cila osht gjuha letrare qe ti i referohesh???Postuar më parë nga ShocK
cila osht gjuha letrare qe ti i referohesh???Postuar më parë nga ShocK
nene ............. nana .
Postuar më parë nga Homza
Ore Homza po gjuha letrare qe i referohet shqipja eshte aman,kush te jete turqishtja?![]()
"Carpe Diem"
Une them te jet ajo kinesce me e bukur me duket:PPostuar më parë nga DI_ANA
GjERMONE E LOGEL SA NJE GOGEL!
gjuha letrare e sotshme osht ajo qe vazhdonte me parti enver dhe maronte me enver partia, po punojme me lopata e kacia.Postuar më parë nga DI_ANA
Ajo gjuh u imponu nga Enveri, se gjyha zyrtare e Shqiptareve osht gegnishtja.
Postuar më parë nga Homza
NUk te kuptoj............![]()
Gjuha e shqiptarit eshte shqiptaria....Shoku Enver Hoxha nuk ka qene themeluesi gjuhes tone mesa di une...
"Carpe Diem"
gjuha e ashtuquajtur letrare u vu ne tekste nga Enveri......gjuha e Gjergj Fishtes me shok ka qene gegnishtja...Postuar më parë nga DI_ANA
Ti e perdorke osht, kurse une e perdor eshte ose me sakte e shkruaj eshte. Keto fjale doja te dija edhe une Homza, te cilat shqiptohen ose shkruhen ne menyre tjeter ne shume krahina te Shqiperise.cila osht gjuha letrare qe ti i referohesh???
Ps: Une bazohem tek e shkruajtura e gjuhes shqipe. Nuk i "referohem" sepse nuk e di te jete kjo fjale ne fjalorin shqiptar(Ndoshta gabohem) .
Gjuha zyrtare
Shqipja
Gjuha shqipe eshte nje gjuhe indo-evropiane dhe perfaqeson nje dege te veçante ne familjen e gjuheve indo-evropiane.
Gjeografi grek, Ptholemeous, ka deshmuar ekzistencen e shqiptareve dhe te gjuhes shqipe qe ne shekullin e dyte te eres sone.
Emri "Shqiperi" zevendesoi emrin e "vjeter "Arberi" (ose Arbani) ne fund te shekullit XVII, per shkak te kushteve te reja historike te krijuara ne kete periudhe. Ky emer kishte per qellim t’i jepte rendesi lidhjes ndermjet emrit te vendit dhe gjuhes, e cila ne ate kohe quhej "Shqip".
Dokumenti i pare i shkruar i gjuhes bashkekohore shqipe i perket vitit 1462. Vepra e pare letrare "Meshari" (Gjon Buzuku) u botua me 1555, dhe qe nga ajo kohe gjuha shqipe eshte zhvilluar ne dy dialekte kryesore, veçanerisht gjate periudhes se Rilindjes Kombetare Shqiptare:
Gegerisht", dmth gjuha e folur ne Veri te Shqiperise, dhe
"Toskerisht", dmth gjuha e folur ne Jug te Shqiperise
Alfabeti i gjuhes letrare shqipe ka 36 shkronja dhe perdoret alfabeti latin, i aprovuar nga Kongresi Kombetar i Manastirit me 1908.
Gjuha shqipe (e folur dhe e shkruar) perdoret gjithashtu dhe ne disa pjese te populluara nga shqiptare si Kosove, Mali i Zi, Serbi dhe Maqedoni.
"Carpe Diem"
Krijoni Kontakt