Deshmues,
te kerkoje ndjese, shkrimi nuk ishte per ty...
Diell,
nuk ishte fjala per kryqezatat por pr perhapjen e relgijionit dhe rezultatet e tyre.
Kryqezatat u ben sepse fete i kishin lejuar vetes te mirren me politike!
Deshmues,
te kerkoje ndjese, shkrimi nuk ishte per ty...
Diell,
nuk ishte fjala per kryqezatat por pr perhapjen e relgijionit dhe rezultatet e tyre.
Ju kam thene 100 here qe mos te merreni me pjesmarresit e forumit.Ju lutem qe te ju permbaheni temes, perndryshe i fhij te gjithat qe skan te bejne me temen.
Ndryshuar për herë të fundit nga iliria e para : 03-02-2003 më 15:50
What is it that we're waiting for?
Looking forward to, preparing for?
Life kicks us in the teeth
Yet something makes us crawl back for more
Blood and tears upon the altars of our lives we shed
Blood and tears until the sweet release we share in death
Hours like days, weeks feel like years
Decades of Tears
Yet somehow everything seems so worthwhile
For a moment
pershendetje ALBAN
FILLIMISHT TE FALENDEROJ QE TASHME KE VENDOSUR TE DEBATOSH SEPSE ME PERPARA SHKRUAJE ARTIKULLIN DHE NUK TE BEHEJ VONE SE SI REAGONIN ANETARET E TJERE DUKE NA OFENDUAR TE GJITHE NEVE.
ZOTI I MADHERUAR THOTE NE KURAN:NESE NUK KENI NJOHURI PER DICKA PYESNI ATO QE DINE.
GJITHASHTU THOTE:NESE JU SJELL DIKUSH NDONJE LAJM SQAROJENI MIRE ATE.[SIGUROHUNI]
AJETET KURANORE I DASHUR NDAHEN NE DY LLOJE;
1- NASIH[SHFUQIZUES]
2-MENSUH[TE SHFUQIZUAR]
PRA AJETET E SHFUQIZUAR JANE TE ZBRITURA NGA ALLAHU POR NUK PUNOHET ME TO PASI KA ZBRITUR NJE TJETER AJET PAS TIJ I CILI KA SHFUQIZUAR TE PARIN PSH TASHME TE GJITHE E DINE QE ALKOLI ESHTE I NDALUAR PER BESIMTARET POR ALLAHU THOTE NE KURAN:O JU BESIMTARE MOS U AFRONI NE NAMAZ DUKE QENE TE DEHUR.
PRA NESE PUNOJME ME KETE AJET CDO MUSLIMAN MUND TE PIJE ALKOL.
GJITHASHTU DUA TE TE KUJTOJ AJETIN QE NA TREGON SE SI DUHET TI VENDOSIM MARDHENIET ME TE TJERET DHE NESE JE I INTERESUAR TA DISH GJENDET NE SUREN EL- HASHR DHE THUHET.
ALLAHU NUK JU NDALON QE TE SILLENI MIRE ME ATA TE CILET NUK JU LUFTOJNE JU NE FENE TUAJ DHE ME ATA QE NUK JU NXJERRIN NGA SHTEPITE TUAJA SILLUNI MIRE ME TA DHE ME DREJTESI SEPSE ME TE VERTETE ALLAHU I DON TE DREJTET.
POR ALLAHU JU NDALON BASHKEPUNIMIN ME ATO TE CILET JU LUFTOJNE NE FENE TUAJ ME ATO QE JU NXJERRIN NGA SHTEPITE TUAJA DHE KUSH E BEN KETE [BASHKEPUNON] ME TE VERTETE ATO JANE MEKATARE.
PASTAJ NE SHUMICEN E RASTEVE AJETET KURANORE NUK KUPTOHEN SHAPLLAN POR NEVOJITET TI GJESH QEELLIMIN E ZBRITJES DHE QELLIMIN QE KA KY AJET.
GJITHASHTU TE KUJTOJ QE KA PERSONA TE VECANTE QE MERREN ME SHPJEGIMIN E KURANIT TE CILET GJITHE JETEN E TYRE JA KANE KUSHTUAR STUDIMIT TE TIJ DHE SHPJEGIMIN E KETIJ KURANI NUK MUND TA BEJE KUSHDO.
KURSE PERSA I PERKET XHIZJES AJO PAGUHET PER SHKAK TE MBROJTJES SEPSE NE KOHEN E PERPARESHME SHTETET ME TE DOBETA PAGUANIN TAKSE NJE SHTET ME TE MADH DHE KY I FUNDIT ESHTE I DETYRUAR QE TA MBROJE NE CDO RAST SULMI.
POR LIND PYETJA A EKZISTON SOT KJO XHIZJE?
DUA TE THEM SE EKZISTON NE NJE FARE MENYRE; PSH TE GJITHE SHTETET I PAGUAJNE NJE TAKSE TE CAKTUAR SHBA POR JO PER MBROJTJE SEPSE SUPOZOHET SE NE BOTE TASHME MBIZOTERON PAQA POR PER SHKAK SE SI SHTETI ME I FORTE SOT PER SOT EKONOMIKISHT ESHTE NE GJENDJE QE TE JU OFROJE TE PAKTEN MINIMUMIN E JETESES.
MEGJITHESE KJO XHIZJE MERRET AKOMA VENDET E AFRIKES QENDRORE LUFTOJNE ME URINE MIREPO NUK DUA TI FUTEM KESAJ TEME.
DHE SEFUNDI DUA TE TE THEM SE CDO GJE E MIRE DHE E KEQE ESHTE KRIJUAR NGA ANA E ZOTIT KA KRIJUAR TE MIREN QE TA FALENDEROJME ATE PER MIRESITE E DHENA GJITHASHTU KA KRIJUAR EDHE TE KEQEN MJE QELLIM QE TE NA SPROVOJE BESIMIN TONE.
TANI PO TE SJELL NJE SERE ARGUMENTESH KURANORE DHE THENIESH PROFETIKE.
1- THUAJ MBESHTETEM NE ZOTIN E AGIMIT . PREJ CDO TE KEQJE QE AI E KRIJOI. [SUREJA FELEK]
-2-ME TE VERTETE NE DO JU SPROVOJME JU ME FRIKE, URI,ME PAKESIM TE PASURISE DHE FEMIJEVE POR PERGEZOI DURIMTARET TE CILET NESE JU VJEN NGONJE FATKEQESI THANE;ME TE VERTETE NE JEMI TE ALLAHUT DHE TEK AI DO TE KTHEHEMI.[SUREJA BEKARE]
GJITHASHTU MUHAMEDI A.S THOTE ESHTE E CUDITSHME CESHTJA E BESIMTARIT NESE I VJEN NDONJE E MIRE AI FALENDERON DHE NESE I VJEN NDONJE E KEQE AI DURON DHE PERSERI KJO ESHTE E MIRE PER TE.
TANI BESOJ SE U ZGJATA SHUME DHE JU KERKOJ FALJE PER KETE POR NESE KE NDERMEND TE BESH DIALOG SERIOZ UNE JAM I GATSHEM TE BASHKEPUNOJ DUKE I LENE TE GJITHE KUNJAT.
SINQERISHT INDRITI.
Injoranca nuk zhduket me top
Kjo me duket se me drejtohet mua prandaj dhe po i pergjigjem. Nese une e shoh diçka pozitive keto jane faktet vete, prandaj e kunderta nuk vertetohet me fakte por me argumente. Une nuk te kam akuzuar se trillon megjithese nganjehere e paraqet ndryshe te verteten dhe me qellim. Dhe nuk po te thote kush mos sill fakte, sill nje qerre po deshe, por jo vend e pa vend e pa pike lidhje me temen dhe meso t'i konsiderosh ato qe te thote tjetri. Lexoji argumentet e te tjereve dhe pergjigju atyre si dhe permbaju temes. Me poshte do mundohem te te jap pergjigje per ajetet e Kuranit qe ke sjelle.Deshmues,
ketu eshte fjala per te drejten e te menduarit. Nese ke te drejte ti ta shohish nje gje si pozitive, ndersa une me fakte e velersoj ndryshe, atehere kjo nuk duhet te te deshproje. Nese une mirrem me trillime, atehere ke te drejete te alarmohesh. Ne shkrimet e mia kam shfrytezuar vazhdimisht libra arab te perkthyer ne shqip.
Nese te pengojne faktet burimore, atehere hyn te " Mesime nga Kurani", aty ke harmonine tende qe deshiron, por ketu eshte vendi ku mbizotrojne mospajtimet.
Faktet qe une i sjell mund t´i sqarosh ose kundershtosh ose te heshtish, mirepo ofendimet jane jasht vendit dhe kuvendit!
Decades of Tears
For a moment
Feja muslimane tek shqiptaret u perhap pas nje referendumit ne shekullin e XV-te ky i drejte dhe demokratik.Ne ate kohe TV turk
TRT informonte objektivisht per fene muslimane. Shperndante literature te paanshme ne te cilen shpjegonte shume mire se cka eshte kjo fe.
Shqiptaret me nje edukate te larte ne ate kohe, me nje edukate te larte dhe dinin shkrim lexim me se 99% te kombit.Shifnin ne rrietin televiziv po ne shekullin XV se si duket jeta ne vendet tjera muslimane etjk etj.
A jeni ju mire ne mend??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lumi ka ujin e paster ne burim
Kombi mbi te gjitha
Iliria
Me vie me te vertete shume keq te ta them edhe nje here:Nuk e ke vendin ketu
Pse them keshtu?
1. Se pari nuk e njeh apo e njeh temen deri ne 0 (zero).
2. Pasi qe nuk e njeh temen, keshtu edhe nuk din te gjykosh si duhet.
3. Dhe, pasi qe nuk din (mbase edhe nuk don) te gjykosh, ben gabime serike.
Perndryshe nuk jam ne gjendje te kuptoj se si disa shkrime fshihen e disa (qe kane permbajtje edhe me te keqe ) jo. Ose kete do ta kisha kuptuar se disa i favorizon e disa i injoron.Ose mund te jet edhe ajo qe "te hani nga e njejta pjate"!?
Sh'ndet!
Postuar më parë nga Shën Albani
Diell,
Kshtu tregohet persosmeria e krishterizmit...
1 periudhe kur krishterizmi ska fut hunden ne politike te lige
po pati ndonje ma thuaj.. po s'pati s'ka nevoj te sqarosh pse
Suksese![]()
northernbard,
Pate shkruar nje shkrim te gjate te cilin nuk pata kohe ta lexoje. Pata vene re ne fillim se ishte shkrim konstruktiv, por meqe kohe nuk pata ( edhe tash nuk kam shume ) e lash per ta lexuar me vone, sepse meritonte perjgigje te ndergjegjshme. Meqe nuk pata kohe iu pergjigja vetem Deshmuesit, dhe pastaj kishe ardhe ti dhe kishe shkruar disa rreshte dhe me kishe ofenduar per perigjigjen qe i kam dhene Deshmuesit. Kjo linte te kuptoje se per ty eshte njeri i mire vetem ai qe i beson sqarimeve dhe komentimeve. Ai qe i beson asaj qe e lexon , ai e meriton te shahet.
Une i lexoj komentimet, por nuk iu besoj atyre, por i besoj asaj qe shkruan ne veper. Interpretimet jane individuale dhe subjektive dhe qendrimi im eshte i patundshem se asnje Fe nuk eshte shkruar per intepretues. Interpretimet ne ved te sqarimeve krijojne probleme se jo ne cdo komb, jo ne cdo vend intepretimet jane identike me ato qe i beni ju ketu. E eshte fjala per te njejten fe. ( shkrimi me larte ishte per ty, por nga nxitimi kisha shkruar merin e Deshmuesit )
Une nuk po periqem te imponoje mendimet e mia, une po shpreh vetem mendimin tim. Ndonjehere mund te jete irritues, por une fajet nuk i kam. Fete i kemi ato qe i kemi, por nuk duhet te shqetesohesh kur dikush nuk ndalet aty ku ti deshiron, por shkon me analizen e vete akoma me thell. Botkuptimi im per Zotin eshte tjeter, yti eshte tjeter.
Intepretime ka edhe ne gjuhe te huaja, dhe disa i kam lexuar ne faqe arabe...ja nje shembull: Te ne kur flasin shqiptaret per martesa ne familje ( me kusheri ), thojne dhe genjejne se kjo eshte bere dikur, e ne fakt kjo behet sot e gjithe diten. Njoh disa familje turqish te martuar ne mes vete e edhe Sadam Hyseini eshte i martuar me kusheriren e vet!
Pra, diskutimi eshte tendencioz dhe per cdo kritike nese ka shpifje, por kur thuhet e verteta, atehere nuk jane fajet e shkruesit, por fajet e prodhuesit te ketyre gjerave!
Pra nese don diskutim me respekt, atehere shkruaj dhe sqaro, por mos i konsidero njerzit kokeforte nese ata nuk besojne.
Alban,
Sa per ate qe kam shkruar me pas varja se ketu puna u be çorbe e s'merret me vesh i pari me te dytin. Une tani me ajetet e Kuranit qe solle ti po merrem dhe shkrimin do ta sjell sapo ta mbaroj.
Edhe nje gje, diskutimi nuk behet tendencioz vetem nese ne te ka shpifje por edhe nga menyra se si diskutohet gje te cilen ta kam sqaruar ne shkrimin qe permend ti, te cilin me qe s'e paske lexuar akoma shpresoj ta lexosh dhe ta kuptosh drejt.
Decades of Tears
For a moment
Alban ja dhe pergjigja per ajetet e Kuranit.
Ky ajet eshte krejt i qarte dhe urdheron muslimanet te luftojne kunder atyre qe i sulmojne, me nje fjale per vetembrojtje.2:190.
Dhe luftoni në rrugën e All-llahut kundër atyre që ju sulmojnë e mos e teproni se All-llahu nuk i do ata që e teprojnë (e fillojnë luftën).
Ty te duket e pakuptueshme qe Zoti urdheron luften. Zoti urdheron te drejten dhe ndalon te padrejten. Nese lufta eshte e drejte mos duhet te ndalohet? Absolutisht jo. Mbrojtja e vetvetes, e jetes, e besimit dhe e prones eshte natyrshem obligim per njeriun. Nese njeriu nuk lufton per t’u mbrojtur ose duhet te lere vendin e tij duke marre me vete ç’te mundet ose duhet t’i nenshtrohet sulmuesit. A e merr me mend se çdo te ndodhte ne nje bote te tille ku njerezit te mos u kunderviheshin padrejtesive? Besoj s’eshte nevoja ta pershkruýaj nje gje te tille. Prandaj eshte gjeja me e natyrshme qe Zoti ta urdheroj njeriun per te luftuar me qellim mbrojtjeje. Rruga e Allahut eshte eshte perfshin gjithçka te lejuar e te detyruar nga Allahu. Lufta mund te kete si qellim mbrojtjen e nje prone por nese behet me vetedijen se ky eshte urdher i Allahut atehere kjo lufte behet ne rrugen e Allahut. Edhe lufta patriotike po ashtu. Kjo lufte synon mbrojtjen e atdheut por nese pikenisja e atyre qe ngrihen ne lufte eshte urdhri i Allahut atehere kjo lufte gjithashtu behet ne rrugen e Allahut.
Vete e ke bere me bold e vete e paraqet si urdher te padrejte. Sikurse ju perzune ata juve. Çka ketu qe s’shkon? Paganet e Mekes i perndoqen muslimanet, i persekutuan, i torturuan dhe me ne fund i detyruan te largoheshin nga atdheu i tyre vetem per shkak te besimit te tyre. Çfare duhej te benin muslimanet? Mos valle nuk duhej t’i luftonin perndjekesit e tyre?2:191.
Dhe luftoni ata kudo që t'i zini, dëboni prej vendit ata sikurse ju përzuan ata juve . Provokimi (fitneja) është më e rëndë se vrasja. Mos i luftoni ata pranë xhamisë së shenjtë (Qabes) deri që ata t'ju luftojnë juve aty, e nëse ju sulmojnë, atëherë sulmoni edhe ju ata. I këtillë është ndëshkimi ndaj pabesimtarëve.
Nese ju sulmojne, atehere sulmoni edhe ju ata. Mos duhej te rrinin duarkryq muslimanet kur i sulmonin paganet? Jam kurioz te di çfare do beje ti po te vinte dikush e te mundohej te te rrihte. Nuk do beje edhe ti te njejten gje?
Ky eshte nje rast tjeter ku parashikohet lufta. Perveç vetembrojtjes si ne rastin e ajeteve te mesiperme lufta parashikohet dhe urdherohet edhe ne raste te tjera te cilat do t’i shqyrtojme nje nga nje. Nje nga keto raste eshte propagandimi i idhujtarise. Idhujtaret ndonese lejohen te besojne ne ate qe duan nuk lejohen ta propagandojne fene e tyre tek te tjeret. Edhe kjo eshte teper e natyrshme perderisa besimi pagan konsiderohet i gabuar. Pas vdekjes se profetit si dhe gjate sundimit te kalifatit arab, dolen shume profete te rreme qe perpiqeshin te fitonin simpatizante dhe qe luftonin me muslimanet. Kuptohet qe muslimanet s’do i linin keta te livadhisnin sipas qejfit dhe te perpiqeshin t’i kthenin muslimanet nga Islami. Pastaj ne njefare menyre propagandimi i paganizmit eshte rrjedhimisht edhe lufte ndaj Islamit prandaj ne kete rast lufta per muslimanet eshte obligim. Dhe lufta ndaj paganeve pra vlen vetem ne kete rast pasi ne ajet thuhet qe lereni armiqesine nese ata e lene propaganden e tyre. (debimi i jo-muslimaneve nga Gadishulli Arabik eshte nje mase e veçante vetem per kete zone. Shume vende te tjera ku ka mbizoteruar paganizmi si Irani, India etj. kane qene me shekuj nen sundimin e muslimaneve dhe kane qene te lire ne besimin e tyre. Nje pjese e madhe e perset shume kohe pas renies kane qene pagane ndersa ne Inda ky eshte besimi mbizoterues)2:193.
luftoni ata (idhujtarët) derisa të zhduket propagandimi i idhujtarëve dhe deri sa të aplikohet feja vetëm për All-llahun. E në qoftë se ndalen (nga propaganda dhe lufta), atëherë lereni armiqësinë, përveç atyre që janë zullumqarë.
Ky ajet mund te merret si nje urdher qe ka te beje me luften ne pergjithesi dhe marre nga ky kendveshtrim, sqarimin per kete rast e kam bere ne fund. Por mund te shihet edhe konteksti si me poshte:2:244.
luftoni për hirë të All-llahut, e të dini se All-llahu dëgjon, di.
Ajeti para ketij eshte:
A nuk di për ata, të cilët nga frika prej vdekjes u larguan prej atëdheut të vet, e të cilët ishin me mijëra, e All-llahu atyre u tha: "Vdisni!" (ata vdiqën) Pastaj i ngjalli. All-llahu është shumë bamirës për njerëz, por shumica e njerëzve nuk janë mirënjohës. (Sikur eshte zbritur per shqiptaret e Kosoves ky ajet)
Ketu tregohet shembull’ ‘ atyre te cilet nga frika e vdekjes nuk luftuan ne rrugen e Allahut per te mbrojtur trojet dhe pronat e veta por i iken armikut te tyre. Perkunder kesaj Allahu i urdheron njerezit te mos frikesohen dhe te mos i ikin armikut por te luftojne per te mbrojtur veten ashtu siç eshte e drejte dhe ashtu siç urdheron Allahu. Kur thuhet per hir te Allahut nga ana praktike ka te njejtin kuptim si ne rrugen e Allahut te cilen e kam shpjeguar me siper.
Kur dihet se ne jemi debuar nga atdheu dhe nga bijte tane. Paganet i sulmuan izraelitet dhe i nxorren nga atdheu i tyre dhe natyrshem Allahu i urdheroi ata te luftýjne per te rifituar te drejten e tyre. Edhe ky eshte nje rast i qerte i obligimit te luftes per te mbrojtur vetveten dhe atdheun.2:246.
A nuk ke marrë vesh për parinë e bijëve të israilit pas Musait? Kur i patën thënë një të dërguarit të tyre (Shem'unit): "Cakto për neve një sundues e të luftokme në rrugën e All-llahut!" Ai (pejgamberi) tha: "A mund të ndodhë që nëse lufta u bëhet obligim ju të mos luftoni!" ata thanë: "E ç'kemi ne që të mos luftojmë në rrugën e All-llahut, kur dihet se ne jemi dëbuar nga atdheu dhe bijt tanë?" E kur u obliguan me luftë, përveç një pakice prej tyre, ata u zbrapën. All-llahu është i njohur për punët e zullumqarëve.
Ketu behet fjale per luften e Uhudit. Ne kete lufte paganet kishin mbledhur nje ushtri rreth tremije veteshe dhe kuptohet, muslimanet dolen ne lufte per t’u perbllur me ta. Ta pret mendja se muslimanet nuk do rrinin duarkryq e te prisnin t’u vinin paganet ne dere, por ishin te detyruar te luftonin sipas urdhrit te Allahut.3:167.
Dhe, për t'u ditur ata që ishin hipokritë. E atyre u është thënë: "Ejani e luftoni në rrugën e All-llahut ose mbroni vetën!" E ata thanë: "Sikur të dinim se do të luftohej, ne do të vinim pas jush!" Në atë moment ata ishin më afër mosbesimit se besimit. Flisnin me gojët e tyre atë që nuk e kishin në zemrat e tyre, po All-llahu e di mirë për atë që fshehin.
Allahu urdheron luften per te shpetuar te dobetit qe ishin pre e persekutimeve nga ana e paganeve te Mekes vetem e vetem per shkak te besimit te tyre. Mos eshte e padrejte kjo? Perkundrazi ne rast lufta jo vetem qe eshte e lejuar por eshte e detyrueshme. Lufta eshte e detyrueshme per te mbrojtur te dobetin dhe per te zhdukur padrejtesite dhe urdhri i Allahut eshte pa dyshim i drejte.4:75.
Ç'keni që nuk luftoni për Zotin dhe për (t'i shpëtuar) të paaftit: nga burrat, nga gratë e nga fëmijët, të cilët luten: "Zoti ynë! nxirrna nga ky fshat (Meka), banorët e të cilit janë mizorë. Jepna nga ana Jote shpëtim e ndihmë!"
Kur thuhet per Zotin kuptimi eshte si me siper per hir te Zotit ose ne rruge te Tij. Allahu nuk ka nevoje qe njerezit te luftojne per Te dhe muslimanet nuk luftojne per t’i dale zot Allahut siç e kuptojne disa por per t’i dale zot besimit te tyre, te drejtave te tyre dhe fese se Allahut.. Thote Allahu ne Kuran:
Pra, kur t'i takoni në (luftë) ata që nuk besuan mëshojuni në qafë (mbytni) derisa t'i rraskapitni, atëherë lidhni, e pastaj, ose lidhni ose kërkoni dëmshpërblim përderisa lufta të mos pushojë. Kështu pra, po sikur të dojë All-llahu, Ai do të hakmerrej ndaj tyre, por Ai dëshiron t'ju sprovojë njërin me tjetrin. E ata që ranë dëshmorë në rrugën e All-llahut, atyre kurrsesi nuk ua humb veprat (por ua shton).
Allahu pra eshte i plotfuqishem dhe po te donte mund t’i shkaterronte paganet por Ai i beri ata prove per muslimanet. Muslimanet pra nuk luftojne per te mbrojtur Allahun sepse Ai nuk ka nevoje per kurrfare mbrojtjeje, por per te mbrojtur besimin e tyre, per te mbrojtur ate per te cilen Allahu i sprovon.
Se ç’eshte lufta ne rruge te Allahut po e sqaroj gjate ketij shkrimi sipas ajeteve prandaj s’po zgjatem me shume ketu por thjesht po them qe edhe ky ajet eshte teper i qarte dhe ndan te miren nga e keqja domethene luften e drejte ne rrugen e Allahut ashtu siç e ka percaktuar Allahu dhe luften e padrejte ne rrugen e Djallit.4:76.
Ata që besuan luftojne në rrugë të All-llahut, e ata që nuk besuan luftojnë në rrugë të djallëzuar. Luftoni pra miqtë e djallit, s'ka dyshim se intriga e djallit është e dobët.
Ky nuk eshte urdhri i Allahut por tregohet se çka i thane hebrejte Musait, Ata thane thuhet ne fillim te ajetit por ti kete s’e ke pare se qellimi yt nuk eshte te jesh objektiv e te diskutosh drejte por nejse shpresoj qe me ne fund ta kesh kuptuar vete kete gje.5:24.
Ata thanë: "O Musa, ne kurrë nuk hyjmë në të derisa ata janë aty, shko pra ti dhe Zoti yt e luftoni , ne po rrimë këtu!"
Siç e kam thene dhe me siper lufta ne rrugen e Allahut nuk eshte nje lufte çfaredo qe eshte e ligjshme vetem ngaqe ai qe lufton eshte musliman. Nuk eshte lufte ne rrugen e Allahut te shkosh e te masakrosh njerezit per t’i grabitur. Nuk eshte ne rrugen e Allahut nje lufte e bere per qellime personale etj. Lufta ne rrugen e Allahut eshte e percaktuar dhe Allahu i urdheron muslimanet te luftojne ne kete rruge.5:35.
O ju që besuat! Kinie frikë All-llahun dhe kërkoni afrim te Ai, luftoni në rrugën e Tij që të gjeni shpëtim.
Ketu ka diçka. Ne te gjitha perkthimet e tjera te Kuranit qe kam ne gjuhe te ndryshme madje dhe ne shqip, thuhet “derisa te mos mbetet provokim” me nje fjale ngaterrese ose veprimtari kunder Islamit. Madje ne perkthimin e Muhammed Esedit thuhet “derisa te mos mbetet presion dhe persekutim”. Une vete nuk e di arabishten keshtuqe s’mund te them asgje te prere persa i perket kesaj pike por ne shumicen e perkthimeve thueht provokimi ose presioni. Pare nga kjo ane, ketu s’ka ndonje gje te panatyrshme. Lufta ndaj atyre qe i pengojne muslimanet ne te jetuarit dhe te zbatuarit e Islamit eshte plotesisht e drejte.8:39.
luftoni ata derisa të mos mbetet idhujtari (besim i kotë), e i tërë adhurimi të bëhet vetëm për All-llahun . Po nëse ata ndalen (i japin fund mosbesimit), All-llahu është mbikëqyrës për atë që veprojnë.
Sidoqofte nje gje eshte e sigurt, qe ata kunder te cileve urdherohet lufta jane paganet e Mekes dhe fiset e ndryshme pagane me te cilet kishin te benin muslimanet. Keta pagane gjithmone kane qene ne armiqesi me muslimanet dhe gjithmone e kane luftuar Islamin. Pas vdekjes se profetit, shume fise e lane ýslamin dhe iu kthyen paganizmit. Por nuk u mjaftuan me kaq. Menjehere mblodhen ushtri dhe marshuan drejt Medines per te shkaterruar shtetin islam. Ky eshte nje shembull i qarte qe tregon se bashkejetesa e muslimaneve me jomuslimanet ne afersi ka qene e pamundur dhe kurdohere kercenuese dhe e rrezikshme per shtetin islam. Prandaj lufta kunder paganeve ne afersi te Medines e me vone te Mekes ka qene e domosdoshme.
Siç e theksova me lart, gjate jetes se profetit perveç kohes kur ka pasur marreveshje per armepushim, midis muslimaneve dhe paganeve ka pasur nje gjendje te vazhdueshme lufte ose armiqesie prandaj nuk mund te flitet per nje lufte te filluar e te nxitur nga muslimanet dhe, ajo qe urdherohet ne kete ajet eshte ajo çka behet ne nje lufte dhe asgje e jashtezakonshme.9:5.
E kur të kalojnë muajtë e shenjtë, luftoni idhujtarët kudo që t'i gjeni, robëroni dhe ngujoni ata, e vinju pritë në çdo shteg. Në qoftë se pendohen, e falin namazin dhe e japin zeqatin, atëherë ua lëshoni rrugën, se vërtet All-llahu falë është mëshirues.
Luftoni nese ata thyejne zotimet e tyre dhe ofendoj e fene tuaj. Kjo eshte ajo qe do bente çdo pale e nje marreveshjeje me palen tjeter nese ajo e thyente marreveshjen. Drejtesia e kerkon qe te luftohet me palen besethyese. Per me teper thuhet luftoni kreret e mohuesve. Domethene ata qe jane pergjegjes direkt per marreveshjen. Asgje te padrejte nuk ka ne kete ajet.9:12.
E nëse ata thyejnë zotimet e tyre pas marrëveshjes, ofendojnë fenë tuaj, atëherë luftoni krerët e mohuesve. Ata vërtet nuk kanë besë, luftoni që të frenohen (nga krimi e fyerja).
Duke qene se keto ajete jane njeri pas tjetrit po i sqaroj njeherazi. Nga ajeti i pare kuptohet se kush jane ata kunder te cileve urdherohet lufta. Ata jane idhujtaret qe thyen zotimet dhe tentuan te debojne te derguarin. Si duhet vepruar ndryshe me ata qe thyejne zotimet e tyre? Kur njera pale shkel nje marreveshje ç’duhet te beje pala tjeter? Mos nuk eshte e drejte lufta ne kete rast? Me kete qe bene pra ishin ata te cilet e filluan te paret luften siç theksohet ne Kuran. Perse pra, thote Kurani, te mos luftoni ndaj tyre. Nuk ka asnje arsye pra qe muslimanet te mos luftojne kunder tyre.9:13.
Përse të mos e LUFTONI një popull që thyen zotimet e veta dhe tentuan të dëbojnë të dërguarin? Në të vërtetë ata ua filluan të parët luftën. A u frikësoheni atyre? Më e drejtë është t'i frikësoheni All-llahut, nëse jeni besimtarë.
9:14.
luftoni ata, All-llahu i dënon dhe i mposht ata nëpërmjet jush, e juve ju ndihmon kundër tyre dhe shëron zemrat e njerëzve besimtarë.
Ketu urdherohet qe te luftohen jomusliamnet derisa t’i nenshtrohen shtetit islam dhe te japin zhixjen. Xhizja eshte nje takse qe u merret jomuslimaneve si garanci per jetesen dhe lirine e besimit te tyre. Duke qene se jomuslimanet ne nje shtet islam jane te perjashtuar nga detyrimi per te luftuar, u merret kjo takse si kompensim per sherbimin ushtarak. Ne kete ajet pra shpallet statusi i jomuslimaneve ne nje shtet islam. Ky status kerkon qe jomuslimanet te paguajne xhizjen ne vend te te shkuarit ne lufte. Pra ky eshte me shume nje lehtesim per jomuslimanet se sa padrejtesi ndaj tyre.9:29.
luftoni ata që nuk besojnë All-llahun e as botën tjetër, nuk e konsiderojnë të ndaluar (haram) atë që e ndaloi All-llahu dhe i dërguari i Tij, nuk besojnë fenë e vërtetë, prej atyre të cilëve u është dhënë libri, derisa ta japin xhizjen në dorë e duke qenë të mposhtur.
Pse s’e ke bere me bold edhe ate pjesen ku thuhet “siç ju luftojne ata juve pa dallim”? Aty eshte pergjigja.9:36.
Te All-llahu numri i muajve është dymbëdhjetë (sipas hënës), ashtu si është në librin e All-llahut prej ditës kur krijoi qiejt dhe tokën. Prej tyre katër janë të shenjtë. Kjo është fe e drejtë. Pra, mos e ngarkoni (me mëkat) veten tuaj ata (katër muaj). luftoni të gjithë idhujtarët pa dallim, siç ju luftojnë ata juve pa dallim, e dinë se All-llahu është me ata që ruhen (të këqiave).
Fjala luftoni ketu nuk eshte urdher i Allahut por aty thuhet “nuk deshiruan qe te luftoni” Ketu pra, si shume here te tjera, kemi te bejme me nje rast lufte ne te cilin hipokritet (munafiket) kerkuan te nxjerrin pengesa. Si duket fjaline s’e ke lexuar fare por vetem ke bere me bold fjalen luftoni pa u menduar fare. Kjo pra eshte ajo menyra jote e diskutimit per te cilen te kam thene me te cilen ua kle prure ne maje te hundes te gjithe muslimaneve. Shpresoj qe ketej e tutje ta ndryshosh te pakten.9:81.
Ata (hipokritë) që mbetën (pa shkuar në luftë), u gëzuan për ndejen e tyre pas të dërguarit të All-llahut dhe nuk dëshiruan që të luftoni me pasurinë dhe veten e tyre në rrugën e All-llahut dhe thanë: "Mos dilni (në luftë) në vapë!" Thuaju: "Zjarri i xhehennemit ka vapën edhe më të fortë, nëse janë që kuptojnë!"
E njejta gje si me siper. Kurrefare urdhri per lufte nuk ka ketu. Thjesht urdherohet profeti tu thote hipokriteve qe nuk jane te lejuar te luftojne me te pasi i ishin shmangur njehere luftes.9:83.
Nëse All-llahu të kthen ty (prej Tebukut) te ndonjë grup i tyre (hipokritëve), e ata të kërkojnë leje për të dalë (me ty në ndonjë luftë), thuaju: "Ju nuk do të dilni kurrë me mua dhe kurrë nuk do të luftoni ndonjë armik së bashku me mua! Ju ishit të kënaqur herën e parë që nuk luftuat, pra rrini me ata që mbetën!"
Ketu thuhet jobesimtaret “qe i keni afer jush”. Nga kjo mendoj se ky ajet ka te beje me idhujtaret qe jetonin prane muslimaneve, me nje fjale ne zonat ku jetonin edhe muslimanet, shkurt pothuajse ne te gjithe Gadishullin Arabik. Me siper kam thene dhe e kam ilustruar dhe me nje shembull qe keta idhujtare ishin ne nje gjendje te vazhdueshme lufte me muslimanet. Pra nje lufte qe vazhdonte qekur e kishin filluar vete idhujtaret e Mekes. Si rrjedhim nuk mund te behet fjale per nje lufte te filluar nga vete muslimanet.9:123.
O ju që besuat! luftoni jobesimtarët që i keni afër jush, e le ta ndiejnë prej jush grushtin e fortë kundër tyre. E dine se All-llahu është me të devotshmit.
Duke qene se ne keto ajete flitet per luften ne pergjithesi shih tek sqarimi per suren e fundit.9:41.
Dilni (në luftë), le t'ju vijë (lufta) e lehtë ose e rendë, luftoni për hire të All-llahut me pasurinë tuaj dhe me veten tuaj; kjo është gjëja më e dobishme për ju, nëse e kuptoni.
9:86.
E kur zbritët një kaptinë (që thotë): të besoni All-llahun dhe luftoni së bashku me të dërguarin e Tij, ata të pasurit kërkuan leje prej teje dhe thanë: "Na le të mbesim me ata që rrinë!"
22:78.
luftoni me një luftë të denjë për hir të All-llahut, se Ai ju zgjodhi ju (ju përcaktoi për të luftuar për rrugën e Tij) dhe nuk ju obligoi në fé me ndonjë vështirësi, në fenë e babait tuaj, Ibrahimit. Ai edhe më parë, e edhe ky (Kur'an) ju quajti myslimanë, e për të qenë i dërguari dëshmitar juaji dhe për të qenë ju dëshmitarë ndaj njerëzve, pra falni rregullisht namazin, jepni zeqatin, përmbahuni me All-llahun se Ai është ndihmëtari juaj. Sa mrojtës i mirë dhe sa ndihmëtarë i madh që është.
Ketu ka nje gabim ne shkrim qe mund ta dalloje eshe nje femije i klases se pare po ta lexoje. Nga fjalia kuptohet qarte qe fjala eshte t’ju “luftonin”, pra s’ka te beje fare me ndonje urdher per lufte. Nje gje mos ma thuaj pas kesaj; qe i ke lexuar keto ajete para se t’i sjellesh.48:22.
Edhe sikur ata që nuk besuan t'ju luftoni juve, ata do të munden dhe do të kthejnë prapa, pastaj nuk do të gjejnë as mbrojtës, as ndihmës.
Shume e qarte. Nese luftojne dy grupe besimtaresh mes njeri tjetrit rruga e pare qe provohet eshte ajo e pajtimit pa perdorur forcen. Por nese njeri grup e sulmon tjetrin urdherohet te perdoret forca ndaj atij qe sulmon pa te drejte. Ky ajet per mendimin tim eshte shume i rendesishem pasi po te ishte zbatuar me rigorozitet nuk do ndodhnin aq shume konflikte midis muslimaneve, gje qe shkaktoi edhe renien e kalifatit megjithese s’kishte ndonje fuqi te jashtme qe ta rrezikonte.49:9.
Nëse dy grupe besimtarësh tentoj në të luftojnë ndërmjet vete, ju pajtoni ata, e në qoftë se ndonjëri prej tyre e sulmon tjetrin, atëherë luftoni atë grup që vërsulet me pa të drejtë, derisa t'i bindet udhëzimit të All-llahut, e nëse ktheheni, atëherë me drejtësi bëni pajtimin ndërmjet tyre, mbanie drejtësinë, se vërtet All-llahu i do të drejtit.
Edhe ketu fjala eshte per ndonje rast te mundshem e nuk ka urdher. Me nje fjala flitet per nje rast lufte i cili mund te ndoshe ose mund te mos ndodhe, dhe jepet nje ligj i caktuar per t’u zbatuar ne kete rast. Asgje e jashtezakonshme.60:11.
Në qoftë se u humbet diçka (nga shpenzimi) i ndonjë gruaje tuaj që ikën te idhujtarët, e juve u vjen rasti t'i luftoni dhe të merrni pré të luftës, atëherë atyre që u kanë shkuar gratë, jepnu aq sa kanë shpenzuar; e, kinie frikë All-llahun, të cilin ju e besoni!
Ketu besimtaret urdherohen t’i besojne Allahut dhe profetit si dhe te luftojne ne rrugen e Allahut.61:11.
T'i besoni All-llahut dhe të dërguarit të Tij, të luftoni në rrugën e All-llahut me pasurinë tuaj dhe veten tuaj, e kjo është shumë më e dobishme për ju, nëse jeni që e dini.
Çdo ideal, qellim, ideologji, kauze etj. qe kate beje me jeten ne toke ose qe synon pra, te sjelle nje rend te caktuar shoqeror, parime ose ligje te caktuara, nje menyre jetese, ka te beje me luften. Lufta hyn kudo. Nuk mund te mendohet asnje ide ose kauze qe nuk kerkon sakrifica e lufte. Ne disa raste lufta qe kerkohet eshte e permasave te medha me sakrifica te medha, ne disa raste te tjera lufta mund te jete thjesht nje perpjekje, nje konflikt i brendshem shpirteror, ose nje pune e paepur. Fjala lufte nuk nenkupton patjeter luften e armatosur por nje koncept shume te gjere. Nje koncept i tille eshte xhihadi. Xhihad eshte edhe lufta me egon (madje profeti kete e ka quajtur xhihad te madh) edhe lufta me arme edhe çfaredo perpjekje tjeter qe ka per qellim te jetuarit dhe perhapjen e Islamit ose vendosjen e drejtesise por me vetedijen e zbatimit te urdhrit te Allahut. Mbrojtja e jetes dhe e prones ose mbrojtja e te neperkemburit nga i padrejti qe jane gjera qe s’kane te bejne me ngritjen e pozites se fese, kur behen me deshiren dhe mendimin per te fitur pelqimin e Allahut, futen ne xhihad. Kjo natyrisht s’do te thote aspak se perjashtohet lufta e armatosur. Kjo eshte nje nga format kryesore te luftes. Por siç e thashe me siper kjo vlen per te gjitha idete apo kauzat e jo vetem per Islamin. Nuk ka e nuk mund te kete asnje te tille qe ta perjashtoje luften e armatosur ne menyre absoluýte pra ne çdo situate e per çfaredo arsye qofte. Edhe Islami e parashikon kete lloj lufte por ne situata te caktuara, me rregulla te caktuara dhe ne forme te caktuar.
Megjithese ne ajetet e Kuranit qe ke sjelle nuk behet fjale eshte edhe nje lloj tjeter lufte qe lejohet ne Islam dhe qe une desha ta trajtoj pa hyre fort thelle dhe kjo eshte lufta per te perhapur Islamin.
Me siper bera fjale per luften si domosdoshmeri e çdo kauze a ideje. Nje tipar tjeter i perbashket eshte kerkesa per tu perphapur. Vete njeriu e ndjen nje deshire te tille per ta shfaqur dhe reklamuar mendimin e tij ose nje ide se ciles ai i beson. Kjo ndjenje eshte aq e gjere sa shtrihet deri tek shijet. Shpesh njerezit polemizojne mbi shijet e tyre muzikore per shembull duke dashur tua reklamojne te tjereve. Ndersa kur vjen fjala per fene e cila eshte ideali me i larte i çdo njeriu kjo ndjenje behet nje nevoje e vertete shpirterore. Pra deshira per te perhpapur fene eshte krejt e natyrshme dhe e drejte dhe duke qene keshtu perdorimi i nje menyre te drejte per kete qellim eshte i natyrshem. Ne rastin konkret kjo menyre eshte lofta dhe une per kete do flas.
Kjo lloj lufte qe eshte zhvilluar pas vdekjes se profetit me pushtimin e tokave pertej Gadishullit arabik, nuk parashikon perhapjen e Islamit duke i kthyer njerezit ne musliman me dhune por duke i inkuadruar ata ne shtetin islam me nje fjale duke bere qe ata te njihen nga afer me fene islame. Nese pas kesaj njerezit nuk behen muslimane atehere nuk mund te ushtrohet asnje lloj dhune ndaj tyre dhe ata lihen te lire ne besimin e tyre. Kjo menyre e perhapjes se Islamit ka vlejtur vetem per ate kohe deri ne mesjete sepse lufta qe behej atehere ishte e tille qe nuk rrezikonte popullsine civile ngaqe armet e perdorura ishin te tilla. Mundesite per perhapjen e Islamit me anen e misionareve nuk ekzistonin pasi mjetet e komunikimit ishin te pakta dhe perandorite e fuqishme te atehershme nuk e lejonin nje propagande te tille. Ne vende te tjera me shoqeri me primitive si Afrika apo Arqipelago Indonezian eshte ndjekur kjo metode dhe me sukses. Por perhapja e Islamit me anen e misionareve ne tokat e Perandorise Bizantine dhe asaj Perse kuptohet qe ishte e pamundur. Per me teper per nga pozita gjeografike shteti islam ishte i rrethuar nga keto dy perandori dhe ishte e pamundur perhapja e Islamit jo vetem ne keto vende por edhe tej. Ne keto kushte pra lufta ishte menyra e vetme per te siguruar perhapjen e Islamit. Me rendesi ishte trajtimi i drejte i popullsise civile ne vende parim qe nuk eshte shkelur pothuajse kurre nga muslimanet. Them pothuajse duke marre parasysh qe mund edhe te kete ndoshur ndonje rast i tille pasi une vete nuk di asnje nga historia.
Gjithashtu lufta pushtuese e zhvilluar ne ate kohe nuk mund te gjykohet aspak me vlerat e sotme por vetem me vlerat e asaj kohe. Ne ate kohe e deri ne mesjete nuk ekzistonte nje koncept si i sotmi mbi pushtimin. Pushtimi dhe zgjerimi i shteteve ishte gjeja me e natyrshme qe mund te mendohej. Si vlerat qe nxisnin pushtimin si ato qe motivonin mbrojtjen e nje vendi ishin krejtesisht pragmatiste, mbeshteteshin vetem mbi perfitimet ose humbjet qe shkaktonte nje lufte. Koncepti “ drejte” apo “e padrejte” thjesht nuk ekzistonte. Per mendimin tim edhe kryqezatat per qellimin qe permbanin ishin fushata krejt te natyrshme qe nuk mund te cilesohen si te drejta apo te padrejta. Ajo qe i ben te denueshme keto fushata ishte forma e tyre, me plaçkitje dhe masakrime masive (madje edhe kjo duke marre parasysh menyren se si i trajtuan me pare muslimanet te krishteret se per kohen edhe kjo ishte diçka e natyrshme). Prandaj eshte qesharake edhe mburrja jone se gjate historise sone nuk i kemi sulmuar fqinjet. A thua se shqiptaret u fuqizuan shume por nuk i sulmuan fqinjet se u erdhi keq. Ky eshte rezultat i asaj qe ne nuk kemi qene kurre te afte per kete. Gjithashtu nuk ka ekzistuar as edhe ndonje koncpet moral ne lidhje me trajtimin e drejte te popullsise civile. Masakrat ishin po aq te natyrshme se dhe pushtimet vete. Madje mund te thuhet se ishte Islami i pari qe solli nje kriter te tille me trajtimin e drejte qe u beri shteti islam jomuslimaneve.
Si konkluzion mund te themi qe edhe lufta e zhvilluar per te perhapur Islamin, ka qene brenda normave morale dhe nuk e ben aspak Islamin nje fe te dhunshme te padrejte.
Decades of Tears
For a moment
Krijoni Kontakt