Postuar më parë nga
Ingenuous
"Fiks Fare" publikon propozimet e deputetëve të mazhorancës dërguar Presidentit për faljen e ushtruar prej tij
Amnistia dhe amnezia e Rusmalit
Ministri aktual i Drejtësisë konceptoi në vitin ‘97 shkresën për amnistimin e "Gaxhait"
Vetëm pak ditë më parë, ministri i sapoemëruar i Drejtësisë, Ilir Rusmali, qortoi edhe një herë amnistinë më të fundit të dekretuar nga Presidenti i Republikës, Alfred Moisiu. Gjatë një mbledhjeje me drejtues të burgjeve, Rusmali tha se nuk mundet që e drejta e faljes së Presidentit të vazhdojë të ushtrohet si një e drejtë arbitrare dhe se e drejta e faljes u duhet vënë në shërbim atyre që janë rehabilituar e edukuar me gjithë mend, dhe jo atyre që marrin deklarata nga politikanë, nga të njohur në Presidencë, apo nga njohjet me vetë Presidentin. Në të vërtetë, "Fiks Fare" disponon propozimet me shkrim të deputetëve të shumicës, Jozefina Topalli, Sali Shehu, Ndriçim Babasi, Mehmet Xheka, Gëzim Karapici, Nard Ndoka, Adrian Kollozi, Albert Farruku, Parid Teferiçi, Galip Ramadhi etj. Në kërkesa të nënshkruara prej tyre, ata kërkojnë amnisti për të dënuar të veçantë. Mbi këto kërkesa është mbështetur edhe Presidenti në amnistinë e shpallur. Të gjithë të dënuarit e propozuar nga këta deputetë figurojnë në listën e të amnistuarve. Duke folur për kriteret e rrepta të amnistisë, Rusmali duket se e ka harruar që ai është autori i konceptimit të shkresës për amnistinë e Gazmend Brakës, i njohur ndryshe si "Gaxhai", në kohën kur ishte këshilltar i Presidentit Berisha. Dekreti për amnistinë e "Gaxhait" u hartua në muajin korrik të vitit 1997, vetëm pak para se zoti Berisha të largohej nga posti i Presidentit, duke marrë me vete edhe këshilltarët e tij.
Kush është "Gaxhai"
Gazmend Brraka, i njohur me nofkën "Gaxhai", vuan aktualisht dënimin me burgim të përjetshëm për vrasje të kryera në vitin 1997, në qytetin e Vlorës. Ai ka qenë i dënuar më parë me 19 vjet burg, me vendim të formës nga Gjykata e Kasacionit (tashmë Gjykata e Lartë), por pa u tharë vendimi i kësaj gjykate, më 16 korrik të vitit 1997, atij iu fal dënimi i mbetur nga Presidenti i atëhershëm, Sali Berisha. Sipas prokurorisë, "Gaxhai" është organizator dhe drejtues i një bande kriminale, rivale me atë të drejtuar nga Myrteza Çaushi, i njohur edhe si "Zani i Vlorës", i cili gjithashtu vuan tashmë dënimin me burg të përjetshëm për vepra të rënda penale.
Gazeta Shqip.
Krijoni Kontakt