Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 27
    Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Parlamentit Evropian miratoi një rezolutë për sovranitetin e mbikqyrur të Kosovës

Bruksel, 29 mars - Deputetët e Parlamentit Evropian me 490 vota pro, 80 kundër dhe me 87 abstenime kanë miratuar sot një rezolutë për sovranitetin e mbikqyrur të Kosovës nga bashkësia ndërkombëtare. Parlamenti Evropian vlerëson se me këtë zgjidhje garantohet stabiliteti dhe mbrojtja e të gjitha komuniteteve në Kosovë si dhe një zhvillim i mëvetësishëm afatgjatë ekonomik dhe shoqëror. Rezoluta mbështet propozimin e Marti Ahtisarit për statusin e Kosovës dhe se sovraniteti i mbikqurur nga bashkësia ndërkombëtare është opsioni më i mirë për sendërtimin e synimeve. PE u bën thirrje anëtarëve të Këshillit të Sigurimit të KB që të luajnë një rol konstruktiv dhe të miratojnë një zgjidhje të përhershme pa kurrfarë paqartësish për Kosovën. Në të njëjtën kohë PE pret që KS të miratojë një rezolutë të re e cila do të zëvendësojë rezolotën ekzistuese 1244. PE konsideron se Kosova duhet të ketë akces në organizatat financiare ndërkombëtare, kurse prania ndërkombëtare të garantojë karakateristikat e Kosovës multietnike dhe mbrojtjen e interesave dhe të sigurisë së popullsisë serbe dhe rome dhe të komuniteteve të tjera etnike.

Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    NATO-ja mbështet plotësisht propozimin e presidenit Ahtisaari për të ardhmen e Kosovës

Intervistë me komandantin e Kfor-it

Komandanti i trupave paqeruajtëse në Kosovë, gjenerali gjerman Roland Kather ka deklaruar se NATO-ja mbështet plotësisht propozimin e presidenit Ahtisaari për të ardhmen e Kosovës.

Ai i ka thënë BBC-së, se marrë parasysh rrethanat, historinë e Kosovës, dhe ngjarjet e disa viteve të fundit, dokumenti i Ahtisaarit është një kompromis i mirë dhe se duhettë shihet rezultati i fundit.

Gjenerali Kather ka thënë se nuk e përjashton mundësi që grupe të ekstremistëve të provojnë të shkaktojnë trazira në prag të zgjidhjes së statusit por forcat paqeruajtëse, ka thënë ai, do të reagojnë me vendosmëri ndaj çdo akti të dhunës.

Sipas gjeneralit Kather KFOR-i do të qëndrojë në Kosovë edhe disa vjet me radhë. Arbër Vllahiu zhvilloi një bisedë me gjeneralin Kather.

A mendoni se është humbur kohë e gjatë për të gjetur një zgjidhje për statusin e Kosovës?

Gjeneral Kather: Para së gjithash duke shikuar kah e ardhmja dhe duke u përballur me situatën atëherë Këshilli i Sigurimit i OKB-së ose deri tash sekretari i përgjithshëm e kanë përkrahur propozimin e presidentit Ahtisaari dhe mendoj se kjo është një pikë e mirë e fillimit për të ardhmen më të mirë për të gjithë qytetarët e Kosovës.

Duke e parë një dritë në horizont dhe në fund të tunelit dhe duke e parë pjesën e rolit që KFOR-i duhet ta luaj, në kuptim se duhet të ofrojë një mjedis të sigurtë për të gjithë, për të marrë një vendim të këtillë të rëndësishëm, mendoj se ky është një fillim i mirë për të ardhmen e kosovës

Ju thoni nje fillimi i mbarë për Kosovën por plani i zotit Ahtisaari ka hasur në kundërshtim të fuqishëm në veçanti nga Rusia dhe Serbia? So di të zbatohet atëherë ai plan?

Gjeneral Kather: Mendoj se kjo është një procedurë tipike demokratike. Problemi është se ka qëndrime shumë të kundërta. Kjo në fakt është një sfidë për udhëheqësit tanë politikë.

Unë nganjëherë jam i gëzuar se jam një ushtarak i strukturuar. Unë do ta kryej misionin tim dhe do t'i lë ata me sfidën e tyre dhe të gjejnë një zgjidhje të mirë. Unë jam plotëishst i bindur se ata do të gjejnë një kompromis të mirë dhe një zgjidhje të mirë për një të ardhme më të mirë për Kosovën.

PO thoni një kompromis të mirë. Por a nuk është plani i Ahtisaarit një kompromis i mirë?

Gjeneral Kather: Unë jam i bindur dhe për këtë arsye edhe sekretari i përgjithshëm i NATO-s ka deklaruar se Aleanca e përkrah plotësisht propozimin e presidenit Ahtisaari. Unë vetëm mund të pajtohem me këtë.

Mendoj se po, marrë parasysh rrethanat, historinë e Kosovës, ngjarjet e disa viteve të fundit, mendoj se po ëshët një kompromis i mirë dhe duhet të shohim se cili do të jetë rezultati i fundit.

Ju do të jeni këtu kur të ndodh kjo. Por sa kohë do të qëndrojnë trupat e KFOR-it këtu në Kosovë?

Gjenerali Kather: Shumë lehtë e kam të them sepse sërish do ta citoj sekretarin e përgjithshëm, që ka thënë se KFOR-i do të qëndrojë aq sa duhet.

Duke iu përmbajtur statistikave, dikush do të thoshte se kur të zgjidhet statusi do të kemi një periudhë tranzitore prej afro 120 ditësh. Bazuar në këtë Këshilli i NATO-s ka vendosur që KFOR-i të qëndrojë ehde gjashtë muaj të tjerë pa ndonjë ndryshim në mandat, organizim, numër dhe në mision.

Prandaj mund të themi se nuk do të ketë ndryshim në vitin 2007 dhe më vonë në vitin 2008 ne do të shohim prandaj krejt kjo do të varet nga situata në terren.

Por ndjenja ime ëhstë se NATO do të jetë këtu edhe për disa vjet me radhë.

Por në kohën kur pritet zgjidhja e statusit a mendoni se mund të ketë trazira në Kosovë?

Gjeneral Kather: Nuk parashoh asnjë lloj të dhunës. Mendoj se njerëzit e kanë marrë porosinë. Njerëzit e kanë kuptuar mirë se kjo do të ishte kundërproduktive.

Atë që nuk shpresoj por që nuk e përjashtoj, njerëz të papërgjegjshëm dhe ekstremistë mund të provojnë të shkaktojnë akte të dhunës. Por kjo është arseyja pse jemi këtu dhe KFOR-i është plotëissht i përgatitur për këtë.

Më lejoni që të përfitojë nga rasti dhe t'i porosis njerëzit që të përmbahen nga dhuna sepse ajo nuk i çon drejt të ardhmes. Prandaj duhet lënë udhëheqëesit që të gjejnë një zgjidhje.

Dhe më lejoni t'ju pyes përgjigje ndaj ekstremistëve nënkupton çka?

Gjeneral Kather: Përgjigja ndaj ekstremistëve është absolutisht e qartë. Një përgjgije e shpejtë, e fuqishme dhe e përkushtuar. Nuk do të tolerojmë asnjë lloj dhune.

Dhe së fundi gjeneral, në Kosovën e pavarur ushtarët e KFOR-it do të luajnë rolin e ruajtësve të kufirit apo?

Gjeneral Kather: Kjo është çështje e vendimeve që duhet të merren me kohë.

Por mendoj se kur ta kemi zgjidhur statusin, do të vijë koha kur do të duhet të dorëzojmë përgjegjësitë në duart e pushtetit lokal.

Së bashku me BE-në ne do t'i përkrahim ata por ne tani jemi në mes të atij diskutimi dhe të planifikimit se i dhe kur të dorëzojmë përgjegjësitë.

Pergatiti:"Dr.Dituria"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-03-2007
    Postime
    42
    NATO-ja mbështet plotësisht propozimin e presidenit Ahtisaari për të ardhmen e Kosovës
    Kot eshte sepse nuk eshte pyete populli.
    Vetem populli mund te percaktoje statusin e Kosoves. Me vetevendosje.
    VETEVENDOSJE

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga GencKa

A mos ka votuar ndonjehere populli per kete levizje, jo, por eshte veteshpallur, sipas deshires se disa te rinjeve pa pergjegjesi....
    Po as kete "Vetevendosjen" nuk e ka zgjedhur populli !!!
    por kjo nuk do te thote se ne i kemi teshat e preme aqe mire si do kishim pasur deshirë, se po te ishim pyetur ne, nuk do na kishin quajtur "kosovar" fare, nuk do ishim keshtu te ndare po do ishim ne nje shtete te perbashket e tjera e tjera....

Pra per mendimin tim kjo levizje duhet te dije nganjehere edhe ti kuptoje gjerat, te pushoje nje kohe, pra te te shpalli nje armistisë ne menyre qe te mbetet si vezhgues per qfardo rasti...
    Mirepo te dilet ne demostrata per te kerkuar pamvarsine ne keto momente kur vete amerika e anglija na mbeshtesin, une nuk e kuptoje se ku eshte fitimi i kesaje levizje sot ?

Une iu kisha lutur qe te ndalen njehere aktivitetet e kesaje levizje kur i tere populli pret paqen;

Ne krahasim se si kemi qen para 20 vite nuk eshte aqe keqe, edhepse ai plane ka pengesa te medha, ne nuk mund te shtyjmi afatet e kesaje pritje me perleshje e permbysje qe ndoshta keto i shkojne ne interes te Beogradit.
    Si e shifni, duhet patur frige ne keto raste....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-03-2007
    Postime
    42
    Po as kete "Vetevendosjen" nuk e ka zgjedhur populli !!!
    Duhesh me ba dallimin mes levizjes "Vetevendosje!" dhe te drejtes per vetevendosje.
    Levizja Vetevendosje! nuk po lufton per pushtet, por per te arritur lirine dhe te drejten per vetevendosje. Per te gjitha ato gjera qe u ankove se pse quhemi kosovare etj keto permiresohen kur te arrijme te vendosim vete.
    E per qka ma prite ma? A e ke lexu Pakon e Ahtisarit a veq po fol qashtu?
    Lexoje Pakon e Ahtisarit njehere se Amerika me Angline po e perkrahin qat Pako. E ajo Pako eshte shkruar ne ate menyre sa qe Vasa Qubrilloviqi dhe Sllobodan Millosheviqi do ta kishin zili Ahtisarin per pansllavizmin dhe fashizmin antishqiptar qe e ka shprehur ne ate Pako.
    VETEVENDOSJE

i/e larguar Maska e Homza
    Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Duhesh me ba dallimin mes levizjes "Vetevendosje!" dhe te drejtes per vetevendosje.
    Levizja Vetevendosje! nuk po lufton per pushtet, por per te arritur lirine dhe te drejten per vetevendosje. Per te gjitha ato gjera qe u ankove se pse quhemi kosovare etj keto permiresohen kur te arrijme te vendosim vete.
    E per qka ma prite ma? A e ke lexu Pakon e Ahtisarit a veq po fol qashtu?
    Lexoje Pakon e Ahtisarit njehere se Amerika me Angline po e perkrahin qat Pako. E ajo Pako eshte shkruar ne ate menyre sa qe Vasa Qubrilloviqi dhe Sllobodan Millosheviqi do ta kishin zili Ahtisarin per pansllavizmin dhe fashizmin antishqiptar qe e ka shprehur ne ate Pako.
    Ktu oshe problemi se disa nga ju te vetvendosurit jeni paksa extremista andaj edhe nuk mblidhni me shum se 2000 veta kur beni demostrata....edhe serbet qe jetojne ne mitrovice mbledhin 10000 veta e ju vec 2000.....

pakoja osht ne favorrin ton or lum shoki.....pamvarsia eshte nje hap me tutje....duhet qe ne gjith politikanet, shoqeria civile, biznesment te bejme tonen qe te arrijme me sukses edhe nje hap me tutje, madje edhe ju keni nje rrol per te lujt ne kte rruge me shprese dhe te ardhme per Kosoven.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-03-2007
    Postime
    42
    Ktu oshe problemi se disa nga ju te vetvendosurit jeni paksa extremista andaj edhe nuk mblidhni me shum se 2000 veta kur beni demostrata....edhe serbet qe jetojne ne mitrovice mbledhin 10000 veta e ju vec 2000.....
    Une ta kom spjegu me ni ven tjeter se nuk kane qene 2000 veta ne protesta, po kane qene dhjetra mijra, po ktu po zhvillohet nji propagand e eger kunder levizjes vetevendosje sepse mediat jane ne sherbim te unmikut. Unmiku nuk deshiron ta beje te madhe kete punen e Vetevendosjes, nuk e di sa je na rrjedha te ngjarjeve, por ate dite kur jane vra dy vete me 10 shkurt po edhe te nesermen e te pasnesermen kur jane vorrosur, mediat si psh RTK KTV dhe TV21 kane emetuar muzike dhe humor gjate tere dites. Kjo tregon fytyren e vertete te ketij sistemi dikatorial.
    Ketu nuk kemi ekstremista shoki, Ne luftojme per te drejta thememlore te cilat i takojne qdo populli ne bote, e drejta per liri dhe per vetevendosje.
    Ekstremist eshte pushteti. Sepse kane vrare dy vete dhe kane plagosur mbi 80 vetem qe ta shtypin popullin dhe ta shuajne zerin e popullit, ne menyre qe vete ata te bejne qka te dojne. Qellimi i tyre eshte ta implementojne Pakon e Ahtisarit pa u bere zhurme.

Pakoja e Ahtisarit jo qe nuk eshte ne favorin trem, por ajo eshte e tmerrshme, eshte tmerr i vertete.
    Une po flas me fakte, ti kam tregu pikat se ku Pakoja e ahtisarit e shkel popullin tone. A mundesh ti me ma ba nji tablo te shkurter se ku eshte mire edhe qka eshte mire ne Pakon e Ahtisarit?
    Smunesh sepse ska asgje te mire aty. Ajo eshte nje dokument i tmerrshem.

Kjo rruge qe po thu ti nuk qon askund tjeter perveq drejt serbizimit perfundimtar te Kosoves. Kosova po shendrrohet ne nje koloni, te nderkombatrave serbeve dhe kishes, po biznismenet pse po i permen kur nuk ka biznesmene se unmiku qe eshte kolonizator i Kosoves ka kriju politika te pafavorshme per prodhuesit vendore dhe prandaj end enuk kemi ekonomi te zhvilluar.
    Po kete politike do ta ndjekin perseri nderkombetaret sepse sipas Pakos se Ahtisarit Perfaqesuesi Civil Nderkombetar (zevendesues i Unmikut) do te kete mbikqyrje mbi politiken fiskale ne menyre qe perseri te krijoje keso probleme.
    Ndryshuar për herë të fundit nga GencKa : 30-03-2007 më 21:30
    VETEVENDOSJE

Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Pajtohem katercipeshi me ty.

RRUGA DREJT PAVARESISE SE KOSOVES

19.03.2006

Bashkësia ndëerkombëtare, së pari është dashur të organizojë një konferencë ndërkombëtare për zgjidhjen e statusit përfundimtar të Kosovës, e jo të legjitimojë «dialog provincial» serbo-shqiptar kinse për «zgjidhje të çështjeve teknike». Kjo «metodikë» e zgjidhjes së konfliktit ndërkombëtar serbo-malazez, përjashton çdo mundësi reale, që Kosova të mëvetësohet definitivisht nga sundimi i egër kolonial serbomalazez.

Politika strategjike e politikës shqiptare, e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, e OKB-së, e Bashkimit Evropian (BE-së) dhe e NATO-s, në këto çaste, duhet të jetë kompelementare, e bashkërenduar dhe e orinetuar në përshpejtimin e transferimit të të gjitha atributeve shtetërore Kosovës, sepse kjo është e vetmja alternativë reale, e cila do të garantonte të drejtën legjitime dhe legale të njohjes së
    subjektivitetit juridik ndërkombëtar të Kosovës.

Vetë kërkesa për dialog edhe pse disi po mundohen ta kamuflojnë si bisedimet teknike, siç faktikisht dikur i quante vetë Millosheviqi edhe bisedimet shqiptaro-serbe, vetëvetiu ky hap do të thotë restaurim i politikës serbe dhe situatës politike në këtë pjesë të Ballkanit. Kjo jep të kuptojmë se nuk ekzistojnë parametra të qarta diplomatike në qëllime apo më mirë të themi artikulim të koncepcioneve dhe prioriteteve diplomatike. Ndërsa mungesa e këtyre kritereve aq më tepër kur interesat e palëve shtrohen në tavolinë të bisedimeve sy me sy dhe pala serbe është profesionalisht aq e ngritur në krahasim me palën shqiptare, vetëvetiu krijohet bindja se do të jemi dëshmitarë të një hendikepi me pasoja afatgjata.

E imponimet po që se iu nënshtrohesh vullnetarisht peshojnë shumë. Së paku, këtë duhet ta dijë Qeveria e Kosovës. Apo duhet përkujtuar me një shembull ndoshta vullgar: luftërat gjatë tërë historisë nuk janë bërë, tek e fundit për likuidim fizik të njerëzve, por për pasuri e tyre. Andaj dhe Aleksandri i Madh, posa e pa shkretëtirën Gob në Indi u kthye prapa.

Por, ajo që mbetet zvarrë është gjithnjë statusi problematik i tyre. Po e marrim vetëm rastin e dikur Formozës e tani Tajvanit. Edhe pse gati thuajse dhjetë vjet ishte anëtar i KS të OKB-së në vend të Kinës, siç dihet ajo tani nuk është as anëtare e Asamblesë së OKB-së. Apo rasti i Qiprosë. Dikush, po mendon në analogjinë e njohjes së Sllovenisë, Kroacisë, BeH, Maqedonisë e raste të tjera si në Estoni, Mauritani, etj. Mirëpo, nuk duhet harruar faktin se asnjëra prej këtyre shteteve nuk ka mundur të anëtarësohet si shtet i pavarur e sovran para se të vendoset me referendum lidhur me statusin politik të tyre. Vetëm kur është shpallur vullneti i tyre për status politik, janë njohur si shtetet dhe janë bërë anëtar të përhershem të Asamblesë së Kombeve të Bashkuara. Edhe neve dikur na është njohur statusi i shtetit të pavarur nga ana e Shqiperisë, por dihen efektet dhe rezultatet e kësaj njohje.

Duhet kuptuar edhe diplomacia e jonë njëherë e përgjithmonë se për t’u krijuar shteti i pavarur dhe sovran, patjetër duhet që në kuptim të akteve ndërkombëtare të shpallë vullnetin e lirë të popullit për një shtet të tillë.

Andaj, edhe diplomacia e shtetit amë nuk guxon dhe as që ka të drejtë morale e as kombëtare që të heshtë për tokat e veta, të cilat i janë shkëputur me anën e forcës e jo vullnetit. Andaj, angazhimi i saj në këtë drejtim, pa marrë parasysh, relacionet e shteteve fqinje apo të farë përfaqësuesi të “principatave” shqiptare, nuk mund e as që guxon të flasë në emër të popullit pa e pasur të drejtën sovrane të shpalljes së vullnetit të tij.

Kjo lojë e përbashkët e solidarëve dhe UNMIK-stanit është loja më e turpëshme, e
    cila ka eksperimentuar në vetëvete, se deri ku mund të bëhen manovrat, me manit
    politike për zgjidhje politike. Steineri na i la Standardet tu pragu e ky i fundit
    Petersen, po na e le njëllosjen e luftës çlirimtare me formulimin konflikt i
    armatosur.

Pak janë ata shqiptarë që nuk besojnë se pavarsia nuk do të arrihet, por janë te
    shumtë ata që këtë pavarsi nuk do ta përjetojnë realisht edhe për ni kohë të gjatë.
    Kjo më shumë domëthënë se në horizont; po duket hija e pavarësisë, por mungon vet
    Pavarësia.

Si nje shqiptar, qofsha edhe në Inglitere, me krenari pranoj se kam ndjek shkollat shkencore e lexime fetare islame , kurse për punët e mia pres: Allahu të jete i kënaqur, që është Zot i botërave, që i njohim dhe nuk i njohim, Zot që fali mëkatin e Ademit, mori në mbrotje Nuhin, dëgjoi zërin e Jonusit në barkun e peshkut, urdhëroi zjarrin të bëhet i ftohur për Ibrahimin, rriti Musaun në pallatin e Faraonit, përkundër ëndrrës së tij dhe në fund ia hapi 12 rrugët e begatisë dhe ndërtimit të shtetit ...

Sabri SELMANI
    KIEL-Gjermani
    --------------------
    "Dr.Dituria"

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Me keta rreshtat e fundit e paske knaq qeshtjen tone duke e futur edhe allahun e arabve si prijs tonin ne kete beteje...
    Do thote se prej ktyre njerzve mos prit asgjë....

Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Me keta rreshtat e fundit e paske knaq qeshtjen tone duke e futur edhe allahun e arabve si prijs tonin ne kete beteje...
    Do thote se prej ktyre njerzve mos prit asgjë....
    Ta "ruajt"ty...Jenullaton.

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Dr. Ibrahim Rugova - Presidenti i parë i Republikës së Kosovës
    Nga Albanino në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 2055
    Postimi i Fundit: 27-11-2014, 11:11
  2. Guerilasit e LANC
    Nga Tannhauser në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 21-04-2007, 14:12
  3. Adem Demaci: Eksperimenti politik ndërkombëtar me Kosovën
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2006, 18:39
  4. Rezoluta 1244 për Kosovën e Këshillit të Sigurimit të OKB
    Nga Albo në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 19-07-2005, 12:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •