Close
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 75
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Tri fjale per derivatin: E Enjte nga atributi i rendomte i Jupiterit, Zeusit apo Te Madhit.

Permes ketij atributi te perendiut kryesues te javes, kjo dite ishte dita e madhe e javes, ose dita qe i kushthej te madhit zot.

Emri i se Enjtes rrjedh nga epiteti: i madhi, si forme votive: e madhja.
    Duke qen se ky emer evoluoi ne periudhen e ndikimit te fuqishem latin, shprehja ne fjale hyri permes latinizmit vulgar si: egnatia, e cila sipas rregulave te gjuhes shqipe prodhoi formen: enj:tia; enjtja; enjta; -prej ku sot e gjithe diten themi: E Enjta.

Transformimi i gjuhes shqipe te ciftit latin gn, ne nj eshte i sterdeshmuar dhe nuk do ta zgjasim me shembuj shtese.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    deshiroj te bej nje pergjegje te shkurte se nuk deshiroj te besoj supozimit tuaj as ne anderr edhe pse diç keni te drejt por nese me kuptoni se me lart ju kam thene se gjeneza e emrave te ditve te javes nuk eshte latine e as greke edhe vet ju po me shtyni te shkruaj kjo E PREMTJA juaj dhe EGNATIA Marsi dhe Merkyri e siç e ceket edhe vet vetem nje hyjni e lat te vdekur te tjerati bbet 1500vjeqare eper ket egnatin me fal se latinishten se di , vetem kam deshir qe tjuu bej me dije etimolin e emrit te dites se PREMTE nuk deshiroj ta komentoj ne menyren se si ju mendoni per her do te mundohem te shpjegoj juve edhe gjdo
    SHQIPTARI si vijon ;
    1 emri Premte eshte emer qe cakton diten e javes
    2 percakton hyjnin qe krijoj njeriun
    3 eshte titanik deshtem apo nuk deshtem
    4 Promethot-s kjo duket keshtu nese i rendit shkronjat e alfabetit Pellazg nese
    nuk e dini eshte zbuluar ne nje ishull te Turqis muj tua dergoj qe te bindeni se supozimi juaj eshte gabim .
    5 pamja e shkronjave ne dukje edhe percakton numrat 1234 ... çka edhe e cakton fillimin e JAVES .
    6 ky emer si eshte emri ZOTË kan etimolin e njejt me ate qe cek i ndrituri Skender Rizaj ,Thoti fliste Shqip para 12000 viteve.
    mos luani me emra te planeteve mos i martoni ata ne ket koh sepse po pjelle nje dreç e po na ha te gjithhve .
    komenti juaj ishte shum ne rregull keni ber analize e tipit tuaj falemnderit ooooo
    BAPTIST - spo e shkruaj ate tjetren fjale se po me duket pak teper pershendetje naten e mire

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Eshte e pelqyeshme mbase edhe e domosdoshme njohja e mire e gjuhes shqipe para te gjitha gjuheve tjera ne menyre qe te kesh nje baze sa do te shendoshe per etimologji fjalesh.

Une nuk therras njerzit me me mend ne krye te besojne ato qe shkruaj sepse as vet nuk i besoj, une i gjykoj si te verteta, te mundshme ose te pamundshme. Jo qe kam ndonje besim. Se po te isha besimtar do te isha fetar ...

Ke te drejte te mos pajtohesh por jo edhe te mos besosh se nuk po shkruaj sure une ketu.

1. Se E Premtja eshte dite e javes, e di edhe femija qe ka mesuar dje te flase.
    2. Nyja e perparme "E" para seciles dite te javes nuk qendron kot para emrit, ajo tregon pronen. Pra, kujt i kushtohet; kujt i takon ajo dite.
    3. Shqiptaret nuk jane as popull semit as popull arab qe t'i numerizojne ditet e javes. Ne se bashku me popujt tjere evropian i kemi personalizuar ato dhe kjo tregon qe sistemimi i kalendarit te ne eshte bere me mire dhe me heret se te popujt lindor.
    4. A e ke ditur se Prometheu kishte edhe nje vella, burrin e Pandores? A e ke ditur se ky vella i Prometheut kishte emer dhe ai emer eshte Epimetheu. A e di se cka do te thote njeri edhe tjetri?

5. A e di se keta dy jane skajet e nje litari?

-Fillimi dhe Fundi; Prologu dhe Epilogu; Parathenesi dhe Pasthenesi. A e di se Prometheu ishte profet dhe se ishte pikerisht profecia, -se ne paste qene flaka qiellore qe ia dhuroi njerezimit shkaku pse e mbertheu Zeusi ishte aftesia profetike se edhe Zeusi do te rrezohej nje dite sikur e kishte rrezuar ai te atin e vet, -ajo qe perfundimisht e liroi nga zgjedha ate.

6. A te shkon mendja ndonjehere te dyshosh se perendite dhe emrat e shumices prej tyre jane per mijera vjet me te vjeter se emrat aktual te diteve te javes?

Oooooooooooooo XhGashi te mos e shkruaj tjetren fjale se po behet teper.

Naten e mire.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    pershendetje besoj se ke filluar te kuptosh realitetin pse femija e di emrin
    kjo eshte transmetim i prindit pra gjuha eshte komunikimi edhe çvyrtyti kryesor
    qe i dallon gjallesat , por tipari, dallimi i tyre percakton kufij te gjenezes te popujve kjo nuk eshte e thene nga une por shkruan ne librat me te vjeter
    verrtet eshte shum me mire me njoht sa ma shum gjuhe sepse ke njohuri me te gjere , gjuhtari i mire arkeologu i mire ta afron gjenezen baze .te ciles i perket.
    E sa i perket besimit se a jeni ju besimtar apo nuk jeni eshte çeshtje e juaja
    private une jam dhe besoj ne nje zot çe krijoj boten krijoj njeriun krijoj universin ,qelizen , atomin . vetem ati i perulem .
    Kur them qelizen dhe atomin mendo qelizat e fetusit po i krijojn asaj gjallese gjymtyr mend po gojen pse çka i duhet ajo gjat 9 muajve kur tjeter kah e merr furnizimin ,ushqimin .
    Programi porosia amaneti i qelizave eshte i caktuar .
    Mos me shku me larg njeriu me shkence mundohet te arrije deri te i krijusi
    por ta disho o i bekuar baptist se nje kufi ekziston e ky eshte SHPIRTI.
    E sa i perket familjarve te 1234 thotit ata i ka emrua nje qorr nje homer ku te lufta e titanikve te kishte thene se jan simbolizim i ENGJUVEkrejt ne rregull .Ika ngatrruar personat sa qe baben e akilit e ben dikun 300vjet per arrsyetim nje renditje e pasarrdhsve te DARDANIT vllaut te JASONIT deri te femiu me i fundit eshte nje periudh egjat kohore kur edhe bien Troja ,me trego a u kthyen , sa zgjati lufta dhe rruga e kthimit ?
    Fillimi eshte nje njeri i krijuar nga nje form gjarprore (geni ose dna) ADEMI -ADAMI , realiteti çendron se njeriu i par pas ADEMIT ishte nje klon HAVA- EVA.
    Kurse sa i perket fundit edhe aj do te vije ku eshte caktuat kete e din vetem THOTI -ZOTI .
    Mos mu hidhro te lutem se nuk kam pas kurrfar prapavije pas fjalve ooooooooooo baptist .
    sot po e shkruaj ; nese SHQIPTARI nuk flet SHQIP si do te quhej.
    pershendetje

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Per ditet e javes dhe kuptimin e tyre kisha hapur nje teme para kohe. Tema ne fjale eshte ketu http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=57362 ku jap shpjegimin e fjaleve shqipe.

kunder racizmit
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    215
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    Tri fjale per derivatin: E Enjte nga atributi i rendomte i Jupiterit, Zeusit apo Te Madhit.

Permes ketij atributi te perendiut kryesues te javes, kjo dite ishte dita e madhe e javes, ose dita qe i kushthej te madhit zot.

Emri i se Enjtes rrjedh nga epiteti: i madhi, si forme votive: e madhja.
    Duke qen se ky emer evoluoi ne periudhen e ndikimit te fuqishem latin, shprehja ne fjale hyri permes latinizmit vulgar si: egnatia, e cila sipas rregulave te gjuhes shqipe prodhoi formen: enjia; enjtja; enjta; -prej ku sot e gjithe diten themi: E Enjta.

Transformimi i gjuhes shqipe te ciftit latin gn, ne nj eshte i sterdeshmuar dhe nuk do ta zgjasim me shembuj shtese.
    E shikoj me shume dyshim(nese me lejohet) rrjedhjen e fjales e 'enjte' nga 'egnatia'.

Pasi do te vereja dy aspekte qe ketu nuk jane theksuar:
    I pari eshte fjala qe perdoret akoma ne nje forme, ose e rrjedhur nga nje forme arkaike, qe eshte 'e enjtura' dicka e fryre, e zmadhuar. Kjo fjale deshmon qe ka ruajtur deri vone gjinine asnjenese 'te enjete'. Pra kemi nje kuptim direkt ne shqipen qe do te thote zmadhim, dicka e madhe. eshte e kote te shkojme deri te egnatia.

E dyta ka te beje me perpilimin e nje forme me te vjeter te kesaj fjale
    enjte <- enjete <- en-jeute <- en-jovedi.
    Forma e parafjales en e gjejme akoma tek buzuku dhe ekuivalente ne kuptim me formen in te latinishtes.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Darkman
    I pari eshte fjala qe perdoret akoma ne nje forme, ose e rrjedhur nga nje forme arkaike, qe eshte 'e enjtura' dicka e fryre, e zmadhuar.
    Enjtur eshte vetem derivat i kuptimit te kesaj fjale. "E madhe"

Kam harruar ta cek se edhe enjtja, te enjturit, kan kuptimin e "madhimit" kur dicka madhohet, perdoret shprehja enjtur e cila poashtu buron nga egn:.

Kjo eshte asnjanese; egn:ti eshte mashkullore; egn:tia shnderrohet ne femerore, dhe kjo nuk e perjashton burimin e perbashket te etimonit.

Fjalet fitojne gjini te ndyrshme ne lakesat e gjuhes sone prandaj eshte e ko0te te shkojme te e derivatet tjera te ketij etimoni se u morr vesh qe eshte Enjti. emerimi alternativ i Jovit, Javit, Javanit apo "sunduesit te javes".

"E", para diteve te javes eshte nyje e perparme shqipe qe jep pronoren e perkatesoren femerore. Nuk ka te beje me kurrefar en apo formes inverze te saj qe tani eshte ne perdorim te rregullt si . Sepse eshte e pakuptimte te thuhet: Ne Hene, Ne Mart, Ne Merkur....etj.

Perendite quhen edhe ne baze te mbiemrave atributeve nofkave cilesive te tyre. Prej aty Enjti edhepse vjen nga nje latinishte vulgare ose popullore e shekujve te pare te eres sone, une mendoj se ky ishte rezultat i rezistences pasive te popullates ndaj pushtuesit.

Ata nuk pranuan emrin e perendiut latin, sepse po ta pranonin, -ajo do te quhej E Javte (por qe ne krahina te ndryshme do te mund te transformohej ne [E Zhvate:E Zhafte ], E Shafte) njesoj sikur quhet ne fregjishte: Jov-E-Di.

Pra Enjti ishte zevendesim i emrit te perendise, bile mund te konsiderohet edhe si kundershtim dhe rezistence civile ndaj Jovit romak. Sado qe emri i tij megjithate i vuri emrin Javes. Por edhe ketu mund te mihim dhe te gjejme se kjo eshte piketakim koincidental me shprehjen vendese (kete tjera here).

Problemi me Egna: eshte se ajo edhe ne latinisht ruan nyjen e perparme shqipe e cila ate e kthen serish ne origjine, -ne gjuhen meme! Te gjithe emrat e fjalet si I-Tal-ia (Italia), E-Spagn-a (Spanja), E Math-ia (Maqedon-ia), etj jane Shqipe. (Mathethonia : Mate-donia>< piketakim i rastit qe ngaterron etimologjine e emrit Maqedoni), Tjera here.

Prandaj edhe shprehja e-gna vjen nga shqipja ne latinishte dhe prej saj kthehet ne shipe por tani me tikete. Ajo ne latinishte ka hyre permes fgjymtyres foljore "e-ga" qe eshte shqip sot e gjithe diten. Se e pervodhi nyjen e perparme shqipe si pjese te foljes. La-Tinet ose Tinet (me variantat e mundshme Al Tinet, El Tinet, E Tinet pra Tintaret apo Cincaret e periudhes se dyndjes sllave. p.s.: nuk di ku mund te vret kjo!), vetem ia shtuan "n" per t'ia ruajtur shqiptimin "g"-se.

Greket poashtu e moren kete nocion nga shqiptaret por se bashku me gjymtyren gege, me-g: prej ku doli shprehja "Mega" Gi-gi, gi-gas, qe do te thote shume me e madhe ekmr.

Por fakti se "E Enjte" sot shqiptohet ne kete menyre tregon se eshte Ri-Blere malli yne i eksportuar pas shume shekujsh edhe nje here si import. Cifti gn eshte i pranishem po te mos ishte keshtu do te ishte ndryshe.

Do te ishte E Gata; E G[l]ata, me kete "l" frenuese qe te mos shnderrohet ne Gj, por fatkeqsisht as kjo nuk do ta ndihmonte shume sepse pas shekullit XVII serish nuk do te shpetonte pa u likuiduar L/J(I) edhepse keshtu do te qendronte edhe per 100 vjete te ardheshme por ne fund s'do te shpetonte pa u sh derruar ne "E Gjata".

Sikur Guha : Gluha : Giuha = Gjuha, ose Guni (Guri) : Gluri : Giuri = Gjuri etj.

Pra me shkurt E Enjte eshte emertim i vone i cili ka zevendesuar emrin origjinal te kesaj dite. Edhe kjo eshte pjese e historise. Shkembimet ndodhin sot e kesaj dite.

Eshte veshtire te shkurorezohemi nga keto gjera, sepse as sot s'ka kush qe i ndalon shtresen e "qytetareve tone boteror" ne media te mos thone divorcim. Te tille ka pasur gjithmone dhe vazhdon te kete. Njerez te vegjel me pretendime te "medha" vetcfarosese.

Ju faleminderit
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    pershendetje - mos mendoni se po i largohem temes po kam problem qe koh nuk po kam te kyçem kjo puna e ka keshtu dikush duhet te punoj per te mbet gjall, ne filliim e kam cek se ky angazhim po lype edhe kohe.
    Perseri po eceki emrat e ditve te javesdhe emri Jave e kan etimolin te Pellazget,
    Shih te qyteti i DODONES hasim ne emrin JAVE dhe JUPITER mos ishin DODONASIT LATIN se per grek emri i JUPITERIT e eliminon mundsin e dini ju me mire se une skam nevoj te diskutoj eshte nje tem per DODONEN .
    Emri JAHVE eshte edhe emer qe haset ne bibel te MUSA a.s. edhe vet i derguari i zotit e permend si hyjni e popullit te SINAJIT qfar atributi te caktuar ka nukk e di edhe te babilonet permendet si hyjni.
    E une edhe nje her e ceki se JAVA njehsori shtatditve nuk them se eshte hyjni por mund te jet ndonje engjull une e kam dhan mendimin tim se eshte e formuar prej shkronjes se par te planetit Jupiter teza apo supozimi im per mua qendrojn por me ket emrin e dites se EJTE -ENJTE nuk pelqej ketu mund te jet edhe mundsia e dyt e them sepse ka mundsi qe ky planet te jet shum larg tokes qe ndoshta edhe do te shifet pas disa vitesh megjithse para du apo tri vite ve kan then se nje planet eshte me shum ne sistemin djellor por me habit se fakti se nje deshifrues i shkrimeve sumere babilonase edhe i bibles e emron me emrin NIBUR ku mund te jet edhe planeti i Fejtonit planeti i engjujve kishe me thene se nese jan gjigant do te na perdorin ne ven te ushqimit .
    Nese eshte siç e shpjegin STITINI ka diçka nuk eshte per tu habitur sepse shkenca po arrit gjera qe neve nuk i kemi pa as ne anderr.
    per emrin e dites se Premt qendroj me kembngulsi se ky emer eshte dhe do te jet emri ce percakton krijimin, flijimin , numrimin , etimolin e ca emrave do ti ceki disa ; gen gjener njeri gjenerat mish thot ose zot 1 rro- jeta p + mish ---thoti prej alfabetit Pellazg te perpiluar nga nje linguist Gjerman
    ju pershendes se skam koh me shum.per te gjith edhe ata qe nuk jan Shqiptare le ta ddine se na jemi pasardhsit e ketyre emrave te lashtesis me te larget na jemi ketu 500 vjet para dreçit ju pershendesh zoti ju shperbleft .

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga XhGashi
    E une edhe nje her e ceki se JAVA njehsori shtatditve nuk them se eshte hyjni por mund te jet ndonje engjull une e kam dhan mendimin tim se eshte e formuar prej shkronjes se par te planetit Jupiter teza apo supozimi im per mua qendrojn por me ket emrin e dites se ...
    XhGashi, ka gjera interesante ne ato qe shkruan, vetem se duan marre me rend dhe sistemuar.

Java(n) eshte jo tjeter po Cham-i, ose Saturni. Deti Jon, eshte jo tjeter por deti Javan ose Cham. Problemi mbetet, cilat perendi shoqerohen me muajt, me javen dhe me ditet dhe perse? Ka mundesi qe te jete qe cdo perendi te kete nje muaj dhe nje dite? Sigurisht qe vetem nje mund te shoqerohet me Javen, e cila ne vetvete bart 7 dite.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    po ta dija a keni njohuri per emrin Jahwe te gjipsve qe po iquani ju kjo eshte e shkruar ne nje liber GJERMAN te Vait Valentin lexoje mire se qka paraqet dhe te Summert ponjashtu hasim ne ket emer edhe ne Dodon edhe iderguari Musa ose Mojsi ose Mosha çfar epiteti ai ijep ketij emri.
    Kurse per ate pyetjen çe e bere te emrat E PIRROS NEPTULENIT Leken e dyt edhe pse nuk ishte Grek po gjdo njeri lind ne dite te JAVES eshte e pa mundur te lind pa nje shenj psh nese lind te shShtunen eka per simbol dhin e nese lind te Merkuren apo te Ejten e ka per simbol shqiponjen mvaret se si e kuptoni ju ket un kam shqiponjen per simbol te dites se lindjes qe ne ceki ne baz te punimit te relefit (shkembit) gdhendsit Hetit nuk do te thot se eshte bir i Zeusit apo i Apollonit vetem ke kujdes se me emrat eshte veshtir te manipulohet sepse supozimet bien shpejt sepse deti- THETI JON ka emer Pellazg shi emrin JO nese e paraqesim realisht shqiponja ne baz te ketij punimi smund te jet e Zeusit mundet te jet ndonje bari sepse nuk qendron hupur as ne shqiponje e as ne lua e as ne tigerka pa merak me ba demdhe me shkop e nje sokol te minjve e ka pas ne maje te shkoptrittung naten e mir e se prallat i kishe te mira po te vejshan ne gjum veq lexo kete.jeta eshte e embel e mire por eshte si shkallet e pules e d...
    pershendetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 16-03-2007 më 23:18 Arsyeja: pagjumsia

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Tirana e ditëve tona
    Nga Edi-9/11 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 1014
    Postimi i Fundit: 18-01-2011, 16:59
  2. Agjerimi Dhe Urtesia E Tij
    Nga xhenisi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 12-08-2009, 09:27
  3. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  4. Diskutim rreth rikthimit te te dhenave.
    Nga Miremengjes në forumin Arti i programimit
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 11:26
  5. Cfare do ndolli pas 100 diteve !
    Nga cipani në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-07-2002, 20:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •