Nje fenomen apo dukuri qe eshte duke u perhapur me te madhe tek rinia jone eshte “JETA E SHFRENUAR “ …
Ne kuader te kesaj hyjne shume gjeste apo veti negative ne sjelljet e rinis se sodit qe sherbejne per hapjen e rrugeve te gjerave apo dukurive tjere me te medha poashtu negative dhe shkaterruese…duke filluar nga pershendetjet qe mund ti quaj “urbane”qe I kultivojne rinia ne kete kohe…
Pika me serioze e kesaj qeshtje(te pershendetjes)eshte se kur te pershendeten mashkulli me femren pershendetjen e bejne duke u puthur ne faqe …
Ky fenomen eshte duke u perhapur me te madhe tek adoleshentet sa qe njeher nje dite me ra rasti mua personalishte te jem protagonist I kesaj dukurie …nje dite nje shok I imi e pa nje shoqe te tij dhe ajo u afrua dhe e pershendeti shokun tim ncuk ncuk ncuk (thash ne vete qenka e dashura e tij)mirpo kur e perfundoj me te ,tash isha ne rend une …dhe e mori iniciativen ta beje te njejten gje me mua mirpo une nuk e lejova nje gje te tille dhe u largova …vetem I thash si je aje mire dhe kaq…Nje tjeter fenomen kam verejtur poashtu tek nje koleg …ishte duke ndejtur me nje femer dhe kur po e verej ishte duke u puthur goje ne goje…dhe pastaj pas nje kohe po e pyes ,se e ke te dashur? Ai me tha jo vetem shoqe e kam…por I thash si keshtu ti e puthe publikisht ate femer ne goje? dhe thua se vetem shoqe e kam …ai mu pergjigje he more djale qka ka lidhje kjo …qenke demodu more djale dhe ku po jeton keshtu…une heshta dhe thash haj me dert haj …ne qfar gjendje qenka kjo rini …kam ndegjuar edhe nje raste tjeter ,qe nje person ka bere edhe mardhenje intime me te dhe ne fund …kan thene se vetem shok e shoqe jane…nuk jemi te dashuruar por vetem miq jemi…
Prej ketyre skenave mund te nxjerrim shume perfundime apo konkluza te ndryshme…duke filluar prej pasojave te shkaktuara:1.>>> lidhjet e shkurtera dhe te paqendrueshme,divorce te shpeshta ,dashuri te shfrenuara ,avantura te shfrenuara seksuale,dhe nga pasojat e ketyre kemi pasoja tjera duke filluar rrjedhimishte: 2.>>>prej te lindurve femije jashte martese dhe duke bere aborte ,foshnjet e posalindura duke I lene neper rruge ,neper qoshe dhe porta hedhurinash,duke u izoluar nga shoqeria e ngushte familjare nga turpi …dhe pasoje tejter kontinuele e ketyre anomalive te fituara nga keto fenomene qe ka udhehequr vete ai ose ajo: 3.>>> eshte ngarkesa psiqike e tyrepas ketyre pozitave te mjerueshme, sa qe deshprimi I tyre kalon kufirin normal ten je depresioni te thelle dhe tash qdo njeri per ta kaluar apo per ta heshture kete depression nuk parapelqejne qe te kerkojne keshilla nga familja dhe miqte dhe me te vjeterit por mundohen se per ta kaluar kete deshprim apo depression dine ata vete q eta keshillojne veten dhe ta drejtojne jeten e tyre …dhe fillojne me diturit e tyre qe ta tejkalojne kete situate dhe mjetet qe perdorin per ta kaluar kete situate fillojne te mirren me dukuri tjera negative duke shpresuar se me keto do relaksohen dhe do ta tejkalojne kete situate dhe fillojne te perdorin medikamente te demshme : konsumimi:> I alkohoolit, I narkotikeve…te ndrsyhem dhe konsumimeve te tejre te demshem etj.. disa vendosi te ndjekin rrugen e prostitucionit..dhe perfundimishte kur te gjitha keto I shijon dhe e veren se nuk e gjen dote lumturine dhe pas ketij +deshprimi dhe dyfishim te depresionit fillon te humb interesi per te jetuar dhe ne nje fare menyre dal ngadal terhjeke shpresat per nje te ardhme te ndritur ne kete jete … dhe alternative e veteme apo oferta e pare qe I paraqitet nga ajo jete qe ai thurri eshte vetevrasja dhe hjekja dore nga misoni I tij qe te jetoje duke ia humbur jeten vetes me mjete te ndrsyhme alternative siq jan varja ne konop,vetembytja me arme ,mbytja me medikamente mjekesore dhe kimike etj…dhe keshtu shume te rinje e shkaterrojne jeten e tyre dhe qe ne rini e shijojne vdekjen …duke qen te pavetedijshem qe ne fillim te veprave te tyre duke mos perdore preventive ne jeten e tyre ne sjelljet e tyre …duke mos ia kufizuar asnje deshire dhe asnje epsh, por vetem ecur dhe duke shijuar qdo gje te keqe dhe te demshme…dhe njeherit duke pasuar te tjeret per te qen viktima te kulturave te modernizuara te evropes perendimore
“Lufta me e veshtire per njeriun eshte lufta kunder vetes se tij (lufta ndaj epshit te tij ,lufta ndaj deshirave te tij,lufta ndaj tekeve te tij dhe lufta ndaj vetive negative te tij,lufta ndaj egos se tij ,ndaj zilis dhe ndaj xhelozise se tij) Nese nje njeri del fitimtar (nese I mposhte keto veti) ndaj kesaj lufte atehere ai njeri ne qdo lufte tjeter do jete fitimtar…por nese nje njeri e humb kete lufte (lufta ndaj vetes se tij) ai para qdo lufte tjeter do jete I humbure…
Prandaj nese nje djal I ri dhe nje vajze e re …fillon qe te I luftoje keto veti negative duke qen I durueshem dhe I permbajtur ndaj esphit te tij…duke qen I vetedijshem dhe I kujdeseshem ndaj deshirave te tij…sepse “burimi I cili nuk ka per tu shterrur kurr ne jete per njeriun ,eshte “DESHIRA” e tij” dhe njeriu derisa te vdese ai ka shume deshira per ti plotesuar dhe asnjeher nuk kan per ti ju shuar ato deshira ..mirpo jorralleher ato deshira na fusin ne telashe dhe probleme te ndryshme qe per ne ato deshira jan terheqese mipo nuk kemi dobi asnjere por vetem deme prej atyre deshirave andaj duhet te jemi te permbajture sepse “kenaqesi qdo here nuk prodhon kenaqesi”…
Krijoni Kontakt