Close
Faqja 17 prej 25 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 170 prej 246

...

Mire qe greket e kane vjedhur kete "veshje firmato hyjnore" por nuk e kuptoj
    perse e kane katandisur ne "mini" ?!!!
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   

Citim Postuar më parë nga Darius
    Kam postuar disa ne shkrimin #80 te kesaj teme. Vetem se keto qe solle ti Dalan qenkan fantastike.

Te shohim se mbase po etiketohesh edhe ti si falsifikator dhe qesharak.

p.s. Jo per gje po duhet te kalisesh dhe nervat ne ca tema.
    Mire neve se kemi Photoshop ... :P
    Po Marubit c'kane per ti thene ?!!!

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Debati ketu eshte bere ne disa paralele e merdiane ne fakt.
    Kemi Dardanet, Geget, Tosket dhe Hititet.

Kush ka perdor fustanelle si perfundim ? dhe kush minifund ? Iperi u quheshe deri ne Kruje, kshu qe nuk do cuditesha qe Tosket te shtrihen deri atje, por te kuptojme nej gje, kufijte kane levizur gjate shekujve mendoj une, sepse faktori Sllav na ka shtyre poshte, ndersa ai Grek me dhimbje o na ka asimilu dhe vrare o kemi patur disa kryengritje dhe jemi aty ku jemi sot.

Sa per Hamondiandashesit, ku e gjetet kete, i harxhova kot me kot parate kur e bleva.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 16-05-2007 më 21:00
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

...

Mendoni qe fustanella eshte perdorur gjeresisht ne shtrirje gjeografike apo ne zona te caktuara ka qene mbizoteruese ?
    Ndonje artifakt mbi perdorimin e saj ne lashtesi ?!
    Ndryshuar për herë të fundit nga baaroar : 16-05-2007 më 21:09

Kjo eshte e vecante

Thua po bejne Besa-Bese ?

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Centaurus
    Edhe ai emri Hylleis (qe ia ka vere nje pikpyetje Barat) eshte shum interesant.
    Barat, do na thuash diçka per ate emer dhe ate pikpyetje qe ia ke vene ?
    Edhe ate punen e Aegimusit (Agimit) nuk po e kuptoj bash mire.
    A ka mundesi te ma spjegoni pak se kush ishte ky, kur jetoi, ku jetoj, çka beri etj. ?
    Ne dokumentin qe ka sjelle Barat, Aegimus eshte biri i DORUS. Nuk kam pare ende ndonje deshmi te ekzistences se Dorus. Per me shume, po te kthehesh mbrapa ne postin #33 te kesaj teme ; “Aegimus (eshte) stergjyshi mitik i races Dorike, qe pershkruhet si mbret dhe ligjvenes, ne kohen kur ata mbreteronin ne pjesen veriore te Thesalise.”

Pra nuk behet fjale per ndonje Dorus qe na qenka baba i stergjyshit, ose stergjysh i stergjyshit. Per aq sa njihet, gjeneza e njohur ne THESALI fillon me Aegimus, dhe mbase kanunet e pare.

Vazhdojme me tej. “(Aegimus)Kerkoi ndihme nga Herakliu ne luften kunder Lapitheve. Bijte e tij qene Dymas, Pamfili dhe Hyllus” (i adoptuar, bir i “Herakles”).

Deimas ose Dymas-in disa e quajne edhe Ilir (qe sipas mithit u hodh ne det etj etj) dhe trashegimtar te Atlasit, e bir te Dardanit.

Pra jo vetem Hylli na del me nje baba natyror Herakle dhe me njebaba adoptiv te qujatur Aegimus, por edhe biri tjeter i Aegimus (per te cilin nuk ka qene e mundur te revizionohen te gjithe burimet) del me dy baballare; nje te quajtur Aegimus dhe nje tjeter Dardanus. Vete ky biri tjeter Dymas eshte Ilirus dhe pasardhes is Atlantit. Trashegoka Atlantin keshtu, raca Doriane?

A shikon ndonjeri ate qe shikoj dhe une?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar më parë nga Styx
    “(Aegimus)Kerkoi ndihme nga Herakliu ne luften kunder Lapitheve. Bijte e tij qene Dymas, Pamfili dhe Hyllus” (i adoptuar, bir i “Herakles”).

Deimas ose Dymas-in disa e quajne edhe Ilir (qe sipas mithit u hodh ne det etj etj) dhe trashegimtar te Atlasit, e bir te Dardanit.

Pra jo vetem Hylli na del me nje baba natyror Herakle dhe me njebaba adoptiv te qujatur Aegimus, por edhe biri tjeter i Aegimus (per te cilin nuk ka qene e mundur te revizionohen te gjithe burimet) del me dy baballare; nje te quajtur Aegimus dhe nje tjeter Dardanus. Vete ky biri tjeter Dymas eshte Ilirus dhe pasardhes is Atlantit. Trashegoka Atlantin keshtu, raca Doriane?

A shikon ndonjeri ate qe shikoj dhe une?
    Styx, te lutem nje intermexo !
    Mendon se ka ndonje lidhje me kete Dymas dhe fisin e Dhima-j, Dhima-jve
    Di qe eshte nje nder fiset me te medha e me te vjetra te zones se Kurveleshit, te perqendruar ne fillim ne Progonat, me kalimin e shekujve jane shperndare kryesisht ne te gjithe Laberine (kryesisht ne bregdetin Jon) (sigurisht qe edhe vete jane Leber 100% )
    Ndryshuar për herë të fundit nga baaroar : 16-05-2007 më 21:45

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Pershendetje Dalan.

Dymas ishte bir i Dardanit nga gruaja e pare dardane, Kryesja (Chryse) (Nuk di te kete lidhje me Krujen! ) Gruaja e dyte sic e dime qe vajza Teukrit, Bateja, e qujtur Mrina nga perendite.

Dymas ka disa emra/sinonime shume te vecante, si pershembull Cisseus, Sangarius, Asopus, Arkas, madje disa bejne shaka dhe e quajne Dionissus. Ne kete kategori hyn edhe nje bicim lumi zi. Pri-LTN doli ne rruge te mbare ne temen e Dodones. Ky lumi vertitet ngado ku deshmohet prezenca e Hyllus.

Lidhur me etimologjine e Dymas dhe perqasjen e saj me Dhima. Ka nje potencial te jete ashtu, por kjo mund te vuloset vetem me kerkime dhe dokumetacion shume te gjere ne te ardhmen. Jam dakord me XhGashin kur thote se etimologjia e Hyll, Yllis, Illus, Hyllus, Shqiponje, shkabe, sqep te con ne rrenje te njejte.

Nuk deshiroj te prononcohem se cili nga versionet e emrit te Dymas eshte ai pellazg. Sidoqofte Dymas perbehet nga Dy-m-os. Tani shikoni perqasjen Hyllandar dhe Ath-os. OSA eshte skip(f)teri ne hitisht. Dy po dihet se cfare eshte. (Te jete ky emer origjina e shqipes me dy koke?)

Po te bazohemi tek Sokrati, "greket" kane c'bere shume emertime pellazge, duke i lene vetem nje rrokje, madje edhe nje shkronje nga origjinali, te cilen pasatj e rrethonin me para/prapashtesat e veta. Mua me ke vlejtur jashte mase ky konstatim i hershem.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 16-05-2007 më 22:56
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar më parë nga Styx
    Deimas ose Dymas-in disa e quajne edhe Ilir (qe sipas mithit u hodh ne det etj etj)
    Cdo te thuash me kete ?
    Mund te lokalizohet vendodhja e Dymas ?
    I bie qe te kene zbritur nga zonat malore ne drejtim te detit per nje jete me te mire?!
    Ose ne rastin me te keq Lapithet i detyruan te zhvendoseshin ?!
    Mund te thuash ndonje gje mbi etimologjine e toponimit "RADHIME" ?
    (e kam fjalen per piken me te ulet fushore te lugines se Vlores, Radhime, plazhi Radhime...)

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Dalan
    Thua po bejne Besa-Bese ?
    Mundet ndokush te gjeje dicituren e kesaj fotografie? M eben pershtypje, jo vetem imitimi i veshjes luftarake te Skenderbeut ne qender, por edhe fakti qe jane 13 vete (pa llogaritur femijen) ne beselidhje.
    Aeneas Dardanus

Faqja 17 prej 25 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Mbi origjinën e disa fiseve në Shqipëri
    Nga Eni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 890
    Postimi i Fundit: 27-02-2025, 04:46
  2. Genjeshtra me e madhe ne historine Shqipe
    Nga gladiator në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 219
    Postimi i Fundit: 06-01-2012, 14:55
  3. Shqiperia Dhe Greqia Antike
    Nga Pelasgian në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 55
    Postimi i Fundit: 27-12-2002, 06:12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •