Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 15
    Shpirt i Lirë
    Anëtarësuar
    15-04-2002
    Postime
    898

Post Përshëndetje simpantizantëve të arkeologjisë dhe antropologjisë !

Ju uroj mireseardhjen ne forumin e Arkeologjise dhe Antropologjise !

Ne kete teme mendoj te postojme shkrime qe kane te bejne me kete leme te shkencave dhe te kemi mundesine te lexojme mbi zbulimet e reja arkeologjike qe jane bere ne Shqiperi, por jo vetem per ato te rejat.
    Gjithashtu do deshiroja qe pervec postimeve te marra nga gazetat a revistat te hapim dhe tematika mbi kete subjekt, qe mendoj eshte vertete interesant dhe sidomos po te marrim parasysh qe jemi ne sezonin e veres, ku dhe germimet arkeologjike si rrjedhim dhe zbulimet jane ne nje faze kulminante.

Mbi antropologjine do thoja se ne Shqiperi ajo eshte akoma ne hapat e para te saj dhe ndihet mungesa e shkrimeve me karakter antropologjik nga studiuesit shqiptare.
    Por gjithesesi antropologjia ne Shqiperi me shume eshte e inkuadruar tek etnografia dhe sociologjia dhe pikerisht prej tyre kemi shkrime e studime, ku nder me kryesoret do permend "Gjurme e Gjurmime" te prof. M. Krasniqit, i cili na ka dhene nje studim te mrekullueshem antropologjik mbi familjet shqiptare ne Kosove.

Ju ftoj te pasurojme kete kend me shkrime e diskutime !

Miss. Congeniality
    Anëtarësuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Where else babe?
    Postime
    180
    Pergezimet e mija per kete dhome ne forum!

Me pelqen shume si teme dhe vleresoj pa mase.
    prane detit i pa lare
    prane drites i pa pare
    prane sofres i pa ngrene
    prane dijes i pa nxene

i/e regjistruar Maska e addam
    Anëtarësuar
    28-06-2003
    Vendndodhja
    athine
    Postime
    118
    pershendetje nga nje qe i pelqen arkeologjia...
    cohuni shqiptare prej gjumi cohuni edhe te gjithe me nje bese shterngohuni, e mos shikoni kisha e xhamia feja e shqiptarit eshte shqiptaria.........

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anëtarësuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Edhe mua me pelqen arkeologjia jashte mase dhe jam shume i gezuar qe ne Shqiperi nuk jan zbuluar te gjitha dhe shpresoj qe te vazhdohet keshtu edhe per ca kohe akoma.

Ethem kete pasi ne shqiperi arkeologjia eshte ne nje gjendje te mjere dhe kujdesi i shtetit shqiptar ne drejtim te ruajtjes dhe mirmbajtjes se objekteve arkeologjike eshte minimal.

Mbase me vone me zhvillimin e vendit dhe te shoqerise interesi do te jete me i madh se me te vertete eshte krim te shkaterrohen objekte te ndryshme te cilat mbijetuan me qindra mijera vjet.

Pra eshte me e preferueshme te rrine dhe ca kohe ne nentoken shqiptare se sa te shkaterrohen nga "barbaret" moderne shqiptare apo te marrin rrugen e "mergimit" dhe te perfundojne jashte Shqiperise duke mos patur fatin te kthehen me ne Shqiperi.

i/e larguar Maska e pekomeri
    Anëtarësuar
    13-08-2003
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    450
    Cdo shtet ne bote i kushton nje vemendje te madhe arkeologjise,kane fonde te medha per zbulimin dhe mirembatjen e tyre.Fatkeqesisht tek ne ka ndodhur e kunderta.Shume objekte me vlera te medha moren rrugen e emigrimit,dhe sdihet fati i tyre.Tani sikur ka filluar te ndihet pak ere shteti(por jo tamam).Ne rrugen qe te con per ne doganen e Gjirokastres ,perpara se te shkosh tek kthesa per ne Sarande eshte zbuluar nje varr shume i vjeter(ishalla mirembahet).Eshte restauruar Kalaja e Likustrit ne Sarande si dhe kalaja e Petreles(nga private) ne Tirane,dhe kjo eshte gje e mire.Po ka akoma shume pune per te mbajtur keto qe kemi,lere pastaj per te zbuluar te tjera(dhe Shqiperia ka shume).Per te zhvilluar turizmin ne shqiperi,arkeologjia eshte themra e Akilit.Te huajt qe vine ne shqiperi,kryesisht kerkojne te dine dhe te shohin historine e ketij vendi.Shteti duhet te tregoje nje interes te vecante per ti zbuluar dhe mirembajtur.
    Ndryshuar për herë të fundit nga pekomeri : 26-08-2003 më 17:44

i/e regjistruar Maska e bela70
    Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Pershendetje dhe nga un per ket dhom ne lidhje me arkeologjin,me pelqen shum,e kam pasion te hulumtoj.

Pasi e kam pasion kisha pas deshir nese dikush me sugjeron se qfar literature te blej,ku t'i blej,pasi nuk kam literatur ne lidhje me arkeologjin,pra ju lus qe te mi tregoni ndonje titull dhe mundsisht ku mund ti blej.

Me te mira Bela.
    Duajeni njëri tjetrin.

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641

Nje zbulim i ri ne Bullgari

ARCHEOLOGIA: BULGARIA, SCOPERTA TOMBA RE TRACIA PIENA ORO

(ANSA-AFP) - SOFIA, 24 LUG - La tomba di un re della Tracia, costruita in maniera insolita e piena di oggetti d'oro e d'argento, e' stata scoperta nella regione di Elkhovo, sudest della Bulgaria. Lo ha annunciato oggi il direttore del museo storico nazionale Bojidar Dimitrov.
    ''Questa tomba non assomiglia ai mausolei rettangolari o a cupola che conoscevamo dei Traci. E'un'enorme buca coperta di legno simile alla tombe degli Sciti di Russia o del sud dell'Ucraina'', ha spiegato. Il responsabile dell'equipe archeologica, Daniela Agre, ritiene che si tratti della tomba dei Traci piu' ricca scoperta negli ultimi 100 anni.
    La tomba risale al IV secolo avanti Cristo.
    L'equipe archeologica ha scoperto l'anello in oro del re che e'stato sepolto insieme al suo cane e ai suoi due cavalli.
    Trovati inoltre una corona d'oro, ginocchiere in argento, pezzi di un'armatura, finimenti dei cavalli e numerosi recipienti in oro, argento e bronzo.
    I Traci hanno abitato dal IV millennio a.C al III secolo d.C. il territorio delle attuali Bulgaria e Macedonia, il sud della Romania, il nord della Grecia e della Turchia e il sudovest dell'Ucraina. Prevalentemente dediti all'agricoltura e all'allevamento, restano famosi per la produzione di oggetti in oro. (ANSA-AFP). GGI
    24/07/2005 17:19

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Qerim
    ARCHEOLOGIA: BULGARIA, SCOPERTA TOMBA RE TRACIA PIENA ORO
    La tomba di un re della Tracia, costruita in maniera insolita e piena di oggetti d'oro e d'argento, e' stata scoperta nella regione di Elkhovo, sudest della Bulgaria. E'un'enorme buca coperta di legno simile alla tombe degli Sciti di Russia o del sud dell'Ucraina'', ha spiegato. Il responsabile dell'equipe archeologica, Daniela Agre,
    La tomba risale al IV secolo avanti Cristo.
    E more Legjion byrazeri, ece tani te me thuash qe slavet e anadolles nuku jane popull i madh.

Lecit o lumebardhe ketu per Bulgaret kane zbuluare varrin e nje mbreti per te Thrakes. Varri eshte i ngjashem me varrezat e Skutheve te Rusise a Ukraines. Papo varri daton ne shekullen e katerte (kjo date eshte default per gjithe gjerat qe nuku datohen dot) para Krishtes. Dhe ti me flet mua per greker e latine. Po mire mo, e di ti qe Enea dhe bullgaret kane kane steme te shqytit te armeve?

Papo ka ca nga te forumit qe ankohene nga anetaret e tjere qe s’u punon perqindja ne makinat llogaritese. Po Akademisteve mo, u punon ndonje gje? Apo u ka rene ne koke ari i tombes?

student pasdiplom
    Anëtarësuar
    30-01-2006
    Vendndodhja
    France
    Postime
    2
    Une e vleresoj shume kete teme, pasi qe njeherit eshte edhe profesion i im,
    Une beje magjistrature ne France per arkeologji dhe kam pasur rastin te beje germime ne Butrint dhe ne Apolloni. Une jam nga Kosova dhe ne Kosove arkeologjia per momentin nuk eshte ne gjendje te mire, pasi qe po mungojne germimet. para ca viteve eshte hapur Instituti i Arkeologjise dhe shpresoj se me kete do te behen disa hapa me parpara.
    Ndersa sa i perket Shqiperise, ajo i kushton me shume rendesi kesaj fushe shume te rendesishme, se sa ne Kosove. Ne Kosove probleme tjeter paraqet edhe numri i paket i Arkeologeve ne krahasim me pasurit arkeologjike qe i posedon Kosova, mbesim me shprese se kjo do te rregullohet ne nje ta ardhme te afert.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •