Close
Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 75
    i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    XhGashi ato shkrimet ishin te tuat? nese po atehere te pergezoj ishin shume interesante

Une para disa mujave e kam hap te njejten teme perafersisht ketu ku kam bere pyetje:
    http://forumishqiptar.com/showthread.php?t=68918

megjithate fjalen shekulli, ora e kam kuptuar me vone qe jane latine mirepo fjalet dimri dhe vjeshta (diqka peraferisht kete fjale e kane edhe rumunet por nuk e kane italianet/francezet/etj e smund te thuhet qe eshte latine) dhe jane mistere.
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 12-03-2007 më 17:08

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    DJELL – DJELLI
    Këtë ditë të javës ne gjuhën ton figuron emëri djell,dille.
    EmriDjell paraqet yllin aktiv qendren e galaksionit tone ne gjithesi ,paraqet qendrën e burimit te jetës pra te gjitha planetet sillen rreth Djellit.
    Këtij trupi qjellor i gjith njerezimi jan munduar per falenderim per burim të jetes i bejn falenderime neper mjet bukuris se drites ngrohtesis i ngriten kulte punime te ndryshme e
    Paraqesnin ne figurime te ndryshme ne amulete vazo simbolin e djellit e paraqesin si hyjni me emertime te ndryshme .
    Emri i Djellit tek Ilirët paraqitet si hyjni por edhe si rreth i diskut edhe si kryq ilakuar apo
    Ti themi ashtu si e ka emerin SVASTIK nëpër punime te ndryshme të qeramikes ne mburoja
    ne dekor armesh ne dekor femrash etj etj.
    Këtu duhet per mend Aleksander Stipqeviq i cili beri shum gjurmime arkeologjike dhe ne veqanti u mundua qe te tregoj se simboli i djellit ne Iiliri kishte rendesi te madhe.
    Per ate iliriet veten e kane quajtur ilir, nga ili ne ylli se p.sh disa nga historianet tane i kane qujatur iliret edhe Ylliret...Ylliria...vendi i yjeve...Shqiperia...vendi i shqiponjave

E nuk besoj une qe fjala iliri ka etmiologjine te lire por e ka kuptimin e yllit dhe qarte eshte ne shqip dhe eshte me arsyje dhe kuptim te plote nje nga ato eshte edhe ato qe e permendi siper XhGashi
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 12-03-2007 më 17:38

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    i nderuar aq sa di besoj se do te afroj njohuri per emrin e stines se DIMËNI-t . DIMËRI-t , JANARIT KALLËNUR ,SHKURT- FRORIT- FRURIT.
    Emri dimer vjen nga ind. eur .e vjeter HIMAH- HIM-AoseË-H dhe HETE GIMMONZA .dhe SLL.e vjeter ZIMA kete e kan cek shum linguist te njohur por une e kam lexuar dikun te QABEJI.
    Per emrin JENER -janar kerko te faraonet sepse gjdo kush eshte munduar ti pervetsoj keta emra faraonet ishin para romakve beso se atje e kam lexu me nje liber gjerman me duket te VAJT VALENTINI .
    te ne emri KALLËNDUER - KALLNUER vjen nga emri kalendar ekjo nga calender perkthiim bukfal - ky numruesi por e ka edhe kuptimin kallezues- tregues
    edhe emri FROR -FRUR vjen nga emri i FEBIT- Apollonit te gegrishtja FEBROR ,FRUER TE BUDI FËRUOR te gjithe keta emra kan etimol parsor hyjnin FEBIN . nuk di o i bekuar sa kam mundur çe ta shpjegoj etimolin e ketyre emrave kerkoj ndjes nese isha i kufizuar eshte mire me gjersisht te komunikojm.
    per shend e jet-je

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch
    Per ate iliriet veten e kane quajtur ilir, nga ili ne ylli se p.sh disa nga historianet tane i kane qujatur iliret edhe Ylliret...Ylliria...vendi i yjeve...Shqiperia...vendi i shqiponjave

E nuk besoj une qe fjala iliri ka etmiologjine te lire por e ka kuptimin e yllit dhe qarte eshte ne shqip dhe eshte me arsyje dhe kuptim te plote nje nga ato eshte edhe ato qe e permendi siper XhGashi
    As une nuk besoj qe Illyr do te thot i lirë. Ai vend kurr nuk eshte quajtur Iliria. Ndrrimi i fjales Ylliria apo Illyria ne Iliria eshte sllavizim i kesaj fjale.

Iliret ose Illyret eshte Ylliret (njerzit e yjeve, besimtaret e yjeve, ylloret ne gjuhen e sotme apo hyjnoret ). (ketu na del edhe diçka tjeter ne pah, pikerisht arsyeja se perçka serbet me heret e quanin veten "populli hyjnore", sepse e konsideronin veten si Yllir, d.m.th ata e dinin para neve qe Ilir do te thot Hyjnore, me siguri nga shkrime te vjetra qe i mbajne fshehur, eshte qesharake se ata veten e quanin "hyjnore" kurse domethenjen e fjales e kan mare nga shqipja dhe Shqiptaret, hehehehe)

Pra illy = ylli, eshte nje ngatrrese apo keqkuptim i latinve, ketu kemi edhe illi (illios, illion) dhe hylli (hylleria, hyllenia, hyllen), secili sipas dialektit te vet...

(d.m.th. pajtohem qysh moti me Barat dhe GL_Branche ne keto pika, por nuk e kam shprehur ... )

--------------------------------------------------

@ XhGashi

Fjala Java i ngjan fjales Jahwa eshte e mundur te jete e vertet, sepse ne shqiptaret nuk themi veten "ditet e Javes" por edhe "ditet e Zotit".

Mua nuk ma mer mendja qe Premte ka diçka te beje me Prometheus (xhaxhain e Zeusit), mua me duket qe ka te beje ma shum me Prerje (premt = flijim me kafsh, ose premtime-falje para perendive ose prerje-vendosje dita vendimmarrse)

E ejtja (e enjeta). A e din dikush çfar symboli vizatojne grat me qullë kur gatuajn Flija, mua me eshte dukur gjithmone si diell, por tash nuk po e di se çka eshte ai symbol pasiqe ajo gatuhet ne te enjten e jo ne te dielen ?

Sa per ndarjen e Perendive qe bere ne Perendi Pellazge, Perendi Ilire dhe Perendi Greke, ma mer mendja qe kete e bere per arsye qe sot shumica e njerzve gabimisht i ndajne ashtu

por

deri sa te gjendet ajo linia ne mes Perendive pellazgo-yllire dhe perendive "Greke" (kush jan Greket ?), per mua jan te gjitha Perendite qe permenden ne te ashtuquajturen "Mythologjia Greke" Perendi Pellazgo-Ylliro-Shqiptare dhe aspak "Greke", neqofte se keta "greket" e sotem kan diçka te bejne me Greket e vjeter.

Nese kembengul dikush qe shumica e njerzve ka te drejt, at'here une kam disa pyetje per te:

- A e ka Bota formen e diskut, pasiqe shumica e njerzve (ose te gjith) pohonin kete ?

- A jan Serbet Ilir, pasiqe shumica pohonin kete ?

- A ekziston populli Shqiptar, pasiqe shumica pohonin qe nuk ekziston emri Shqipri apo Albania eshte vetem nje emertim i nje regjioni ?

- A jan Shqiptaret Turq, Grek, Serb, Italian, pasiqe shumica pohonin kete ?

etj. etj.

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    kujt i intereson kjo teme lirisht le te kyçet nuk eshte kurr von,gjdoo kritikn eshte e mirse ardhur fundja pa kritik nuk ka edhe pune te qendrueshme .
    ne ket tem e kam perpiluar edhe simbolin eri te KOSOVËS ne galerin e artteve te KOSOVES por mjerisht ata skishin mundsi çe ta eksponojn punim propozimin tim me shum te tjere kishin problemin e nje rrethi te ngusht apoo nje komisioni egoist vetem per vete kan ekspozituar nga kater eksponate te vetat nga tri edhe keshtu. lart ne punimin tim krejt keto shpjegime ja kam kushtuar Historikut dhe
    lashtesis njiherit dokumentimin gojor te saj se nese eshte dikush popull hyjnor
    jemi ne por me ket punim jam munduar sado pakez popullit tja shendris kuptimin me shpjegueshmerin e emrave qe linguistet e ardhshem te ken nje etimol parsor njiherit te mburren se edhe na e kemi nje pjes njohurie te sistemit djellor ne SHQIP . I bej njeherit kerkes moderatorit te botoj ketu ne ket faqe fototpunimet e mia per flamur dhe steme te KOSOVËS, besoj se asnje nga bashkombasit e mi nuk do te me keçkuptoj sepse nese ndahen Serbet nga KOSOVA ne ate rast nuk kemi nevoj qe te shpalosim flamur te ri ather do te bashkohemi . Kombi ynë vertet do behet nje,por kete nuk e besoj duhet pritur rrjedhen e ngjarjeve.Pra nese moderatori e kryen ket kerkes timen qe ditve te javes tja shtoj edhe fotot vizatimet besoj se do ta kompletoj tamam dukjen e punimit temes çe eshte ne diskutim e siper verrtet eshte ky forum kuvendi me i madh Shqiptar ju lumt ,
    NESE SHQIPTARI NUK FLET SHQIP SI DO TE QUHEJ
    për - shënd e jetë -je

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

për - shënd e jetë -je[

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga XhGashi

për - shënd e jetë -je[
    Zoteri XhGashi, kam rene ne hall me keto duplifikimet e postimeve tua (dhe reposteve te se njejtes teme prej fillimit por heren e ardhshme dy-tre rrjeshta me te gjate)! Cfare te bej me to?

Edhe nje gje, kur shkruan shqip dhe per gjuhen shqipe, te lutem mundohu te shkruash, ose letraren gege ose letraren toske ose asnjeren, por zgjidh variantin administrativ se paku. Pakujdesia e madhe me te cilen po shkruan dhe mospercaktimi ndaj asnjeres nga keto gjuhe leterare dhe aq me pak asaj zyrtare, shkrimet e tua po i ben plotesisht te palexueshme dhe te pakuptueshme.

Te lutem percaktohu ndaj se paku formes zyrtare te gjuhes shqipe ne menyre qe te mund ta permiresosh edhe vete ate, gjersa shkruan ne forumin ku diskutohet gjuha shqipe. Perpos kesaj eshte e pelqyeshme t'i ndash mendimet ne paragrafe me nje rrjesht bosh ndermjet.

Edhe njehere ju uroj pjesemarrje te kendeshme ne forumin e Gjuhes Shqipe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 13-03-2007 më 07:36
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Perseri po kyçem kerkoj falje se verrtet kam shum gabime gjat perdorimit te kompjuterit , njiherit edhe ne shkrim dhe gjuhe nuk jam profesionist e sa ju perket duplikimeve çë bera lart kan qen pa dashje.
    Kryesorja e keni kuptuar edhe vet se nuk anoj nga asnjeni dialekt edhe ne te ardhmen do ti perziej deri ne maximum . mua me ka ndodh nje rast ne GJermani para disa vitesh akoma me sillet ne mendje.
    Ishim ne aeroport me nje shok nga SHQIPERIA aj e priste vjehrren , ne pritje ishiin edhe dy te rinj nga BERATI edhe ata prisnin Maman - NANËN u pershendetem por kur filluam te bisedojm njeni çe ishte ne bised me mua ju drejtua shokut tim EDIt e pershendes ei tha ; eja ketu o Shkodran e me perkthe une ja ktheva ske nevoj une te kuptoj jo une tha ay ste kuptoj fare.
    me fal une po e bej vetem nje analiz te shkurt ne mendjen time se sa gabim eshte te majorizohet nje dialekt ketu çendron edhe esenca pergjegjjes sime
    mos te mendojm se jemi diç me superior , nese i takoni popullit toske apo gege
    une nuk mund te jem me SHQIPTARE se sili do SHQIP-fols pa mvaresisht se cilin dialekt e flet apo ne cilen ane te rruzullit jeton . kerkoj mirekuptim dhe falje.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Nuk jam i sigurt se ku don te dalesh me kete, por e ke kete pergjegjie nga une:

Perseri Shqiptar do te quhej.

Kryesorja e keni kuptuar edhe vet se nuk anoj nga asnjeni dialekt edhe ne te ardhmen do ti perziej deri ne maximum ...
    ... se sa gabim eshte te majorizohet nje dialekt ketu çendron edhe esenca pergjegjjes sime...
    ...mos te mendojm se jemi diç me superior , nese i takoni popullit toske apo gege
    une nuk mund te jem me SHQIPTARE se sili do SHQIP-fols pa mvaresisht se cilin dialekt e flet apo ne cilen ane te rruzullit jeton ...
    kerkoj mirekuptim dhe falje.
    Jo, mua me duket qe Baptist deshi te te thot qe te shkruajsh vetem Gegnisht, ose vetem Toskerish, ose vetem gjuhen standarde Shqipe, e jo ti perziejsh te gjitha sepse nuk po mundemi te te kuptojme edhe aq mire.

pra

Nese je Geg, shkruaje letraren Gege te pastert se do te te kuptojne te gjith.
    Nese je Tosk, shkruaje letraren Toske te pastert se do te te kuptojne te gjith.
    Dhe nese je rritur ne nje rreth qe fliste vetem gjuhen standarde shqipe, at'here shkruaj ashtu se do te te kuptojne te gjith.

Ketu nuk eshte fjale per dallim apo ndarje ne mes Toskve dhe Gegve, dhe as per superioritet te dikujt ndaj dikujt tjeter apo qe na qenka dikush me shqiptar se dikush tjeter, por thjesht per te te kuptuar me mire se çka po thua.

Pra qe te kuptohemi me mire dhe te mos keqkuptohemi, te kerkojme edhe neve mirekuptim dhe falje.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Gjuha shqipe nuk mund te bej nje perjashtim nga gjuhet tjera te lashta me te cilat jemi rrethuar sidomos nese merret parasysh ndikimi i fuqishem i administrates latine bile per sa i perket nocioneve baze te komunikimit administrativ nder te cilat jane edhe muajt edhe ditet e javes.

Nuk deshiroj te ta ndal vlugun, por parametrat qe i dhash disa poste me heret jane me teper se te mjatueshem per ta kuptuar se as e Enjta as E Premtja nuk jane emra Perendishe e aq me pak Titajsh.

Mendoj se isha i qarte kur nenvizova se keto dy dite te javes nuk thirren permes emrit te Perendise se ciles i Kushtohet dita e caktuar, por ne baze te atributit popullor qe i eshte mveshur nderkohe, e ajo kohe nuk eshte me e larget se shekulli V i es.

Pra keta dy emra jane shume te ri ne krahasim me ciftet tjera te diteve te javes. Dhe kur shkrova "popullor" e shkrova me plotekuptimin er fjales. Popullariteti i ketyre dy formave te reja ne perdorim, beri qe emrat e tyre te vertete, ose me saktesisht emrat e tyre paraprak, te harrohen plotesisht.

Cifti e Diele dhe E Hene mbijetuan te paprekur per shekuj, kurse cifti E marte dhe E Merkure shihet qarte se jane te latinizuar, ose me saktesisht, me origjine latine. Jupiteri dhe Venera nderruan emrat ne ata cfare jane sot. E shtuna ose Saturni mbeti i vetem si vdekja te cilen e perfqeson.

Merkuri (lajemsi) gjithmone i prin Jupiterit (Zotit); Erosi (Venera) gjithmone i prine Tanatosit (Saturni); Dielli (lindja) gjithmone i paraprine rinise se rritjes (Hena); pacendrueshmeria; Rinia gjithmone i paraprine Luftes (Marsi).

Ne kete pjese shohim se si Hena eshte intermediator i ciklit javor sepse ajo korrespondon edhe me diellin edhe me luften, realisht cdo te mire qe ben dieli ajo e shkaterron.

Nuk eshte e rastit pse i gjithe faji per Luften e Trojes dhe shpirtegurtesine e saj i hidhet Henes.

Pra nuk ekziston kurrfare dyshimi ne rastin se cila dite i perkushtohet ciles perendi, -ato jane si vijon:

E Diele; E Hene; E marte; E Merkure; E Enjte ; E Premte; E Shtune
    Diellit..; Henes.; Marsit..; Merkurit...; Jupiterit; Veneres.; Saturnit
    Ne shkrimin e ardhshem, do te jell edhe nje here ose do te perpiqem ta rizberthej menyren se si erdhi qe dita e Jovit te quhet E Enjte.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 17-03-2007 më 12:52
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Tirana e ditëve tona
    Nga Edi-9/11 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 1014
    Postimi i Fundit: 18-01-2011, 16:59
  2. Agjerimi Dhe Urtesia E Tij
    Nga xhenisi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 12-08-2009, 09:27
  3. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  4. Diskutim rreth rikthimit te te dhenave.
    Nga Miremengjes në forumin Arti i programimit
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 11:26
  5. Cfare do ndolli pas 100 diteve !
    Nga cipani në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-07-2002, 20:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •