Ambasadori amerikan dhe ministri Poçi njihen me ecurinë e investimeve në aeroportin “Nënë Tereza”
Xhefri: Rinasi, së shpejti ndër më të mirët në Ballkan
Rritet niveli i sigurisë në aeroport. Faza e dytë e instalimit të kamerave, 130 milionë lekë
Aida Korkuti
"Me kontributin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, aeroporti ndërkombëtar "Nënë Tereza", do të jetë një ndër aeroportet më të mirë në Ballkan”. Kështu është shprehur ambasadori i SHBA-së në Tiranë, Xhejms Xhefri, në një vizitë të zhvilluar në ambientet e këtij aeroporti. Së bashku me ministrin e Transporteve dhe Telekomunikacionit, Spartak Poçi, ata kanë inspektuar ambientet e aeroportit, me qëllimin për t’u njohur me ecurinë e investimeve që po bëhen nga firma amerikane “Locheed Martin” dhe me nivelin e sigurisë së aeroportit. Kështu, gjatë vizitës së tyre, ambasadori amerikan dhe ministri Poçi janë njohur me sallën e kamerave të instaluara nga ICITAP (Shoqëria Ndërkombëtare e Antitrafikut), me kontrollin e lëvizjeve në zonën me hyrje të kufizuar, me sistemin e hyrjes në aeroport dhe në zonën e tranzitit etj. Po kështu, ata kanë bërë një vizitë edhe në terminalin e nisjes, në kontrollin me monitor të bagazheve, check-in e pasagjerëve, kontrollin e pasaportave, pasagjerëve dhe bagazheve të dorës, portat e daljes, doganat, etj. Në praninë e ministrit Poçi dhe të gazetarëve, ambasadori amerikan ka përmendur synimin që “Nënë Tereza”, me kontributin e SHBA-së dhe drejtuar nga ICITAP, të bëhet aeroporti më i mirë në Ballkan në luftën kundër kriminalitetit. Sipas ministrit Poçi, përmirësimi i punës në këtë aeroport, rritja e sigurisë, përmirësimi i masave që kanë të bëjnë me bllokimin e trafiqeve, riorganizimi dhe metodat kontrolluese që po vendosen, (siç është vendosja e sistemit të kamerave të fshehta), do të luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin e tendencave terroriste apo kriminale. Një rol të rëndësishëm, ICITAP i ka kushtuar instalimit të kamerave. Deri tani në aeroportin “Nënë Tereza” janë në funksionim 13 kamera sigurie. Ndërkohë që në një fazë të dytë do të shtohen edhe 25 kamera të tjera. Sipas burimeve të Ministrisë së Transporteve, në sistemin e pajisjes me kamera është përfshirë e gjithë zona e terminalit, bagazheve, vendqëndrimit, aeroplaneve. Ndërkohë janë në gjendje edhe kamera portative të vendosura në barkun e avioneve ku ndodhen bagazhet. Shifra e investimeve për fazën e dytë të vendosjes së sasisë tjetër të kamerave, shkon në rreth 130 milionë lekë. Në këtë sistem do të përfshihet instalimi i kamerave edhe në zonën e VIP. Po kështu, do të instalohen kamera vëzhguese në një sistem më të plotë në vendqëndrimet e aeroplaneve dhe në zonën e perimetrit rrethues të aeroportit. "Pjesa më e madhe e aeroportit ndërkombëtar "Nënë Tereza", është nën kontroll të plotë nga pikëpamja e sigurisë dhe në përputhje të plotë me standardet ndërkombëtare", -u shpreh ministri Poçi gjatë vizitës. Por, ai nuk mohoi edhe disa nga problemet që ekzistojnë aktualisht në këtë pikë të rëndësishme kufitare ajrore. Për këtë qëllim, Poçi theksoi se është biseduar edhe me ICITAP për mundësitë e futjes së sistemit të instalimit edhe në disa zona të këtij aeroporti si p.sh, salla VIP, e cila në fakt duhet të jetë nën kontroll të plotë. Në këtë vizitë, ambasadori amerikan, Xhefri, punën me qeverinë shqiptare e veçanërisht me Ministrinë e Transporteve e ka cilësuar si një përpjekje bashkëveprimi, dhe me kontributin e rëndësishëm të komunitetit ndërkombëtar dhe Bashkimit Evropian. Sipas tij, së shpejti, një ekip i federatës së aviacionit amerikan do të vijë në aeroport. Xhefri deklaroi ndërtimin e një sistemi modern të kontrollit ajror me “Locheed Martin” si dhe ndërtimin së shpejti të një linje të re hekurudhore që lidh aeroportin me Tiranën dhe Durrësin nga “General Electric”, duke konfirmuar kështu praninë gjithmonë e më të madhe të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Shqipëri.
Krijoni Kontakt