Close
Faqja 18 prej 25 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 246
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Dalan
    Cdo te thuash me kete ?
    Mund te lokalizohet vendodhja e Dymas ?
    I bie qe te kene zbritur nga zonat malore ne drejtim te detit per nje jete me te mire?!
    Ose ne rastin me te keq Lapithet i detyruan te zhvendoseshin ?!
    Mund te thuash ndonje gje mbi etimologjine e toponimit "RADHIME" ?
    (e kam fjalen per piken me te ulet fushore te lugines se Vlores, Radhime, plazhi Radhime...)
    Kam cituar dicka mbi Lapithet ne raport me Aegimus ne postin # 33. Pyetjet e tjera do ishte ne te mire te kombit t'ja beje vetes secili qe mundet dhe deshiron te mendoje, per nje arsye te thjeshte. Teorite e pranuara/degjuara nderrohen kollaj, bindjet jo.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Mund te thuash ndonje gje mbi etimologjine e toponimit "RADHIME" ?
    (e kam fjalen per piken me te ulet fushore te lugines se Vlores, Radhime, plazhi Radhime...)
    Labet nuk mendoj se kane fituar ne betejen me Aegimus/Herakles. Sipas Skylax, Bulinoi qene vendosur aty nga Hylli, biri Herakles. Pra, pas luftes fisnore kemi nje rishpendarje territoriale te pales fituese.

RaDhimen, (etimologjine) te them te drejten nuk e kam pare ne kete kendveshtrim. Mendon qe ka ndonje gje te vecante per Radhimen qe mund t'i beje jehone kesaj hipoteze?

"Myth"i e mbyt Illirus ne tjeter det. Po ashtu, Jon ka patur nje emer edhe me te lashte, me sakte nje version pellazg te emrit.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar më parë nga Styx
    Mundet ndokush te gjeje dicituren e kesaj fotografie? M eben pershtypje, jo vetem imitimi i veshjes luftarake te Skenderbeut ne qender, por edhe fakti qe jane 13 vete (pa llogaritur femijen) ne beselidhje.
    Nuk me shkoi nder mend per ti numeruar.
    Mund te jete edhe rastesi ndoshta...
    Mendimi im...
    Styx e ke fjalen per kohen ?
    BESA
    Nje nder shume fjale te shqipes qe nuk i gjendet ekuivalentja e plote ne asnje gjuhe tjeter te botes.
    BESA eshte e shenjte!
    Ajo jepet dhe mbahet ne te gjalle dhe ne te vdekur nga shqiptari kur e jep besen.
    Shqiptari betohet "Gjalle a vdekur...", "Gjall a dek..." per te bindur dike qe do te mbaje besen.
    Ne folklor Kostandini ngrihet nga varri te mbaje fjalen, te mbaje besen.
    Te japesh fjalen, besen, te lidhesh besen, te besh beselidhje per shqiptarin eshte zotimi me i madh qe mund te ekzistoje.
    Te njejten gje e shikoj edhe ne shkrimet e vjetra biblike
    Zoti ben beselidhje me 12 fiset e Israelit (pra 1+12=13)
    Ndoshta mund te heq edhe nje paralele lidhur me foton, 12 perfaqesues bejne beselidhje me kryeprincin Skenderbe.
    Lere Styx se dolem nga tema...

RaDhimen, (etimologjine) te them te drejten nuk e kam pare ne kete kendveshtrim. Mendon qe ka ndonje gje te vecante per Radhimen qe mund t'i beje jehone kesaj hipoteze?
    Ngelet vetem nje hipoteze...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Fisi "Besi" eshte i vetmi emertim qe i fut gishtin rumuneve, grekeve etj per pretendimet mbi origjinen/gjuhen thrakase.

Besa dhe Kristoforidhi duhen pare te lidhur ngushte me kanunin. (Jo ai varianti kanunit te jugut qe qarkullon si kopje e masakruar e punes se persosur te Kristoforidhit.)

Po flasim per lineazhin e prijseve te "dorevet" ligjvenes te degjuar (cudi, sikur gjithe doret qene barbare "te ardhur" pa din e iman!), dhe ne kete kontekst jemi mu ne mes te temes.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ngelet vetem nje hipoteze...
    Natyrisht. Ndaj te ftova vetem te spekulosh
    Aeneas Dardanus

Natyrisht. Ndaj te ftova vetem te spekulosh
    Nese me lejohet per te bere ndonje skenar duke mbetur gjithmone ne nivelin e hipotezes edhe e bej, por nuk besoj se ka vend per spekulime.
    Zanatin e spekulatorit e ushtrojne te tjere ne kete forum.

Patriot i moderuar Maska e Justiniani 2007
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    150
    Citim Postuar më parë nga Tannhauser
    Ne fakt, Hammond-i thote se epirotet dhe maqedonasit i perkisnin grupit dorian, jo te kunderten dhe nuk gabon fare kur thote se keta ishin greke. Iliret kishin depertuar me dyndje ne Epir gjate shekujve te V-III para K. dhe arriten deri ne neri te Vjoses.

Kurse ne jug te Vjoses per here te pare u nguliten masivisht nga shek. i XIV e tutje. Nuk eshte dicka e re kjo. Edhe albanologu M. Sufflay e ka shkruajtur (Serbet dhe Shqiptaret, Bargjini, Tirane, 2001, f. 174v.).

Me ben pershtypje (te mire) qe libri i Hammondit eshte perkthyer dhe qarkullon ne shqip. Ta dija nuk do ta kisha blere ne Greqi, se ketu librat jane shume te shtrenjta. E pagova 62 euro (3 vellime).

Sa per librin di ndonjeri se ne sa vellime qarkullon, kush e boton, kush ka bere perkthimin ta blej edhe ne shqip?
    Per mendimin tim e ke lexuar se prapthi ti.... Hamondi thot qe dyndja Doriane e kishte zanafillen ne Epir dhe Maqedoni pra linden ne ato treva pra une e kuptoj qe Dorianet jane me origjine nga keto vende dhe jo e kunderta... e si shtese dhe si kundershtim po te them qe Hamondi thot qe emri Makedon eshte me origjine Ilire e jo greke (dhe flet per Hesiodin dhe me pas per Herodotin) keshtu qe edhe ajo dyndja "jote" e Ilireve ne shekullin e V-III p.e.s. eshte nje genjeshter e sajuar e historiografise greke, qe per hir se te vertetes nuk gjen mbeshtetje as tek akademiket e sotem greke por vetem tek disa mesues shkollash neper fshatra te humbur greke.....

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Per mendimin tim e ke lexuar se prapthi ti....
    eshte nje genjeshter e sajuar e historiografise greke, qe per hir se te vertetes nuk gjen mbeshtetje as tek akademiket e sotem greke por vetem tek disa mesues shkollash neper fshatra te humbur greke.....
    A thua ta kete lexuar gabimisht se prapthi?! Apo vazhdon teknika e qemotit, ngopja me shpifje se kush flet me shume besohet me forte?
    Ato fshatrat e humbura perbejne 80% te popullsise greke, e cila beson me shume propoganden se faktet historike

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Dalan
    Sidomos ky "xaxi" ...
    Duket qarte qe nuk eshte shqiptar etnik por edhe ai me sa duket ndihet shume i nderuar me ate veshje...

ai "xaxi" duhet te jete ndonje arap i shqiptarizuar ose ndonje femije skllavje ose skllavi. Duke qene se fustanella eshte veshur shume nga shkodranet dhe ulqinaket, mendoj se arapi ka lidhje me Ulqinin. Ne Mal te Zi, ne mos gaboj prane Ulqinit, ka egzistuar nje fushe ku ndaheshin roberit dhe placka. Detaret shqiptare kane pasur per shume kohe mesdheun ne dore ne kohe te perandorise otomane dhe ishin pirate me emer. Fusha e Arapit kishte edhe klube ku gatuhej ushqimi i tyre si dhe disa tip kasollesh ku i strehonin.
    Ky mund te kete qene ndonje trim me origjine mikse Por gjithsesi, si foto ka ne brendesi mesazh te forte, se ne kohen qe eshte bere ajo kushedi se si i trajtonin neper bote kusherinjte e tij.

Faqja 18 prej 25 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Mbi origjinën e disa fiseve në Shqipëri
    Nga Eni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 890
    Postimi i Fundit: 27-02-2025, 04:46
  2. Genjeshtra me e madhe ne historine Shqipe
    Nga gladiator në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 219
    Postimi i Fundit: 06-01-2012, 14:55
  3. Shqiperia Dhe Greqia Antike
    Nga Pelasgian në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 55
    Postimi i Fundit: 27-12-2002, 06:12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •