Postuar më parë nga
Peace Matters
Unë jam shqiptaro-amerikanë. Unë kam lindur në Amerikë, jam rritur në Amerikë, dhe kam jetuar gjithmonë në Amerikë (banoj në Nju-Jork). Gjyshin dhe stërgjyshin tim kanë arritur në ShBA para Luftës së Parë Botërorë prej Korçë. Dua të them që jam i vetëm në familjen time prej gjenerata e dytë lindur në Amerikë që flas akoma ca shqip. Dhe vazhdoj t'a mësoj - është gjithëmonë një 'prioritet shpirtërorë'; gjuha shqipe është, për mua, një tip lidhje me gjyshin dhe stërgjyshin, me historia e familjen time, veçan. Pas dy gjenerata në Amerikë, familja ime është shumë krenar që jemi me origjinë korçare. Për neve, familja ime ishte 'Shqipëria'. Ishte i ndaluar për neve të shkoj në Shqipëri, dhe kur isha i vogël, isha shumë gjeloz së shokët e mi grekë, turkë, italianë, etj. kishin mundësi të vizitoj memëdheut e tyre.... Unë flas, shkruaj, dhe lexoj shumë mirë frengjisht; mund të flas edhe spanisht (gjuhën e dyte në ShBA), dhe ca italisht. Kam edhe një bazë në greqisht modern, dhe di disa fjalë në turqisht, perzisht, arabisht. Mëndimin tim është se jemi jo vetëm amerikanë, shqiptarë, etj., por jemi qytetarë mbarëkombetarë. Ka një botë, dhe jam 40 vjeç; dëshiroj të njoh bota, natyre, dhe të jetoj bukurija se egzistencës humane. Eshtë për këtë arsye që mësoj, dhe vazhdoj të mësoj gjuhë të huaja: për të udhëtoj, për të jetuar mirë, dhe veçanërisht, për të kuptuar. Shtetet të Bashkuara janë një thesar kulturorë, dhe duhet t'a kërkojmë kudo që jetojmë.
Krijoni Kontakt