Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9
    *~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
    Anëtarësuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753

Jetimorja kërkon ndihmë nga biznesi

VLORE/ Vetëm gjatë muajit të fundit në Shtëpinë e Fëmijës kanë ardhur 7 të sapolindur

Ulja e fondit dhe shtimi i numrit të fëmijëve e ka bërë të vështirë situatën

Shtimi i numrit të fëmijëve në jetimore dhe ulja e fondit të akorduar nga Ministria e Punës për Shtëpinë e Fëmijës në Vlorë ka bërë që drejtuesit e saj të kërkojnë ndihmë edhe nga biznesi. Vetëm gjatë këtij muaji në këtë jetimore janë shtuar 7 fëmijë të sapolindur.

Në këtë qendër jetojnë 30 fëmijë jetimë të moshave të ndryshme, ku vetëm pesë fëmijë të moshës dy a tre vjeç njohin origjinën e tyre, pasi shpeshherë një prej prindërve i viziton rrallë.

Drejtoresha e Shtëpisë së Fëmijës, Laureta Hysa, shprehet se "ky është një institucion ku në dispozicion të këtyre jetimëve janë edukatoret gjatë 24 orëshit të ditës, një infermiere si dhe gjithë personeli i shërbimit".

Vetëm muajin e fundit në jetimore janë strehuar shtatë neonat, të cilët janë gjetur të braktisur dhe se nuk u njihet origjina.

Hysa shprehet se në jetimore ka mungesa të vazhdueshme, edhe pse fondi nga Ministria e Punës është e përcaktuar për këtë vit. Kështu, fondi i mëparshëm i saj ka qenë 5 milionë lekë, ndërsa tani është ulur në 3,5 milionë lekë. "Mungesa e veshmbathjeve është e ndjeshme, pasi fëmijët janë shumë të vegjël dhe veshjet e tyre janë si një konsum ushqimi", ka vazhduar Hysa.

Një fond i caktuar nga ministria, i cili për këtë vit pati ulje të ndjeshme, përdoret për gjithçka në këtë institucion, por edhe ndihma dhe sensibilizimi i biznesit është një armë kryesore në ndihmë të këtyre jetimëve. Në qendër nuk mungon ushqimi, i cili sipas edukatoreve është i zgjedhur për të vegjlit, por ka mungesa të tjera, duke filluar nga veshmbathja, e cila për ta është kryesore. Mungesa e karrocave me rrota për fëmijët e vegjël të moshës 1 vjeç, që sapo kanë nisur të ecin, janë të domosdoshme dhe aty mungojnë krejtësisht.

"Është vetëm një karrocë me rrota", shprehet një edukatore dhe fëmijët i vendosim me radhë. Sipas edukatoreve dhe kujdestareve, ato janë të domosdoshme, pasi fëmijët nuk mund të qëndrojnë gjatë gjithë kohës në krevate. Muaji mars dhe prill ka shënuar numrin më të lartë të jetimëve të strehuar në këtë jetimore. Ata janë gjetur të braktisur nga nënat e tyre dhe pa një pusullë apo certifikatë regjistrimi. Dhjetë ditë më parë, një vajzë tremuajshe është gjetur nga roja e jetimores, ndërsa një muaj më parë një fëmijë i seksit mashkull është gjetur i braktisur në një kazan mbeturinash, në afërsi të stacionit të trenit. "Shtëpia e Fëmijës është një strehëz për të gjithë jetimët", ka pohuar drejtoresha e jetimores, por fëmijët kanë nevoja të shumta në gjithçka. Atyre u mungon dashuria prindërore dhe mungesat e tyre familjare duhet që të gjithë ne, që nga shteti e deri te përfaqësuesit e biznesit të krijojnë ndihma sadopak minimale për ta. Hysa ka bërë thirrje të gjithë përfaqësuesve të biznesit për ndihma ekonomike për këta fëmijë të braktisur, të cilëve u mungon plotësisht dashuria prindërore.

© Gazeta Shqip - 2006-2007
    Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

komjuter expert
    Anëtarësuar
    21-07-2004
    Vendndodhja
    skandinavi
    Postime
    94
    përshëndetje është mirë të ndihmohen këto fëmijë nga shqiptarët që jetojnë e punojnë nëpër botë por deshim të dimë se akeni ndonjë konto në bankë të cilën mundemi me ju dërguar ndonjë ndihmë ose ndonjë adresë se kujt dhe ku me i dërguar ndonjë veshmbathje. do të ishte mirë të kemi informata të sakta do të informojmë edhe më tepër për këtë situatë në shtetet skandinave përmjet shtypit internetit që të ndihmohen këto fëmijë.

çeshtja eshte e dhimbeshme.
    shteti shqipetar do te rregulloj bashkepunimin me vendet e zhvilluara dhe te lehtesoj praktikat e adoptimit nga çifte pa femi,qofte edhe te huaj.
    Kam degjuar vete qe çifte pa femi kane kerkuar te adaptojne dhe kane hasur ne veshtersi te praktikave burokratike dhe kene humbur para ngaqe administruasit e ketyre insitucioneve perfitojne duke shfrytezuar postin mbi kurris te fatit te ketyre femijeve qe fati i ka ndeshkuar.

...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Jam shume dakord me kete qe thote icelok me siper. Duhet qe shteti te jape nje kontribut me te madh ne lehtesimin e procedurave te kota administrative ne adoptimin e ketyre femijeve jetime!
    Mendoj poashtu se vet shteti, qeveria shqiptare, organizatat qytetare dhe levizjet e ndryshme jopolitike te ndermarrin nje fushate per te sensibilizuar opinionin publik se ata femije ne jetimore jane nga mishi e nga kockat, si femijet e tyre qe i kane neper shtepi te ngrohta e qe i ushqejne me te gjitha te mirat qe mund t'ua blejne, per t'i ndihmuar disi edhe keta jetima te cilet vuajne pa fajin dhe pa deshiren e tyre.
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

Anëtarësuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Po si do e kete mendjen qeveria tek femijet kur nuk ka stabilizim politik.. Kur mendja e saj eshte si e si ti kundervihen njeri tjetrit per te fituar pak nam me shum e normalisht te mbushin dhe pak me shum xhepin me lek.

Femijet e jetimores jetojne ne kushte shum te veshtira.. Nuk eshte vetem ushqimi ajo qe nje femije ka nevoje.. Ka nevoje sic thuhet dhe ne artikull per veshmbathje te cilat ato jane shum te pakta, ka nevoje per dashuri, te cilen nuk e fiton nga nje prind. Nuk eshte faji i ktyre femijeve se pse jane braktis nga prinderit. Shteti duhet ti ndihmoje dhe tua lehtesoje adoptimin.. e jo ti shfrytezoje prinderit e ardhshem te ktyre femijeve meqe ata jane ne hall e nuk lindin dot femi..

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-10-2006
    Vendndodhja
    athens
    Postime
    95
    Citim Postuar më parë nga icelok
    çeshtja eshte e dhimbeshme.
    shteti shqipetar do te rregulloj bashkepunimin me vendet e zhvilluara dhe te lehtesoj praktikat e adoptimit nga çifte pa femi,qofte edhe te huaj.
    Kam degjuar vete qe çifte pa femi kane kerkuar te adaptojne dhe kane hasur ne veshtersi te praktikave burokratike dhe kene humbur para ngaqe administruasit e ketyre insitucioneve perfitojne duke shfrytezuar postin mbi kurris te fatit te ketyre femijeve qe fati i ka ndeshkuar.

Para ca vitesh ne Shqiperi u ZBRAZEN jetimoret nga politikat liberalomafioze

e ato qindra femije nuk i dihet fati ku kane perfunduar , neper thertore (per transplantim) neper familje pederastesh, pedofilesh, ciftehomosexsualesh,,,,,,,,,,,,,,

Shteti Shqiptar duhet te permisoje legjistacionin per jetimet duke u mbeshtet ne KANUN, tradite kombetare

Femija jetim duhet te jepet per biresim vetem familjeve qe kane te njejten kombesi, ose afersi racore, shteti duhet ta kontrolloje (te kete kontakt) me biresuesit deri sa femija te behet 18 vjec

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-10-2006
    Vendndodhja
    athens
    Postime
    95
    Ajo DREJTORESHA te kerkoje ndihme nga shteti e jo nga biznesi , sepse eshte e ndaluar me ligj te LYPESH publikisht kur punon ne nje istitucion shteteror

Si duket ajo do te vjedhi

komjuter expert
    Anëtarësuar
    21-07-2004
    Vendndodhja
    skandinavi
    Postime
    94
    përshëndetje në dakord jam me antarët e forumit që shteti shqiptar duhet të mar masa për këtë cështje sepse cdo shtet kujdeset për popullin e vet por e shoqja kërkoj ndihmë nga biznismenët

Anëtarësuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753

"Shtëpitë e fëmijës pengojnë birësimin e jetimëve"

Drejtori i Institutit Kombëtar të Integrimit të Jetimëve, Çumani, akuzon strukturat shtetërore për vonesa të qëllimta

Shkak, ulja e numrit të fëmijëve rrezikon zvogëlimin e personelit

Birësimi i fëmijëve jetimë pengohet ose ngadalësohet nga vetë përfaqësuesit e institucioneve shtetërore që merren me përkujdesjen e tyre. Është ky konstatimi që vjen nga drejtori i Përgjithshëm i Institutit Kombëtar të Integrimit të Jetimëve Shqiptarë, Ilir Çumani. "Institucionet e përkujdesjes sociale, hezitojnë të paraqesin listat pranë Komitetit Shqiptar të Birësimit për ata fëmijë që i plotësojnë kriteret për të kaluar në këto procedura", shprehet Çumani. Sipas tij, kjo ndodh për faktin se këto institucione i tremben zvogëlimit të numrit të fëmijëve në këto qendra për shkak të tkurrjes së numrit të punonjësve. E ndërsa zgjidhja më e mirë për fatin e këtyre jetimëve është që të integrohen në jetën sociale brenda bërthamës së familjes, qoftë kjo edhe jo biologjike sërish, duket se kjo është në kundërshtim me vetë interesat e institucioneve. Thuajse në të njëjtin konstatim arrijnë edhe vetë përfaqësuesit e Shërbimit Social Shtetëror në Ministrinë e Punës. Nga inspektimet e kryera nga ky shërbim, gjatë periudhës janar-mars në qendrat e përkujdesjes shoqërore në disa qarqe të vendit është evidentuar nevoja për një punë më të mirë dhe të kualifikuar nga punonjësit e këtyre qendrave, të cilët duhet të punojnë me profesionalizëm për dokumentacionin e fëmijëve, si bazë për njohjen e procesit të rritjes dhe specifikave personale të tyre. Për më tepër, analiza e SHSSH ka konstatuar edhe ngadalësimin e proceseve të birësimit të fëmijëve, si pasojë e vështirësive procedurale, të cilat janë në funksion të largimit të fëmijës së braktisur nga institucioni dhe dërgimin e tij, në gjirin e një "familje alternative birësuese" në kushtet kur "familja biologjike" e tij nuk ekziston. Pikërisht për arsye të tilla, ka vijuar më tej Çumani në qëndrimin e tij kritik, edhe ligji i ri "Për organizimin, funksionimin dhe kompetencat e Komitetit Shqiptar të Birësimit", që është paraqitur në Parlament për t‘u ratifikuar, duhet të parashikoj edhe masat disiplinore në rastet e konstatimit të këtij fenomeni. Ai shton se ky ligj duhej të siguronte një konsensus më të gjerë e t‘i nënshtrohej një diskutimi më profesional përmes operatorëve shtetërorë dhe atyre joqeveritar, ku duhej të përfshihej edhe institucioni i Avokatit të Popullit, përfaqësues të shoqërisë civile, që merren me fushën e mbrojtjes së fëmijëve dhe grupeve të interesit. Ndërkohë që pranohet se ligji i ri sjell një risi në procedurat e birësimit, pasi, për herë të parë, Komiteti Shqiptar i Birësimit do të ketë një politikë më liberale në procedurat administrative, duke licencuar për një periudhë 2-vjeçare operatorë privatë që kanë kapacitetet e mjaftueshme profesionale për të luajtur një rol ndërmjetësues midis vendit tonë dhe vendeve të huaja që kanë ratifikuar marrëveshjen sipas ligjit 33 të Konventës së Hagës "Për mbrojtjen e fëmijëve dhe bashkëpunimin për birësimet jashtë vendit". Në procedurat e birësimit, kalojnë ata fëmijë që janë të mitur dhe që nuk e kanë mbushur moshën 18 vjeç, të cilët me vendim të Gjykatës së Shkallës së Parë u është hequr e drejta prindërore, dhe kujdestaria e tyre i ka kaluar shtetit ose të afërmve të fëmijës, si dhe ata fëmijë që kanë marrë pëlqimin e prindërve biologjikë për t‘u birësuar. Gjithashtu, birësohen ata fëmijë që janë lënë në kujdestari të institucioneve të përkujdesit social shtetëror, por që prindërit në mënyrë të dukshme nuk kanë treguar interes prindëror përgjatë 1 viti. Ata fëmijë që janë deklaruar qysh në lindje të braktisur, afati kufizohet nga 1 vit, në 3 muaj. Nga momenti që këta fëmijë janë regjistruar në listat e Komitetit të Birësimit, nëse për 6 muaj rresht nuk kanë pasur mundësi për t‘u birësuar nga adoptues vendas, kalojnë në procedurë për birësim nga të huajt.

© Gazeta Shqip - 2006-2007

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 14-10-2011, 15:57
  2. Tefsir-(komentim suresh)
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 29-07-2006, 16:14
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •