Njerëzit shpesh heqin dorë nga profesioni i dëshiruar dhe “vjedhin” një zanat më të paguar.
Në situatën e vështirë për punësim të ditëve të sotme, e rëndësishme është që njerëzit të gjejnë një punë apo zanat qoftë brenda apo jashtë profesionit. Përveç njerëzve, që zotërojnë një profesion, sepse kanë mbaruar universitetin apo më tepër, shumë të tjerë kanë përfituar një zanat, të cilët nxjerrin të ardhurat për të mbajtur familjen e tyre. Ardit Llazi, 19-vjeç, punon ndihmëspicier në një piceri dhe paguhet 25 mijë lek. Ndërsa picieri i parë paguhet 30 mijë lek. Arditi shprehet se “për mua këto të ardhura janë normale dhe mendoj të punoj për një kohë të gjatë”. Ndërkohë që shumica e punëve në administratën shtetërore kanë pothuajse të njëjtën pagë, me disa luhatje të vogla. Jo të gjithë e kanë mundësinë për të vazhduar studimet e larta, për këtë kanë zgjedhur kurset apo shkollat e mesme profesionale, ose e kanë “vjedhur” zanatin.
Bledar Bido, 32 vjeç, ushtron zanatin e muratorit dhe, përveç vështirësisë së punës, ka një pagë normale për të përballuar kushtet e familjes. Ai pohon se do të donte të kishte vazhduar Inxhinierinë e Ndërtimit, por e ka pasur të vështirë. Punën e muratorit e ka mësuar në Greqi, duke parë shokët e tij se si punonin. Bledari paguhet 3 mijë lek në ditë. Puna e zanatçinjve vlerësohet, madje shumica e të pyeturve pohojnë se ndihen mirë në atë punë që kanë zgjedhur. Madje ka raste kur persona që kanë mbaruar universitetin kanë vendosur të zgjedhin një zanat ku e ndjejnë veten të aftë dhe paguhen më mirë. Agron Jaho, 42 vjeç, e ka lënë profesionin e mësuesisë dhe ka zgjedhur të punojë si hidraulik, për të cilin ka ndjekur një kurs 2-vjeçar në Itali. Ai pohon se “paguhem më mirë, në këtë zanat, sepse me rrogën e mësuesit nuk mund të plotësoja nevojat e familjes sime”. Për të e rëndësishme është paga megjithëse ka nostalgji për profesionin e tij dhe vitet që ka kaluar për ta marrë diplomën. Për një pjesë të madhe të qytetarëve nuk ka rëndësi puna që ata duan të bëjnë, por pagesa që përfitojnë në këtë punë.
Emanuela Sako
--------------
Po nga forumistat tane a ka dikush qe ka lene anesh profesionin dhe merret me dicka tjeter, per shkaqe se puna e re i sjell me shume perfitime?
Krijoni Kontakt