Close
Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 75
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Mos u hiq modest duke perforcuar arrogancen. Une nuk kam marre ndonje rol mesuesi persiper, aq me teper qe forumet nuk jane vende mesuesie.

Ti ore mik, vetem rreshtin e pare lexoke neper poste. Hidh nje sy nje here tek paragrafi fundit ne #37, dhe mos thuaj qe nuk te kam thene. Ke edhe tema te tjera, nga ato te Trojes ku kam pyetur per trashegimine emer babai-mbiemer djali, dhe shife vete cfare pergjigjesh ke dhene.

Tani, ka nje qerre me emra per bijt e Noes. Ja te themi, Shem/Sem/Titan, Ham/Cham, Japeth, dhe Rhea (vajze), po pa na thuaj tani se cili nga keta eshte ai qe ne njohim si Kroni/Saturni? Pa po vazhdo te na sqarosh ne se biri Japethit me Klimenen/Azia quhej Atlas, Javan apo Himar? Me fal, qellon ta quajne edhe Dardan.

Me lexu librat si vjershe dine te gjithe. Eshte edhe me kollaj te numurosh sa libra ke lexuar ne nje leme per te vete matur erudicionin personal.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 17-03-2007 më 15:13
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Zoteri mesues, une nga keto qe ke qendisur ketu siper nuk di asgje!
    Sinqerisht.
    Pike se pari Cham:Kham:Ham eshte e zeze, ose i zi.

Une nuk e kuptoj cfare lidhje kane bijte e Noes me perendite e qiellit. Cka e ka Noa Zeusin:Jovin?
    Po bijte e tij c'e kane babain e Zeusit, Chronin:Saturnin?

Pa m'i sqaruar keto une nuk kam mundesi te vazhdoj biseden sepse nuk do te di cfar them as cfare te them. Do te detyrohem te them budalleqe qe nuk i kuptoj as vet.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shyqyr. Kjo eshte pyetja me me vend qe mund te behet. Nuk e di c'pune kane.

Mbase njerezimi barazoi Hyun me tokesoret me dhunti te percuara nga Hyji, mbase njerezimi barazoi si mund te themi "shenjtoret" me dhuruesin e shenjterise?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 17-03-2007 më 15:31
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga XhGashi
    E per baptistin vetem emerin e muajit te pare mund te them se e ka etimolin prej nr nji jener , janar,januar etj etj kjo sishte edhe tema me falni .
    jeni shum te fortene zberthime e emrave mundeni te me thuani se a eshte e mundur qe emrat shat , shati ,shytnit, shatar, dhe kosa kanper etimol emrin e SATUNIT . PERSHENDETJE
    Ke te drejte,

Sat, eshte nyje logjike e cdo gjeje gjysme rrethore ose gjysmesferike.

Emri i SATURNIT nuk eshte "emer" por "emer dhe mbiemer" formuar nga emri i babes.

Sat + Ur:n.

Pra, Sati i biri i Uranit. (Ne egjipt e njohim si Seth)

Ajo qe me bezdise dhe me turbullon eshte anksioziteti qe mund te shaktoje pyetja: Si eshte e mundur qe pikerisht simboli i gjysme rrethit, draperi te jete simbol i Satit (Shatit)? A eshte e mundur te kene qene ne dieni per Unazat e Saturnit dhe pamjes se tyre gjysme rrethore per shkak te hijes qe keput rrethin e plote?

...Kjo qeshtje ne tjeter forum...

Shati (vegel bujqesore) eshte perfitim nga kjo fjale;
    Saçi [satshi] (vegel fushore) e kuzhines eshte poashtu perfitim nga kjo fjale;

Ka edhe tjera por qe i ka maskuar ndryshimi ne alfabet si ne te shkruar ashtu edhe ne te shqiptuar dhe tani s'eshte lehte te ekstraktohen.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Harku ose gjysmerethi eshte simboli Uranit.
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

.

ershendetje styxi me trego nese ke dijeni per DORET l -akeo-demnt l-aker-demonet kur erdhen nga LIBYA qe iken prej ramzesit te 2 ne cilen periudh kohore se spo e di dhe, a ishin te mire pritur ne DELFI , ken e gjeten ne trojet te Greqis ishte akropolisi i ndertuar apo kta lakeodemte e ndertuan kush i pranoj ne delf . Shife une nuk di aq shum te shkruaj bukur por edi se edhe shkrimi i bukur mund te jet dupllo falls, se mbreme u mundove diq te me thuash per nje luft te Ramsesit te dyte ne ballkan per qfar qellimi deshirove qe te manipulosh me vendengjarjen e luftes verrtet ka luftuar ne ballkan une se kam lexuar as ndegjuar me duket se i ike pergjigjjes qellimisht, te pershendes ki njohuri te mira me pelqen fortmendimi i juaj pres nje shpjegim qe tepasuroj dijenin time ke te drejt mos me shpjegue se mos ndosfta e kam gabim ket mendimin timqe dikunn ekam lexuar me heret spo di ku .me fal se e kam shkruar ket tekst ne ket tem eshte dashur ta shkruaj ne temen tek emrat. pershendetje

500 vjet jena para dreçi ne keto troje dem.baba.dem.
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 17-03-2007 më 22:20

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    XhGashi, e para, une nuk i iki gjerave qe them/shkruaj, edhe sikur ta jem gabim. Aq me shume qe keto diskutime i perkasin nje harku kohor shume te gjere, dhe nje pjese e madhe e argumetave te munguar nuk mund te mos plotesohet me hipoteza individuale. Per mua debati vlen si pasurim mendimi, per ndonje tjeter mund te jete pune egoizmi dhe mesueslleku.

Lidhur me pyetjen per ekspeditat e nje Ramsesi Egjiption ne Ballkan. Do perpiqem ta sjell citim gjithe pasazhin nga libri ku e kam lexuar (ishte rreth nje paragraf), por do me duhet pak kohe te rremoj qe ta gjej sepse jane disa libra qe i kam pas lexuar ne te njejten kohe te cilat nuk lidheshin direkt me Egjiptin. Ky pasazh me mbeti ne mendje sepse nuk e kisha lexuar/degjuar kurre me pare qe Egjipti kishte kaluar ne anet tona. Kam pershtypjen se flitej per nje si kalim paqesor, gjate se cilit u vune marks, shenja te lartesise se Ramsesit ne tokat ku u kalua. Gjithsesi, do ta sjell te plote dhe komentet beji vete.

Se dyti, nuk me duket se kam qene une qe te kam bere verejtje per menyren e te shkruarit. Kam menduar qe po ben me te miren qe mundesh per kushtet e tua (si te gjithe ne), dhe bile ne duhet te te falenderojme per disa gjera me vlere qe ke sjelle. Me te njejten monedhe, me duket se nuk kam asnje arsye perse duhet te te kerkoj ty ndjese me qe menyra ime e shkrimit eshte me cilesore se e jotja.

Se treti, ndersa menyra jo shkollareske e prezantimit tend nuk ka ndonje rendesi per mua, mungesa jote e edukates civile ka. Nga anet tona dhe tuaja, gjuhen e mbajne jasht vetem langojte. Besoj se e kupton si duhet shqipen Dardane te Sulit.

PS. Nuk besoj qe Doret kane qene etni e vecante. Mendoj qe ky eshte nje emertim falso grek, per te bere lemsh historine. Po ashtu mendoj qe nuk ka patur Libi ose Libiane ne luften e Trojes, por Lydia dhe Ludiane, nje truall/gjini jo aziatike. Kjo Ludia lidhet edhe me Melia. Por eshte teme tjeter.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 17-03-2007 më 22:55
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    “Ka mijera mbishkrime ne te cilat zotat thirreshin me emrin e perendise Romake qe i kishte assimiluar dhe me emrin Keltik (lexo- Galat, nje nendege Dardane-shenim i Styx) - Jupiter Taranis (Lucan, Parag.. i. 444. Nje tjeter forme, Tanaros, mund te jete Gjermanisht Donar.), Apollo Grannus, etj.

Qezari thoshte qe Jupiteri Kelt zoteronte qiellin. Nje zot qe mbarte rroten, mbase zoti-diell, dhe nje tjeter zoti i bubullimes i quajtur Tiranis duket te ishin identifikuar me Jupiterin.
    Zoti-diell me rrote nuk barazohej me Apollon, i cili me sa dukej perfaqesonte Zotin-diell vetem ne aspektin e sherimit (healing). Ne disa raste, zoti me rrote mbante gjithashtu edhe bubullimen, dhe ne disa altare te Jupiterit shikohet qarte edhe rrota edhe bubullima. Shume raca e kane simbolizuar diellin ne formen e nje rrethi ose rrote, dhe nje zot i lashte Romak, Summanus (Thumonus?nga Thumon, Gjemon-R.Elsie/Seman? –shenime te Styx - shikoni monedhen e Apollonise) mbase nje zot-diell qe me vone u asimilua ne Jupiter, ka si embleme nje rrote. Keltet kishin te njejtat simbole….Mbase zoti mban nje rrufe sepse Keltet eshtu si edhe raca te tjera besonin se vetetima eshte nje shkendije nga Dielli”. JAMcCullogh
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 18-03-2007 më 10:22
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    “Gjate intervalit ndermjet viteve 1900 dhe 1500 PES ne Egjipt mbreteruan nje seri monarkesh, te njohur me emrin e perbashket faraone…..

Jo shume kohe me pas, mbase gjate atyre 40 vjeteve qe Izraelitet po endeshin ne shkretetire, skeptri Egjiptit i kalon Sesos-tris (jo Ramsesit, sic me kujtohej gabimisht- shenim i Styx), te cilin historianet e paraqesin jo vetem si nje nga mbreterit me te fuqishem, por edhe si nje nga pushtuesit me te medhenj te antikitetit. Babai i tij, i quajtur Amenophis, besohej te kishte nje parandjenje mbi te ardhmen madheshtore te te birit, andaj nuk la gje t’i mungonte me qellim qe t’a pergatiste per kete te ardhme…

Sesostris, pasi u ngjit ne fron, nuk mendonte me pak se te pushtonte gjithe boten. Megjithate, para se te linte mbreterine, ushtroi kujdes te madh per te ruajtur qetesine e brendshme, e sidomos qe te fitonte dashurine e subjekteve te tij…Ai ndau vendin ne 36 provinca dhe ja dha per qeverisje subjekteve te kultivuar qe nga lindja, dhe besnike….

Prane Euxine Sea (Deti Zi- shenim i Styx) la nje koloni e cila ruajti zakonet egjiptiane shume kohe pas themelimit te saj…monumente te fitoreve te tij po ashtu gjendeshin ne Azine Minore, ku u verejten edhe nga Herodoti pas nje peridhe kohe prej qindera vjetesh….

Ne disa vende ishin gjetur obelisqe me mbishkrimin e meposhtem bombastic: “Sesostris, mbret i mbreterve dhe zot i zoterve, nenshtroi kete vend me forcen e armeve”. Shtylla te ketij lloji ishin ngritur edhe ne Thrake (Thracia); Sesostris kishte penetruar deri ne Tanais, dhe mbreteria e tij shtrihej nga Gangu deri ne Danub.”

“Shperndarja e Bijve te Noes” 1857, Fredet, f.27-28
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 18-03-2007 më 11:45
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    pershendetje - falemnderit per keto fakte qe i paske shkruar styx fort te mira.por kam nje pyetje per baptistin po edhe ndokush qe di latinisht te me bej nje te mir e te me ofroj pak dijeni qe te me tregoj se a kan lidhshmeri emrat latin
    edhe per emrin nuse dhe patis-ku ibardh si patisku ebardh si patiske
    egnatia e ajur enjtur
    eier-veza Germanisht
    aetàs,atis- epoke-a ,kohe-a dhe a jan emra latin
    aetàte -ne kohe
    aetàs ,aetis - moshe-a rini-a
    dhe per emrin annzotika Yllire siq une supozoj sateliti i tokes Hana apo Innana e Summerit..
    Me larte e kam cek se Hana eshte edhe nana e madhe te kam cek edhe kuptimin e numrit nënt me ndarje - në-annë kuptohet eshte fjala per kohzgjatjen e shtatzanis deshiroj te pyes se çka mund te ket lidhje me annzotikën Yllire emri Latin anno ,annos - viti dhe vitet te falenderoj sepse supozimi juaj - egnatia - me shtyri te lexoj ca emra te perkthyer latinisht-shqip dhe hasa ne keta emra nese mundesh qe te me ofrosh mendimin tend .
    pershendetje

Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Tirana e ditëve tona
    Nga Edi-9/11 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 1014
    Postimi i Fundit: 18-01-2011, 16:59
  2. Agjerimi Dhe Urtesia E Tij
    Nga xhenisi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 12-08-2009, 09:27
  3. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  4. Diskutim rreth rikthimit te te dhenave.
    Nga Miremengjes në forumin Arti i programimit
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 11:26
  5. Cfare do ndolli pas 100 diteve !
    Nga cipani në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-07-2002, 20:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •