Close
Faqja 85 prej 91 FillimFillim ... 35758384858687 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 841 deri 850 prej 903
    i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anėtarėsuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    ''''''"Qylafi" me bisht eshet i nje rangu me te ulet [ju lutem pa kecitje dhembesh] bishti i eshte vene shume vone nga 'fshataret' per te mos e nxirė me duar te ndyra gjate kohes qe e heqin dhe e vene, por mund edhe te mos kete asnje lidhje me plisin. -(?) zhvillim me vete, i shkeputur dhe i pavarur plotesisht nga plisi... [emri i te cilit do te thote qytetar ose ushtar ose te dyja se bashku].''''''

Ti te gajas me shume se te gjithe marre se bashku. Po frigjet qe e bene me 'koke' qeleshen e tyre, duhet te kene qene shume katundare apo jo ?

Plisi i veriut nga qeleshja e jugut dallon se qeleshja eshte me e larte, me e madhe dhe se ka 'antene'. Sa me e larte behej perkrenarja(ka modele plot) aq me i larte ishte rangu ushtarak e duhet te jepej ideja e gjatesise tek armiku. Keshtu edhe frigjet e 'lartuan'.

Padyshim qe plisi eshte forma me antike e cila ngeli e tille e nuk u modifikua.
    Plis nga anet e mia i thone nje cope toke e forcuar me formen e gurit e te vegjel loja me gure e plisa ishte ne rend te dites.
    Shiko se mos eshte me 'tokesore' fjala plis.

Helena me qeleshe eshte mekat ndaj burrerise se qeleshes. Ska pune e hije femra me qeleshe e as burri me shami ne koke.

Javan cpune ka Athina me Kronin dmth ku e gjen ti nje Athine ne kohen e Kronit ?

Hyu me vjen keq por nuk kam patur qellim te nxjerr kush eshte me i vjeter megjithate te keshilloj te shikosh nje foto qe gjendet ne librin pellazget te Pr Pilikes.Fotua paraqet nje bust te Odisese nuk me duket me plis pavarsisht se nuk kane mundur tja gedhendin dot majucin ne mermer ndodhet ne vatikan. Cinizmi them se nuk nderon asnje nga ne.Te lutem mundesh ta analizoshe foton e Gashit dhe te me thuash me ke ngjan dhe gjithmon po munde na e analizo cfar do te thote ai qe e ka bere?.I nderuar mohimi i asaj qe eshte shqiptare vetem se nuk eshte e krahines tone eshte nje nga sherbimet me te medhaja qe vet ne shqiptaret i kemi bere gjitoneve tane PERENDIM-LINDJE e JUG-VERI.Fillesa eshte atje ku eshte objekti me arkaik i gedhendur direkt ne formacion shkembor i fallusteve dhe ku jane dolmenet .Per mua personalisht me nderon shume fakti qe brenda keti terirori te vogel gjendet nje histori shume e madhe dhe shum shum e vjeter,ESHTE E IMJA SE FATMIRESISHT I TAKOJ QE NE RRENJE KETI GJAKU AR-BER.Me sa di latinet kollonave te gurit{fallusteve u thoshin dhe lapid} LAP-BER.Mos ndoshta romaket ishin ata qe nga KAONE i quajten LAPID-BERES dhe me mbrapa shkaterruan EPIRIN dhe pas tyre krishterimi u perpoq te zhduke cdo gje duke u ndimuar dhe nga halldupet e islamizmit otoman, CFARE DONIN TE ZHDUKNIN PERVEC GJUHES DHE PERSE?.Sa per pisllekun e duareve me kujtove Eqerem Bej Vloren qe kur fliste per popullin e thjeshte thosh Mender bujkeroberiaharronte se pa kete popull do te ishte nje hic pa gjuhe histori e kenge.Fatekeq jane ata qe pisllekun e kane ne shpirt.
    Jam shqiptar se kesh lerė unė i parė, pa bėra gjuhė e bėra perėndinė e mė pas Perėndia bėri njerinė.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899

Epilog

"Zonja dhe Zoterinj, era jone mund te krenohet me progresin e zhvillimit intelektual te arritur. Kerkimi dhe perpjekja per te verteten dhe njohuri eshte nje nga cilesite me te larta te njeriut - ndonese shpesh, krenaria shprehet me ze te larte nga ata qe perpiqen me pak. Sigurisht ne duhet te kujdesemi qe te mos to bejme intelektin Zot; ai ka muskuj te fuqishem por nuk ka personalitet. Ai nuk mund te udheheqe, mund vetem te sherbeje, dhe as nuk eshte perzgjedhes kur nevojitet nje udheheqes. Kjo karakteristike reflektohet ne cilesite e prifterinjve te tij, te intelektualeve. Intelekti ka sy te mprehte per medoda dhe mjete, por eshte i verber per perfundime dhe vlera. Keshtu qe nuk eshte per t’u cuditur qe kjo verberi fatale te kaloje nga i vjetri tek i riu dhe sot te perfshije tere gjeneraten."

"Qellimi i Ekzistences Njerezore" - Albert Einstain
    Nentor, 1943.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 13-05-2009 mė 20:28

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anėtarėsuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    FIGURA:
    Sarcophage. Paris, Louvre MA 2120 (190-200 av. J.-C.). Ici d'aprčs C. Robert et alii, Die Antiken Sarkophag-Reliefs, 1890 sqq., fig. 26 ; biblio. : Baratte-Metzger, n° 165.

(i treti nga e majta ne te djathe mban ne koke qe qeleshe. Kalin mos e numeroni)

http://www.lycee-chateaubriand.fr/cr...es/figure2.jpg

Ferngjishtja ime nuk eshte maksimale prandaj nuk po bej perkthime:

Avec l'Antiquité, les « Temps Modernes » n'ont plus la mźme familiarité ; les textes ont survécu, et c'est bien souvent grāce ą eux que l'on a pu identifier les images lorsqu'elles sont revenues sous nos yeux ; car avec les images de l'Antiquité le contact a été perdu pendant des sičcles. La figure 2 montre une grande plaque sculptée qui se trouvait ą Rome au XVIe sičcle ; sur ce relief romain, on a d'abord vu, tout naturellement, un épisode de l'histoire de Rome : un texte de 1584 le présente comme une image de « L'Enlčvement des Sabines » ; une description de 1650 lui donne le titre de « Paix entre les Romains et les Sabins » et appelle Tatius le roi siégeant ą droite, en face de Romulus, trōnant symétriquement ą gauche ; entre les deux rois, un groupe de Sabins et de Sabines. Il y avait, non loin de lą, trois autres plaques sculptées sur lesquelles on reconnaissait déją des épisodes de la vie d'Achille, peut-źtre grāce ą l'Achilléide de Stace. En 1808, les quatre panneaux furent transportés ą Paris, au Louvre ; et en 1845 un archéologue s'avisa qu'ils pouvaient provenir d'un mźme ensemble : c'était les quatre cōtés d'un sarcophage ; l'ensemble de la cuve porte une iconographie cohérente retraēant les grands moments de la vie d'Achille. Pour le lecteur d'aujourd'hui, sur la figure 2, Ulysse révčle la présence d'Achille parmi les filles du roi de Skyros, chez lequel Thétis avait caché son fils pour lui éviter de partir ą la guerre.

Artikullin, ata qe duan ta lexojne e gjejne ketu:

http://www.lycee-chateaubriand.fr/cr...feu_odette.htm
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga BARAT : 20-05-2009 mė 08:33

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636

ketu keni muzeun e Luvrit, isha dhe e vizitova, eshte mrekulli ky sarkofag, me dukete kam vendos diku tjeter.
    Mirepo ke edeh tjera skulptura me Plisa, tek Kolekcioni Albani.
    http://picasaweb.google.fr/lh/photo/...eat=directlink

Translatim; Anglisht- shqip

Nė antikitetin e kohes moderne, "Modern Times" nuk kanė mė tė njėjtėn familiaritetin, tekstet kanė mbijetuar, dhe shpesh ėshtė nėpėrmjet tyre se ne mund tė identifikohen imazhet nė qoftė se ato janė kthyer nėn sytė; sepse me imazhet e lashtė ėshtė humbur kontakti nder shekuj.
    Figura 2 tregon njė pllakė tė madhe qė u ėshtė gdhendur nė Romė nė shekullin e gjashtėmbėdhjetė, ky lehtėsim romake, i parė, krejt natyrshėm, njė episod nė historinė e Romės: njė tekst i 1584 si njė imazh tė " Rrembimi i Sabineve ", njė pėrshkrim tė 1650 jep atij titullin " Paqja midis Romakėve dhe Sabineve " dhe bėri thirrje tė mbretit Tatius i ulur nė frontin e djathtė perballe Romulusit qe qendron simetrikishte ne tė majtė; nė mes tė dy mbretėrve njė grup i Sabinev dhe Sabineve. Aty jo largė, ishin edhe tri pllaka tė tjera te gdhendura mbi te cilat njihohim episodet nga jeta e Akilit, ndoshta nėpėrmjet Achilléide e Stace.?
    Nė vitin 1808, tė katėr panele u transportuan pėr nė Paris ne Luvre, dhe nė 1845 njė arkeolog konfirmoi se keto pllaka mund tė vijnė nga e njėjta njėsi: Keto pllaka vinin nga katėr anėt e njė sarkofagi, tė gjitha anet permbanin njė pėrputhje ikonografike qe tregon momentet e madha te jetės se Akilit.
    Pėr lexuesit e sotme, nė figurėn 2, Odiseu (ky qe mban plisin) zbulon praninė e Akilit midis bijave te mbretit tė Skyros, nė tė cilat fshehėn Thetis djalin e saj pėr tė parandaluar atė tė niset pėr nė luftė te Trojes.

Pra perkthimi eshte bere automatik nga google Translation, me falni per gabimet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kreksi : 21-05-2009 mė 17:32
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anėtarėsuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    Te nderuar miq mbreme pata nderin te marre ndoshta i pari nga lexuesit shqiptare nje botim te ri permbi gjuhen shqipe me titull

SHQIPJA PELLAZE

Me sa po kuptoj duhet te jene dy ose me shume bashke autore te cilet me nje analize te thjeshte (gjithmon per sa kam mundur te lexoj) po hapin nje tjeter dritare ne drejtim te djellit permbi te vertetat e gjuhes dhe historise se kombit tone, pra me pak fjale percja e zeze po griset.Nuk jam i afte per analize kritike ne fushen e gjuhesise as se ky studim ma con gjuhen te dhembi qe me dhemb, por prap ju them ta lexoni se ka guxim brenda dhe ky eshte gjeja per te cilen kemi shume nevoje ne kete kohe. Te me falin drejtuesit e forumit se ndoshta kjo nuk eshte faqja e duhur por ne e shohin te aresyeshme ta trasferojne atje ku duhe .E kam thene qe ne fillim nuk jam i zoti ne kompjuter
    Jam shqiptar se kesh lerė unė i parė, pa bėra gjuhė e bėra perėndinė e mė pas Perėndia bėri njerinė.

Skeptri i Thotit me kokėn e Dhisė

Skeptrin e cilėsoj si tė Thotit, megjithėse atė e shohim t'a mbajnė edhe zota tė tjerė nė Egjiptin e lashtė.
    I qėndroj mendimit se ėshtė simbol ekskluziv i Thotit, megjithėse shumė e kanė lakmuar prej mijra vitesh.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    cfare ka ne dore ky far ibisi?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Nje shkop ku dorza eshte ne form te cjapit(dhis) por interesante eshte qe edhe maja e shkopit perfundon me formen e thundres te dhis...ndoshta jam gabim por une keshtu e shof kete shkopi.
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Nje shkop ku dorza eshte ne form te cjapit(dhis) por interesante eshte qe edhe maja e shkopit perfundon me formen e thundres te dhis...ndoshta jam gabim por une keshtu e shof kete shkopi.
    Atehere nuk qenka skeptpri i Thotit.
    Dhe ky nuk qenka thot fare.

Nese Thoti eshte Hermesi apo Merkuri, ky ateher nuk mund te jte kurrfare Thoti.
    Ndersa ajo qe mban ne doren e djathte nuk skepter fare, eshte vegel gjahu. Ceshtja eshte cka gjahton ky me te ?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Ceshtja eshte cka gjahton ky me te ?
    Gjarperinje ???

Faqja 85 prej 91 FillimFillim ... 35758384858687 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Etimologjia e emrit Pellazg
    Nga Henri nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 511
    Postimi i Fundit: 13-07-2014, 14:41
  2. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  3. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  4. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •