Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 32
    i/e regjistruar Maska e Dolcezza
    Anëtarësuar
    21-09-2006
    Postime
    26
    Jo, nuk pajtohem fare!
    Nuk eshte puna tek te rriturit me gjysherit, por tek menyra se si i rrisin gjysherit.

Une jam rritur me gjysher, dhe ne fakt kam qene nje nga kalamajt me te shoqerueshem te kopshtit/fillores, madje nganjehere isha "teper e shoqerueshme" se isha si pune kapoje.
    Une jam rritur me gjysher, dhe besoj ne "tough love".
    Jam rritur me gjysher, dhe kjo nuk ka bere gje tjeter vecse me ka ushqyer nje respekt te madh per moshat e thyera, dhe nje admirim per njerezit qe mbajne margaritare eksperiencash neper rrudhat e tyre. Plus qe me ka mesuar me shume rreth folklorit shqiptar, se gjyshi e kalonte kohen nganjehere duke me treguar gjeagjeza, gojedhena, dhe rralle edhe kenge te bukura. Plus qe me ka ndihmuar me fjalorin e shqipes, se zakonisht vetem ata qe ishin rritur me gjysher dinin disa fjale te caktuara, qe mund te quhen "te vjetra" ose "te harruara" te shqipes.
    Une kam nipin tim qe eshte rritur me gjysher(dhe po rritet se 5 vjec eshte), dhe ai jo vetem qe nuk eshte qaraman dhe dembel, por eshte nje kapsoll me dy kembe.

Gjeja me e bukur, dhe qe nuk do ta nderroja me asgje ne bote eshte fakti qe jam rritur me gjysher, sepse me ka mesuar te vleresoj prejardhjen time, patjeter...respekti per te moshuarit.

Moderator Maska e Pratolini
    Anëtarësuar
    10-01-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    724
    Citim Postuar më parë nga Davius
    Edukatoret i dallojnë hapur këta fëmijë, pasi janë qaramanë dhe dembelë

Fëmijët që rriten me gjyshërit nuk socializohen shpejt në shoqëri. Këta fëmijë janë më të përkëdhelur dhe më dembelë sesa fëmijët që kanë shkuar në çerdhe ose kopsht. Vitet e tranzicionit u shoqëruan me shkatërrimin e shumë kopshteve apo çerdheve, si dhe me mbylljen e vendeve të punës. Nga ky fakt, shumë gra ngelën të papuna dhe nuk u është dashur që t’i çojnë fëmijët nëpër kopshte apo çerdhe. Kjo ka bërë që fëmijët të mos i frekuentojnë këto institucione, të cilat ndikojnë drejtpërsëdrejti në formimin dhe edukimin e tyre. Nga kontakti që “GT”-ja ka marrë me Lindita Jançen, edukatore kopshti, ajo shpreh shumë qartë diferencën që ka midis fëmijëve të rritur në shtëpi dhe atyre që frekuentojnë kopshtet dhe çerdhet.

“Fëmijët që janë çuar në çerdhe apo kopsht janë më të shkathët dhe më të aftë për të marrë informacion, pasi me ta është bërë një punë e kujdesshme, e ndjekur hap pas hapi,” thotë ajo. “Përveç të tjerave, kategoria e fëmijëve që nuk shkojnë në shkolla apo kopshte, por janë nën kujdesin e gjyshërve, kanë edhe probleme të tipit qaraman, të përkëdhelur apo që nuk pranojnë këshilla,” thotë Ermira Kurti, punonjëse sociale. “Zhvillimi psikomotor i fëmijëve që frekuentojnë institucionet e lartpërmendura është shumë më i zhvilluar se i atyre që rriten me gjyshërit në shtëpi, pasi informacioni që ata përthithin është shumë më i kufizuar,” vijon ajo. Problemet e para të këtyre fëmijëve shfaqen dukshëm në momentin kur ata fillojnë klasën e parë, pasi nuk janë më gjyshërit që të kujdesen për gjithçka. Kjo çon edhe në mbylljen e këtyre fëmijëve në vetvete, si dhe distancimin e tyre nga bashkëmoshatarët e tyre.

Kopshtet

Kopshtet janë hallka më e rëndësishme e fillimit të jetës së një fëmije. Edhe pse në kushtet ekonomike të sotme, ku shumë prindër janë të papunë dhe merren vetë me rritjen e fëmijëve të tyre, propaganda për ta çuar fëmijët aty dhe për të marrë sa më shumë informacion është shumë e rëndësishme.

Gjyshërit

E vetmja punë e bukur që mund të bëjnë të moshuarit është të merren me nipërit dhe mbesat e tyre. Edhe pse është shumë e domosdoshme që ata të shkojnë në kopsht, pjesa më e madhe e tyre nuk pranojnë, pasi pretendojnë që është më mirë t’i rrisin vetë, pasi mund t’u mësojnë më shumë sesa kopshtet.

Fatiola Kurteshi
    Jashtezakonisht e gabuar !
    Perkundrazi, personalisht mendoj se eshte e kunderta. Rritja me gjysherit sjell ne rastet me te medha nje inteligjence te stimuluar tek femijet sepse zakonisht jane gjysherit ata qe tregojne perralla dhe kjo ndikon ne zhvillimin e fantazise dhe rritjen e koeficientit te inteligjences.

Bebiiiiiii dove je? Maska e TiLoNcE
    Anëtarësuar
    11-05-2003
    Vendndodhja
    tu bo not
    Postime
    1,116
    posi posi
    un jom rrit me gjyshen,as i dit ne kopesht apo cerdhe.mo e forta e lagjes kom qen,dhe me msime 10 me yll
    Ka lezet me gjyshe,te bo petlla,biskota me recel,te trego pralla,te ble akullore ene te thrasin me emra lulesh si psh trendafil e karafil
    jo po me edukatore ene me supen e kopshtit ewwwww

sa per dembela,njof un plot qe jan rrit kopshteve ene mezi lujn ka veni

kshu kshu
    varet ka robi dmth

o-le-le firma

TiLoNcE Nai shkoll Boksi ke bo kur ke qen e voges . ene mos perdor biskota e as recel .!! PAcamurr te jep shendet. pa spec djegs eee. lool :P

Bebiiiiiii dove je? Maska e TiLoNcE
    Anëtarësuar
    11-05-2003
    Vendndodhja
    tu bo not
    Postime
    1,116
    qe thu ti durrsako, shkoll boksi nuk kom bo,se nuk me duhej.Kisha stilin tim per mos tu raf.Bojsha sherr,i shkulsha floket ose e shtyja na njonen,edhe ja mathja vrapit duke thirur me sa kisha ne koke: noneeeeee thuj ksajjjjjj mi se po me reffffffffffffffff.Ene dilte jo vetem gjyshja po gjith lagja lol
    Pastaj dilsha ne ballkon edhe e kaloja pjesen tjeter te dites tuj pa si lushin shoqet e mia,se sma mbante me dal mo posht

Kurse pacamurin e kom pas honger.Perball ishte nje familje me shum kalamoj ene Nona vet u bote pacamur gjithmon.Biles kur kishin festa ja bote ene me djath te thermum.ene qe thu ti mono,mu atje me shijote cdo gjo.Gjyshes t'muve i vite inot qe nuk hajsha ne shpi ene ja boteosi mi ,po nuk lepive kazont e ferides ti,kush do e boj lol

p.s ene durrsak ene vip sikur nuk shko.zgjidh o njonen o tjetren

kshu kshu
    una
    Ndryshuar për herë të fundit nga TiLoNcE : 18-07-2007 më 00:21
    o-le-le firma

ciao belli !!! Maska e donna76
    Anëtarësuar
    30-08-2005
    Postime
    1,491
    dhe mua me ka munguar kopshti ne fakt.po gjyshes time nuk ja bej harram si me ka rritur.
    "Mi dissero che per farla innamorare dovevo farla ridere. Ma ogni volta che ride, m'innamoro io."

Buena Suerte Maska e MI CORAZON
    Anëtarësuar
    21-07-2002
    Postime
    7,485
    Citim Postuar më parë nga TiLoNcE
    qe thu ti durrsako, shkoll boksi nuk kom bo,se nuk me duhej.Kisha stilin tim per mos tu raf.Bojsha sherr,i shkulsha floket ose e shtyja na njonen,edhe ja mathja vrapit duke thirur me sa kisha ne koke: noneeeeee thuj ksajjjjjj mi se po me reffffffffffffffff.Ene dilte jo vetem gjyshja po gjith lagja lol
    Pastaj dilsha ne ballkon edhe e kaloja pjesen tjeter te dites tuj pa si lushin shoqet e mia,se sma mbante me dal mo posht

Kurse pacamurin e kom pas honger.Perball ishte nje familje me shum kalamoj ene Nona vet u bote pacamur gjithmon.Biles kur kishin festa ja bote ene me djath te thermum.ene qe thu ti mono,mu atje me shijote cdo gjo.Gjyshes t'muve i vite inot qe nuk hajsha ne shpi ene ja boteosi mi ,po nuk lepive kazont e ferides ti,kush do e boj lol

p.s ene durrsak ene vip sikur nuk shko.zgjidh o njonen o tjetren

kshu kshu
    una
    Une ne pallat s'kisha ndonje "Feride", por kur shkoja tek tezja ishte njera qe i kishte kalamojt si varg geshtenjash e atje marojsha per t'honger i çap buk me gjiz e voj ullini e ne vend te qepes se ishin me t'shtrenjta na jepte n'dor ka i kok prasi. Ohhhh ça lezeti.
    Kurse ne shtepi mezi me ushqenin . Tre sahat me nje kokerr veze rrinte mami ose babi.Tani qe kam oreks e haj si d...I mean lepurush...lol ...them se kam bere krim !
    Por perseri huqi nuk me ka dale. Vazhdoj e haj gati perdite neper restorante, atje ke zhuli e pislliku. Se keshtu duken fensi ato, por kur thote Brari kur u kruhen hallatet, nuk ia pertojne. Me falni fjalorin , po ashtu eshte e verteta.

S'di per ca ishte tema...
    Where does a thought go when it's forgotten?

… ßriläntě … ΅ Ø λŁŁї Ϊм Maska e [Perla]
    Anëtarësuar
    07-09-2006
    Vendndodhja
    Aconteceu !!! Estava escrito assim...
    Postime
    6,577
    Gjysherit perpiqen per me te miren, perkedhelin ca (cik me shume seç duhet) por kjo nuk do te thote qe keta femije jane te dobet. Ncuk.
    Un amigo verdadero es algien que cree en ti aunque tu hayas dejado de creer en ti mismo.

yep Maska e Izadora
    Anëtarësuar
    11-09-2008
    Vendndodhja
    ne zemren e atij qe ka "zemer"
    Postime
    8,793
    Kopshtet

Kopshtet janë hallka më e rëndësishme e fillimit të jetës së një fëmije. Edhe pse në kushtet ekonomike të sotme, ku shumë prindër janë të papunë dhe merren vetë me rritjen e fëmijëve të tyre, propaganda për ta çuar fëmijët aty dhe për të marrë sa më shumë informacion është shumë e rëndësishme.

Gjyshërit

E vetmja punë e bukur që mund të bëjnë të moshuarit është të merren me nipërit dhe mbesat e tyre. Edhe pse është shumë e domosdoshme që ata të shkojnë në kopsht, pjesa më e madhe e tyre nuk pranojnë, pasi pretendojnë që është më mirë t’i rrisin vetë, pasi mund t’u mësojnë më shumë sesa kopshtet.

Ne kopsht femija zhvillohet me shume nga te gjitha anet.

Femijet qe rriten nga gjyshrit jane me tekanjoze,nuk njohin rregullat(duke qene te perkedhelurit).
    Jeto sot se neser nuk i dihet

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Bullshit,
    mua me kane rritur gjysherit, por nuk kam qene ndonjehere qaraman apo dembel.

Perkundrazi ata qe rriten me gjysherit edukohen me mire sepse natyrshem mosha e thyer ka me shume afrimitet me moshen e vogel.

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjendja e fëmijëve jetimë shqiptarë
    Nga Albo në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 12-11-2010, 17:19
  2. Një epidemi e rrezikshme
    Nga Apolloni31 në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 30-05-2009, 16:08
  3. Disa nga Ilacet me te zakonshme dhe efektet e tyre
    Nga Vinjol në forumin Mjeku për ju
    Postimi i Fundit: 27-01-2009, 09:12
  4. Atropina
    Nga Vinjol në forumin Mjeku për ju
    Postimi i Fundit: 27-01-2009, 09:11
  5. Të mësosh aktrimin njëherësh me abetaren
    Nga TiLoNcE në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 21-09-2005, 09:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •