Postuar më parë nga
Justiniani 2007
PER TIRILIN
ky citimi ketu lart eshte shkruar i pari ne kete teme dhe te them te drejten injoranca jote me beri te te piketoja dhe te te sillja pak ne binar...
Anjshtanji ka thene se "injoranca eshte me e keqe se bomba atomike".
Une jam epiriot shqiptar dhe si i tille kerkoj bashkimin e epirit ne shtetin qe i takon dhe ne "shtetin" qe ka qene gjithmone por pa paragjykime racore, fetare apo socio-ekonomike, elemente keto qe fatkeqesisht mungojne totalisht tek ty. Analfabetizmi shqiptar nuk ka zona ku mund te jete kryesisht me shume a me pak.... e ke gabim daku. Xhavelet, Bocaret, Kolokotroni, Laskarina Bubulina, Sami Frasheri, Abdyli e Naimi, Konica, ishin epiriote shqiptare, Toske, ashtu si Teodor Shkodrani, Frang Bardhi, Pjeter Budi, Fishta apo Migjeni etj etj qe ishin Gege... dhe sa per besen e toskeve dhe zgjuarsine e gegeve prape je i zhytur ne erresire, sepse problemet shqiptare nuk jane te karakterit kategorik imperitiv qe nuk pranojne perjashtimin. Tema eshte a ka minoritet grek ne shqiperi dhe shterpesia jote evidenciale te drejton ty dhe disa te tjereve te adoptoni dhe te beheni si motra me injorancen.
o mavri ketu te pergjigja qe bere duket injoranca jote .................
analfabetizmi shqiptar ishte i plote dhe jo ashtu sic e ke kuptuar ti ne epir smund te themi se ishin me shkolle per derisa te shkolluar ishin 5 a 6 qe permende ti e ndoshta ca me shume.
por ne rast se ti sdo te kuptosh ate qe them une ne citimin e pare une s'kam c'te bej............
dhe sa per kuriozitetin tim , pa me thuaj me ke shtet i takon epirit te bashkohet do me pelqente dhe mendimi yt se paske ca te forta ti .....
dhe sa per besen e toskeve dhe zgjuarsine e gegeve se kam theneune por GJERGJ FISHTA . mua thjesht me pelqeu dhe e bera firmen time .....
te pelqeu spjegimi apo do vazhdosh prape ti me ato pallavrat e tua ........
me lodhe or cun
i per emrin e Tukididit apo te Euripidit do ta kisha per nder o daku, sepse ne shqiptaret nuk kemi problem me kulturen greke te antikitetit qe ishte dhe epiqendra e civilizimit europian, por me shovinizmin intelektual te interpretimit te historise nga greket moderne qe nuk kane asnje lidhje me antikitetin. Sa per dijeni eshte Tukididi historiani i pare me objektiv i antikitetit qe me te dhenat e tij ne librin "Lufta e Peloponezit" na ka dhene neve shqiptareve argumentet qe ne epir ushtria athinase dhe e kerkyres, prane gjirit te Ambrakise takuan popullsi lokale qe nuk fliste greqisht por nje gjuhe barbare (Ilire), dhe sa per dijeni Tukididi supozohet te kete qene me origjine nga Thraka pra jo grek. Ndersa ne Passaron te epirit, p.sh., mendohet te jete ftuar dramaturgu i shquar grek Euripidi, per te vene ne skene tragjedine e tij “Andromaka”, ku lavderohej origjina dinastike e mbreterve molose. Kjo veper ndikoi shume ne kultivimin e mitit gjenealogjik te moloseve, sipas te cilit zanafilla e tyre i referohet tani Molosit, biri i Neoptolemit te Akilit dhe i Andromakes, te vese se Hektorit, qe pas shkaterrimit te Trojes erdhen dhe u vendosën ne Epir... kuptove sa keq eshte te jesh injorant.
Ps. s'ka nevoje te me japesh pergjigje sepse s'ke byth ta besh nje gje te tille, konkluzion deduktiv ky qe del nga leximet e tua.
Krijoni Kontakt