Postuar më parë nga
ILyrium
Gostivari_usa, tani un do ti komentoj, dhe me korrigjo nese i kam kuptuar mir apo jo.
Thenia e parë me sa kuptova kishte te bej ne lidhje me medh'hebet, 4 medh'hebet e njohura te cilet i kan formuar 4 dijetaret e medhenj : Ebu Hanife, Imam Shafi, Imam Maleki, dhe Imam Hanbeli.
Keta dijetar asnjeher skan thene, ejani dhe na pasoni vetem ne, ata kan thene:
Ne kështu kemi marrë vesh nga Kur'ani dhe Sunneti. Nëse ne kemi marrë vesh mirë atëherë ecni me ne , nëse një dijetar tjetër ka marrë vesh me mire mirë, atëherë na lini ne dhe pasoni atë dijetar.
Kurse per at Ja'fari qe ishte permend, nuk po flas me mir hiq sepse skam njohuri per kete.
Thenia e dyt kishte te bej ne lidhje me shiat ku thot se ata jan musliman dhe besojn ne njeshmerin e Zotit. Ndoshta e thon ata kete, mirpo ata bejn kufer ne menyr direkte dhe indirekte. Njera nder menyrat direkte ka qen kur e kan quajtur Aliun zot, menyrat indirekte kemi plot - si psh : duke thene se Kur'ani eshte i manget, duke shtremberuar ajetet e tij, duke fyer as'habet me te ngusht te Pejgamberit a.s, duke fyer gruan e Pejgamberit a.s ( Aishen r.a), duke thene se Muhammedi a.s ka bere gabim qe eshte shoqruar me Ebu Bekrin, Omerin etc etc.
Pra 4 dijetaret e medhenj te shkollave juridike jan pajtuar se keta jan kafir (jobesimtar). Un rrespektoj edhe dijetaret e sotem sepse mundohen per te mir ndoshta dhe Zoti insh'All-llah ja shperblen, por un mendoj se dijetaret e 4 shkollave juridike kan te drejt me shum.
Sa i perket thenies se tret, me sa kuptova aty ishte qeshtja tek Aliu r.a dhe Muauije r.a per vrasjen e Othmanit r.a - un gjithmon e kam ditur qe shiiat ishin ata qe e vran Othmanin r.a mirpo kohve te fundit po ndegjoj se ata ishin havarixhet mirpo nuk kam hase ne fakte te forta qe pohojn kete gje.
Mirpo e dim sigurt qe faji nuk ka qen te Muauije dhe Aliu - ishte tjeter kush qe beri fitnen ketu dhe filloi konflikti ndermjet Muslimaneve, ketu arsyetohen te dy grupet, kan rene dakord dijetaret.
kurse thenien e 4, me te verte mu duk diqka e pshtellt dhe se kuptova se qfar ka dashur te thot me at thenie
Krijoni Kontakt