Tani edhe nga mėnyra kontestimit: kopjon ēa them unė, dhe mi hedh mbrapsht tė njėjtat fjalė? Po tė rikujtoj, se isha unė ai qė serviri arkivat venedike dhe kronika tė tjera tė kohės, nė formulėn mė tė thjeshtė relata refero, pasi kur diskuton pėr histori, zakonisht pėrcillen faktet, dhe jo gjykimet personale. Dhe unė kėtė detyrė pėrcjellėse e kam luajtur qysh nė fillim.
1. Mė paraqite citate tė Lidhjes sė Lezhės pėr njė kontekst ende tė panjohur, ndoshta dėshpėrimisht pėr t'iu kundėrvėnė faktit sė sjelljes inekzistente tė Kastriotit pėr tė unifikuar territoret arbėre - tė solla pėrshkrime rreth natyrės sė hapėrdarjes sė territoreve arbėre, si dhe pėrshkrime nga bashkėkohės rreth sjelljes sė Skėnderbeut.
2. Paraqite hipotezėn se ndoshta Palė dhe Kolė Dukagjini ishin nė Lezhė, pėr njė arsye qė veē ti e di - tė solla mė sė miri tė dokumentuar luftėn e Kastriotėve me Dukagjinėt.
3. Mė paraqite karakterin e Hamzait, dhe sferėn rozė tė Kastriotit - tė solla dokumente venedike tė kohės ku tregohet plaēkitja e Skėnderbeut nė Lezhė, dhe nė territore tė tjera tė sundimit venedikas.
Nėse hipotetikisht, unė po hidhem nga njėra degė nė tjetrėn, ti jo qė nuk po mė ndjek, por pėrkundrazi, tenton tė humbasėsh gjurmėt. Nė rastin real, je ti qė kėrcen nga njėri postim tek tjetri, dhe unė qė tė ndjek: nga territoret arbėre nėn tutelėn e fuqive tė huaja, tek Lidhja e Lezhės, mė tej tek sjellja e Hamzait, dhe nė fund tek dashuritė e Kastriotit. Nėse diskutimi ka ardhur nė kėtė pikė, nuk ėshtė faji im, por i metodologjisė qė ke ndjekur, ajo e anashkalimit tė tė dhėnave burimore. Nėse se vure re, replika ime fillestare, trajtonte territoret arbėre dhe sunduesit e tyre, dhe si pėrfundim erdhi nė kėtė pikė. Ndaj, pavarėsisht respektit pėr moshėn e thyer, qė ta kam shprehur dhe nė privat, kontestimi dhe kundėrshtimi pėr inerci dhe kokėfortėsi, gjithmonė nė kuadėr dėshirė fiksuese, nuk i shėrben aspak temės, dhe as ty dhe mua bashkė - je kyēur nė kėtė temė prej 48 orėsh, dhe je i gatshėm ti pėrgjigjesh ēdo tingulli nė ēdo kohė, shko merr pak ajėr. Duhet tė ndryshohet kjo tendencė pėr tė pėrfituar mė tepėr produktivitet dhe pėrplasje pa fund, pasi siē ta kam thėnė, nuk mund ti ndryshoj bindjet personale, nėse ato kthehen nė shije tė egos. Ėshtė ana argumentative faktive ajo qė vendos pikat mbi ''i'', mundėsith dokumenta dhe kronika tė kohės, dhe jo fjalėt e tua tė dokumentara nė platforma virtuale.
E kisha fjalėn si koncept territori dhe hapėsire - pėr tė krijuar ty njė tė tillė qė di tė flasėsh.Postuar mė parė nga Baptist
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Uriel : 02-10-2011 mė 21:33
relata refero
Kjo eshte absolutisht ekuivalente me si te thuash "une them vetem cka shkruan gazetat serbe per kosoven -asgje me teper".
Venediku ishte armiku dhe vazali i trete me i madh i turkut gjatet luftes sone per te kthyer skeptrin shqiptar ne fronin te cilin ne ate kohe e lakmonte vendiku.
Venediku dhe intriganet e tij provincial helmoi Skenderbene, Venediku vrau Zakarine dhe nxori intrigen se mund ta kete vrare Duk Gjini, per te fshehur gishterinjte e vet kriminel dhe per te futur percamje e dyshime nder princerit shqiptar per tia grabitur pronat Zakarise vet.
Etj etj etj - ti mund te na transmetosh edhe se si shqiptaret kane bere spastrim etnik mbi popullaten inekzistente skllave dhe te bazohesh ekskluzivisht te propaganden pansllave te makinerise serbomadhe - dhe te thuash "nuk eshte faji im. Nuk i kam shkruar une ato. Une vetem po i citoj."
Por pruresi i citatit eshte autor i mesazhit qe percjell citati. Ndersa mesazhet qe percjell ti jane politik propagandistik dhe antihistorik.
Dhe une pikerisht per konceptin [tend diakronik] e kisha fjalen.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 02-10-2011 mė 21:32
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Nė fakt, kjo ėshtė ekuivalente me ''unė nuk kam ētė servir, pėrpos llogjeve tė mija, retorikės pa fund dhe kontestimit tė burimeve''. Nėse serviren arvikat dokumentore venedike tė kohės nė formė kronikash, si anė e argumentit, nga pala tjetėr duhet tė serviren i njėjti kalibėr pėrgjigjeje, qė duhet tė jetė i pozicionuar nė periudhėn nė fjalė nga ana burimore, dhe jo nga imagjinata e mendjes dhe interpretimi. Nė mungesė tė kėsaj pėrgjigjeje tė sė njėjtit kalibėr, arkivat venedike gėzojnė besueshmėri nė shumė qarqe tė ndryshme akademike, sidomos ato tė Vjenės, qė ėshtė dhe qendra e studimeve pėr Europėn Juglindore.
Pretendove se Skėnderbeu i vuri detyrė vetes tė vinte nėn sundim territoret arbėre - territori qė sot shtrihet Kosova, mos ishte gjė serb nė atė kohė, meqė bėn sikur nuk kupton ''konceptin''? Tė ta bėj mė tė thjeshtė: pse Bankoviēi sundonte i qetė nė ato territore, meqė Skėnderbeu mbartte detyra kaq tė larta?
Sigurisht qė mundesh: ''Rational beliefs bring us closer to getting good results in the real world'' - Albert Ellis.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Uriel : 02-10-2011 mė 21:51
relata refero
Me qe paske probleme perceptimi, po te vendos poshte postimet citim:
http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=554
http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=559
http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=556
Nuk janė tė nevojshme pasi i kam lexuar. Duhet ti pėrgjigjesh nė mėnyrė kronologjike postimeve tė mia, dmth: kur unė tė flas pėr territoret arbėre, mos mė pėrgjigjesh pėr fjalimet nė Lidhjen e Lezhės, kur tė flas pėr plaēkitjet e Kastriotit nė territoret Venedike, mos mė pėrgjigjesh pėr Hamza Kastriotin, ose kur tė flas pėr arkivat venedike, tė mos mė kapėrcesh tek karakteri dhe tė dashurat e Kastriotit. Kjo ėshtė me pak fjalė edhe metodologjia e kapėrcimit nga njėra degė nė tjetrėn, qė lind dukshėm nga anashkalimi i qėllimshėm i pjesėve qė pėr dėshirėn nuk shfaqin interes.
relata refero
Territoret Arbere ishin plotesisht te perfaqesura ne Lezhe. Ajo qe kam cituar eshte dokument i hershem i ruajtuar ne arkiva private dhe eshte cituar saktesisht pervec renovimit te gjuhes, pasi eshte ne nje trajte aq te vjeter to do me dokumentoje nga arkivat veneciane qe eshte sllavisht.
Nuk kam paraqitur as edhe nje gje te ngjashme, dhe eshte mungese serioziteti te montosh gjer ate tilla. Kam sjelle citim se Dukagjinet zoteronin tere ate qe e quan sot Kosove. Ajo qe kam shkruar korroborohet nga nje dokument tjeter i pavarur qe disponoj.2. Paraqite hipotezėn se ndoshta Palė dhe Kolė Dukagjini ishin nė Lezhė, pėr njė arsye qė veē ti e di - tė solla mė sė miri tė dokumentuar luftėn e Kastriotėve me Dukagjinėt.
Te dy Dukagjinet ishin prezent ne Lezhe, dhe s aper dijenine e injorances tende, ishte nje loje jep-merr me Vnedikun pe rte mos ja lene qytetet Turkut ose Sllaveve. Ne momentin ne fjale Venediku u paguante Dukagjineve 1/3 te ardhurave te Lezhes per kalimin e administrimit te qytetit tek ta. E di qe Llesh dhe Alessio jane nje emer?
Edhe ky eshte i mbeshtetur ne nje botim te vjeter, botim qe eshte perdorur nga Albanologe te degjuar.3. Mė paraqite karakterin e Hamzait, dhe sferėn rozė tė Kastriotit - tė solla dokumente venedike tė kohės ku tregohet plaēkitja e Skėnderbeut nė Lezhė, dhe nė territore tė tjera tė sundimit venedikas.
As me shkon nder mend ta lexoj.Nėse hipotetikisht, unė po hidhem nga njėra degė nė tjetrėn, ti jo qė nuk po mė ndjek, por pėrkundrazi, tenton tė humbasėsh gjurmėt. Nė rastin real, je ti qė kėrcen nga njėri postim tek tjetri, dhe unė qė tė ndjek: nga territoret arbėre nėn tutelėn e fuqive tė huaja, tek Lidhja e Lezhės, mė tej tek sjellja e Hamzait, dhe nė fund tek dashuritė e Kastriotit. Nėse diskutimi ka ardhur nė kėtė pikė, nuk ėshtė faji im, por i metodologjisė qė ke ndjekur, ajo e anashkalimit tė tė dhėnave burimore. Nėse se vure re, replika ime fillestare, trajtonte territoret arbėre dhe sunduesit e tyre, dhe si pėrfundim erdhi nė kėtė pikė. Ndaj, pavarėsisht respektit pėr moshėn e thyer, qė ta kam shprehur dhe nė privat, kontestimi dhe kundėrshtimi pėr inerci dhe kokėfortėsi, gjithmonė nė kuadėr dėshirė fiksuese, nuk i shėrben aspak temės, dhe as ty dhe mua bashkė - je kyēur nė kėtė temė prej 48 orėsh, dhe je i gatshėm ti pėrgjigjesh ēdo tingulli nė ēdo kohė, shko merr pak ajėr. Duhet tė ndryshohet kjo tendencė pėr tė pėrfituar mė tepėr produktivitet dhe pėrplasje pa fund, pasi siē ta kam thėnė, nuk mund ti ndryshoj bindjet personale, nėse ato kthehen nė shije tė egos. Ėshtė ana argumentative faktive ajo qė vendos pikat mbi ''i'', mundėsith dokumenta dhe kronika tė kohės, dhe jo fjalėt e tua tė dokumentara nė platforma virtuale.
Dikush tjeter eshte qe nuk kupton shqip.E kisha fjalėn si koncept territori dhe hapėsire - pėr tė krijuar ty njė tė tillė qė di tė flasėsh.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 02-10-2011 mė 22:48
Cuni, mbaj mend cfare thua. Se pari plackitjet e "Skenderbeut" nuk lidhet kerkund me origjinen e se emes. Por me qe kerceve ne degen e 'karakterit' te Skenderbeut, te tregova se nuk te ve ty faj sepse Kisha te ka mesuar te jesh dyst ne koke, pra si mund te fajesoj Skenderbeun kur dikush tjeter ka operuar nden ombrellen e tij?
Eshte logjike.
Kjo per arsyen e lartecekur qarte se shqpitaret mesvete identifikoheshin nga tradita e origjina e tyre gjeografike, andaj ai dhe s'kishte nevoje te thoshte se jam Shqiptar gje e ditur por se jam nga shqiptaret Epirot. Duke kerkuar te vecoje cilesine krahinore qe atij i dukej me rendesi.
As nuk kemi nevoje tu bejme gje per arsye se -sepse nuk kemi c'ti bejme as Angelines, as Stanishit, as Konstantinit, as Reposhit, as Vlaikas, as Mamices...
Angjeline eshte emer shqiptar;
Stanisht -qe mund te mos kete qene emer i cilesise emer, eshte poashtu fjale shqipe,[i paluhatshem/mikprites/qe qendron ne vend];
emri Konstantin eshte emer i perandorit shqiptar [i bashkvendosur/perkrahes/mbeshtetes];
Rreposhi qe nuk e di si behet te mos jete shqip, se rrepi eshte i kuq si floket e rreposhit, dhe eshte kercyell i forte gjoja si reposhi / prapashtesa mikluese ~osh eshte e paster shqipe edhe nese shpike a zbulon se rrep ka origjine tjeter,[ se po te ishte per sllavishten do bente repac dhe repiq pa asnje dyshim as variante tjeter te mundshme. Milosh eshte shqip sepse sllavisht jep miliq; Urosh eshte shqipe sepse sllavisht jep urcin uriq urshiq apo edhe urlliq e kurresesi Orosh apo Urosh- a do me?]
Vllaika poashtu del nga shqipja Vlla, qe ka per qellim te ndjell lindjen e nje vellai pas saj. Mama e mamica nuk jane fjale sllave ne ate kohe, Mam~ eshte shqip njesoj sikur T'ate qe eshte shqip, se nana e baba eshte turqizem i vonuar.
etj...
Qekaq mire e kupton historine qe guxon te thuash nuk ishin armiq bullgaret pueshtuesit me te felliqte te te gjiha koherave, te konsideruar me pak se kafshe njerzore apo edhe servet skllav qe uzurpuan kishat dhe falsifikuan autorizimet e bizantit duke futur tokat e kishat tona nen administrimin e tyre te dhjere - po turku qe ka qene thjeshte nje ushtri mercenare e zaptuesve intrigante te bizantit qe u soll ketu per te zhdukur levizjen humaniste dhe iluministe shqiptare dhe per te pakesuar shqiptaret deri ne zhdukje dhe asimilim gje qe pastaj u be dhe pjese e agjendes primare te politikes ne vazhdim. Sepse turqit as kishin vetedije kombtare as ide tjeter autoritare njesoj siq ishin bullgaret tatere me pare dhe te cilet poashtu i solli ketu e me te njejten agjende klika greke qe infestoi autoritetin pushtetar te NovaRomas qe themeluan shqiptaret. Dhe qe per me keqkjo hordhi tatare u be me e pasur dhe me e fuqishme se vet konstantinopoli dhe e mnvarne prej tij.mund te kete qene mode e kohes(duke hequr gjyslyket e kohes qe jetojme, bullgaret dhe serbet ne kohen e Gjergj Kastriotit nuk ishin armiq, armiku ishte turku), po ashtu si shqiptaret sot vene ne mase emra si xhulio apo fabio apo francesk apo henri.
Turku ishte vetem ushtar i tyre pa asnje autoritet ashtu si dhe tataret skllavet avaret e selxhuket ishin thjeshte ushtare ne dore e autoritet te bizantit qe manipuloheshin nga race e felliqur greko-perse qe sot quhen grek. Asnje sulm ne ilirik nuk eshte bere pa finansimin motivimin e ngashimin e selise ne konstantinopolin e krimbur nga raca e felliqte greke.
Asnje!
Madje selxhukeve iu dha vula e shqiponjes sone dykrenare si autorizim per te pushtuar gjithe viset e padegjueshme te bizantit si deshmi autorizimi.
domosdo, or poenta ishte ka qene dhe mbetet se jo vetem emrat qe nuk percaktojne etnine linearisht por se as vet emrat qe merren per baze spekulimi nga serbte nuk dallin te jene sllav.e thashe ne nje postim te kaluar me anen e emrit nuk provon dot kombesine e nje personi....sepse sipas kesaj llogjike Ismail Kadare duhet te jete ose arab ose hebre(Ishmael)![]()
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Krijoni Kontakt