Close
Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 75
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga XhGashi
    Shife une nuk di aq shum te shkruaj bukur por edi se edhe shkrimi i bukur mund te jet dupllo falls, se mbreme u mundove diq te me thuash per nje luft te Ramsesit te dyte ne ballkan per qfar qellimi deshirove qe te manipulosh me vendengjarjen e luftes verrtet ka luftuar ne ballkan une se kam lexuar as ndegjuar, me duket se i ike pergjigjjes qellimisht,

500 vjet jena para dreçi ne keto troje dem.baba.dem.
    Jo aq shpejt XhGashi. Me ate shkrimin tend ashtu si di ti, na trego pak ku e shikon ti manipulimin, dhe pse po hollon gjuhen.

Me ate teorine e dreqit nuk kam kundershtim hic, po te sqarosh se kush qe dhe kur jetoi dreqi ne keto troje. Qe aty e bej hesapin vete.

Falemderit.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Aetas - (emer), jete, periudhe e jetes, gjenerate
    Aetatul - (emer) rini, moshe e re feminore, person ne moshe shume te re
    Aetern – (mbiemer), e perjetshme, pa fillim dhe fund
    Aetern – ndajfolje, bej te pavdekshem
    Pati - (folje) vuaj, duroj
    Patibul – cfurk, si pirun
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    doners- tag eshte emertim per diten e Ejte Gjermanisht e ky emer eka etimolin neket dite ka te bej me mitin e fejtonit (ejtes) nese ketu shkojm ne perkthim te thjesht zoti e hudhi rrufen mbi faetonin edhe emri i rrufes te Gjermanet eka ket kuptim doner, donner wetter , mot me rrufe , njashtu fjal qe perdoret kur degjon ndonje befasi etj etj. per manipulim qe e kam cek ishte fjala per luften e ramzezit 2 vendi i luftes ishte ne pyetje .
    pershendetje

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    XhGashi, nuk e kuptoj pse je fiksuar pas Fajtontit ne qeshtjen e emertimit te se Enjtes?

Ai vetem nje dite ne histori i grahu qerres se Helliosit dhe kurre me dhe nuk ka asgje te perbashket me te Enjten Zeusin Jupiterin por me Diellin dhe pas fijaskos qe pesoi me zotimin e qerres qiellore te diellit nuk iu dha me kurre kjo leje.

Nga te gjitha gjuhet evropiane pothuaj unanimisht konfirmohet se e Enjtja i kushtohet Jupiterit/Jovit.

Thor - thursday : Donner - donnerstag. (Donnerdag)

Varianta te gjuheve veriore:
    Thorr, Thunor, Thonar, Donar, Donner, Thur, Thunar, Thunaer

Thori eshte i biri i Odinit (Woden, Wotan),
    ([per te interesuarit] Thori ka nje nip qe quhet Ull, ose Ullr)

Thori ose Doneri eshte poashtu Zot i rrufese dhe i stuhise njesoj sic ishte Apolloni
    Teshubi Mesopotam, Zeusi, Jupiteri...

Ne shqipen e vjeter mendohet se eshte Perendia, Perendi i shoqeruar me Prenden (Zojen e Bukurise)
    Parjanya (sanskrit.: "Reja e Shiut")
    Perkwunos IE Zot i rrufese ose/dhe Lisit. Megjithese rrenja e fjales nxirret nga lisi e jo nga rrufeja. -Del se Lisi eshte sinonim ose ndjelles i rrufese, shiut dhe stuhise*.

Donnarit ose Thorit i kushtohet Lisi si dru i shenjte poashtu.

ODINI, ati i THORIT, gjyshi i ULLRIT

Nga keto dhe tjera qe jan thene me pare nuk ngelet asnje dyshim se e Enjtja i kushtohet perendise se motit rrufese qe barazohet me te madhin Jupiter.

Thori ne lufte me titajte ne qerren e tij qe hiqet nga dhite:

Sa per kuriozitet dhe krahasim me Zeusin Idaj.

*shih temen per Dodonen eventualisht per ndonje informate shtese si nje nder Orakujt e rralle meteorologjik ku beheshin rituale per thirrjen e shiut me ane kercitjesh ne pllaka te bronxta duke imituar rrufete dhe bubullimat si dhe parashikime te sasise se shirave sezonale permes yllesise se Plejadave.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    ju falenderoj juve dhe te gjith atyre qe me ndihmojn per tu bind e kam veshtir sepse me eshte ngulitur ne kok ay supozim i imi sepse edhe ne nje punim te nje arkeologu e kam lexuar per nje hyjni Pellazge ne gjuhen gjermane aty ne ate punim emrohet nje hyjni me emrin àtes kursee per teshuvin eshte me parashtes dhe eshte diskutabil etimoli PAI-TESHSHUB ,edhe nese nje dite e ka ngar qerren nuk do te thot pse ka zene vend vetem mendoje planetin (nibur)3650vite per te ber nje rreth. dhe te gjithaata emra te shqipes dhe te gjitha traditat edhe vet kuptimi i tyre bie nese e mar per etimol baze jovin mua nuk me intereson etimoli dytsor pa mvarsisht kush e emron cili popull.
    Edhe ashtu e Ejtja eparaqet rrethimin e diteve te javes fejtonistik kurse per emrin jovi pse te marrim emrimin e dites kur eshte emri per tere javen,me duhet ti gjej ato emrimet qe i ceka me larte.
    pershendetje

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Jovi ishte Zot i Zoterave prandaj per te bere dallim mes dites dhe javes nevojitej ndryshimi i emrit te njeres. Keshtu Javani perfaqeson gjithe ditet e javes ku edhe vete eshte anetar kurse atributi i tij Enjti diten.

Pra cili ishte supozimi yt? Sepse deri ketu nuk e ke thene ne menyre te hapur/qarte cka nuk te perputhet me keto qe jane thene gjer me tani?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    XhGashi, ne mitologjine e lashte Thrakase behet fjale per nje qenie qe erdhi te barazohet me Zeusin/Dionisin me pas. Ky quhej, Zagres ose Zagret, kishte forme gjarperi me brire bualli dhe bente nje veze ne vit, si me thene qe i enjtur, anjtur, nje here ne vit.

Ates, mendoj qe eshte nje version i Ide-s, Olimpit.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    te nderuar ju pershendes
    ju falenderoj per kompletimin e te dhenave qe me keni publikuar besoj se me ndihmoni edhe me shum te pohoj se mendimi-supozimi im per emrat e ditve te Javes eshte me i qelluar, sepse emrat qe i flet SHqipja e sotme nuk mund te jen te pa kuptueshem gjithashtu edhe renditja e ditve te Javes e ka ket renditje siq e kame cekur prej te Premtes deri te e Ejtje permbledhja e tyre eshte Java apo siq preferoni ju Jove - i .
    Gjdo emer i diteve te Javes eshte fjalkryç qe don perkushtim te madh per te studjuar me gjere per etimolin baze.
    Vetem dita e Premte eshte emer i Shqipes qe eshte akoma funksional, nese kuptoni edhe numrat e kan etimolin ne ket ditenese e shkruani me shkronjat Pellazge- te Lemmnosit at'her ju vet do te bindeni se verrtet eshte fjalkryqe gjuhesori tipit me te lasht .
    Une e kam cek dhe prap qendroj pran asaj teze qe e kam thene se ka lidhje me flijim per zotIn (kurban) .
    Krijimi i njeriut qysh e ka cek iderguari Muhamedi a.s DHE(gea) +MISHI (met) =
    njeriu ose gjeneri para disa shekujsh Shqipfolsit njeriu eshte emruar me emrin
    gjener mos gabofsha nje rrugtare i pershkruen SHqipfolsit per gjuhen se si e flasin ata ketu cek emrin gjener per njeri.n
    Tek ty emer e gjejm edhe etimolin e emrit gen geni gjenial gjenialitet gjenerat gjins gjoksi i femres ( gjinjt) shikoni emrin gjeneral motors qe esht rastesi pse nuk e di shikoni emrin gentrit gent gentian etj etj edhe emri teut teuta toti titi premtus prinjs-prijsat etj etj.te shkruaj nat e dite nuk mund te perfundoj
    Me se miri eshte ju mos e besoni kete qe e them une por merrni shkronjat e lemmnosit dhe renditni p,r,m,e,teot dhe binduni qe dikush para nesh e ka formuluar ket emer nuk eshte rastesi edhe fillimi i numerimit i gjen fillet tek ky emer. - PREMTEU -
    Deshiroj te studioni ne menyr te drejt e jo me kahje te ndryshme mos i jepni rendesi se kush eshte duke e shkruar ket supozim edhe pse jam me emer e mbiemer Pellazg - ne fshat na thon pallosk-shk mbiemri yne Gashi vjen prej emrit PELLAZG agashi - zotriu ose ne anglisht lord mos te mburrem se ku jemi sot pyes veten pse bejm diskutime boshe shpesh her kur ende skemi definicionin ton shtetror her imbajm krah grekut her italianit her serbit po edhe anglezitetj.
    O styx te falenderoj per ate emrin Ates por nuk eshte edhe adekuat per emrin Aetes-sepse ates eshte baba kurse aetes eshte dita e bashkimit te A -damit
    dhe E-ves dhe prapa shtesa tes, tesa, tit teus , teut nuk eshte asgje tjeter perpos gjith diten e naten zoti .ejte per kete e them se nuk mund ti lem traditat anash pamvarsisht se si e emertojn gjuhet tjera ket dite .per emrin zagret-es nuk mund te them asgje sepse ky zeusi kah ka shkue ka rrejt ka pjell deri te
    leka i madh po ku pjell zoti heeeeeeuuu,heu medet .her zeus her pus her dionis her aetes her jupiter,promete terak derr shqiponje edhe shum tjera epitete edhe me sulmue ndoj boll ti the buall bollme brina nuk lodhet aj e mund .
    me falni ju te gjith per bukur shkrim dhe shprehje te diskutimit nuk e kam per te injoruar askend ju pershendes ne menyr vllazrore te gjithve .
    pershendetje

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Bukur-shkrimi nuk po na pengon (fort).

Hajde masi po don me na nxjerre musliman 20 e kusur shekuj para se me le profeti muhamed, a din me na-e spjegue pse kurbani dahet ne 7 pjese?

Kujt i shkon secila pjese?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    pershendetje
    mos me iterpreto gabim se askuj skam tentue me jandrrue besimin , kjo qeshtja e besimit eshte qeshtje private .
    por edhe ne rrena smund te besoj megjithse po shof se ketu po lindin hyni e hyjni jo baba jo nana jo gjyshi kjo tema po mer kahje paksa edhe po i perngjan Hetitve popull me nje mij hyjni .
    baptist te kisha preferue qe mos te hyjm nje tem tjeter sepse kjo eshte tema e emrave te ditve te javes e nuk eshte fragmentime nga bibla apo kurani
    une kam marre shembuj nga shum libra qe si perkasin islamit por me vjen keq qe se njof gjuhen arabe se ato gjera qe shkruhen ne Bibel ne Tora dhe Ungjill dhe Kuran jan shum te mire se ardhura si dhe jan shum te perpikta .
    Qellimi im ishte dhe do te jet qe sa me afer gjuhes Pellazge te paraqes gjuhen Shqipe ,e nese te pengon se anoj kah zoti krijusi i boteve dhe per ate ne themi se te gjitha ditet e javes jane caktuar nga Zoti .
    Me trego perse jeton njeriu , ,
    Njeriu jeton per ta njoht vetvehten dhe krijuesin , ne menyren qe une bej zberthimin e emrave nuk mendoj te komplikohem me gjuh te tjera une i bie trup
    sepse nuk e ka leverdin te punoj per te tjeret .
    Nje gje po e ceku se nese Pellazgishtja nuk eshte ndonjena prej gjuheve te bijve te Adamit -ademit te tjerat vafshin e mos u kthefthin.
    Sa i perket shekujve jo 20 por lexoje me vemendje se veq po ja fut kot per disa shkrime , ghuha jon eshte gjuha shqipe pasardhse e gjuhesYLLIRE ,PELLAZGE edhe gjuhe ZOTIT.........
    Ajo molla e sherrit ska qen e para kan qen edhe disa te tjera para luftes se Trojes , na kah kemi shkuar kemi ndertuar dhe sunduar por ama edhe kemi
    ,,jetuar" bota ishte per ne e vogel.
    Shife edhe te MAJA ka mbrri gjuha PELLAZGEVE nje tempull-pyramide dedikuar djellit majat e emrojn me emrin cicen-ica perkthimin e gjen te Yllirishtja
    me emrin Suas-tica simboli i djellit kryqi i djellit.
    Por mua kjo po me dhemb me se shumti se na jemi per te tjeret mjalt e per vete
    balte se deri me tani do te ishim se paku njeqind miljon.
    Mus u mundo me me qite jasht temes edhe ashtu nuk i iku diskutimit ,por po te premtoj se kur te hapet nje tem per besimin e njeriut te cilit do religjioni do te kyqem , nese deshiron bised mund te bisedojm edhe ne tel apo me kompjut e mos ti bezdisim forumin .
    www.xhemajl.gashi@hotmail.com ose 038-221273. Prishtine
    pershendetje

Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Tirana e ditëve tona
    Nga Edi-9/11 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 1014
    Postimi i Fundit: 18-01-2011, 16:59
  2. Agjerimi Dhe Urtesia E Tij
    Nga xhenisi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 12-08-2009, 09:27
  3. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  4. Diskutim rreth rikthimit te te dhenave.
    Nga Miremengjes në forumin Arti i programimit
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 11:26
  5. Cfare do ndolli pas 100 diteve !
    Nga cipani në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-07-2002, 20:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •