Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 29
    azagori Maska e Korca_Reli
    Anëtarësuar
    01-11-2006
    Vendndodhja
    Chicago U.S.A.
    Postime
    355

Çfarë është toleranca fetare?

ju qe jeni fetare pse nuk toleroni,por ndershkoni?????

KORCARE 4 EVER Maska e zhorzhi
    Anëtarësuar
    09-01-2007
    Vendndodhja
    atje ku lindja e diellit te jep nje shprese te re....
    Postime
    610
    Pak A Shume Tema Qe Ke Kapur Eshte E Drejte.
    Shumica E Njerezve Qe Njohim (une Te Pakten),te Cilet Hiqen Si Fetare Te Vertete,nuk E Njohin Tolerancen Dhe Nuk Ndihmojne Te Tjeret,nderkohe Qe Njerezit I Paragjykojne Sipas Qefit Te Tyre,dhe Jo Te Shohin Si Eshte Realiteti.
    Mendoj Se Keta Njerez Nuk Jane Fetare Me Zemer Por Thjesht
    Hiqen Te Tille Per Tu Dukur Nje Cike Interesante,apo E Kam Gabim?
    Une Per Vete Jam Besimtare Besoj Ne Zot Por Vetem Ne Zemren Time
    Dhe Nuk Hiqem Si Te Jem Fetare E Madhe,nderkohe Qe Une Brenda
    Vetes Sime E Ndiej Se Bej Shume Mekate,dhe Nderkohe Kur Dikush Gabon Asnjehere Nuk Udhehiqem Nga Ai Mendimi Qe Ky Ose Kjo Duhet
    Ndeshkuar Sepse Beri Nje Gabim.te Gjithe Mund Te Gabojne.
    Por Te Gjithe Presin Ndihme Nga Dikush!!!!!!!!!

Anëtarësuar
    01-11-2006
    Vendndodhja
    Chicago U.S.A.
    Postime
    355
    Citim Postuar më parë nga zhorzhi
    Pak A Shume Tema Qe Ke Kapur Eshte E Drejte.
    Shumica E Njerezve Qe Njohim (une Te Pakten),te Cilet Hiqen Si Fetare Te Vertete,nuk E Njohin Tolerancen Dhe Nuk Ndihmojne Te Tjeret,nderkohe Qe Njerezit I Paragjykojne Sipas Qefit Te Tyre,dhe Jo Te Shohin Si Eshte Realiteti.
    Vetes Sime E Ndiej Se Bej Shume Mekate,dhe Nderkohe Kur Dikush Gabon Asnjehere Nuk Udhehiqem Nga Ai Mendimi Qe Ky Ose Kjo Duhet
    Por Te Gjithe Presin Ndihme Nga Dikush!!!!!!!!!
    Pershendetje Zhorzhi.

Nuk e ke ti gabim por ata se nuk e dine se intersant eshte ai qe eshte vetevetja

Te besosh per veten tende eshte e drejta jote dhe as mua e as dikujt tjeter nuk i bie fjala te kundershtoje,por une kam problem me ata qe mundohen te ma inponojne me cdo kusht.
    Per mendimin tim besimi eshte si puna e tifozllekut.Mua,muzika dhe futbolli me japin nje kenaqesi te jashtezakonshme,ty ose dikujt tjeter jo.

Por Te Gjithe Presin Ndihme Nga Dikush!!!!!!!!![/
    Kur humbasim besimin tek vetja.

PERSHENDETJE

KORCARE 4 EVER Maska e zhorzhi
    Anëtarësuar
    09-01-2007
    Vendndodhja
    atje ku lindja e diellit te jep nje shprese te re....
    Postime
    610
    dua te them edhe dicka tjeter ne kete teme,
    sepse para pak ditesh pashe ne tv.nje kriminel qe u kap nga policia,
    i cili ushtronte nje aktivitet (fetar) te themi,nuk e di saktesish
    me duket se merej me nje shoqate ndihmash per te varferit.
    dhe ketu me lindi kjo pyetja e relit;
    keta fetaret pse nuk tolerojne por ndeshkojne???????

i/e regjistruar Maska e Ali Baba Tepele
    Anëtarësuar
    15-03-2007
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    1,966
    Shum e drejtë pyetja, por përgjigje mos pritë.Jo se nuk duan por se nuk din çfar të përgjgijen.Vetëm kuranin, apo biblën kan lexuar e mësuar përmëndësh.
    Ai stan, atë bulmet ka.-thotë një proverb i lashtë.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga Korca_Reli
    ju qe jeni fetare pse nuk toleroni,por ndershkoni?????
    Pyetja qe ti po shtron nuk eshte ajo me lart, por se cfare do te thote tolerance fetare, gje qe ti nuk e di ose nuk e ke te qarte. Nuk eshte turp te thuash nuk e di e te kerkosh te mesosh nga te tjere qe dine dy gjera me shume se ty.

Tolerancen fetare e dikton ligji themelor i nje vendi demokratik, kushtetuta, ne te cilen shtetasi gezon te drejten te besoje e te praktikoje besimin e tij si ne jeten e tij edhe ne jeten e komunitetit te tij. Domethene, ti e une si shtetas te lire qe jetojme ne kete shoqeri gezojme te drejten te besojme apo mos besojme ne Zot, te praktikojme besimin tone duke marre pjese ne ceremoni fetare te komunitetit tone dhe te jemi te lire qe te shprehim lirshem ate qe ne besojme.

Kushtetuta ua njeh kete te drejte te gjithe shtetasve te lire te asaj shoqerie demokratike, por per ty e per mua kjo do te thote se nese une jam besimtar orthodhoks e ti je jo-besimtar, une duhet te respektoj te drejten tende per te mosbesuar ne Zot ashtu si ti duhet te respektosh te drejten time per te qene besimtar orthodhoks.

Respekti shprehet ne shume forma por ato me elementaret jane:

a) Mos i fund hundet ne punet e nje komuniteti fetar ne te cilin nuk ben pjese. Une nuk ia lejoj vetes qe te jap mendim per problemet e komunitetit mysliman, katolik e ateist ne Shqiperi pasi une nuk i perkas atij komuniteti e nuk besoj/mendoj si ata.

b) Respekto klerin e cdo komuniteti pasi duke respektuar klerin ke respektuar te gjithe besimtaret qe ata klerike perfaqesojne. Une nuk ia lejoj perseri vetes qe te flas keq per kreun e komunitetit mysliman apo atij katolik, pasi e kam te qarte qe nje ofeze ndaj tyre do te ishte nje ofeze per te gjithe ata besimtaret myslimane apo katolike shqiptare.

c) Te jesh i ndjeshem ndaj besimit te tjetrit. Kjo nuk do te thote qe ti duhet te mendosh e besosh si ai besimtari, perkundrazi, ti je i lire te mendosh qe besimi i atij besimtari eshte besimi i gabuar, per aq kohe sa keto mendime nuk i shpreh ne pranine e atij besimtari por ne pranine e njerezve te tjere qe mendojne si ty. Sillu me tjetrin sic do te te pelqente qe te tjeret te silleshin me ty!

Ne nje shoqeri demokratike ndeshkon vetem ligji demokratik e askush tjeter.

Albo

Anëtarësuar
    01-11-2006
    Vendndodhja
    Chicago U.S.A.
    Postime
    355
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Pyetja qe ti po shtron nuk eshte ajo me lart, por se cfare do te thote tolerance fetare, gje qe ti nuk e di ose nuk e ke te qarte. Nuk eshte turp te thuash nuk e di e te kerkosh te mesosh nga te tjere qe dine dy gjera me shume se ty.

Tolerancen fetare e dikton ligji themelor i nje vendi demokratik, kushtetuta, ne te cilen shtetasi gezon te drejten te besoje e te praktikoje besimin e tij si ne jeten e tij edhe ne jeten e komunitetit te tij. Domethene, ti e une si shtetas te lire qe jetojme ne kete shoqeri gezojme te drejten te besojme apo mos besojme ne Zot, te praktikojme besimin tone duke marre pjese ne ceremoni fetare te komunitetit tone dhe te jemi te lire qe te shprehim lirshem ate qe ne besojme.

Kushtetuta ua njeh kete te drejte te gjithe shtetasve te lire te asaj shoqerie demokratike, por per ty e per mua kjo do te thote se nese une jam besimtar orthodhoks e ti je jo-besimtar, une duhet te respektoj te drejten tende per te mosbesuar ne Zot ashtu si ti duhet te respektosh te drejten time per te qene besimtar orthodhoks.

Respekti shprehet ne shume forma por ato me elementaret jane:

a) Mos i fund hundet ne punet e nje komuniteti fetar ne te cilin nuk ben pjese. Une nuk ia lejoj vetes qe te jap mendim per problemet e komunitetit mysliman, katolik e ateist ne Shqiperi pasi une nuk i perkas atij komuniteti e nuk besoj/mendoj si ata.

b) Respekto klerin e cdo komuniteti pasi duke respektuar klerin ke respektuar te gjithe besimtaret qe ata klerike perfaqesojne. Une nuk ia lejoj perseri vetes qe te flas keq per kreun e komunitetit mysliman apo atij katolik, pasi e kam te qarte qe nje ofeze ndaj tyre do te ishte nje ofeze per te gjithe ata besimtaret myslimane apo katolike shqiptare.

c) Te jesh i ndjeshem ndaj besimit te tjetrit. Kjo nuk do te thote qe ti duhet te mendosh e besosh si ai besimtari, perkundrazi, ti je i lire te mendosh qe besimi i atij besimtari eshte besimi i gabuar, per aq kohe sa keto mendime nuk i shpreh ne pranine e atij besimtari por ne pranine e njerezve te tjere qe mendojne si ty. Sillu me tjetrin sic do te te pelqente qe te tjeret te silleshin me ty!

Albo
    Me gjithe se je totalisht jashte teme,po te pergjigjem.

Une titullin e temes nuk e kisha vene si pyetje,por thjesht TOLERANCA FETARE pa pikepyetje. Ti ose dikush tjeter e nderove /oj.
    Kush te tha ty se une nuk di?! Une di qe askush se ka pare zotin.
    Me thuaj ti si i zgjuar qe je tani dhe qe di dy gjera me shume e ke pare ndonjehere zotin,apo je edhe ti nje i mashtruar nga perallat e biblles.
    Po te jap edhe pergjigjet per A-B-C

A. Kur jep mendimin tend nuk quhet e futur hundesh,por liri e fjales (keshtu ndodh ne demokraci)

B. Po ai besimtari a me respekton mua si jo besimtar,apo me thote se do shkoj ne fer kur te vdes???

C. Pikerisht ashtu sillem. Mua me pelqen te ma vene ne dukje gabimin.Te njejten gje bej edhe une me ta.

Ketu je prape gabim.
    Kur dikush te thote se do te te djegin kur te vdesesh,eshte ndershkim.
    Ti mbase je ngateruar sepse ka disa lloj ndershkimesh,ligjore dhe jo.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Korca_Reli : 13-04-2007 më 15:37

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga Korca_Reli
    E para e punes dikush ka nderuar titullin e temes
    Titujt e temes i ndryshon moderatori ne forum dhe i ndryshon atehere kur anetari qe e ka hapur temen i ka vene nje titull te pakuptimte asaj. Tolerance fetare nuk eshte titull teme, eshte titulli forumi. Forumi ne te cilin po shkruan e ka titullin Tolerance Fetare.

Une basoj se ai qe ka nderuar ka deshire te me nxjere injorant me pyetjen qe kam bere. (apo mos e ke nderyar ti Albo qe te shkruash ato qe shkruan)
    Te te nxjerr une ty injorant? Kurre! Zgjuarsine apo injorancen e tregon secili me mendimet qe hedh ne forum. Ajo qe une bera me lart eshte harxhova 20 minuta nga koha ime qe edhe ti te mos besh monologje me veten e te shkruash per gjera qe nuk i kupton.

Temen vetem mund ta kesh hapur ti, por tema nuk eshte tendia qe te besh si te duash, tema eshte e gjithe anetareve te forumit qe japin mendime mbi temen.

Albo

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,038
    Postimet në Bllog
    22
    Me thuaj ti si i zgjuar qe je tani dhe qe di dy gjera me shume e ke pare ndonjehere zotin,apo je edhe ti nje i mashtruar nga perallat e biblles.
    Per ty jane peralla, per me shume se 2 miliard njerez ne bote qe e quajne veten te krishtere nuk jane peralla por nje e vertete mbi te cilen mund te ndertosh edhe jeten. Ose ne bote ka 2 miliard budallenj si puna ime, ose ka shume pak te zgjuar si puna tende qe nuk i kane shume qejf perrallat.

A. Kur jep mendimin tend nuk quhet e futur hundesh,por liri e fjales (keshtu ndodh ne demokraci)
    E ke degjuar por nuk e ke degjuar deri ne fund ate thenien. Liria e fjales tende mbaron atje ku preket liria e tjetrit. Dhe nese ti kujton se nen flamurin e "lirise se fjales" mund te ofendosh besimin e miliarda njerezve, atehere ti nuk ia njeh vleren lirise se fjales. Ti je i lire te mos besosh ne nje fe apo ne asnje fe, je bile i lire qe ne mendjen tende te mendosh se Bibla eshte nje perralle, por nuk je aspak i lire te me drejtohesh mua apo atyre besimtareve te tjere ne ate menyre.

Une e toleroj zgjedhjen tende per te mos besuar ne Zot, prandaj meso edhe ti te respektosh te drejten time per te besuar ne Zot.

Po ai besimtari a me respekton mua si jo besimtar,apo me thote se do shkoj ne fer kur te vdes???
    Te respektosh nje njeri qe beson ndryshe nga ty nuk do te thote qe te mendosh njesoj si ai apo te kompromentosh bindjet e tua. Ai besimtari beson se ai qe nuk beson ne Zot do te shkoje ne ferr, ashtu si ti beson se Zoti nuk ekziston. Dallimi midis nje njeriu me kulture e tolerant eshte qe nuk i ndan keto mendime ne nje grumbull njerezish qe nuk mendojne si ai, por vetem kur eshte ne shoqerine e njerezve qe mendojne si ai, ai mund ta beje nje gje te tille. Kjo do te thote te jesh i ndjeshem per besimin e tjetrit e te mos tregohesh egoist e moskokecares.

C. Pikerisht ashtu sillem. Mua me pelqen te ma vene ne dukje gabimin.Te njejten gje bej edhe une me ta.
    Ti ke zgjedhur te jesh jo-besimtar. Kjo eshte zgjedhja tende e lire. Ti dhe nje besimtar nuk keni asgje te perbashket kur vjen fjala tek feja prandaj ti diskuton me ata ateistet qe besojne si ty tek forumi i ateisteve, dhe une diskutoj me ata besimtaret qe besojne si une tek forumi orthodhoks.

Kur dikush te thote se do te te djegin kur te vdesesh,eshte ndershkim.
    Ti mbase je ngateruar sepse ka disa lloj ndershkimesh,ligjore dhe jo.
    Perse duhet te shqetesohesh ti qe nuk beson ne Zot kur nje besimtar te shprehet ne kete menyre?! A nuk do ta shmangie kete gje po tu qendroje larg besimtareve qe nuk besojne si ty? Une nuk e harxhoj kohen time as ne forumin e feve te tjera as ne forumin e ateisteve, e harxhoj duke lexuar mbi besimin tim. Dhe une nuk e has kete problemin qe has ti. Provoje se ku i dihet mbase edhe ti shpeton nga ky ankth i madh.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 13-04-2007 më 18:47

*~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
    Anëtarësuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Pershendetje dhe pergezime per temen..

Ne lidhje me pyetjet qe ti ke parashtruar ne kete teme po te jap mendimin tim.

Ju qe jeni fetare pse nuk toleroni,por ndershkoni?????
    Un jam fetare.. Besoj ne Zot po jo ne kisha e xhami.. Kam lexuar dhe Biblen dhe disa citate te Kuranit.... Dhe pergjigjen per Tolerancen ne fe e kam gjetur vetem ne mendimet e mia. Sigurisht qe eshte shum e perfolur si teme, por te jesh tolerant nuk buron nga mesimet e kishes apo ato te xhamise.. Te jesh tolerant buron nga shpirti yt, atij duhet t'i referohesh. Dikur kur nuk ka patur Shtet apo ligje dhe ligjet e Bibles e Kuranit jane zbatuar nga njerezit, pra jane ndershkuar personat qe kane gabuar, apo qe kane shkeluar ligjet e shenjta. Sot e ksaj dite eshte Shteti ai qe merret me "denimin e atyre qe bejne Krim" Per kete sherben legjislacioni por se sa zbatohet eshte tjeter gje..

Megjithate ka patur raste kur feja denon.. Do te permendja rastin e Murgeshes qe vdiq ne Manastirin e Rumanise ne mos gabohem, sepse Shpirti i saj ishte semure nga Demonat.. E kam denuar kete veprim, aq me teper priftin..

Tjeter rast kur gruaja ne disa vende muslimane tradhton burrin, ajo vritet.. Madje vritet nga familjaret e vet... ka patur nje rast dhe nese do e gjej do perpiqem te ta ve ktu tek kjo teme..

Pra ajo qe dua te them eshte se nuk e kane tolerancen fetare te gjith njerezit ne bote njelloj te zhvilluar. Varet dhe nga mentaliteti qe jane rritur.. ka shume gjera qe ndikojne.. Ne Shqiperi psh ka me shum tolerance fetare per arsye sepse besimi fetar ishte ndryshur ne kohen e xhaxhit.

Te besosh per veten tende eshte e drejta jote dhe as mua e as dikujt tjeter nuk i bie fjala te kundershtoje,por une kam problem me ata qe mundohen te ma inponojne me cdo kusht.
    E drejte.. Do te shtoja vetem nje gje.. Te kesh besim tek vetvetja jote eshte nje nga gjerat qe do vleresoja me shume. Per mua eshte virtyti me i larte. Per dicka qe mua me pelqen kshu, dhe qe mua me duket normale mund ti degjoj te tjeret se cfare thone, por ne fund do pranoj ate qe eshte e pranueshme per mua dhe jo per te tjeret.. Pra, dua te them se, po nuk pate besim tek vetja do jesh si nje njeri qe gjithmone do komandohesh nga te tjeret dhe asnjehere nuk do arrish te vleresohesh ti si person, por gjithmone do jesh si nje "lecke" gje qe me duket e papranueshme (te pakten mua.) Por kjo nuk do te thote se duhet te mosrespektosh mendimet e tjetrit..

Ne perfundim do te them, Ji sa me shum tolerant ne lidhje me cdo problem te jetes, prano te mirat dhe te kqijat e saj, dhe mos u perpiq te "izolosh" veten tende sepse ai apo ajo thote kete gje dhe ti duhet ta besh se s'ben. Shpirtin rebel e kam pelqyer gjithmone (Kur lufton per te drejtat qe i mendon te tilla) kjo per faktin se eshte pikerisht ky shpirt qe solli njerezimin nga "epoka e gurit" ne shekullin ku jetojme

Zemrushja
    Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Miti i 'tolerances fetare' në Shqipëri
    Nga Qafir Arnaut në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 05-08-2006, 05:26
  2. Drejt shqiptarizimit te hierarkise fetare
    Nga copy & paste në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-01-2006, 12:12
  3. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 09-11-2005, 12:33
  4. Gjendja Aktuale Fetare Shqiptare
    Nga Anton në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 23-08-2004, 17:34
  5. Toleranca fetare apo papergjegjshmeri?-nga Pirro Misha
    Nga dodoni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 11-01-2003, 07:50

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •