Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 18 prej 18
    mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804

Jam krenar me Ty...So proud of You

Citim Postuar më parë nga Peace Matters Lexo Postimin
    Unë jam shqiptaro-amerikanë. Unë kam lindur në Amerikë, jam rritur në Amerikë, dhe kam jetuar gjithmonë në Amerikë (banoj në Nju-Jork). Gjyshin dhe stërgjyshin tim kanë arritur në ShBA para Luftës së Parë Botërorë prej Korçë. Dua të them që jam i vetëm në familjen time prej gjenerata e dytë lindur në Amerikë që flas akoma ca shqip. Dhe vazhdoj t'a mësoj - është gjithëmonë një 'prioritet shpirtërorë'; gjuha shqipe është, për mua, një tip lidhje me gjyshin dhe stërgjyshin, me historia e familjen time, veçan. Pas dy gjenerata në Amerikë, familja ime është shumë krenar që jemi me origjinë korçare. Për neve, familja ime ishte 'Shqipëria'. Ishte i ndaluar për neve të shkoj në Shqipëri, dhe kur isha i vogël, isha shumë gjeloz së shokët e mi grekë, turkë, italianë, etj. kishin mundësi të vizitoj memëdheut e tyre.... Unë flas, shkruaj, dhe lexoj shumë mirë frengjisht; mund të flas edhe spanisht (gjuhën e dyte në ShBA), dhe ca italisht. Kam edhe një bazë në greqisht modern, dhe di disa fjalë në turqisht, perzisht, arabisht. Mëndimin tim është se jemi jo vetëm amerikanë, shqiptarë, etj., por jemi qytetarë mbarëkombetarë. Ka një botë, dhe jam 40 vjeç; dëshiroj të njoh bota, natyre, dhe të jetoj bukurija se egzistencës humane. Eshtë për këtë arsye që mësoj, dhe vazhdoj të mësoj gjuhë të huaja: për të udhëtoj, për të jetuar mirë, dhe veçanërisht, për të kuptuar. Shtetet të Bashkuara janë një thesar kulturorë, dhe duhet t'a kërkojmë kudo që jetojmë.

Emigrantet e pare nga Korca dhe gjithe Shqiperia ..gjaku yne fisnik kane qene me te miret te te gjithe kohrave.Me shume emocion e lexova cka ke shkruar dhe mornica me shkoi trupi qe jeton gjaku yne fisnik...gjaku i Nolit, Konices, Athanasit.. dhe i te gjithe imigracionit te hershem shqiptare rron...rrjedh gjaku i tre gjeneratave tek Ti...kjo eshte madheshtore...BRAVO...
    Shkruan shume mire ne shqip, aq sa per tu admiruar..reflekton nje kulture qe vertete cdo shqiptare duhet te ndjeje kenaqesi te vecante vetem pse te ka zbuluar ty...
    Nje mrekulli qe ti i del zot te kaluares, gjakut fisnik shqiptar, nje aspirate per mesim dhe jete te lumtur te keshe...me ben shume krenar...shume krenar..me Ty

.." Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow"

Dhe per mesimin e shume gjuheve as qe te duhet nje inkurajim i vecante por ja nje quote( aforizem, fjale e urte kineze):
    "Be not afraid of going slowly, be afraid only of standing still"..

. vazhdo me mesimin e shume gjuheve dhe pac jeten e lumtur...
    Me nderime,
    bili99
    Ndryshuar për herë të fundit nga bili99 : 28-09-2007 më 18:09

Te mesosh gjuhe te huaja eshte nje kenaqesi qe ndjen si njeri sepse tregon kulture dhe eshte dicka qe askush nuk mund ta marri prej teje. Nuk ka gje me te mire se te shkosh ne nje shtet te huaj dhe flet gjuhen e tyre. Eshte shume interesante sa gjera mund te mesosh ne ate menyre qe nuk do t'i mesoje kurre po mos te flisje ate gjuhe. Te dish gjuhen e nenes eshte dicka qe as nuk duhet te diskutohet fare. Eshte gjuha e prinderve te tu dhe e gjakut tend. Me lart lexova disa shkrime ku flisnin per ameriken sa vend i keq eshte dhe qe nuk duan njeri. Kam rreth 9 vjet ne USA dhe te them te drejten ky eshte nje nder te paktat vende qe di une ku ti mund te mesosh c'te duash dhe ta pasurosh kulturen tende sa te duash. Varet nga ty sa larg do ta cosh ate. Ky vend eshte vertet vendi i mundesive te pafunda dhe cdokujt i jepen te njejtat mundesi (nuk po flas ketu per milioneret etj...etj). Une nuk e di nese ne Chicago ka ndonje shkolle per te mesuar gjuhen shqipe, por mendoj se cdo gje fillon me familjen. Familja eshte shkolla me e mire. Kam niper e mbesa ketu qe kane lindur ketu dhe e flasin shqipen uje, ashtu sic dhe kam te tjere qe kane lindur ne Shqiperi dhe kane disa vjet ketu, kane bere dhe shkolle atje, por kur i ve te lexojne ne shqip, nuk e thone dot zh...apo xh...e shume shkronja te tjera.

Respekte

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga friendlyboy1 Lexo Postimin
    vlonjate un po flas per njerzit e thjesht qe shkojn ne pun dit per dit dhe qe skan mundsi te merren me llukse si mesus privat. un ketu nuk kam njofur nai italian brezi 2 apo 3 qe di italisht.
    ke te drejte...brezi i trete do asimilohet se sben...kjo eshte amerika...merr emigrante dhe asimilo....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Nuk eshte vetem Amerika po cdo vend i botes. Nuk eshte se te asimilon Amerika po do s'do, berz pas brezi do humbet gjuha se nuk flitet.

Ta dish gjuhen shqipe ama nuk eshte nje minus sic thoshte njeri me lart. Cdo gjuhe qe di eshte vetem plus. Ne qe jemi brezi i pare ketu, nuk duhet te kemi asnje problem me harrimin e gjuhes shqipe.

Biles kur isha ne Shqiperi, dy here me qelloi rasti qe me thane sa mire e fliske shqipen ti per 10 vjet qe paske qene jashte Shqiperie. Hapa syte, se nuk e mendoja qe mund te kishte rob qe harronin shqipen per 10 vjet jasht shtetit.

Pagan Maska e LIFE GUARD
    Anëtarësuar
    29-12-2002
    Vendndodhja
    GarbageField Nj . USA
    Postime
    18
    Milla , doja te te perhuroja per temem qe ke hapur ne radhe te pare ne radhe te dyte doja te te thoja , se jo se mungojn shkollat , ne U.S.A po mungon vullneti i shqiptarve ose mund te thuash se nuk jane prinderit ata qe i edukojne femijet si te tille pak a shume pergjigje ketu sic e shef dhe vet ka dhe disa nga ne qe kemi humbur jo vetem gjuhen por dhe krenarine ,ndersa friendlyboy doja te te kujtoja se te jesh bilengual (1+ gjuhe) eshte priviligj kudo , ne ca do lloj ambieni pune apo shoqerie ..

AT GJERGJ FISHTA

Pra, mallkue njai bir Shqyptari,
    qi këtë gjuhë të Perëndis',
    trashigim, që na la i Pari,
    trashigim s'ia len ai fmis;
    edhe atij iu thaftë, po, goja,
    që përbuzë këtë gjuhë hyjnore;
    qi n'gjuhë t'huej, kur s'asht nevoja,
    flet e t'veten e lèn mbas dore.
    Me Respekt , Lenci.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Life guard,Fishten nuk e meriton shqiptari i sotem,biles edhe vete shume 'shqiptare 'e ndiejne si barre ekzistencen e nje poezie te tille....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Pagan Maska e LIFE GUARD
    Anëtarësuar
    29-12-2002
    Vendndodhja
    GarbageField Nj . USA
    Postime
    18
    Hyllin jam mese dakort me ty megjithate ka dhe nga ata qe flasin nga pa dituria dhe detyra jone si shoqeri shqiptare esht tju kujtojme atyre qe ekzistojne dhe vargje te tilla te shkruara nga nje njeri i madh si "FISHTA"
    Me Respekt , Lenci.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    24
    Pershendetje,
    Edhe une te pergezoj per kete teme shume interesante qe eshte hapur. Une faktikisht jap mesim ketu ne Amerike, dhe kam te bej me nje popullesi shume te ndryshme. Jap edhe ESL per te huajt, edhe English per Amerikanet. Kjo eshte edhe arsyeja qe kam te bej me nxenes te popullesive te ndryshme, duke filluar qe nga Shqipetaret e deri tek Kinezet.
    Persa i perket gjuhes.... Eshte e vertete qe ne nuk e perforcojme shume faktin qe gjuha shqipe duhet praktikuar me shume ne shtepite tona. Jane hapur shkolla ku mund te mesohet shqipja.... nepermjet Kishes Katolike Shqipetare. Me thene te drejten nuk jam ne dijeni te thelle persa i perket programit dhe numrit te nxenesve.
    Persa i perket prinderve ne shtepi....... Prinderit jane te zene duke punuar nga dy pune qe t'u sigurojne femijeve leket e mjaftueshme per kolegj, universitet, etj. Po te flasesh shqip gjithe kohes nderkohe qe je ne shkolle , ketyre ketu nuk i vjen shume mire dhe keshtu krijohen edhe konflikte midis racave te ndryshme brenda shkolles, sic edhe ka qene nje rast ketu ne shkollen ku jap une.
    Por eshte shume e drejte kur thoni qe te dish me shume se nje gjuhe ketu te ndihmon jashte mase.

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Gjimnazi “Loyola” në Prizren
    Nga forum126 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 37
    Postimi i Fundit: 18-03-2012, 20:04
  2. Abdilaqim ADEMI: Investim për të ardhmen tonë
    Nga zamir.a në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 20-12-2008, 12:21

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •