata qė ishin apostuj pėrpara meje, por shkova nė Arabi dhe u ktheva pėrsėri nė Damask. (Galatasve 1/17)

Po a nuk e pashė Jezu Krishtin, Zotėrinė tonė?(1 e Korintėsave 9/1)

‘Por ndodhi qė, ndėrsa po udhėtonte dhe po i afrohej Damaskut, befas rreth tij vetėtiu njė dritė nga qielli. Dhe, si u rrėzua pėrtokė, dėgjoi njė zė qė i thoshte: ``Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?``. Dhe ai tha: ``Kush je, Zot?``. Dhe Zoti tha: ``Unė jam Jezusi, qė ti e pėrndjek; ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave``... Dhe njerėzit qė udhėtonin me tė ndaluan tė habitur, sepse dėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri. (Veprat, 9/3-7)

Mirėpo cfarė ishte nė realitet kjo dritė qė pa Pali. A ishte ajo njė vegim i rremė i Jezusit ? A mund tė ishte ajo njė dritė prej ndonjė demoni ose fryme tė Satanait. Meqė Jezusi profetizoi se kush thotė se mė ka parė nė shkretėtirė mos u besoni atėherė kush ishte ai qė e mashtroi Palin.

Sipas Palit Satanai shėndėrrohet dhe nė ėngjėll drite.

Tė tillė apostuj tė rremė, janė punėtorė hileqarė, qė shndėrrohen nė apostuj tė Krishtit. Dhe nuk ėshtė pėr t`u ēuditur, sepse Satanai vet shndėrrohet nė engjėll drite.(2 Korintasave 11/13-14)

Nga e dinte Pali se ėngjėlli i satanait shėndėrrohej nė engjėll drite? Pali deklaron se ai dinte edhe se Jezusi ishte ngritur nė tė tretin qiell mirėpo njė ėngjėll i Satanait i sillte me grushta pėr tė mos treguar tė vėrtetėn.

Unė njoh njė njeri nė Krishtin, i cili, para katėrmbėdhjetė vjetėsh (a ishte nė trup, a ishte jashtė trupit, nuk e di; Perėndia e di), u rrėmbye gjer nė tė tretin qiell. Dhe e di se ai njeri (a me trupin ose pa trupin, nuk e di, Perėndia e di), u rrėmbye nė parajsė dhe dėgjoi fjalė tė patregueshme, qė nuk ėshtė e lejuar tė thuhen nga njeri. Pėr atė njeri unė do tė krenohem, por nuk do tė krenohem pėr veten time, veē se pėr dobėsitė e mia. Edhe sikur tė doja tė krenohesha, nuk do tė isha i marrė, sepse do tė flisja tė vėrtetėn; por nuk e bėj kėtė, se mos ndonjė mė ēmon mė tepėr nga ajo qė mė sheh, a mė tepėr nga ajo qė dėgjon nga unė.Dhe, qė tė mos mė rritet mendja pėr shkak tė jashtėzakonshmė risė sė zbulesave, m'u dha njė gjėmb nė mish, njė engjėll i Satanit, pėr tė mė rėnė me grushta, qė tė mos mbahem me tė madh..(2 Korintėsave 12/2-7)

Pėr kė thoshte Pali “Pėr atė njeri unė do tė krenohem”.!?

Krenohemi nė Krishtin Jezus pa besuar nė mish, (Filipianėve 3/2-3)

Pse thoshte Pali “m'u dha njė gjėmb nė mish, njė engjėll i Satanit, pėr tė mė rėnė me grushta”

Sepse nė vegimin e tij qė pa nė shkretėtirė iu tha nga drita “ ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave” (Veprat, 9/6)

‘Por ndodhi qė, ndėrsa po udhėtonte dhe po i afrohej Damaskut, befas rreth tij vetėtiu njė dritė nga qielli. Dhe, si u rrėzua pėrtokė, dėgjoi njė zė qė i thoshte: ``Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?``. Dhe ai tha: ``Kush je, Zot?``. Dhe Zoti tha: ``Unė jam Jezusi, qė ti e pėrndjek; ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave``... Dhe njerėzit qė udhėtonin me tė ndaluan tė habitur, sepse dėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri. (Veprat, 9/3-7)

Sipas biblės kjo si vepėr ishte mė dėshirėn e Zotit sepse vetėm me dėshirėn e Zotit mund tė terrorizoj njė demon sikurse thuhet nė dhiatėn tjetėr.

Fryma e Zotit ishte larguar nga Sauli dhe njė frym i keq e terrorizonte nga ana e Zotit.Shėrbėtorė t e Saulit i thanė "Ja, njė frym i keq tė shqetėson nga ana e Perėndisė.(1 i Mbretėrve, 16/14-15)

Prandaj kini kujdes se edhe me anė tė Satanait mund tė bėjnė mrekulli

Ardhja e atij tė paudhi do tė bėhet me anė tė veprimit tė Satanit, bashkė me ēudira, shenja dhe mrrekullish tė rreme,dhe nga ēdo mashtrim ligėsie pėr ata qė humbin, sepse nuk pranuan ta duan tė vėrtetėn pėr tė qenė tė shpėtuar. E prandaj Perėndia do t'u dėrgojė atyre njė gėnjim qė do t'i bėjė tė gabojnė, qė t'i besojnė gėnjeshtrės,qė tė dėnohen tė gjithė ata qė nuk i besuan sė vėrtetės, por pėrqafuan ligėsinė! (2 e Thesalonikasve 2/9-12)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Bibla eshte nje liber i shenjte edhe per myslymanet. Nje liber i shenjte nuk shpall genjeshtra!

Predikimi i Pjetrit ditėn e Rrėshajėve.

Atėherė Pjetri bashkė me tė Njėmbėdhjetėt u ēua nė kėmbė,
    e ngriti zėrin dhe tha:

“Burra judeas dhe ju tė gjithė qė banoni nė Jerusalem,
    mirė ta dini kėtė gjė e me kujdes dėgjojini fjalėt e mia!
    Kėta njerėz nuk janė tė dehur, siē po mendoni ju
    ‑ ju po shihni se ėshtė ora tre e mėngjesit ‑
    por po shkon nė vend fjala qė parafoli Joeli profet:

‘Nė ditėn e fundit ‑ thotė Hyji:

‘Do ta ndikoj shpirtin tim nė ēdo njeri

dhe bijtė tuaj e bijat tuaja do tė profetizojnė,

djelmoshat tuaj do tė shohin vegime,

e pleqtė tuaj do ėndėrrojnė.

Madje, edhe mbi shėrbėtorė e shėrbėtore tė mia
    atė ditė do ta ndikoj Shpirtin tim
    e do tė profetizojnė.

Do tė tregoj mrekulli lart nė qiell
    dhe shenja pėrmbi tokė poshtė
    gjak e zjarr e shtylla tymi.

Dielli do tė kthehet nė errėsirė
    e hėna nė gjak
    para se tė agojė dita e Zotit e madhe
    (dhe e lavdishme).

Dhe kushdo atėherė ta thėrrasė nė ndihmė
    Emrin e Zotit, do tė shėlbohet.’

Burra tė Izraelit, dėgjojini kėto fjalė:
    Jezusin Nazarenas
    ‑ njeri qė Hyji e pėrforcoi para jush
    me vepra tė madhėrueshme, me mrekulli dhe me shenja, qė siē e dini
    ‑ me anė tė tij i bėri ndėr ju;
    kėtė, tė tradhtuar sipas vullnetit tė caktuar
    dhe parapamjes sė Hyjit ‑
    ju e kryqėzuat dhe e vratė me duar tė tė pafeve.
    Por Hyji e ngjalli
    duke e shpėtuar nga tmerri i vdekjes,
    sepse s’ishte e mundur
    qė vdekja ta mbante nėn sundimin e vet.
    E njėmend, pėr tė Davidi thotė:

‘Zotėrinė e kam gjithmonė para sysh,

sepse Ai mė rri nė anė tė djathtė qė tė mos rrėzohem.

Prandaj galdon zemra ime dhe brohorit gjuha ime,

po dhe trupi im do tė pushojė me shpresė,

sepse Ti nuk do ta lėsh shpirtin tim nė Nėntokė

as s’do tė lejosh qė Shenjti yt tė kalbet.

Ti ma tregove udhėn qė shpie nė jetė:

nė praninė tėnde do tė mė mbushėsh me gėzime.’

Vėllezėr, mė lejoni t’jua them haptas:
    Davidi patriark vdiq, u varros
    dhe varri i tij ėshtė edhe sot e kėsaj dite ndėr ne.
    Por ai, pasi ishte profet
    dhe pasi e dinte se Hyji, iu pėrbetua me betimin
    se njė nga pasardhėsit e tij do tė hipte nė fronin e tij,
    qė mė parė e parapa
    dhe paralajmėroi ngjalljen e Krishtit, kur tha:

‘Nuk qe lėnė nė Nėntokė

as trupi i tij nuk e provoi kalbėzimin.’

Po kėtė Jezus Hyji e ngjalli!
    Tė gjithė ne e dėshmojmė kėtė gjė!
    E djathta e Hyjit, pra, e lartėsoi, prej Atit e mori Premtimin
    ‑ Shpirtin Shenjt dhe e ndikoi ashtu siē po shihni
    e po dėgjoni [edhe] ju vetė.
    E pra, Davidi nuk qe ngritur nė qiell, e megjithatė thotė:

‘I tha Zoti Zotit tim:

rri nė tė djathtėn time

derisa t’i vė armiqtė e tu

shtrojė tė kėmbėve tė tua!’

Le ta dijė, pra, pa farė dyshimi mbarė populli i Izraelit
    se mu kėtė Jezus, qė ju e kryqėzuat,
    Hyji e bėri Zotėri e Mesi.”

Kur i dėgjuan kėto fjalė, u tronditėn nė zemėr
    dhe i thanė Pjetrit e apostujve tė tjerė:

“Ēfarė duhet tė bėjmė ne, o vėllezėr?”

Pjetri u dha pėrgjigje:

“Kthehuni dhe secili prej jush le tė pagėzohet nė emėr tė Jezu Krishtit
    qė t’ju falen mėkatet e atėherė do ta merrni dhuratė
    ‑ Shpirtin Shenjt.
    Sepse ky Premtim u bė pėr ju,
    pėr fėmijėt tuaj e pėr tė gjithė ata prej sė largu,
    tė gjithė ata qė Zotėria, Hyji ynė, do t’i thėrrasė”.

Por edhe me shumė fjalė tė tjera prore i pėrbente
    dhe i nxiste duke thėnė:

“Shpėtohuni nga kjo brezni e mbrapshtė!”

Ata qė e pranuan fjalėn e tij, u pagėzuan e kėshtu,
    atė ditė, u kthyen rreth tri mijė vetė.

Bashkėsia e parė e tė krishterėve

E ishin vazhdimisht tė kujdesshėm pėr ta pėrvetėsuar mėsimin e apostujve
    dhe nuk mungonin nė mbledhjet vėllazėrore, nė ndarjen e bukės e nė lutje.

Njė frikė e madhe pushtonte ēdo njeri:
    apostujt bėnin shumė mrekulli
    dhe shenja tė bindshme.
    Tė gjithė ata qė besuan,
    qėndronin sė bashku dhe gjithēka kishin tė pėrbashkėt.
    Shitnin pronat dhe pasuritė qė kishin
    dhe ua ndanin tė gjithėve sipas nevojės sė secilit.
    Pėr ēdo ditė shkonin sė bashku e rregullisht nė Tempull,
    nė shtėpi ndanin bukėn dhe me hare
    e me thjeshtėsi ushqeheshin sė bashku.
    I jepnin lavdi Hyjit e mbarė populli i kishte fort pėr hir.
    Vetė Zoti ēdo ditė i shtonte bashkėsisė nga ata qė shėlbohen.

Vap, 2,14-47.

Fisnik student, nje gje e kundershton te verteten! Te marresh nje fjalim, nje pohim per sh. nga Kurani,
    e pastaj te vertetosh se cka eshtre shkruar atje vertetohewt edhe nga bibla...
    Dhe vertetohet kete duke injoruar nje pjese te madhe e Bibles.
    Kjo nukk eshte korrekte! Nuk eshte nje metode shkencor per te studiuar nje liber!

Torrkerry

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Tė ngjallurit e Krishtit.

BIBLA ESHTE NJE LIBER I SHENJTE EDHE PER MYSLYMANET. DUHET TA R4ESPEKTONI.
    nJE MENYRE PER TA RESPEKTUAR ESHTE QE TA LEXONI PER TE KUPTUAR MESAZHIN E VERTETE QE hYJI NA DHA PER SHELBIMIN TONE. nUK E RESPEKTOJNE BIBLEN ATA QE E MASAKROJNE PER TE PROVUAR QE ESHTE E VERTETE MESIMIN E KURANIT PER JEZU KRISHTIN!

Tani, o vėllezėr, po ju pėrkujtoj Ungjillin,
    qė ju pata predikuar, qė e pranuat e nė tė cilin qėndroni.
    Me anė tė tij jeni nė udhėn e shėlbimit
    nėse do ta mbani ashtu si jua kam predikuar;
    pėrveē se nė paēi besuar kot.

Dhe njėmend, mė sė pari ju shpalla ato tė vėrteta
    qė edhe unė vetė i mora:
    se Krishti vdiq pėr mėkatet tona siē e paralajmėroi Shkrimi i shenjtė.

Qe varrosur e tė tretėn ditė u ngjall sė vdekuri si u tha nė Shkrimin e shenjtė.

Iu duk Kefės e pastaj tė Dymbėdhjetėve.

Pastaj iu duk vėllezėrve qė ishin sė bashku mė shumė se pesėqind vetė,
    prej tė cilėve shumica janė ende gjallė e disa kanė vdekur.
    Pastaj iu dėftua Jakobit e pastaj tė gjithė apostujve.

Mė sė fundi m’u dėftua edhe mua ‑ dėshtakut.

E nė tė vėrtetė, unė jam mė i vogli ndėr apostuj;
    unė nuk jam i denjė as tė quhem apostull,
    sepse e kam salvuar Kishėn e Hyjit.
    Por, nė saje tė hirit tė Hyjit, jam ky qė jam,
    dhe hiri i tij nė lidhje me mua nuk ka qenė i kotė.
    Madje u mundova tė veproj mė shumė se tė gjithė ata,
    njėmend, jo unė vetėm, por edhe hiri i Hyjit me mua.

Pra, si unė, ashtu edhe ata: kėshtu predikojmė e kėshtu edhe ju besuat.

Ngjallja prej vdekjes

Por, nė qoftė se predikohet se Krishti ėshtė ngjallur prej tė vdekurish:
    si atėherė disa prej jush thonė: “Nuk ka ngjallje prej tė vdekurve.”?
    Po qe se tė vdekurit nuk do tė ngjallen
    ‑ atėherė as Krishti nuk ėshtė ngjallur.
    Por, nė qoftė se Krishti me tė vėrtetė nuk ėshtė ngjallur,
    [atėherė] i kotė ėshtė predikimi ynė ‑ i kotė besimi juaj.
    Atėherė edhe ne do tė ishim dėshmitarė tė rrejshėm kundėr Hyjit,
    sepse kemi dėshmuar kundėr Hyjit duke pohuar se Hyji e ngjalli Krishtin,
    tė cilin nuk e ka ngjallur, nė qoftė se tė vdekurit nuk ngjallen.
    Sepse, nė mos u ngjallshin tė vdekurit, as Krishti nuk ėshtė ngjallur.
    Po nė qoftė se Krishti nuk ėshtė ngjallur, e kotė ėshtė feja juaj,
    ende jeni nė mėkatet tuaja.
    Atėherė edhe ata qė vdiqėn nė Krishtin, u borėn.
    E nė qoftė se nė Krishtin shpresojmė vetėm nė tė mirat e kėsaj jete,
    atėherė ne jemi njerėzit mė tė mjerėt.

Por, vėrtet, Krishti u ngjall prej tė vdekurve! Ai ėshtė fryti i parė i tė vdekurve!

Kėshtu, pra, nėpėr njė njeri erdhi vdekja,
    pėrsėri nėpėr njė NJERI vjen ngjallja prej sė vdekuri.
    Dhe, sikurse nė Adamin vdesin tė gjithė njerėzit,
    ashtu nėpėr Krishtin tė gjithė njerėzit do ta rifitojnė jetėn.
    Veēse, secili sipas radhės sė vet: njė herė fryti i parė ‑ Krishti,
    pastaj, nė Ditėn e Gjyqit, ata qė i pėrkasin Krishtit,
    pastaj ‑ mbarimi, kur Krishti t’ia dorėzojė mbretėrinė Hyjit Atė,
    pasi tė ketė asgjėsuar ēdo parėsi, ēdo pushtet e ēdo fuqi.
    Sepse Atij i takon tė mbretėrojė
    derisa t’i vėrė nėn kėmbėt e tij tė gjithė armiqtė e tij.
    Armiku i fundit qė do tė asgjėsohet, do tė jetė vdekja.
    Sepse “gjithēka ka vėnė nėn kėmbėt e tij”.
    E kur thotė Shkrimi i shenjtė: “Gjithēka i ka vėnė nėn kėmbė”
    ‑ merret vesh, gjithēka, me pėrjashtim tė Atij,
    qė ia nėnshtroi tė gjitha.
    E kur t’ia ketė nėnshtruar tė gjitha,
    [edhe] vetė Biri do t’i nėnshtrohet Atij qė ia nėnshtroi tė gjitha,
    qė Hyji tė jetė gjithēka nė tė gjithė.

Nėse nuk ėshtė kėshtu, ēka fitojnė atėherė ata qė pagėzohen pėr tė vdekur?
    Nė qoftė se tė vdekurit kurrsesi nuk ngjallen,
    pse atėherė tė pagėzohen pėr ta?
    Po edhe ne, pėrse atėherė e vėmė veten nė rrezik pėr ēdo moment?
    Pėr ēdo ditė vdes, [o vėllezėr],
    pasha lavdinė qė e kam pėr shkak tuaj te Jezu Krishti, Zoti ynė!

Ēfarė dobie do tė kemi
    nė qoftė se kam luftuar vetėm si njeri kundėr egėrsirave nė Efes?
    Nė qoftė se tė vdekurit nuk ngjallen, atėherė:
    ‘Tė hamė e tė pimė se nesėr do tė vdesim!’

Mos e rreni veten: ‘Bisedat e kėqija i prishin zakonet e mira.’

Mblidhni mirė mendtė e mos mėkatoni,
    se ‑ pėr turpin tuaj po e them ‑ disa prej jush nuk e njohin Hyjin.

Trupi i ngjalljes

Por, ndokush do tė pyesė: “Si ngjallen tė vdekurit?”
    dhe: “Me ēfarė trupi do tė vijnė?”

I pamend! Ēka ti mbjell, nuk e fiton jetėn, po s’vdiq!
    Dhe ēka mbjell, nuk mbjell trupin e ardhshėm,
    por njė kokėrr tė thjeshtė ‑ po e zėmė gruri apo tė ndonjė fare tjetėr.
    Pastaj Hyji i jep lėndėn ashtu si ai do, ‑ secilės farė trupin e vet.

E ēdo trup nuk ėshtė i njėjtė me ēdo trup tjetėr.
    Tjetėr ėshtė trupi i njeriut, tjetėr trupi i kafshėve,
    tjetėr trupi i shpendėve, e tjetėr trupi i peshqve.
    E ka trupa qiellorė e trupa tokėsorė;
    por tjetėr ėshtė shkėlqimi i trupave qiellorė
    e tjetėr ai i trupave tokėsorė.
    Tjetėr ėshtė shkėlqimi i diellit e tjetėr ai i hėnės e tjetėr ai i yjeve;
    madje ylli prej yllit dallohet nė shkėlqim.

Kėshtu edhe ngjallja e tė vdekurve:
    mbillet nė shkatėrrueshmėri
    e ngjallet nė pashkatėrrueshmėri;
    mbillet nė ēnderim e ngjallet nė lavdi;
    mbillet nė dobėsi e ngjallet nė fuqi;
    mbillet trup lėndor e ngjallet trup shpirtėror.

Nėse ka trup lėndor, ka edhe trup shpirtėror.
    Kėshtu edhe ėshtė shkruar:
    ‘Njeriu i parė, Adami ‑ u bė shpirt i gjallė,
    Adami i fundit ‑ Shpirti qė jep jetėn.
    Por, nuk qe mė parė qenia shpirtėrore,
    por qenia lėndore
    e atėherė u bė qenia shpirtėrore.
    Njeriu i parė ėshtė nga toka, tokėsor;
    njeriu i dytė nga qielli.
    Si ėshtė njeriu tokėsor, tė tillė janė edhe tokėsorėt,
    si ėshtė njeriu qiellor, tė tillė janė edhe qiellorėt.
    Siē kemi qenė nė pėrngjasimin e njeriut tokėsor,
    ashtu do tė jemi edhe nė pėrngjasimin e njeriut qiellor.

Dhe, ja, vėllezėr, se ēka unė pohoj:
    mishi e gjaku nuk mund ta trashėgojnė Mbretėrinė qiellore,
    as shkatėrrueshmėria nuk e trashėgon pashkatėrrueshmėrinė.

Ja, po jua tregoj misterin:
    nuk do tė vdesim tė gjithė, por tė gjithė do tė shndėrrohemi.
    Pėrnjėherė, sa ēel e mbyll syrin, nė zėrin e borisė sė fundit
    ‑ sepse do tė bjerė boria ‑
    tė vdekurit do tė ngjallen tė pashkatėrrueshėm
    edhe ne do tė shndėrrohemi.
    Sepse, ky trup i shkatėrrueshėm do tė vishet me pashkatėrrueshmėrinė,
    dhe ky trup i vdekshėm, do tė vishet me pavdekshmėrinė.
    Dhe, kur ky trup i shkatėrrueshėm, tė veshė pashkatėrrueshmėrinė
    dhe ky trup i vdekshėm tė veshė pavdekshmėrinė,
    atėherė do tė shkojė nė vend fjala e Shkrimit tė shenjtė:

‘Vdekja u pėrpi nė fitore.

O vdekje, ku ėshtė ngadhėnjimi yt?

Ku ėshtė, o vdekje, thimthi yt?’

Thimthi i vdekjes mėkati; fuqia e mėkatit Ligji.

Ta falėnderojmė Hyjin qė na e jep fitoren
    nėpėr Jezu Krishtit, Zotit tonė.

Prandaj, vėllezėrit e mi tė dashur,
    tė jeni tė qėndrueshėm, tė palėkundshėm
    e pėrparoni vazhdimisht nė veprėn e Zotit,
    tė vetėdijshėm se mundi juaj nuk mbetet i pafrytshėm nė Zotin.

1 Kor, kap 15.

Torrkerry

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    I nderuar Fisnik.
    kam kopiuar keta dy kapituj e Bibles, sepse jane me rendesi kur flitet per ringjalljen e Krishtit
    dhe jam i sigurt qe ti qe je nje nejri inteligjent, nuk i ke lexuar me perpara.
    Nga Bibla ti lexon vetem ato pjese qe disa tjeter pergatisin. E gjithcka vjen nga ekzegjesi racionaliste e Bibles. Kjo rryme filozofike e kundershton cdo fe, dhe nuk kuptoj sepse ju e perdorni kete filozofi per te kundershtuar Biblen, nga momenti qe kjo rryme filozofike ka filluar te kundershtoje edhe ju dhe kurani. Nuk eshte e vertete se disa fillojne te bejne huluntime mbi origjinen e Kuranit? Mbi demokracine ne Kuranin? Mbi rolkin e grues ne Kuranin?...E qe jane gjithmone me shume ata qe thone se kuptimi i juaj per zbritjen nga qielli dhe frymezimin e Kuranit eshte qesharak?...

Me nderime.

Torrkerry
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga torrkerry : 15-04-2010 mė 05:06

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Fisniku, i kam lexuar postimet e tua!
    Me te vertete ia more vendin Mjekesise!
    Me mirė qe te komentosh Kuranin!
    Nga fillimi e deri ne fund, ne komentimet e tua, nuk e gjej Boiblen! Ti ngaterron gjithcka, ne nje menyre te pabesueshme. Versetet qe ti perdor per te vertetuar mesimin e Kuranit per Jezusin e per
    te mbeshtetur tezine se ungjilli i Palit dhe i Pjetrit jane te ndryshem, ne kontekstin e tyre, nuk kane kuptimin qe ti ua ke dhene atyre...Kjo mund te provohet nga citimi i pare i yti e deri ne fund.
    Nuk mund te manipulosh ne kete menyre Biblen, qe eshte nje liber i shenjte edhe per ju, dhe libri i shenjte i te krishtereve.
    Nje shembull e bej: per vuajtjet, per vdekjen ne Kryq dhe per ringjalljen e Jezusit nuk flet vetem shen Pali, por edhe 4 ungjilltaret, edhe Veprat e Apostujve, edhe shen Gjoni, edhe shen Pjetri. Madje per keto doktrinat shen Pali shkruan me pak se te tjeret!

Me nderime.

Torrkerry
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga torrkerry : 15-04-2010 mė 09:54

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    20-04-2010
    Postime
    13
    ISA a.s. tha : Unė nuk u kam thėnė asgjė tjetėr, pėrveē asaj qė mė ke urdhėruar Ti: “Adhurojeni Allahun, Zotin tim dhe Zotin tuaj”

Po ashtu Zoti i Madhėruar nė Kuranin librin e Tij tė fundit tė shpallur Muhamedit s.a.v.s., ua tėrheq vėrejtjen njerėzve, sidomos tė krishterėve, lidhur me Jezusin dhe Nėnėn e tij, me ē’rast thotė:

“Mesihu, i biri i Merjemes, ėshtė vetėm njė i dėrguar. Edhe para tij kanė kaluar tė dėrguar. Nėna e tij pėrherė ka qenė e drejtė. Qė tė dy hanin ushqim. Shiko si ua shpjegojmė atyre shpalljet tona dhe shih si largohen nga e Vėrteta! Thuaju (o Muhamed): “Si mundet vallė, qė ju adhuroni nė vend tė Allahut, atė qė nuk ėshtė nė gjendje t’ju sjellė as dėm e as dobi, ndėrkohė Allahu dėgjon dhe di ēdo gjė?!”. (El Maide 75-76)

“Pastaj Allahu do tė thotė (nė Ditėn e Gjykimit): “O Isa, i biri i Merjemes! Ti ishe ai qė u the njerėzve: “Adhuromėni mua dhe nėnėn time si zota krahas Allahut”?! Isai do tė thotė: “Qofsh i lartėsuar dhe i lavdėruar! Mua nuk mė takon tė them diēka, pėr tė cilėn nuk kam aspak tė drejtė! Po ta kisha thėnė ndonjėherė, Ti me siguri do ta dije. Ti e di ēfarė ka nė shpirtin tim, po unė nuk e di ēfarė ka nė Veten Tėnde. Vetėm Ti i di tė gjitha tė fshehtat. Unė nuk u kam thėnė asgjė tjetėr, pėrveē asaj qė mė ke urdhėruar Ti: “Adhurojeni Allahun, Zotin tim dhe Zotin tuaj!” Kam qenė dėshmitar, pėr sa kohė qė kam jetuar midis tyre dhe, qėkurse mė more mua, vetėm Ti ishe mbikėqyrės i tyre. Ti je Dėshmitar pėr ēdo gjė”. (El Maide 116-117)

Komentuesi shqiptar i Kur’anit (Tefsirologu) Hafiz Ibrahim Dalliu, kur i komenton kėto ajete tė sures El-Maide 75 dhe ajetin 116-117 thotė: “Zoti e ka bėrė tė pavlerė besimin e tė krishterė me tri mėnyra:
    Isai ka nėnė. Atėherė, ai njeri qė ka nėnė, ėshtė i krijuar dhe ai qė ėshtė krijuar, kurrė nuk bėhet Zot.
    Isai dhe e ėma e tij hanė ushqim, dhe ai qė ka tė tilla nevoja nuk ėshtė Zot.
    Isai ėshtė i dėrguar nga ana e Zotit. Atėherė, Ai njeri qė ėshtė i dėrguar profet nga ana e Zotit, nuk bėhet vetė Zot.

Pra, Zoti u thotė tė krishterėve se hazreti Isai a.s./ Jezusi, ėshtė njė pejgamber si tė gjithė pejgamberėt e ardhur para tij; Zoti, ashtu siē u ka dhėnė pejgamberėve tė tjerė mrekullira, pėr ta vėrtetuar profetėsinė e tyre, po ashtu i ka dhėnė edhe Isait a.s.; prandaj, ashtu siē nuk u thuhet zot pejgamberėve tė tjerė, nuk duhet t’i thuhet zot as Isait a.s. Nėse ata thonė se Isai ka lindur pa baba..., atėherė thuaju atyre: Po, Ademit, qė ėshtė krijuar pa baba edhe pa nėnė, pėrse nuk i thoni zot?

Po ashtu Allahu xh. sh. iu drejtohet njerėzve duke ua sqaruar se ata (Isai a.s. dhe nėna e tij) “qė tė dy ushqeheshin”, pra pas ushqimit vjen jashtėqitja e atij ushqimi, ndėrsa qitja e ushqimit merr formėn e fėlliqėsisė. Lind pyetja: si mund qė ata tė jenė zota kur prej tyre del fėlliqėsirė?! Sa tė mjerė janė ata qė e kanė konceptin e tyre ndaj Zotit!

Ndėrsa pėr ajetet 116-117, thotė: “Pyetja qė i madhi Zot do t’ia bėjė Isait a.s./ Jezusit, “A ti u ke thėnė njerėzve...” ėshtė pėr t’ua mbyllur gojėn tė krishterėve dhe pėr t’ua nxjerrė nė shesh se besimi i tyre ėshtė i kotė; ndryshe pėrse duhej tė pyeste Zoti, kur e dinte qė Isai nuk e kishte thėnė atė fjalė? Kjo pyetje nuk do tė bėhet pėr tė sqaruar ndonjė gjė qė nuk di Zoti, por do tė bėhet pėr t’u treguar tė krishterėve me gojėn e Isait se ata, kanė njė besim tė kotė”.

Jezusi u tha: "para se tė kishte lindur Abrahami, unė jam” - A thua ky citat tregon Hyjnueshmerin e Jezusit, Bibla thote JO.

Referimi i tė krishterėve pėr tė mbrojtur tezėn e tyre sipas sė cilės Jezusi ėshtė Zot, i referohen citatit, nė tė cilin Jezusi thotė se ishte para Abrahamit me fjalėn “Unė jam”, te Gjoni 8:58: “Jezusi u tha atyre: ``Nė tė vėrtetė, nė tė vėrtetė unė po ju them: para se tė kishte lindur Abrahami, unė jam``”.

Nėse Jezusi ėshtė Zot pėr arsye se tha qė ishte para Abrahamit, ēka do tė thoshim edhe pėr tė tjerėt qė ishin mė parė se Abrahami, bile edhe para krijimit tė maleve dhe burimeve, para krijimit tė tokės, siē e cek Bibla pėr Solomonin, Melkisedekun, Jereminė, Kirin e shumė tė tjerė. Ja disa citate biblike tė tė pėrmendurve:

“Sepse ky Melkisedeku, mbret i Salemit dhe prift i Shumė tė Lartit Perėndi…. Pa atė, pa nėnė, pa gjenealogji, pa pasur as fillim ditėsh as fund jete, por i pėrngjashėm me Birin e Perėndisė, ai mbetet prift nė amshim”. (Hebrenjve 7:1,3)

“Para se unė tė formoja nė barkun e nėnės sate, tė kam njohur; para se ti tė dilje nga barku i saj, tė kam shenjtėruar dhe tė kam caktuar profet i kombeve”. (Jeremia 1:5)

“Kėshtu i thotė Zoti tė vajosurit tė tij, Kirit, qė unė e mora me dorėn e djathtė, qė tė hedh poshtė para tij kombet: Po, unė do tė zgjidh brezat qė mbretėrit mbajnė nė ijė, pėr tė hapur para tij”. (Isaia 45:1)

Pra, siē pamė te citatet e lartpėrmendura, a mund tė themi se edhe kėto janė zota? Jo, por fjala e pėrmendur e Jezusit “Unė jam”, nuk do tė thotė se ėshtė Perėndi. Pėr ta krahasuar shprehjen “unė jam” do ta cekim tė njėjtėn fjalė te Gjoni 9:9, ku lypėsi e pėrdori kėtė fjalė, pasi qė Jezusi e shėroi nga verbėria, a mund tė themi se edhe lypėsi ishte Zot? Disa thoshin: “Ai ėshtė”. Tė tjerė: “I pėrngjan atij”. Dhe ai thoshte: “Unė jam”.

Njė nga librat e krishterė me titull “Bazat e Biblės” thekson: “Vetė pėrshkrimi i Marisė nė ungjill si “nėna” e Krishtit, e shkatėrron nė vetvete idenė se ai ekzistoi pėrpara lindjes sė tij nga Maria”.[1]

Jezusi tha: "Unė dhe Ati jemi njė". (Gjoni 10:30) A thua ky citat tregon Hyjnueshmerin e Jezusit, Bibla thote JO.
    “Unė dhe Ati jemi njė”. (Gjoni 10:30), kjo fjali shpesh citohet nga tė krishterėt pėr ta mbėshtetur doktrinėn e trinitetit, edhe pse kėtu nuk pėrmendet asnjė person i tretė?! Po ta lexojmė njė citat mė lart, Gjoni 10:29, do tė vėrejmė fjalėt e Jezusit, i cili tha: “Ati im, qė m’i dha, ėshtė mė i madh se tė gjithė”. Fjala “tė gjithė”, kėtu pėrfshin secilin, edhe vetė Jezusin. Kurse, nė tė kundėrtėn, do tė jetė kontradiktė ndėrmjet dy citateve.

Vetė Jezusi tregon se nė ē’kuptim ai ishte “njė” me tė Atin. Duke i lexuar disa citate mė poshtė te Gjoni 17:20-23, kuptojmė:

“Tani unė nuk lutem vetėm pėr ta, por edhe pėr ata qė do tė besojnė nė mua me anė tė fjalės sė tyre, qė tė gjithė tė jenė njė, ashtu si ti, o Atė, je nė mua dhe unė nė ty; edhe ata tė jenė njė nė ne, qė bota tė besojė se ti mė ke dėrguar. Dhe unė u kam dhėnė lavdinė qė mė ke dhėnė, qė ata tė jenė njė, ashtu si ne jemi njė. Unė jam nė ta dhe ti nė mua, qė tė jenė tė pėrsosur nė unitet dhe qė bota tė njohė qė ti mė ke dėrguar dhe qė i ke dashur, ashtu si mė ke dashur mua”.

Nė tėrė kėta rreshta pėr fjalėn NJĖ ėshtė pėrdorur e njėjta fjalė greke HEN, pra jo vetėm pėr tė pėrshkruar Jezusin dhe Atin, por edhe Jezusin, Atin dhe njėmbėdhjetė apo dymbėdhjetė dishepujt e Jezusit. Prandaj, nėse vargjet e tilla i kuptojmė tekstualisht, nė kėtė rast, do tė kemi jo trini, por trembėdhjetėni. Kėshtu qė Jezusi dhe Ati janė njė, jo nė njė trini apo hyjnieshmėri. Por nė njė qėllim. Sikurse edhe ėshtė Jezusi njė me apostujt dhe me besimtarėt nė qėllimin e bėrjes sė vullnetit tė Atit.

Pra, fjala greke HEN - “Njė”, qė ėshtė pėrdorur nė kėtė citat, si te Gjoni 10:30, ashtu edhe te Gjoni 17:20-23, tregon njėjtėsi veprimi. Prandaj, kur pėrdoret fjala Njė (Hen) nė kėto raste, e ka fjalėn pėr unitetin e mendimit dhe tė veprimit.

Lidhur me Gjonin 10:30, Xhon Kelvin (njė trinitarian) nė librin e tij tha: “Tė vjetrit bėnė njė gabim duke pėrdorur kėtė rresht pėr tė provuar se Krishti ėshtė .... nė thelb i njėjtė me tė Atin. Nė fakt, Krishti nuk flet pėr unitetin nė pėrbėrje, por pėr marrėveshjen qė ka me tė Atin”.[1]

Fjala “Atė”, e cila pėrmendet shumė herė nė Dhiatėn e Re, quhet EBB apo ABB-A nė pėrkthim, ndėrsa RABB pėrkthehet Zot, Zot i botėve. Fjala “Atė”- Ebb, sipas krishterizmit d.m.th. “Perendia
    ] Zoti i Plotfuqishėm pėrmes Muhamedit s.a.v.s. e ka mbrojtur islamin dhe muslimanėt, duke e lėnė fjalėn “Atė” (EBB) pėr Zot, jashtė fjalorit tė tij fetar. Ėshtė njė fakt i mrekullueshėm se, megjithėse Kur’ani Fisnik numėron nėntėdhjetenėntė vetitė (emrat) e Zotit, duke pėrfshirė fjalėn RABB nė arabisht, qė nėnkupton – Zot, Zot i botėve, Shpikės, por fjala mė e lehtė EBB, qė nėnkupton “Atė” nė gjuhėn arabe (Ebu) dhe hebraishte (Aba), nuk ėshtė pėrdorur asnjėherė, kėshtu qė i ka ruajtur muslimanėt nga blasfemia e tė vetmit bir tė lindur. [2]

Jezusi tha: "Kush mė ka parė mua, ka parė Atin". (Gjoni 14:8-9) A thua ky citat tregon Hyjnueshmerin e Jezusit, Bibla thote JO.

Citati tjetėr, me tė cilin argumentohen, gjendet te Gjoni 14:8-9:

“Filipi i tha: ``Zot, na e trego Atin, dhe na mjafton``. Jezusi i tha: ``Ka kaq kohė qė unė jam me ju dhe ti nuk mė ke njohur akoma, o Filip? Kush mė ka parė mua, ka parė Atin”.

Kėtu tregohet se si Filipi donte ta shihte Zotin, por njė gjė e tillė ėshtė e pamundur, sepse pak mė poshtė, nė kėtė ungjill, tregon se Jezusi ka thėnė: “Askush s’e pa Perėndinė kurrė”. (Gjoni 1:18) Po ashtu edhe te 1 Gjoni 4:12 thuhet: “Askush se ka parė ndonjėherė Perėndinė”.

Kėshtu ėshtė e qartė se Jezusi thjesht po i thoshte Filipit se veprat dhe mrekullitė e tij do tė ishin fakte tė mjaftueshme tė ekzistencės sė Zotit (Kush mė ka parė mua ka parė Atin).

Pėrsėri te Gjoni 5: 37 thuhet: “Dhe Ati, qė mė dėrgoi, ai vetė ka dėshmuar pėr mua; ju nuk e keni dėgjuar kurrė zėrin e tij dhe as nuk e keni parė fytyrėn e tij”.

Tė njėjtėn gjė e argumenton edhe Kur’ani, duke treguar se ėshtė e pamundur tė shihet Zoti:

“Shikimet njerėzore nuk mund ta arrijnė Atė, ndėrkohė Ai i arrin shikimet e tė gjithėve. Ai ėshtė Bamirės i pakufishėm dhe di ēdo gjė”. (El-Enam 103)

“E kur Musai erdhi nė kohėn qė ia caktuam dhe i foli Zoti i vet, ai tha: “Zoti im! Mė mundėso qė ta shoh pamjen tėnde!” Ai (Zoti) i tha: “Ti nuk ke mundėsi tė mė shohėsh, por shikoje kodrėn, e nėse ajo qėndron nė vendin e vet, ti do tė mė shohėsh Mua. Kur u drejtua nga kodra, njė pjesė e dritės nga Zoti i tij e bėri atė (kodrėn) thėrrmijė, e Musait i ra tė fikėt. Kur erdhi nė vete, tha: “E lartė ėshtė madhėria Jote, pendohem te Ti (pėr atė qė kėrkova) dhe unė jam i pari i besimtarėve!” (Araf 143)

Veprat, mrekullitė e Jezusit/ Isait a.s., janė fakte pėr ekzistencėn e Zotit. Ai qė e njeh Jezusin si pejgamber, e njeh edhe Zotin qė e ka dėrguar. Ai qė e urren Jezusin, e urren edhe Atin, le tė shohim vargjet e mėposhtme:

“Atėherė i thanė: ``Ku ėshtė Ati yt?``. Jezusi u pėrgjigj: ``Ju nuk mė njihni as mua, as Atin tim; po tė mė njihnit mua, do tė njihnit edhe Atin tim”. (Gjoni 8:19)

“Pastaj Jezusi thirri dhe tha: ``Kush beson nė mua, nuk beson nė mua, por nė atė qė mė ka dėrguar”. (Gjoni 12:44)

“Kush mė urren mua, urren edhe Atin tim”. (Gjoni 15:23)

“Ai qė ju pranon, mė pranon mua; dhe ai qė mė pranon mua, pranon atė qė mė ka dėrguar. Ai qė pranon njė profet nė emėr tė njė profeti, do tė marrė shpėrblimin qė i takon profetit; dhe ai qė pranon tė drejtin nė emėr tė tė drejtit, do tė marrė shpėrblimin qė i takon tė drejtit”. (Mateu 10:40-41)

Fragmentet e mėsipėrme janė aq tė qarta sa nuk mbetet fije dyshimi pėr tė vėrtetėn. Pra, Jezusi nuk ėshtė zot, por i dėrguar me shpalljen e Zotit te populli i tij. Nxjerrja e fjalėve tė tyre jashtė kontekstit pėrbėjnė njė veprim naiv.

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Nihilizmi
    Nga SKUTHI nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 62
    Postimi i Fundit: 10-11-2018, 10:04
  2. A Ėshtė Jezusi Zot ? Bibla Thotė “jo”
    Nga Senadi_ul nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 06-05-2010, 05:57
  3. Pėrgjigje: 75
    Postimi i Fundit: 31-05-2009, 11:58
  4. Njerėzorja e Jezu Krishtit (Isau a.s.)
    Nga Senadi_ul nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-11-2006, 17:06
  5. Gjithēka mbi Jezu Krishtin Zot
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 63
    Postimi i Fundit: 08-11-2006, 06:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •