Historitė mė tė bujshme tė shqiptarėve
"Mashtruesit" pėrmes Ferdinand Dervishit
Dhjetė histori mashtruesish, histori tė vėrteta qė kanė ndodhur nė Shqipėri, vijnė tė pėrmbledhura nė librin e shkruar nga gazetari, Ferdinand Dervishi. Personazhet e zgjedhur janė pjesė e punės sė autorit tė botuar nė shtyp, por tė sjella nė njė mėnyrė tė veēantė tė shkruari. E ka nisur librin "Mashtruesit" me historinė mė tė hershme tė analfabetit gjerman, Otto Witte, i cili mashtroi shqiptarėt mė 1913, se kish ardhur si mbret i tyre duke u shpallur Otto i Parė, mbret i Shqipėrisė. Mashtrimi nuk zgjati mė shumė se pesė ditė, kur nga Stambolli erdhi konfirmimi, por gjithsesi mashtruesi arriti tė shpėtojė pa u lagur nga kjo histori. Duke shfletuar librin gjejmė historinė e Mimoza Ujkės, vajzės nga Velipoja, e cila futi nė lojė gjysmėn e prokurorėve tė Tiranės. Dy herė e dėnuar pėr mashtrim, Mimoza arrin gjithnjė tė fus nė kurth qytetarė. Libri vazhdon tė flasė pėr mashtruesit "Made in Albania", siē i quan Ferdinand Dervishi, pėr Klejdi Koten qė deri mė sot ėshtė nė top listėn e mashtruesve, pėr Blendi Pilinēin, Elona Farkėn... por edhe pėr atė tip tjetėr mashtruesish si Gazmend Male, i cili nėn "titullin" e mjekut popullor zhvaste nga shqiptarėt miliona lekė, duke pėrfunduar me historinė e fundit me avokaten Natasha Shehu, e cila pretendon se ėshtė vajza e ish-kryeministrit, Mehmet Shehu. "Eshtė e vėrtetė qė i kam pasur pėr zemėr historitė me mashtrues Fatmirėsisht pasioni im pėr kėto histori nuk vjen, pėr shkak se dikur kam qenė objekt i ndonjė mashtrimi spektakolar ", ėshtė shprehur autori. re.de.
Krijoni Kontakt