Close
Faqja 19 prej 25 FillimFillim ... 91718192021 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 181 deri 190 prej 246
    Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar më parë nga Justiniani 2007
    Per mendimin tim e ke lexuar se prapthi ti.... Hamondi thot qe dyndja Doriane e kishte zanafillen ne Epir dhe Maqedoni pra linden ne ato treva pra une e kuptoj qe Dorianet jane me origjine nga keto vende dhe jo e kunderta... e si shtese dhe si kundershtim po te them qe Hamondi thot qe emri Makedon eshte me origjine Ilire e jo greke (dhe flet per Hesiodin dhe me pas per Herodotin) keshtu qe edhe ajo dyndja "jote" e Ilireve ne shekullin e V-III p.e.s. eshte nje genjeshter e sajuar e historiografise greke, qe per hir se te vertetes nuk gjen mbeshtetje as tek akademiket e sotem greke por vetem tek disa mesues shkollash neper fshatra te humbur greke.....
    Une per se miri e kam lexuar Hammondin, dhe nuk eshte libri i vetem qe kam lexuar prej tij. Me kete postim i vure vulen leximit tend. Dyndja e Dorianeve e kishte zanafillen ne Epir, nuk eshte dicka e re kjo. Dhe nuk e tha i pari Hammondi. Madje i gjithe kombi grek e ka zanafillen ne Epir (reth Pindit), nga ku u shkeput i pari fisi Jonian, Fisi Etol dhe i fundit zbriti fisi Dorian (ne shek. e X para Krishtit). Keto dyndje u bene kur Iliret akoma nuk kishin hyre ne histori.

Por ti duke menduar ne baze te historiografise nacional-komuniste se Epiri ka qene Ilir, te duket se meqe Hammondi thote se dorianet e kane pikenisjen ne Epir, pra ai deshmon se dorianet kane qene ilire! Prandaj lexoje Hammondin me Hammondin, jo me historine shqiptare.

Hammondi nuk thote gjekundi se emri Makedon eshte Ilir. Madje per ceshtjen e Maqedonise Hammondi ka shkruar me shume se tre libra dhe disa dhjetra artikuj ku e tregon qarte se Maqedonet kane qene greke. Me sa duket duhet ti hedhesh edhe nje sy librit.

Me jep karakteristikat e librit qe qarkullon ne shqiperi ta lexoj dhe ate.

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    postuar nga nje prej tyre
    Une per se miri e kam lexuar Hammondin, dhe nuk eshte libri i vetem qe kam lexuar prej tij. Me kete postim i vure vulen leximit tend. Dyndja e Dorianeve e kishte zanafillen ne Epir, nuk eshte dicka e re kjo. Dhe nuk e tha i pari Hammondi. Madje i gjithe kombi grek e ka zanafillen ne Epir (reth Pindit), nga ku u shkeput i pari fisi Jonian, Fisi Etol dhe i fundit zbriti fisi Dorian (ne shek. e X para Krishtit). Keto dyndje u bene kur Iliret akoma nuk kishin hyre ne histori.

Por ti duke menduar ne baze te historiografise nacional-komuniste se Epiri ka qene Ilir, te duket se meqe Hammondi thote se dorianet e kane pikenisjen ne Epir, pra ai deshmon se dorianet kane qene ilire! Prandaj lexoje Hammondin me Hammondin, jo me historine shqiptare.

Hammondi nuk thote gjekundi se emri Makedon eshte Ilir. Madje per ceshtjen e Maqedonise Hammondi ka shkruar me shume se tre libra dhe disa dhjetra artikuj ku e tregon qarte se Maqedonet kane qene greke. Me sa duket duhet ti hedhesh edhe nje sy librit.
    UA UA UA UA ........po kjo eshte posta me fantastike e forumit, zbulimi me rrezatues, e verteta me therese dhe ndricimi me verbues. Do te thoja qe nuk kam fjale, sepse po mekem nga te qeshurat. Gjenine nga idioti e ndan vetem nje fije e holle. Hec e kuptoje se kush eshte njeri e kush tjetri.
    Pa, ka edhe mashtruesa qe ta ngopin me fakte e me citime.Pa ka edhe komunista te ndyre qe partine e tyre e kane themeluar ne shek VII pes.
    Po si ore djepi i grekeve qenka Epiri...apo eshte djep i tyre si eshte Dardania djep i nacionalizmit serb. Po si ore Epiri barbar qenka grek...po nga dolen greket edhe barbare edhe te qyteteruar...edhe nga shkrtetirat edhe nga malet me bore...edhe bjonda edhe me lekure te erret...po si bre tu mbyllte qenkan tiranasit, leberit, lalucet e te tjere me rradhe "greke" puro
    Na dhe ca "komunista" te tjere mo ....leciti e meso
    Ndriot e kesaj bote jane shtuar pa mase.....

PU PU PU sa komunsita ka pasur ky dikutim ne shekuj??
    .................................................. ........

“Eshte e drejte te besohet se gjuha moderne e Shqiptareve eshte ajo qe flisnin ne lashtesi Maqedonet, Iliret dhe Epirotet”.

E. Mashi ne Annales des Voyages

“..na shqiptaret kemi qendruar tash tri mije vjet e ma teper, e kemi mbajtur gjuhen e mendimin, karakterin e trimnine, dashunine e lirine qe na kane lane te paret, njata Pellazge, qe i permenden e i ngulen mbretnite e Epirit, Maqedonise e Ilirise...”

P.Vasa

“Origjina e shqiptareve rrjedh nga maqedonasit dhe jane te njejte me ta, se gjuha shqipe eshte nje nga me te vjetrat ne bote dhe se Shqiperia ne kohe te lashta ka qene ajo pjese e Maqedonise qe shtrihej drejt Drinit te Bardhe, Epirit dhe nje pjese te Peloponezit dhe qe quhej Alvanitia prej shkrimtareve bizantine”.

Nikolle Keta, rektori i kolegjit te Palermos

“...qyteterimi pellazg nuk u nal vecse ne Epir. As nuk humbi, sic besohet, eshte ky popull fisnik, qe per tu kujtuar qendroi ende me gjuhen e tij teper te lashte ne Shqiperi, Thesali, Maqedoni, ne pjesen me te madhe te Dalmacise, te Serbise, etj...”.

E. Bidera

“origjina e shqiptareve eshte pellazgjike dhe se pa dyshim jane te nje gjaku me Maqedonasit e lashte, Traket, Daket dhe Iliret”.

Biondeli

postuar nga styx
    Ulrik Wilchen: “ Kur pyetja konsiderohet ne aspekte ne ndryshme, nxirret konkluzioni qe Maqedonet e lashte qene te afert me Dorianet, me Iliret dhe Thrakasit. Gjate luftes Perse maqedonet u nxorren si Greke, por ata nuk ishin Greke, por Barbare”

M. Budimir ne parathenien e Iliades “asnje Helen i vetem nuk quhej Homer. Per me shume epika homeriane eshte shkruar ne nje perzierje Jonike, Aelike dhe Atike dialektesh asnjera prej te cilave nuk flitej nga Hellenet”. Budimiri vazhdon se “kemi nje Iliade barbare, ne gjuhen e Brygeve” dhe “Akili nuk i adresohej Zeusit te Olimpit por atij Epirot te Dodones”

postuar nga Genesis

"Shqiptaret jane ajo c'ka ka mbetur nga populli shume i madh Pellazg, qe nje kohe te kahmotshme ka civilizuar Italine dhe Greqine; nga Italia Jugore u shty deri ne grykat e lumit PO, ku pati nje koloni te jashtzakonshme qe u zhduk shume kohe me perpara ne Spina. Vete fjala "Italia" eshte faktikisht shqip ose pellazgjisht dhe do te thote te rinjte, toka e te rinjve, toka e rinise(giovani, la terra dei giovani, della gioventu)."

-Marco Antonio Canini nje Profesor shume i njohur ne lufterat e ndryshme te Italise dhe shok i ngushte me Niccolo Tomaseon dhe G. Mazzinin. Fjalimi eshte botuar ne nje kopje shume te limituar me titullin L'unione Elleno-Latina 1883 Venezia. Fjalim mbajtur ne Venedik dhe ne kongresin e Bolonjes mbi politikat e Italise ndaj Europes.

Herodoti thotë se:”në kohën e tij në Epir ishte akoma i gjallë kujtimi i banorëve të dikurshëm pellazgë, të cilët kishin ardhur këtu nga Thesalia kufitare”. Kurse Straboni,duke u mbështetur te Efori, Hesiodi dhe Euripidi thotë se:”vendbanimi i hershëm i pellazgëve ishte Arkadia dhe që këtej këta shtegtuan në Epir,ashtu si në Thesali, Kretë, Lesbos dhe Troadë”

Edison L.Clark në veprën e tij,flet qartë për origjinën,gjuhën,shtrirjen e shqiptarëve.Ai thotë;”Shqiptarët,arnautët,siç i quajnë ata turqit,ose shqiptarët banorët e shkëmbinjëve,siç e quajnë ata veten banojnë në teritorin që përfshinë Epirin e Vjetër dhe vendin e ilirëve në Maqedoninë Perëndimore,duke u shtrirë nga Mali i Zi deri në gjrin e Artës (Ambrakisë)së Jugut”. Ai vazhdon:”Epirotët e vjetër dallohen nga helenët ashtu si shqiptarët nga grekët e sotëm.Epirotët dhe Ilirët ishin fise fqinje,por të një gjaku,që flisnin dialekte të ndryshme të së njëjtës gjuhë”. Edison ,e çartësan dhe e bënë të ditur se Shqipëria shtrihej nga Tivari i sotëm e deri në Prevezë. Si shpjegohet që përfaqësuesit grekë në Kongresin e Berlinit nuk kërkuan të gjithë Epirin por këmbëngulën vetëm për Janinën dhe zonat përrethë?!!.Në një kohë që Greqia i kishte 40 vite që kishte themeluar shtetin e saj edhe me gjakun e djemëve më të mirë të Shqipërisë. Si ka mundësi që diplomacia greke,ti linte jashtë shtetit Grek tokat që kishte lindur mitologjinë.Nga ku shpjegoheshin perënditë.

J.E.Tunman,thotë:”Edhe në Epir banonin vetëm popuj jogrekë,të cilët flisnin maqedonisht,siç është e njëjtë ,me gjuhën ilire”

...Por mendim të tillë kishin edhe F.Bop,J.R.F.Ksilander,J.G.F.Han,J.F.Falmerajer,T.M ommsen, P.Kreçmer;ku thotë:”Për tërë grupin veriorë të këtyre fiseve ,që nga kufijtë e krahinës së Epirit,qysh herët,të paktën që nga koha e Herodotit,është përdorur emri i përbashkët Ilirët,ose siç quheshin në kohët më të lashta,Hilirët”.Ky emër vjen mbase nga jugu,nga Illyrii proprie dicti (Plin.III-144.Male II-3) dhe u përhap më vonë nga grekët në të gjitha fiset e ngjajshme me ta,që njohën gjatë përparimit të tyre drejt veriut. Ndërsa Hansjërg Frëmmer në librin e tij “Ilirët”,që ai e botoi në vitin 1988,thotë:”Ndarja më tresh e Ilirisë,ashtu si u bë pas fitores së romakëve mbi mbretin Gent,u pasqyrua dhe në ndarjen e provincave,të Dioklecian Konstantinit,Hinterlandi i Durrësit dhe Apolonisë që i përkiste për një kohë më të gjatë Romës,si Epirus nova (Epiri i Ri) ishte pjesë e dioqezës së Maqedonisë.Kurse territori tjetër i sundimit të mbretit Gent,rreth Shkodrës,si provinca Prevalitana,bënte pjesë në dioqezën e Dakisë.Të dyja këto pjesë të territorit të lashtë ilir në kohën e Augustit bënin pjesë në provincat e senatit dhe pasi u nda perandoria u përfshinë në pjesën greke”.

Straboni thotë se:”...populli i këtyre viseve(Epiri) ka patur një afërsi nga gjuha,morali dhe zakonet me popullsinë e maqedonisë dhe të ilirisë”

N.Nilson : "...Kur Perikliu ftoi delegatët e Greqisë në konferencën panhelenike të Athinës,vetëmAmbrakia si koloni e Korintit u pranua nga qytetshtetet e Epirit.."

Tukiditi bënë një dallim të qartë ndërmjet helenëve dhe fiseve kryesore epirote. Për t’u theksuar këtu është sidomos libri i II-të,ku flitet për
    pjesëmarrësit e veprimeve luftarake të vitit 429 p.e.sonë. Në këtë pjesë ai shkruan:
    ”Me Knemin, prej helenëve ishin Ambrakasit, Anaktorasit, Lukadasit dhe njëmijë hoplitë të peloponezas që ai i kishte marrë me vete kur po vinte.Nga barbarët ishin njëmijë Kaonë.Bashkë me Kaonët merrnin pjesë në ekspeditë edhe Tesprotët,Molosët,Atintanët,Pervejt dhe Orestët”

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Tani hauseve
    Dyndja e Dorianeve e kishte zanafillen ne Epir, nuk eshte dicka e re kjo. Dhe nuk e tha i pari Hammondi. Madje i gjithe kombi grek e ka zanafillen ne Epir (reth Pindit), nga ku u shkeput i pari fisi Jonian, Fisi Etol dhe i fundit zbriti fisi Dorian (ne shek. e X para Krishtit). Keto dyndje u bene kur Iliret akoma nuk kishin hyre ne histori.
    Si or jo, Dorianet u dynden pe Epiri ne Epir, s’ka pike dyshimi ne kete.

Por qe te shkruash qe “kombi” grek ka zanafillen ne Epir eshte rrugaceri historike.

1. Po te ishte komb Greqia, nuk do organizohej rreth flamurit te fese, dhe “aftesise per t’u ndjere grek”, por rreth karakteristikave esenciale te kombit si "... nje pjese, nje ndarje e popullsise se botes, qe dallohet prej te tjereve nga origjina perbashket, gjuha, kultura, dhe raca."

2. Ay fisi Jonian eshte emri grek per Chamet. Une kam degjuar camet te duan te quhen greke, por jo greket came. Si te thote shefi, e pranon kete?

3. Iliret nuk kishin pse te dilnin ne skene, sepse ishin spektatoret dhe aktoret e vetem ne teatrin e ballkanit. Jeni ju aziatiket, qe e tranformuat fjalen Yllir ne Hellen, per te marre pak nga pak me mashtrim atributet e emtri dhe nepermjet tij te kombit gjenetik, dhe tani me paturpesi kerkoni nga shqiptaret te ndjekin hijen e fjales qe vodhet. Hyllir dhe Helen jane nje fjale, dhe nenkuptojne nje komb, ate SHQIPTAR.

4. Alfabeti grek nuk eshte vecse alfabeti i gjuhes se lashte shqipe, dhe kjo eshte arsyeja pse edhe historianet me grekofile, kane veshiresi te jashtezakonshme te perqasin shiptimin grek te fjaleve me alfabetin e vjeter, nderkohe qe u ecen kur perdorin variantet“greke” arvanitase te fjaleve.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar më parë nga DYDRINAS
    Per shtetin e Spartes nder te tjerathuhet:

"De vijf verschillende dorpen waarin de Doriërs woonden voegden ze samen, en zo ontstond Sparta. De Spartanen of Spartiaten vormden de heersende klasse, die als kleine minderheid de grote massa van de onderworpenen onderdrukte en voor zich liet werken"

Pese fshatra te ndryshme, ne te cilat jetonin dorianet, u bashkuan dhe keshtu u krijua Sparta.
    Spartanet formonin klasen sunduese, te cilet si nje pakice e vogel mbanin te shtypur nje mase te madhe, te cilen edhe e detyroi te punonte per te.

http://www.worldexplorer.be/sparta.htm
    Pese fshatra = ne gjuhen shqipe "DORE".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    04-07-2006
    Postime
    170
    Citim Postuar më parë nga Tannhauser
    Madje i gjithe kombi grek e ka zanafillen ne Epir (reth Pindit),
    Keto dyndje u bene kur Iliret akoma nuk kishin hyre ne histori.
    Maqedonet kane qene greke.
    Ti po diskuton per histori, apo po je duke dhene mesim ne ndonje shkolle fillore private andej nga Korca?!
    Heres tjeter argumentoi ato, qe zografis, atehere do te jesh mese i mirepritur per te debatuar!

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga DYDRINAS
    Pese fshatra = ne gjuhen shqipe "DORE".
    Shume mire Dydrinas, edhe une i bashkangjitem mendimit tend dhe njekohesisht e hedhi poshte teorine e "popullit te drunjeve" apo pylleve.

T'pershendes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 30-05-2007 më 16:40

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s
    Shume mire Dydrinas, edhe une i bashkangjitem mendimit tend dhe njekohesisht e hedhi poshte teorine e "popullit te drunjeve" apo pylleve.

T'pershendes.
    A munesh tash masi i gjujte poshte teorite e popullit druid si origjine e substratit t'kuejtun dorik me na zdrite pak m'ndyren se si e bane ket mrekulli?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    A munesh tash masi i gjujte poshte teorite e popullit druid si origjine e substratit t'kuejtun dorik me na zdrite pak m'ndyren se si e bane ket mrekulli?
    Pej kujna t'kuejtun ?

(çfar gjuhe a fjala Dorë ?)

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Paj un' men'ova si po e di ti ma mire tuk' si i dhe perposhte asaj teorie aq me kollajllak, Zëu_s.

Un' po pres si po m'zdrit' ti muem me lajmet si t'kan ardh ty. Se une per cka kam dite, kam fole per k'to egersina qi i dhan fund edhe shkrimit edhe kultures edhe qytetinimit paraantik tu e shkaktu tan ket pshtjellim qi mos me mujt na sot kurrqysh me i ra n'fijet cilt kjen grek e cilt shqiptar para se me ardh k'ta e me e fshi krejt historin' mijavjece si mos t'ket kaen kurre.

Un' me e g'rry edhe pak nashta muj di edhe dicka qi s'e kam than po ajo copa e madhe asht v'nue k'tu tash 3-4 mu'j e para, kur e kam thane.

Tash nashta s'prito' me iu ra fshise edhe q'atyne trohave qi kan m'et pa i hudhe poshte e me e ba paqt ket pune krejt bile. Se k'shtu, gjyse-gjyse, s'po di ku po jet?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    E purgjegjia ku na met ?

Faqja 19 prej 25 FillimFillim ... 91718192021 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Mbi origjinën e disa fiseve në Shqipëri
    Nga Eni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 891
    Postimi i Fundit: 29-06-2025, 18:23
  2. Genjeshtra me e madhe ne historine Shqipe
    Nga gladiator në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 219
    Postimi i Fundit: 06-01-2012, 14:55
  3. Shqiperia Dhe Greqia Antike
    Nga Pelasgian në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 55
    Postimi i Fundit: 27-12-2002, 06:12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •