Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 58
    Perjashtuar Maska e Dragut
    Anėtarėsuar
    14-06-2006
    Vendndodhja
    Pėrtej Gramozit, gati pėr luftė
    Postime
    535
    Citim Postuar mė parė nga Borix

E them edhe njehere, artikulli i mesiperm marre nga ateistet.org eshte teper qesharak dhe i zhveshur nga argumentat. Nese doni te ndriconi fetaret, keni plot artikuj te tjere te shkruara nga mendje te ndritura; lerini politikanet e atesitet.org.

Nė fakt unė e lexova artikullin, dhe mu duk shumė interesant. Mė duket shpjegimi mė racional qė mund tė bėhet. Jo i vėshtirė, i kuptueshėm.

Unė mėr vlla jam kamarier, dhe ai artikulli sipėr shpjegon qartė atė qė unė nuk mund ta them por qė e mendoj. Unė nuk jam fetar dhe pėr ti shpjeguar gjėrat kam njė stil si ai i KVS.

Nuk jemi tė gjithė inteligjeta e nė gjendje tė argumentojmė thellė kėto ēėshtje. Unė bėj pjesė tek njė shtresa mė e madhe e popullsisė, dmth ajo mediokre. Ēfarė duhet tė bėj tė shkruaj traktate e artikuj?!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dragut : 23-07-2007 mė 07:34

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2007
    Vendndodhja
    Ne bote
    Postime
    192
    KVS, ke degjuar kete koncept: " Nuk jam dakord me mendimin tend, por do luftoj deri ne piken e fundit per lirine tende e te shprehurit" . Kjo eshte respekt. Respekt nuk eshte e thene qe ti e beson apo jo, por e ka materialisht ate kuptim, qe secili ka te drejte te shprehet.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Grotesk,

E kuptoj shqetesimin tend (ironik?). Nese nuk mund te marresh pjese ne nje diskutim, kontekstin e te cilit ke veshtiresi ta kuptosh, atehere eshte me e shendoshe te qendrosh larg atij diskutimi, apo jo?

Sa per menyren akademike te te shkruarit, ekzistojne shume metoda, te cilat pervehtesohen gjate jetes akademike dhe profesionale (sigurisht, varet nga profesioni).

Jam dakord kur thua se "artikulli ishte mjaft i qarte per 'ne'", por nuk bie dakord kur ben dallimin 'nuk jemi te gjithe inteligjenta'. Tek e para, edhe ti me shtyn te mendoj sa i zhveshur eshte ai artikull nga pikepamja e arsyetimit. Tek e dyta, kerkohen disa kritere paraprake per te kuptuar thelle arsyetimin dhe kontekstin e argumenteve te paraqitura ne artikull.

Sigurisht, gjithe cka thashe me siper eshte pa ofendim.
    O Borix,
    duke i lene menjane ato analiza te thella qe i ben ti artikullit,
    ēeshtja eshte e thjeshte
    fetaret ose besimtaret kerkojne vazhdimisht ne kete forum nga ne jobesimtaret respekt per besimin e tyre, ndersa ata jo vetem ndihen te lire te na ofendojne duke na quajtur si injorante dhe te ulet, por ndihen aq superior sa te na diktojne ēfare duhet e ēfare nuk duhet shkruajtur.
    Besoj se e ke vene re kete fenomen.
    Nese dikush me te drejte hedh dyshime per besimin e tyre, e vetmja pergjigje qe merr perveē citimeve nga bibla e kurani, eshte kerkesa e vazhdueshme per mbylljen e temave se gjoja nuk respektojne fene.

Dhe KVS me te drejte e parashtroi kete gje.

Pergjigja ime eshte , respekti fitohet e nuk dhurohet, dhe fetaret ne kete drejtim nuk respetojne ne asnje pike jobesimtaret, jo se nuk e dine se ē'eshte respekti, por sepse ndihen te privilegjuar nga forca hyjnore per te na quajtur si te duan, por nga ana tjeter ne jobesimtaret duhet te rrime heshtur perpara besimtareve te ndritur.

Tani gjithe ajo analize qe ti i bere shkrimit te KVS, un nuk e kuptova mire sepse fundja mesazhi i KVS ishte i qarte dhe i thjeshte , nuk kishte nevoje per komente.

Perjashtuar Maska e riu
    Anėtarėsuar
    05-12-2005
    Postime
    421
    mu me duket se nuk eshte kap si duhet artikulli aty lart se nuk e shof te thote mos respektohen fetaret si qenie humane po mos te respektohen vetem per arsyen se jane fetare, kjo eshte e theksume disa here madje. dmth rasti tipik - "un jam fetar, dhe meqe jam fetar me respekto". kjo ska kuptim, si me thene "une jam pedofil dhe meqe jam pedofil me respekto" - kete kuptova une nga shkrimi qe me sa shof nuk eshte analize logjike e tezave fetare, po eshte duke trajtu nje teme shoqerore nga aspekti shoqeror, se si nen kuptimin e mjegullum te fjales respekt feja i imponohet ateisteve. s'e di se sa mund te quhet politike nje koment i nje dukurie shoqerore, apo nje sqarim pozicionimi - keto tema duhen adresu sidomos kur shofim qe ca historuce te rinj po e rishkrujn deri dhe historine ne kuader fetar

po ashu nuk duket me ra pre e argumentimit emocional duke ngaterru respektin e te drejtave te dikujt me respektin e atij personi drejtperdrejt, se fjala "respekt" ka kuptim nderimi te tjetrit jo ashtu sic e perdorin gabimisht disa. une personalisht nuk i respektoj njerezit vetem pse jane njerez, respektoj te drejtat e tyre dhe ne fakt kjo eshte deklarate politike fundja po nuk eshte nonji ligj universal - po kto jane te sqarume shume mire ne artikull dmth nuk e mor vesh ku qendro problemi sepse nuk pashe ndonje pike te gabume aty

per sa i perket perkthimit nga te huajt, shqiptaret duhet te lirohen nga komplekset e te perkthymit te te tjereve per cdo gjo, po te punojne dhe per levrimin e te shprehurit te mendimeve te tyre ne gjuhen e vet sic po ben KVS lart sepse kjo na mungon, perndryshe jemi bo si zedhenesa te te hujve, sidomos kur po trajtohet nje teme shoqerore qe prek shqiptaret sot dhe nga aspekti shoqeror, e ska asnji arsye pse te perkthehet gjo, jepet mendim personal
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga darwin : 26-06-2008 mė 02:49 Arsyeja: +

i/e regjistruar Maska e Jimmi_1978
    Anėtarėsuar
    10-11-2006
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    443
    Fene nuk e respektoj, por mendimin dhe vendimin e atyre qe besojne mund ta respektoj deri ne ate pike sa nuk vjen ne kundershtim.
    Sbesoj qe feja ka nevoje per respektin tim ashtu sic une nuk kam nevoj per respektin e tyre
    Barca

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    darwin,

mendoj se problemet tuaja bien ne fushen e absolutizmit te mendimit, fushe e cila i ngjet mendimtareve fetare, jo atyre shkencore (kritike, e kam fjalen). Une nuk kam nevoje per miratimin e askujt, as ne kete forum as ne jete reale, sepse mendimi im eshte teresisht i prere. Nisur nga kjo, po nxjer ne pah disa pika te artikullit te KVS, meqenese mendoja se do te ishit aq mendjehapur per t'i cilesuar vete si pika te dobta.

Se pari, lexo me vemendje dy pohimet disnjuktive te argumentit (te shkeputur nga artikulli i paraqitur nga KVS):

Ky lloj argumentimi pervecse eshte i gabuar (sepse bie pre e falsitetit te te menduarit bardhe e zi), nxit nje teze e cila presupozon se do te vertetoje perse nuk ka kuptim respekti ndaj fese, dhe per pasoje toleranca fetare (ky eshte konceptimi qe me lind mua nga teza, por a zhvillohet ky ne vazhdim?).

Se dyti, hidhi nje sy tjeter te vemendshem argumentit te meposhtem:

Edhe ne kete rast, falsiteti i te menduarit bardhe e zi, i cili vjen nga nje falsitet logjik non causa pro causa, nxit lexuesin kritik te mos ta pranoje ate si evidence ne favor te tezes se parashtruar. Per me teper, ne kete seksion te paragrafit une prisja te lexoja evidenca se perse fetaret nuk e kuptojne konceptin 'respekt' dhe 'respket ndaj fese'. Ne te kundert, kjo qendron nje pike apo fund i hapur.

Ende pres te ndeshem me nje linje arsyetimi se perse ne, ateistet, dhe njerezit ne pergjithesi nuk duhet te kene nje respekt te merituar (fjalen qe une po shtoj per te ulur kritiken time) ndaj fetareve:

Ne kete pike, lindin rishmez disa pyetje: "Per cilen veprimtari behet fjale, vetem per ritualin, apo edhe per rutinen e jeteses?" dhe "Cilat jane ato jo pak raste kur feja nuk ngjall respekt? Mos behet fjale per persekutimin historik te njerezve? Nese po, perse nuk shpaloset si evidence ne favor te tezes, dhe perse mbahet si e implikuar?". Te tilla pyetje, darwin, meritojne nje pergjigje eksplicite, sepse teza behet me e forte dhe linja e arsyetimit me bindese atehere kur autori me paraqet mua nje suport te forte.

Per me teper...

Teksa une njoh shume shembuj ne favor te ketij konkluzioni (i cili nuk eshte rrjedhe logjike e linjes se pritshme te arsyetimit te artikullit nisur nga teza e ketij artikulli), autori nuk paraqet asnje evidence ne forme shembulli. Tek e fundit, lidhja logjike bie ne kete pike, teksa autori argumenton ne baze te ndjenjave dhe opinioneve subjektive (eksperte?), por qe edhe kjo konsiderohet nje falsitet logjik. Sidoqofte, une vazhdoj te pres te lexoj argumente te forta dhe logjike ne favor te tezes se lartpermendur; ende nuk po has te tilla.

Duke lene menjane pikat e parashtruara ne paragrafet ne vijim, me lejo te dal tek paragrafi i meposhtem:

Ky eshte argumentimi me i gabuar qe kam hasur ne jeten time, nisur nga fakti se eshte nje falsitet logjik i specializuar "i dordolecit", ose "straw man" (te cilin kam vene re se e njeh mire). Pra, autori i ketij artikulli nderton nje kokashte duke e veshur me roba qe i ngjajne vecorive te fetareve, dhe duke e goditur me pas ate. Ne fakt, ai po godet vetveten, sepse vecorite e dordolecit jane te ngritura nga vete autori. Jane vecori te nje fetari? Po? Te cilit fetar, atehere? Pse nuk jepen evidenca? Te tilla argumentime, apo kundershembuj, meritojne koshin, sepse nuk jane aspak te vlefshme. Mbase ky ishte dhe paragrafi qe me beri te postoja shkrimin tim te pare ne kete teme.

Ja dhe paragrafi konkludues:

Ky eshte perfundimi, jam dakord, por linja e arsyetimit e autorit ne fjale nuk sjell aspak logjikisht tek ky konkluzion, sic argumentova me lart.

---

Une jam ateist, evolucionist, me quaj si te duash. Sido qe te me quash, une nuk jam ketu per te marre miratimin e ndonjerit. Une jam ketu per te marre mbeshtetjen e ndonjerit dhe per te luajtur rolin e politikanit, po aq sa c'je ti ketu per te miratuar cdo shkrim e artikull qe paraqet KVS dhe po aq sa c'je ti dakord me argumentimet false te tipit te paraqitura ne artikullin e mesiperm, e po aq sa c'je ti ketu per te pranuar cdo lloj linje arsyetimi, per sa kohe qe del kunder fese. Kjo, darwin, nuk eshte aspak kritike, vecori e cila nuk eshte pjese e karakteristikave te shkrimeve te tua, me aq sa kam vene re. Prandaj, nese ke ndonje arsyetim me te forte dhe me bindes se sofizma, je i mirepritur ta ndash me te tjeret. Por, lufta e fjaleve (e cila eshte edhe loje), si dhe pranimi i burimeve nga mendesite e cuditshme shqiptare (si autori i artikullit te paraqitur ne kete teme) leri jashte sferes sone, sepse behen teper qesharake ne sy te te gjitheve, aq me shume kur mundohesh t'i mbrosh me bllofe.

Pėr fat tė keq ėshtė kohė pushimesh (dhe dėfrimesh mbase) dhe nuk kam mundėsi tė analizoj dhe tė tė pėrgjigjem fjali pėr fjali nė arsyetimin sipas kėndvėshtrimit tėnd tek shkrimi i parė i temės.. pėr t'i rėnė shkurt, nuk gjen asgjė mė tė mėshiruar tek shkrimi i parė i kėsaj teme sesa ēėshtja gjyqėsore "Cascioli vs. Italy".

Nuk ėshtė keq ta lexosh njėherė ēėshtjen. Sado qesharake qė mund tė tė duket, ēėshtja ėshtė reale dhe Gjyqi Europian i Tė Drejtave tė Njeriut e ka pranuar ēėshtjen pėr gjykim (do tė ketė gjykim prej vėrteti, shpresoj).

Seancat e gjykimit do tė ishin vėrtetė interesante pėr tu lexuar, pasi do tė jepnin pėrgjigjet mė tė mira ndaj sofizmave tė mia (ose, tonat) dhe arsyetimeve tė tua.

Reality matters.. respect is due on that!

Nuk e di, a do mundesh tė gjesh shėmbuj mė tė qartė se ky gjyq (meqė kėrkoje argumente eksplicite) dhe nqs arsyetimet abstrakte do e meritonin termin sofizma, pas kėsaj ēėshtje apo jo. Madje, do kisha dėshirė qė dhe KVS t'i hidhte njė sy kėtij gjyqi, sepse nė njėfarė mėnyre i ka paraprirė ēėshtjes qė shpreh ky gjyq.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga darwin : 23-07-2007 mė 21:45
    Prektora

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu

Perseris mendimin tim,respekt per vullnetin superior ,hyjnoren dhe aspak respekt per besimtarin invadent e misionar.....
    problemi qendron se ate qe kupton ti me hyjnore apo vullnet superior, nuk e kuptoj une dhe anasjelltas. Sejcili ka nje ide te veten mbi hyjnoren, dhe vetem fakti se ti quan diēka hyjnore, nuk do te thote se ajo eshte me te vertete hyjnore.
    Per dike hyjnore eshte natyra, per dike tjeter eshte prindi, per dike eshte femija, per dike eshte zoti e keshtu me rradhe.
    Une nuk e kuptoj akoma pse u desh te ndizet nje debat kaq i madh mbi nje teme qe tregon gjendjen aktuale ne kete forum, me sakte ne forumin ateist dhe agnostik.
    KVS foli pikerisht per ata besimtaret invadent misionar per te cilet nuk ke respekt as ti. Tani, pseja e kesaj eshte e qarte per te gjithe ata qe kane kaluar pak kohe ne keto forume duke degjuar argumentet e besimtareve, qe vetem argumente nuk mund te quhen.
    Une them ta leme me kaq, perderisa jemi dakord ne pikat kryesore.
    Shendet.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-11-2006
    Postime
    103
    Kerkesa e "te respketuarit" e fese s'eshte gje tjeter vecse nje shenje e forte kompleksi inferioriteti qe kane besimtaret, sidomos besimtaret dogmatike.

E cdo te thote te respektosh nje ide? Asgje. Idete nuk jane per t'u respektuar, por per t'u gjykuar dhe vleresuar (ose per t'u marre kallep, sic e bejne besimtaret me ate ide qe quhet "zot").

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-08-2007
    Postime
    192
    fete jane ideollogji, dhe meqenese jane te perfunduara nuk mund te besh fjale per demokraci, pasi edhe fillimet e demokracise ne greqine e lashte kane karakter social dhe jo fetar.duke qene ideollogji ,fete jane te hapura per cilindo,(studim, analizim, debatim etj)ndersa rrespekt njeriu duhet te kete per ate qe beson vete."besimin personal"sepse keshtu rrespekton vetveten . .

i/e regjistruar Maska e Jimmi_1978
    Anėtarėsuar
    10-11-2006
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    443
    Respekti duhet te jet reciprok. Aq sa me respektojne i respektoj. Eshte e juaja te vini ne perfundim sa e meritojne respektin.
    Barca

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •