Close
Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 85
    i/e larguar Maska e Homza
    Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Citim Postuar më parë nga ShocK
    Ti e perdorke osht, kurse une e perdor eshte ose me sakte e shkruaj eshte. Keto fjale doja te dija edhe une Homza, te cilat shqiptohen ose shkruhen ne menyre tjeter ne shume krahina te Shqiperise.

Ps: Une bazohem tek e shkruajtura e gjuhes shqipe. Nuk i "referohem" sepse nuk e di te jete kjo fjale ne fjalorin shqiptar(Ndoshta gabohem) .
    e din ti se kush e shpiki shkronjen "ll" edhe arsyen se perse? apo do qe ta them une.

Gjuha si cdo gje pas vitit 45---i mori lumi fare.

M1ST3R10Z3 @k47 Maska e Michaela
    Anëtarësuar
    27-03-2007
    Vendndodhja
    BrEnDa NjE mIsTeRi
    Postime
    487
    Ti e perdorke osht, kurse une e perdor eshte ose me sakte e shkruaj eshte. Keto fjale doja te dija edhe une Homza, te cilat shqiptohen ose shkruhen ne menyre tjeter ne shume krahina te Shqiperise.

Ps: Une bazohem tek e shkruajtura e gjuhes shqipe. Nuk i "referohem" sepse nuk e di te jete kjo fjale ne fjalorin shqiptar(Ndoshta gabohem) .
    Si nuk qenka ne fjalor shqip eshte edhe shume e sigurt madje
    GjERMONE E LOGEL SA NJE GOGEL!

sexy_mama Maska e nadule
    Anëtarësuar
    12-07-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    235
    Citim Postuar më parë nga Homza
    gjuha e Gjergj Fishtes me shok ka qene gegnishtja...

Jo re.... kush e tha ti?

Pse vetem Gjergj Fishten ka pas letersia shqipe?!!!!!! Edhe sikur.... gjuhe letrare nuk eshte ajo gjuhe te cilen ka perdorur x apo y shkrimtar.... dhe nuk eshte e vendosur as nga Enver Hoxha, as nga Gjergj Fishta e as nga ndonje tjeter.... ka disa kritere ne baze te te cilave u vendos se cila do te ishte shqipja e shkruar dhe e lexuar, pra ajo letrare.....
    Dhe nje nga keto kritere eshte qe gjuha letrare duhet te jete e permesme e pjesheshme e dialekteve, pra e kuptueshme nga te gjithe.....
    Dhe kur te jem nen toke
    Qe vdiqa ti mos thuaj
    Me shkruaj dhe nen toke
    Se une do te te shkruaj...

Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Citim Postuar më parë nga Michaela
    Si nuk qenka ne fjalor shqip eshte edhe shume e sigurt madje
    Cilen fjal se spo e kuptoj? OSHT ehh?

Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Citim Postuar më parë nga nadule
    Jo re.... kush e tha ti?

Pse vetem Gjergj Fishten ka pas letersia shqipe?!!!!!! Edhe sikur.... gjuhe letrare nuk eshte ajo gjuhe te cilen ka perdorur x apo y shkrimtar.... dhe nuk eshte e vendosur as nga Enver Hoxha, as nga Gjergj Fishta e as nga ndonje tjeter.... ka disa kritere ne baze te te cilave u vendos se cila do te ishte shqipja e shkruar dhe e lexuar, pra ajo letrare.....
    Dhe nje nga keto kritere eshte qe gjuha letrare duhet te jete e permesme e pjesheshme e dialekteve, pra e kuptueshme nga te gjithe.....

Gjuha Shqipe ka zanafillen dhe eshte e shkruar ne gegrisht, pra shkrimi i pare ne vitin 1555 osht bo nga Gjoni......pra shkrimet qe nga 1555 e gjer ne 45 jan bo ne Gegnisht e pastaj me thu ti mua se gjuha e ashtuquajtur letrare ska te bej me Enverin....cdo shkrim gjer perpara 45 ka qene e shqiptume ne Gegnnishte....

Gjuha formale Shqip, duhet te shmbelleje popullin SHqiptar, pra sa perqind jan geg ene sa jan toske. Ti thua qe gjuha duhet te jete e uptushme nga masat, me thuj se kush osht ai geg qe nuk kupto genisht, apo kush osht ai toske qe nuk kupto toskerisht, pervec emigrantave qe kan vite jasht shtetit/

Dialektet e ndryshme ne fjalët shqip?

Gjuha e folur ne vendin tone eshte shqipja dhe shumica prej jush ne forum perdorin ate gjuhe qe ne e quajme, letrare.Po dialekti ndryshon ne cdo krahine dhe do te doja nga te gjithe ju qe jetoni nga qytete te ndryshme te vendit, te jepnit nje fjale karakteristike te zones suaj, por qe nuk ekziston ne gjuhen letrare.

Do doja disa fjale qe kur te bisedoj me ndonje nga nje qytet tjeter i Shqiperise, ta kuptoj qarte .
    Me ka rene rasti te flas me nje person nga Dhermiu, ne bisede e siper une kisha nja nje gjysem ore qe permendja IME. Mbasi mbarova fjalimin tim , me pyet ai personi. Ti fole tha, por ate IME, se kuptova.

Ps. Ime = Tani. Elbasanllinjte e perdorin kete Ime.

Mund te shkruani disa fjale te cilat mund te me ndihmojne mua edhe shume te tjere. Sa per gjuhen shqipe mund ti postoni ne ate teme qe eshte hapur per kete qe po bisedoni.

Ps: Desha vetem disa fjale qe perdoren ne dielekte te ndryshme. Flm per mirekuptimin.

Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Kollomoq----shkruhet miser.

bullice----shkruhet lope

dervish---shkruhet poitikan

megje---sdi si shkruhet ndryshe kjo

sexy_mama Maska e nadule
    Anëtarësuar
    12-07-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    235
    Citim Postuar më parë nga Homza
    Ti thua qe gjuha duhet te jete e uptushme nga masat, me thuj se kush osht ai geg qe nuk kupto genisht, apo kush osht ai toske qe nuk kupto toskerisht, pervec emigrantave qe kan vite jasht shtetit/
    Pikerisht ketu fillon problemi...... Qe geget kuptojne gegerisht dhe tosket toskerisht.... kete e di dhe bufi.... po te anasjelltes si i behet?
    Ndersa gjuha letrare eshte e kuptueshme nga te dyja palet.....
    E dyta eshte qe cdo gjuhe ka pesuar ndryshime.... disa me pak e disa me shume kane pesuar duke u akumuluar letrarja ne nje pike te pranueshme nga dialektet.
    Dhe kur te jem nen toke
    Qe vdiqa ti mos thuaj
    Me shkruaj dhe nen toke

sexy_mama Maska e nadule
    Anëtarësuar
    12-07-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    235
    Mund te shkruani disa fjale te cilat mund te me ndihmojne mua edhe shume te tjere. Sa per gjuhen shqipe mund ti postoni ne ate teme qe eshte hapur per kete qe po bisedoni.

Ps: Desha vetem disa fjale qe perdoren ne dielekte te ndryshme. Flm per mirekuptimin.
    Na fal Shocko....

Ja te filloj ato qe di une....

Tani - nashi - tashti - nime - njimenthi - tash etj etj
    Lart - gjesipthi
    Ti - taj
    Shtepi - shpaj
    Petes - okllahi

etj etj kaq per tani
    Dhe kur te jem nen toke
    Qe vdiqa ti mos thuaj
    Me shkruaj dhe nen toke

Anëtarësuar
    24-02-2006
    Vendndodhja
    Ne kat te siperm!
    Postime
    3,092
    Citim Postuar më parë nga nadule
    Pikerisht ketu fillon problemi...... Qe geget kuptojne gegerisht dhe tosket toskerisht.... kete e di dhe bufi.... po te anasjelltes si i behet?
    Ndersa gjuha letrare eshte e kuptueshme nga te dyja palet.....
    E dyta eshte qe cdo gjuhe ka pesuar ndryshime.... disa me pak e disa me shume kane pesuar duke u akumuluar letrarja ne nje pike te pranueshme nga dialektet.
    ta vazhdojme kte bisede ne nje teme tjeter bashke ehh? se po e cojme temen ne nje kahje tjeter perpos kahjes qe fuhet te marri....

sa qesharake me duket kjo qe thua, gjuha letrare merret vesh nga te dyja palet hahahahah, pikerisht ktu eshte degza: gjuha letrare qe Enveri futi ne shkolla eshte e kutpushme tani por jo dikur qe pothuajse te gjitha shkrimet formale beheshin ne dialektin gegnisht.....edhe ti do te kishe kuptu gegnisht tashi po te kishte qene Enveri prej Tropoje apo SHkodre.

Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Çfarë mendoni për Ahmet Zogun?
    Nga honzik në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  2. Kur’ani i Mrekullueshem edhe për jo-muslimanet...
    Nga altruisti_ek84 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-04-2009, 03:38
  3. At Donat Kurti O.F.M.
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 25-04-2006, 03:17
  4. Dialektet regjionale dhe izoglosat
    Nga shendelli në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-10-2003, 10:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •