Close
Faqja 23 prej 25 FillimFillim ... 132122232425 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 221 deri 230 prej 246
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Kjo është e saktë, se sollën hekurin, vënë ligje psh Likurgu, por për arkitekturë e ke gabim.

E pyetën një spartan, përse nuk ngritët mure fortifikuese, ai u përgjegj, "mure i kemi gjokset tona", sepse ishin luftëtarë..
    E kam gabim ? A je i sigurte?
    Veshtro stilin e persosur te tyre:

krahasohe me ate jonik:

Me thuaj tani : a nuk jane Doret arkitekte po aq te zote sa dhe Jonet?

Djepi i filozofisë nuk ishte Sparta. Ishin qytetet tjera...
    Asnjehere nuk thashe se djepi i filozofise ishte Sparta.

Përse dy raca të ndryshme? Je i sigurtë që nuk janë dialekte të ndryshme?? Apo siç thotë edhe Straboni thjesht dy fise? Por jo dy raca.
    ὥστε δύο ἔθνη γίνοιτ'

perkthehet:

është dy etni(raca) te genit

e shqiperuar:

si rezultat kemi dy raca te prejardhura nga racat e meparshme (4)
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Arti i nderdhurur me arkitekturen dhe shkencen eshte mbreselenes tek doret po aq sa dhe tek Jonet:

shiko zbatimin e standarteve inxhinierike, mbreselenese.

ne tri planesh:

Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 25-09-2008 më 20:47

Ne "Hellas" kane banuar shume raca, por pa diskutim qe Apolloni DORIC eshte me evropiani mes tyre:

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Me thuaj tani : a nuk jane Doret arkitekte po aq te zote sa dhe Jonet?
    Janë të zotët sa edhe Jonët, por Dorët këtë stil e përdorën për të bërë ndërtesat e veta, sikurse Jonët për ndërtesat e veta përdorën stiline tyre.

Kështuqë Dorët nuk ndërtuan Helladën me stil dorik, por ndërtuan vetëm ndërtesat e veta.

ὥστε δύο ἔθνη γίνοιτ'

perkthehet:

është dy etni(raca) te genit
    Lëre këtë teori, se nuk ia vlen. S'kemi kurrëfarë race të huaj në Helladë para shek. V p.e.s.

Të vetmit njerëz të racave tjera në Helladë, ishin ndonjë skllav aty këtu, dhe ndonjë kurvë që kërkonet azil sikurse ishin danaidat. Vallë të kenë qenë shumë Danaidat sa të ndryshonin tërë racën tonë.

Këto ishin një racë, po ishin dy kultura që ndryshonin sepse ishin zhvillu në kushte të ndryshme. Dorikët edhe janë më të pastër, megjithëse në fund të fundit që të gjithë ishin pellazgë.

p.n.a.p.m.q.g.q.n.t.v.
    Anëtarësuar
    03-06-2005
    Vendndodhja
    Berat-Tirane-Milano
    Postime
    179
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin

a nuk jane Doret arkitekte po aq te zote sa dhe Jonet?
    Kush e tha qe s'jane?

Megjithate Stili Jonik eshte me i bukur, me elegant (po te veresh kolonen eshte me elegante, me e zbukuruar) me terheqes, ndersa stili Dorik eshte me i ashper, kjo e ndikuar dhe nga cilesite luftarake te doreve!

Megjithtate te dy stilet jane madheshtor!
    Nëse thonë se lufta dëmton paqen unë "m.g.q.n.t.v." po ju them lufta për liri është paqia vetë!

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Citim Postuar më parë nga m.g.q.n.t.v. Lexo Postimin
    Kush e tha qe s'jane?

Megjithate Stili Jonik eshte me i bukur, me elegant (po te veresh kolonen eshte me elegante, me e zbukuruar) me terheqes, ndersa stili Dorik eshte me i ashper, kjo e ndikuar dhe nga cilesite luftarake te doreve!

Megjithtate te dy stilet jane madheshtor!
    Stili më elegant është ai korintik.

Nga të gjitha arkitekturat greke, stili dorik është më i bukuri, më i thjeshti e më madhështori.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Stili dorik eshte literalisht pa stil e pa shije.
    Eshte grotesk dhe i tupitur si truri i tyre.
    Stil! C'stil analfabetet aman?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Gjykimi i stileve eshte shume relativ. Stili dorik eshte me i vrazhde por mos te harrojme se eshte gjithashtu me i vjeter. Ne fillim kollonat ishin druri qe u zevendesuan me me pas me mermer, por kollonat mbeten te shkurtra dhe relativisht te trasha. Ndersa stili jonik eshte me elegant pasi i perket nje kohe m te vone kur aftesite dhe dijet ne ndertim te artizaneve ishin rritur goxha, dhe kjo i lejonte ata te benin kollona me te larta me te holla dhe dhe si rrjedhoje me elegante. Joniku dhe faza tjeter qe e pasoi, apo Korintiku mund te konsiderohen si vazhdimesi e Dorikut, ose faza baroke e tij por kurrsesi nuk mund te quhen stile superiore.

Nje gje interesante, per tu thene eshte se tempujt a para greeke nga te cilat linden tempujt dorike i kishin catite shume te larta dhe te pjerreta, te ngjashme me shtepite alpine, cka deshmon per origjinen veriore te ndertuesve te tyre.

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nuk di si po merrni guxim të gjykoni një stil apo një tjetër, duke mos pasur as njohuritë elementare se si jetonte një komunitet i caktuar në atë kohë.

Dorikët nuk kanë dashur të bëjnë ndonjë stil më të mirë, thjesht s'kanë dashur. Ata e kanë urryer edhe tregtinë edhe luksin, dhe kanë qenë të dhënë pas forcës pas trimërisë, politika e Spartës ishte që spartanët t'u qëndronin vështirësive me durim, nuk u rruhej atyre që të bënin stile elegante.

Mjafton të lexojë njeriu për Likurgun aty tek Plutarku "Jetë paralele", dhe menjëherë mund të formojë një ide se si jetonin spartanët. Edhe paratë i kishin nga hekuri, sa për të paguar një prostitutë për të fjetë një natë me të duhej një qerre me para hekuri, kështuqë zejet e panevojshme u hoqën nga funksionimi.

Joniku dhe faza tjeter qe e pasoi, apo Korintiku mund te konsiderohen si vazhdimesi e Dorikut, ose faza baroke e tij por kurrsesi nuk mund te quhen stile superiore.
    Joniku u zhvillua tek Jonianët dmth Ahtinasit që merreshin me tregti, dhe e donin artin.

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Nuk kane qene vetem ndertime sa per bukuri, sidomos ato te tempujve.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura    

Tema të Ngjashme

1. Mbi origjinën e disa fiseve në Shqipëri
    Nga Eni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 891
    Postimi i Fundit: 29-06-2025, 18:23
  2. Genjeshtra me e madhe ne historine Shqipe
    Nga gladiator në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 219
    Postimi i Fundit: 06-01-2012, 14:55
  3. Shqiperia Dhe Greqia Antike
    Nga Pelasgian në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 55
    Postimi i Fundit: 27-12-2002, 06:12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •