Hetuesit me pyesnin: Kush e vrau Mehmet Shehun
Nga Roland Qafoku/ Skender Shehu thyhen heshtjen. Djali "plangprishes" i Mehmet Shehut, fejesa e te cilit me Silva Turdiun u rrokullis e shoqeruar me vetevrasje, divorc, internim dhe burgim per familjen e dyte per nga rendesia gjate periudhes komuniste ne Shqiperi, vendos te flase nga Stokholmi i larget nepermjet e-mailit. E kete e ben pikerisht tani ne moshen 53 vjecare, pra gati 21 vjet nga 17 dhjetori i vitit 1981 kur i ati u vetflijua, i detyruar nga faktet dhe dokumentat e botuara sefundmi ne media. Por edhe per te sqaruar opinionin shqiptar. Ka bindjen e plote se Mehmeti ka vrare vehten. Duke treguar edhe te fshehten se vetvrasja u krijua si alibi qe gjate hetimeve te asaj kohe. Per te, kjo duhet te kete qene nje version per te futur ne kurth nje nga te medhenjte e byrose, por pa thene se per ke e ka fjalen. Nga ana tjeter, ai zbulon se emrat qe Mehmeti kishte akuzuar ne leter ishin Ramiz Alia dhe Kadri Hazbiu, te etiketuar si armiq te partise. Por nuk permend te tretin, duke shtuar me tej se emri i tij eshte ne librin e te vellait Bashkimit. E qe atje ky personazh e ka emrin Foto Cami. Tregon me tej edhe per nje fakt interesant. Me pare se ti shprehte Silva Turdiut dashurine, i kishte marre leje te dy prinderve, Mehmetit dhe Fiqretes. "Nese do te thoshin ndryshe, padyshim qe do kisha hequr dore" tregon ai te fshehten. Kundershton Sokol Hoxhen duke u shprehur se ai thote vetem nje pjese te vertetes, por eshte dakord me Nexhmijen per te botuar letrat e shkruara nga Mehmeti ne kasaforten e tij. Duke e pyetur ate perse nuk i kishin botuar kur ishin ne pushtet. E gjithe historia e familjes Shehu, ne nje interviste te rralle nga Skender Shehu.
Skender Shehu per ......
*** "Paskal Milo veproi me shume profesionalizem qe dha per botim letren pikerisht ne kete kohe".
*** "Aty nga marsi i vitit 1982, kur une isha ne hetuesi, vjen hetuesi im dhe me pyet: "Pa na trego edhe njehere c'di ti per vrasjen e tyt eti!"
*** "Une mendoj se ky duhet te ishte ndonje plan per te implikuar ndonje tjeter, por qe eshte lene pergjysme dhe copeza qe mund te kene rrjedhur nga ky plan, mund te perbejne njerin nga burimet e versionit te vrasjes".
*** "Nuk mund te behen komente pa e pare te plote letren. Por, dy gjera te bien ne sy dhe qe mendoj se i ka bere mire. Ai i drejtohet Enver Hoxhes ne pjesen me te madhe te letres ne njejes. Dhe ai i thote hapur ate qe thone te gjithe se ceshtja e fejeses u fry".
*** "Mehmeti ne leter akuzon Ramiz Aline dhe Kadri Hazbiun. Te permendesh se edhe Kadri Hazbiu eshte akuzuar nga Mehmeti ne letren e tij, nuk eshte pa problem, sepse kjo akuze nuk mund te perputhet me shpjegimet e variantit zyrtar pa sforcim".
*** "Une jua thashe mendimin tim se versioni i vrasjes edhe ashtu sic ishte: Ngrint me teper pikepyetje nga save iu jepte zgjidhje. Tani qe ekziston edhe letra, do te jete edhe me veshtire te qendroje".
*** "Kur babai po me komunikonte se duhej te prishja fejesen, une ndermjet diskutimeve te tjera i thashe: "Po sikur une te shkeputem nga familja dhe te jetoj me Silven i shkeputur nga ju?". Babai m'u pergjigj: "Jo",- tha,- "kjo nuk mund te behet. Cfaredo qe te ndodhe, edhe ne burg po te hysh, ti je djali im."
*** "Une i kam pyetur prinderit e mi ne se mund te fejohesha me
Silven ne nje stad relativisht te heret, kur une nuk i pata
thene gje Silves. Po te kisha marre pergjigje negative,
sigurisht do merzitesha, por nuk do vazhdoja me tej".
Zoti Skender, ditet e fundit ne nje te perditshme shqiptare jane botuar fakte dhe dokumenta orgjinale lidhur me vdekjen e babait tuaj Mehmet Shehu. Nese i keni lexuar ato, apo jeni informuar, si do ti komentoni: a ndihmojne ato nje zbardhjen perfundimtare
te ngjarjes se 17-18 dhjetorit te vitit 1981?
-E keni fjalen nese sqarojne eshte apo jo vetevrasje? Por ju
ndoshta per kete duhet t'ju drejtoheni atyre qe kane mbeshtetur versionin e vrasjes. Une kur jam pyetur ne pranveren e vitit 1991, gjate nje interviste ne emisionin shqip te Zerit te Amerikes per kete ceshtje kam thene se nga sa me kishin treguar vellezerit dhe mamaja, kjo ishte vetevrasje. Por problemi eshte spostuar. Pa kete element, te vrasjes, ngjarja ishte ne radhe te pare problem i historianeve, me kete element ishte ne radhe te pare objekt i gazetave. Dhe une mendoj se zoti Paskal Milo veproi me shume
profesionalizem qe dha per botim letren pikerisht ne kete
kohe.
Por si lindi ky version se kjo ka qene vrasje?
-Nuk eshte e vertete se ky version lindi mbas shembjes se komunizmit sikurse pohon gazeta ne fjale. Kjo ka qarkulluar gjate gjithe viteve '80-te. Ky version mund te mos kete vetem nje burim. Gjithsesi, une dua te permend nje ndodhi qe mund te perbeje nje nga burimet. Aty nga marsi i vitit 1982, kur une isha ne hetuesi, vjen hetuesi im dhe me pyet: "Pa na trego edhe njehere c'di ti per vrasjen e tyt eti!" Une kete e kisha treguar nja dy here ne fillim te hetuesis nja dy muaj me pare, por fillova ta tregoj prape. "Jo more!"- me tha hetuesi,- "ku eshte pare nje vetevrasje e tille? Historia e kriminalistikes nuk njeh vetevrasje te tille",- insistoi ai ne kete pike gjate kesaj seance dhe pastaj kjo gje u la. Natyrisht qe hetuesi nuk mund ta bente kete gje ne koke te vet se aty kishte nje grup hetimi i cili rregullisht raportonte te Ministri i Brendshem dhe mandej ky me lart. Une mendoj se ky duhet te ishte ndonje plan per te implikuar ndonje tjeter, por qe eshte lene pergjysme dhe copeza qe mund te kene rrjedhur nga ky plan, mund te perbejne njerin nga burimet e versionit te vrasjes. Kuptohet qe ata qe e kishin nxjerre kete version per te cilin une u pyeta, nuk e kishin nxjerre kete per te inkriminuar Enver Hoxhen. Pervec kesaj, qe te vinte nje pyetje e tille tek une duhej te kishte kaluar neper disa filtra dhe zor se grupi i hetimit do ma bente kete pyetje mua pa dijenine e rangjeve me te larta te shtetit. Qe te kthehem edhe njehere tek pyetja. Versioni i vrasjes
edhe ashtu sic ishte, ngrinte me teper pikepyetje nga sa iu
jepte zgjidhje. Tani do te jete shume veshtire te qendroje.
Ajo qe eshte me e rendesishme ne keto fakte, eshte letra drejtuar Enver Hoxhes, e shkruar nga dora e babait tuaj pak momente perpara vrasjes. Ne te shkruhej se ai vendosi te vriste vehten si nje denim
ndaj vetes per ate gabim qe kishte bere. A ishin ne dijeni per kete leter dhe a i besoni asaj?
-Ai ne leter nuk thote se vendosi te vriste vehten si denim
per gabimin qe kishte bere. Ai thote se po e bente kete ngaqe kjo ishte rruga e vetme qe iu la. Ne fund te mbledhjes se 17 dhjetorit, Enveri i tha Mehmetit te hiqte dore nga alibia, te reflektonte mbi kritikat e shokeve (po perdor termin e perdorur ne ate kohe), dhe te bente te nesermen nje autokritike tjeter. "Kjo eshte nata me e veshtire e jetes tende" kishte shtuar Enver Hoxha. Duke ditur edhe cfare kishte ndodhur deri ne ate moment edhe une mendoj se kjo ishte rruga e vetme qe iu la.
A dija per letren? Po. Une e dija qe im ate kishte lene nje leter. Dija edhe ce gjera qe mamaja ime Fiqreti thoshte se Mehmeti duhet te kishte shkruar, nisur nga biseda qe kishin bere ate nate para se Mehmeti t'i thonte qe te shkonte te flinte se ai do pergatitej per mbledhjen e neserme. Keto gjera nuk jane ne pjesen e botuar te letres por nga te thena te njerezve qe e kane lexuar letren duhet te jene ne pjesen e pabotuar.
A i besoj letres? Po pse mendoni ju se mund te mos t'i besoj? Letra eshte me shkrim dore dhe eshte lehtesisht e verifikueshme a eshte shkruar prej tij. Une per vete nuk e kam pare, se nuk dallohej ne internet, por edhe pa kete, ka mjaft gjera ne menyren e te shkruajturit nga te cilat mund ta dallosh se eshte shkruar prej tij. Nuk mund te behen komente pa e pare te plote letren. Por, dy gjera te bien ne sy dhe qe mendoj se i ka bere mire. Ai i drejtohet Enver Hoxhes ne pjesen me te madhe te letres ne njejes. Dhe ai i thote hapur ate qe thone te gjithe se ceshtja e fejeses u fry.
Djali i Enver Hoxhes, Sokoli, po ne kete gazete eshte shprehur se ne disa vende te letres ishin hequr disa fjale. Sipas tij atje mungonte pasazhi qe Mehmeti cilesonte Ramizin si hrushovian dhe shkaktar i asaj qe po ndodhte. A keni dijeni per kete "rrjedhje" te
ketyre fjaleve?
-Kjo eshte vetem nje pjese e se vertetes. Mehmeti ne leter akuzon Ramiz Aline dhe Kadri Hazbiun. Te permendesh se edhe Kadri Hazbiu eshte akuzuar nga Mehmeti ne letren e tij, nuk eshte pa problem, sepse kjo akuze nuk mund te perputhet me shpjegimet e variantit zyrtar pa sforcim.
Pse thote Sokoli vetem nje pjese te se vertetes, une nuk e di. Ai duket se ka njohuri te mjaftueshme mbi letren. Te pakten keshtu thote. Megjithate, gazeta ne fjale perderisa ka marre persiper te ndricoje kete gje, duhet te kishte me teper informacion mbi cfare eshte shkruajtur per kete problem.
Ajo qe thashe me siper se Mehmeti akuzon ne radhe te pare keta te dy, eshte thene te pakten ne librin e vellait tim Bashkim Shehut "Vjeshta e ankthit", i cili eshte botuar qe me 1993-1994.
Sidoqofte, Nexhmije Hoxha e thote nje dite me vone ne gazeten tuaj se Mehmeti kihte akuzuar keta te dy dhe nje person tjeter. Ajo e di qe per permbajtjen e letres dine edhe te tjere, prandaj nuk eshte oportune te thuhet vetem nje pjese e se vertetes. (Emrin e personit te trete nuk po e permend as une, por ai permendet ne librin e Bashkimit).
Por ajo ne shkrimin e saj shprehet se ne kasaforten e Mehmetit kishte edhe letra e dokumenta te tjere qe ajo kishte dijeni. Dhe sipas saj duhet te publikoheshin, pasi sipas saj aty dilte se kush ishte Mehmeti. Cdo te thote kjo per ju. A kishit dijeni se per cfare letrash behej fjale?
-Nuk e di per cfare dokumentash e ka fjalen Nexhmije Hoxha. Por, neqoftese eshte fjala per ato dokumenta te cilat i kam pare edhe une ne hetuesi dhe qe i atribuoheshin se i kishte shkruar babai im Mehmet Shehu ne kohe te ndryshme, 1943, 1944, 1945, 1946, nuk di nese ka edhe te mevonshme, ato jane vertete interesante neqoftese jane autentike. Te botohen, asnje pengese kohore nuk ka per to, ato jane mbi 50 vjet te vjetra. Besoj se duhet te jene midis dokumentave te Arkivit te Komitetit Qendror. Edhe po te mos garantohet autenticiteti i tyre, le te botohen. Ne fund te fundit, jane dokumenta te arshivuara te kohes se Partise se Punes. Edhe po te kete dokumenta te tjera, te mevonshme nga ato qe permenda une, le te botohen. Nexhmija thote pse te mos botohen. Pse nuk i botuan? T'i kishin botuar qe kur ishte Enver Hoxha gjalle. Asnjeri nuk i pengonte. Por le te botohen tani.
Ne nje interviste te dhene per Zerin e Amerikes ne vitin 1991, ju jeni shprehur se nuk keni qene ne Shqiperi ne momentin e vdekjes se babait tuaj. A mund te tregoni kush ju njoftoi per ngjarjen dhe disa momente kur mberritet ne Tirane?
-Mbas vetevrasjes se babait tim, familjen e hoqen nga shtepia ku rrinim dhe e cuan ne nje shtepi tjeter ne Rrugen e Elbasanit. Keshtu qe kur kam ardhur ne Tirane, kam shkuar aty dhe te parin kam takuar vellain tim te madh Vladimirin, i cili me tregoi se babai kishte vrare vehten mbas nje seance te nje mbledhjeje te byrose politike. Me vone me kane treguar me me hollesi per ngjarjet e asaj vjeshte edhe mamaja, Bashkimi dhe ish gruaja e Bashkimit, Marjeta.
A ishin ne dijeni se kush ishte personi i pare qe kishte hyre ne dhomen e babait tuaj dhe e gjeti te vdekur? Si e komentoni faktin se edhe pse i vdekur, batanija ishte e hedhur mbi te, pistoleta ishte larg nga dora e tij dhe syzet i kishte te vena. A perbejne
keto elemente nje alibi e cila hedh dyshime per nje vrasje dhe jo per vetvrasje?
-Ato qe di une se si e gjeten te vdekur babain tim Mehmet Shehun, jane pak a shume ato qe thuhen ne nja dy nga deshmite qe u botuan ne gazeten qe permendet. Une jua thashe mendimin tim se versioni i vrasjes edhe ashtu sic ishte: Ngrinte me teper pikepyetje nga sa iu jepte zgjidhje. Tani qe ekziston edhe letra, do te jete edhe me veshtire te qendroje. Une nuk mund ta ngrej kete version mbi bazen e atyre qe ju permendni, por ata qe mund ta ngrejne nuk do me pyesin mua per kete.
Eshte nje pyetje direkte. Cfare besimi keni ju: Babai juaj eshte vrare, apo vetvrare?
-Une besoj se kesaj pyetje iu pergjigja.
A ju kujtohet, kur ka qene biseda e fundit me babane tuaj? Cfare ju ka thene? A ju kujtohet ndonje pasazh, i cili per ju sot eshte domethenes?
-Nuk mund te them se cila ka qene biseda e fundit, sepse bisedat fundit qe kam bere ate jave kur u prish fejesa deri sa ika ne Suedi, kane qene si nje vazhdim i njera-tjetres. Por, mund te permend njeren nga keto qe kishte dicka domethenese. Kur babai po me komunikonte se duhej te prishja fejesen, une ndermjet diskutimeve te tjera i thashe: "Po sikur une te shkeputem nga familja dhe te jetoj me Silven i shkeputur nga ju?". Babai m'u pergjigj: "Jo",- tha,- "kjo nuk mund te behet. Cfaredo qe te ndodhe, edhe ne burg po te hysh, ti je djali im." Mandej me shpjegoi se pse kjo nuk mund te behej duke iu referuar edhe bisedave qe kishte bere me Enver Hoxhn.
Ndoshta eshte pak e veshtire per ju te riktheheni pas, por a mund te na tregoni me fjalet tuaja historine e lidhjes me Silva Turdiun?
Nuk mendoj se eshte vendi ketu. Une ate e kam treguar dhe
eshte botuar para tre vjetesh ne nje interviste te gjate ne
nje gazete tjeter.
Ne momentin kur mesuat se Silva "kishte njolle ne biografi" cfare menduat: te sakrifikoje dashurine, apo te sakrifikoje familjen?
-Une i kam pyetur prinderit e mi ne se mund te fejohesha me
Silven ne nje stad relativisht te heret, kur une nuk i pata
thene gje Silves. Po te kisha marre pergjigje negative,
sigurisht do merzitesha, por nuk do vazhdoja me tej. Por ceshtja nuk u shtrua keshtu si thoni ju. Kur u shtrua ceshtja qe une te ndahesha, jua shpjegova se si mendova ta zgjidhja, por nuk munda.
Shume vete qe ju kane pare ne momentin e varrimit te eshtrave te babait tuaj, jane shprehur se ju i ngjani jashtezakonisht atij ne paraqitje? A ua ka shprehur kete dikush dhe si jeni ndjere?
-Po. Shume vete ma kane thene. Po nuk eshte se njeriu ndjen
ndonje gje nga kjo. Ky eshte vetem nje konstatim.
Vellai juaj Bashkimi jo vetem ne media por edhe ne libra ka qene mjaft aktiv me kete histori. Perse ju jeni dukur i terhequr. Mos valle kjo lidhej me faktin se zanafilla e historise lidhej me ju personalisht?
-Jo nuk lidhet me ate fakt. Por, Bashkimi eshte shkrimtar dhe
vec kesaj, ka qendruar me shume ne Shqiperi. Edhe njohjet e
kontaktet me gazetare apo njerez te mediave, i ka me te medha
edhe per shkak te punes me te cilen merret. Keshtu qe edhe ata duket e kane pasur me te lehte te marrin kontakt me te. Une per vete, kam dhene nja tre here intervista per keto gjera. Por, fakti qe zanafilla e historise, lidhet me mua, nuk perben ndonje shkak per te qene i terhequr. Kur me kane pyetur per gjera konkrete, jam pergjigjur.
marre nga Koha Jone
Krijoni Kontakt