Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 12 prej 12
    i/e regjistruar Maska e Beqari002
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    500
    Emėrimi i Dolit, nė interes tė Kosovės dhe UNMIK-ut, thonė shqiptaro- amerikanėt

Nė njė komunikatė pėr shtyp lidhur me qėndrimin e UNMIK-ut pėr emėrimin e senatorit Bob Dole si Ambasador Nderi pėr Kosovėn nė SHBA, Kėshilli Kombėtar Shqiptaro-Amerikan pohon se UNMIK-u ka njė juridiksion, pėrfshirė edhe marrėdhėniet e politikės sė jashtme, por se “kjo nuk do tė thotė se UNMIK-u ka autoritetin pėrfundimtar pėr tė vendosur se kė zgjedh pėr tė nderuar populli i Kosovės”.
    Duke rikujtuar se senatori Dol ka mbėshtetur pėr njė kohė tė gjatė aspiratat e Kosovės pėr liri dhe pavarėsi, nė komunikatė thuhet se pėrkrahja e senatorit Dol pėr popullin e Kosovės nuk ėshtė e bazuar nė kombėsinė e tyre, por mbi tė drejtat e pamohueshme humane.”Ėshtė pikėrisht ky sistem besimi mbi tė cilin ėshtė themeluar sistemi politik amerikan dhe nga i cili ky system politik vazhdon tė drejtohet edhe sot”, thuhet nė komunikatė.
    “Emėrimi i senatorit Dol ėshtė nė interes tė Kosovės ashtu sikurse dhe tė UNMIK-ut. Nė njė kohė kur vėmendja po pėrqėndrohet nė luftė kundėr terrorizmit dhe ashpėrsimin e konfliktit tė Irakut, senatori Dol do tė shėrbejė si mburojė ndaj erozionit tė vėmendjes mbi Kosovėn”, thuhet veē tjerash nė komunikatė.
    ----------------------------------------
    -------------------------------------------
    Oj sharki e lehete si era , a ka ardhur ne Shqiperi pranvera?
    Jam martuar002

i/e regjistruar Maska e Beqari002
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    500
    Senatori Dole:

Jam i nderuar qė pėrfaqėsoj Kosovėn nė Uashington

Ish-senatori amerikan Bob Dole thotė se ėshtė i nderuar qė i jepet rasti tė pėrfaqėsojė Kosovėn nė Uashington. Nė intervistėn qė i dha Zėrit tė Amerikės tė premten, zoti Dole tha midis tė tjerash se, qė Kosova tė pėrparojė, atje duhet tė njihen tė drejtat e barabarta tė tė gjitha komuniteteve etnike.

Zėri i Amerikės Zoti Dole, presidenti Rugova ju ka emėruar si pėrfaqėsues nderi i Kosovės nė Shtetet e Bashkuara. UNMIK-u ka reaguar duke theksuar se Presidenti Rugova nuk ka kompetenca pėr tė marrė njė vendim tė tillė. A mund tė na e sqaroni pozitėn tuaj aktualisht?

Sen. Dole Titulli nuk ka rėndėsi pėr mua. Dr. Rugovėn e kam mik prej kohėsh. Unė jam angazhuar nė disa prej problemeve tė Kosovės pėr afro 13 vjet. Kam qenė nė njė farė mėnyre pėrfaqėsuesi i tyre jozyrtar, qė kur u largova nga Kongresi nė vitin 1996. Prandaj nuk e kam problem se si e cilėsojnė kėtė detyrė. Jam mik i Kosovės dhe i popullit tė saj. Jemi shumė tė nderuar qė na jepet mundėsia tė pėrfaqėsojmė nė Washington jo vetėm presidentin, por edhe popullin e Kosovės si dhe zyrtarėt e tjerė tė lartė, qoftė kryetarin e parlamentin apo kryeministrin e Kosovės.

Zėri i Amerikės Zoti Dole, si e shihni rolin tuaj si pėrfaqėsues i Kosovės nė Shtetet e Bashkuara? Ku do t’i pėrqendroni pėrpjekjet tuaja pėr tė mbrojtur interesat e Kosovės?

Sen. Dole Kosova nuk ėshtė shtet dhe nuk ka ambasadė kėtu nė Shtetet e Bashkuara. Populli i saj ka nevojė tė ketė njė zyrė. Unė kam nė dispozicion njė zyrė avokatie, tė pėrbėrė nga ish-punonjės tė Departamentit tė Shtetit, Kongresit, apo ndihmės pėr presidentė tė ndryshėm. Shpresojmė tė organizojmė nė momentin e duhur njė vizitė tė zotit Rugova, gjatė sė cilės ai tė takohet me presidentin Bush. Do tė pėrpiqemi tė organizojmė takime tė ndryshme pėr zyrtarė tė tjerė tė Kosovės, si kryetarin e parlamentit apo kryeministrin, me ligjvėnės dhe pėrfaqėsues tė Departamentit tė Shtetit si dhe Departamentit tė Mbrojtjes. Ne do tė shėrbejmė nė njė farė mėnyre si njė mjedis ku tė mblidhen tė gjithė ata qė janė tė interesuar nė pėrparimin e Kosovės. Prej mė se 10 vjetėsh unė kam qenė i interesuar nė ēėshtjen e Kosovės. Pėrveē kėsaj kam kryesuar edhe Komisionin Ndėrkombėtar pėr Personat e Zhdukur. Nė kuadėr tė kėsaj detyre kam punuar edhe nė Kosovė nė pėrpjekje pėr tė gjetur personat e zhdukur gjatė konfliktit. E njoh mirė atė territor, pasi kam qenė me dhjetėra herė dhe sa herė shkoj, mahnitem nga energjia e popullit. Njerėzit nė Kosovė nuk presin ndihmėn e Kombeve tė Bashkuara pėr tė filluar punėn, por angazhohen vetė tė parėt.

Zėri i Amerikės Zoti Dole, si do t’i vlerėsonit pėrparimet qė janė arritur nė Kosovė pas luftės. Siē mund ta dini edhe ju shqiptarėt fajėsohen pėr keqtrajtimin e serbėve nė Kosovė dhe pėr faktin qė siē thuhet nuk kanė marrė masat e nevojshme pėr tė krijuar njė situatė tė volitshme pėr kthimin e refugjatėve serbė qė janė larguar nga Kosova pas luftės.

Sen. Dole Ėshtė e qartė se duhet tė njihen tė drejtat e pakicave, nė mėnyrė qė tė njihet sa mė shpejt pavarėsia e Kosovės. E kuptoj se disa nga shqiptarėt nė Kosovė e kanė tė vėshtirė ta pranojnė kėtė, pasi kanė qenė viktimė e traumave tė shkaktuar nga Millosheviēi dhe njerėzit e tij. Por ata duhet ta kuptojnė se pėr tė shėnuar pėrparim nė sytė e Shteteve tė Bashkuara dhe tė Perėndimit, duhet t’u njohin tė drejta tė barabarta pakicave, qofshin serbėve apo grupeve tė tjera etnike. Ky ėshtė edhe njė ndėr synimet tona, dhe shpresojmė tė japim ndihmesėn tonė nė kėtė drejtim. Ka edhe ēėshtje tė tjera qė duhen trajtuar, si tregu i zi, apo pėrfitimet e paligjshme, por tė gjitha kėto do tė zgjidhen. Kosova po kalon njė periudhė tė vėshtirė, por gjithashtu po shėnon pėrparim.

Zėri i Amerikės Bashkėsia ndėrkombėtare deri tani nuk ka pranuar tė merret me statusin pėrfundimtar tė Kosovės, duke theksuar se shqiptarėt duhet tė pėrmbushin fillimisht standardet e shpallura nga administratori Steiner. Shqiptarėt, nga ana e tyre, thonė se paqartėsitė lidhur me statusin pėrfundimtar, e bllokojnė zhvillimin politik dhe ekonomik tė Kosovės. Sipas mendimit tuaj, a do tė ishte mė mirė qė ēėshtja e statusit pėrfundimtar tė shqyrtohej tani apo tė shtyhej pėr mė vonė?

Sen. Dole Besoj se kjo ėshtė njė nga pėrgjegjėsitė qė ne do tė kemi kur tė punojmė me doktor Rugovėn dhe zyrtarė tė tjerė tė qeverisė sė Kosovės, qė tė shohim nėse mund tė gjejmė ndonjė rrugėzgjidhje. Duhet tė ketė ndonjė rrugė tė mesme pėr zgjidhjen e kėsaj ēėshtjeje qė t’u japė atyre sigurinė qė u nevojitet nė mėnyrė qė ata tė vazhdojnė tė bėjnė plane pėr tė ardhmen. Unė mendoj se ata janė tė shqetėsuar se nuk po i afrohen dot diskutimit pėr statusin pėrfundimtar. Disa kanė thėnė 10 vjet, por unė mendoj se kjo ēėshtje do tė zgjidhet shumė pėrpara 10 vjetėve. Dhe mua mė duket se synimi duhet tė jetė pavarėsia, nėse duam tė kemi stabilitet dhe tė gjitha ato gjėra qė duam tė kemi nė Kosovė pėr tė gjithė njerėzit qė jetojnė atje, ne duhet tė diskutojmė sesi do tė jetė ajo pas 5, 10, 15 vjetėsh. Nuk besoj se ka ndonjė kufizim. Mund tė jetė njė vend shumė i vogėl i pavarur, tė ketė njė ekonomi shumė tė gjallė, njerėz enegjikė dhe unė jam shumė optimist pėr tė ardhmen.

Zėri i Amerikės Shtetet e Bashkuara kanė luajtur njė rol shumė tė rėndėsishėm nė vendosjen e paqes dhe qėndrueshmėrisė nė Ballkan. Pas sulmeve terroriste tė 11 shtatorit, pėrparėsitė e politikės sė jashtme amerikane kanė ndryshuar, nė disa raste nė mėnyrė dramatike. Sipas mendimit tuaj, sa e domosdoshme ėshtė prania e vazhdueshme amerikane nė Kosovė dhe nė rajon nė pėrgjithėsi?

Sen. Dole Angazhimi amerikan nuk do tė ndryshojė. Natyrisht, qė ka gjėra tė tjera qė kanė dalė nė plan tė parė, si tragjedia e 11 shtatorit, lufta ndaj al-Qaidės, ēėshtja e Irakut. Tė gjitha kėto sigurisht qė janė vėnė nė qendėr tė vėmendjes, por kjo nuk do tė thotė se ne i kemi harruar pėrgjegjėsitė tona pėr Kosovėn, dhe pjesė e punės sime kėtu do tė jetė tė punojmė me qeverinė amerikane dhe me kėdo tjetėr qė ėshtė i interesuar pėr pėrgjegjėsitė qė kemi. Ne u bėmė premtime kėtyre njerėzve dhe duhet t’i mbajmė premtimet tona dhe dihet qė Amerika i mban premtimet e saj. Ne nuk do ta harrojmė kėtė pjesė tė botės, pėr shkak tė problemeve tė tjera qė janė bėrė tani pėrparėsore.

Zėri i Amerikės Cili ėshtė mesazhi juaj pėr Kosovėn dhe pėr popujt e Kosovės?

Sen. Dole E falenderoj popullin e Kosovės, sė pari pėr durimin, forcėn dhe kurajon e tyre, sepse ata kanė vuajtur shumė kėto 10-15 vitet e fundit. Tani ata janė para shanseve dhe lirisė dhe mua mė duket se kjo ėshtė nė mendjen e njerėzve ēdo ditė. Por duke u nisur nga pėrvoja ime nė atė pjesė tė botės, veēanėrisht nė Kosovė, unė jam optimist dhe dua tė bėj diēka pėr tė ndihmuar, jo vetėm Presidentin, Kryeministrin apo Kryetarin e Parlamentit, por pėr tė gjithė njerėzit atje qė kanė nevojė vėrtet pėr ndihmėn tonė. Dua t’u uroj tė gjithėve mbarėsi. Ne jemi shumė tė lumtur pėr kėtė qė po bėjmė dhe kemi shumė besim tek njerėzit atje. Unė nuk do tė angazhohesha pėr Kosovėn nėse nuk do tė kishte vėrtet shpresa. Por cilido tė jetė posti dhe titulli im, unė jam i angazhuar pėr tė ndihmuar popullin e Kosovės
    -----------------------------
    -------------------------------
    Oj sharki e lehte si era , a ka ardhur ne Shqiperi pranvera?
    Jam martuar002

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema tė Ngjashme

1. Kushtetuta e Republikės sė Kosovės
    Nga YlliRiaN nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 01-04-2009, 19:17
  2. Intervistė me Myftiun e Kosovės, Mr. Naim Tėrnava
    Nga Drini_i_Zi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •