Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 5
    Moderator Maska e Pratolini
    Anėtarėsuar
    10-01-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    724

Ide mbi makiavelizmin !

Pike se pari dua te theksoj se qellimi i kesaj teme eshte nen vazhden e frymes interaktive qe jam perpjekur ti jap ketij nen-forumi, ku pesha kryesore bie mbi diskutimin dhe shprehjen e ideve te anetareve dhe jo mbi nje informacion te thate akademik rreth filozofise. Pra edhe diskutimi duhet te perqendrohet mbi mendimet dhe reflektimet tuaja rreth makiavelizmit dhe jo rreth nje materiali te thjeshte mbi vepren e Makiavelit.

Gjithsesi, duke qene se jo te gjithe prej jush e ka te qarte makiavelizmin, po perpiqem me dy rreshta ta permbledh ( kuptohet eshte shume shume me e gjere se sa kaq ), per te qene te gjithe ne brendesi te temes dhe per te ofruar mendimet tona.

Me nje fjali te vetme do ta perkufizoja makiavelizmin me nje aforizem te perdorur prej vete Makiavelit : I miri i te gjitheve eshte i keqi i vetes !
    Pra njeriu duhet te jete elastik, i pergatitur ( ndonjehere edhe i "pamoralshem" ) per te perballuar sfidat dhe per te pasur sukses.
    Nje tjeter aforizem i famshem eshte ky : Qellimi justifikon mjetin ! ( i cili has shume diskutim dhe ndonjehere keqperdorim )
    Gjithsesi, cilido qe ka informacion te sakte rreth kesaj teme, mund te me ndihmoje duke me plotesuar me dy apo tre fjali te tjera qe i duken te pershtatshme.

Mendoj se tema duhet te trajtohet ne keto pyetje konkrete :
    1 : Mendoni se filozofia makiaveliste eshte e pranueshme dhe te ofron sukses ?
    2 : A do ta paragjykonit dike te etiketuar si makiavelist ? ( sepse ky epitet rendom ka marre nuanca pezhorative )
    3 : Mendoni se filozofia makiaveliste calon ne ndonje vend dhe nese po, ku ?
    4 : A i aplikoni ju vete ne ndonje sfere te jetes mesimet makiaveliste ? ( Megjithese per kete pike do postoj me vone nje informacion plotesues nga nje pikepamje e botes moderne )

Pratolini ©
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Pratolini : 07-10-2008 mė 18:56

Anėtarėsuar
    10-01-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    724
    Po vazhdoj me postimin plotesues mbi piken 4 ( shiko larte ) :
    Prej studimeve te shumta ne nivel akademik qe i jane bere vepres se makiavelit, jane gjetur disa pika ku ajo calon. Une po mbeshtetem mbi ate qe me eshte dukur me kryesore dhe qe lidhet drejteperdrejte me pyetjen numer 4

Shpeshhere njerezit gabohen kur e cilesojne veten apo tjetrin si makiavelist. Kjo sepse ne thelb, praktikat e tij Makiaveli ja drejton nje "princi", pra ne nje koncept me te gjere nje personi i cili ka nje post dhe arritje personale, sikurse dhe nje "ushtri" te tijen mbeshtetese. Ne rastin me tipik, makiavelist mund te quhet nje politikan, nje biznesmen apo nje person me aktivitet te gjere shoqeror. Veshtire se njerezit e zakonshem i plotesojne keto "kritere" te rrjedhura prej vete vepres se Makiavelit.
    Megjithese shume njerez te rendomte mund ta cilesojne veten si makiavelist, kjo me shume percaktohet si nje epitet figurativ se sa nje praktikues i zellshem i vete praktikave te kesaj filozofie.
    Kjo pikepamje e kufizon vepren e Makiavelit ne nje sfere me te mbyllur dhe elitare, duke jua mbyllur deren shume e shume njerezvte thjeshte qe kerkojne te arrijne suksesin.

Shenim : Materiali qe postova ka referenca mbi botime bashkekohore ku mbi te gjithe spikat "Makiavelizmi ne demokraci"

i/e regjistruar Maska e Timianonimi
    Anėtarėsuar
    29-07-2008
    Vendndodhja
    Percaktohet me vullnetin tim duke i ndryshuar tri dimenzionet hapsirore dhe duke ju pershtatur rrjedhjes se dimenzionit kohor te cilin nuk mund ta kontrolloj
    Postime
    146
    Mendimi im personal ne lidhje me makiavelizmin

Do ta marre njė analogji nga inxhinieria e elektronikes, nuk e dijė sa ėshtė adekuat ne kėtė forum. Ne elektronike ne kurset fillestare kur mėson pėr ndonjė komponentė elektronike mėson pėr reagimin ideal te atij elementi ndaj ngacmimit te jashtėm, por nėse provon te ndėrtosh diēka me ato njohuri, psh ta ndėrtosh njė qark elektrik ai nuk do te punoj siē ėshtė parapare, kjo ndodh se komponentė(t) e atij qarku nuk janė ideale por reale te cilat duhet te merren parasysh gjate ndėrtimit!

Ku dua te dal me kėtė, sikur tek komponentėt elektronike, nėse mundohesh ta udhėheqėsh apo ta kontrollosh njė grup social qe ka njė fuqi (qofte kjo njė kompani, qeveri, parti pra diku ku ekziston gara pėr pushtet si dhe klane te ndryshme brenda tyre etj) me qėllimet me te mira idealiste, duke u mbėshtetur ne ide utopiste ku te gjithė kane njė moral ideal do te dėshtosh gjithsesi sipas mendimit tim nėse nuk e merre parasysh natyrėn reale te njeriut. Nuk po mundohem ta thjeshtoj nje sistem njerzore se veprimet e njeriut jane te paparashikushme dhe varen prej shume ndikimeve ...

1. Prandaj pėrgjigjja ime makiavelizmi gjithėsi te sjell sukses – ky ėshtė realiteti dhe do te ishte naivitet nėse mendohet ndryshe sipas mendimit tim. Mu pėr kėtė ėshtė vėshtirė te hasesh ne njerėz te afte me vlera te larta morale(kjo varet nga sistemi referent) ne vende me pushtet? Mendoj qe kjo i ka lėnė jashtė pushtetit shume njerėz te afte dhe te ndershėm pasi qe metodat makiavelliane do te ndesheshin me kodin moral te tyre si dhe vlerat personale kundėr te cilave nuk mund te veprojnė.

2. Normalisht qe po per dicka qe eshte evidente, populli thotė njė gjė qe shihet nuk donė kallauz (ēelės).

3. Filozofia makiavelliane nuk ēalon ajo ėshtė realitet, idealizmi ēalon (kėtė po e them nga mllefi).

4. Nėse gjendesh ne njė pozite te tille edhe nese nuk e sheh veten si makiavellist une mendoj qe duhet ta kesh parasysh makiavelizmin si vetembrojtje me kusht qe ti parashohėsh veprimet e ardhshme te kundėrshtarit apo klanit tjetėr dhe te pėrgatitesh me kundėrveprime (mbrena kodit tend moral) me kohe se pėrndryshe do te rrezohesh...sikur tek loja e shahut

Ndoshta edhe njeriu i ndershėm mund ta zbatoj makiavelizmin( qėllimi justifikon mjetin) nėse qėllimi i tij pėrfundimtar ėshtė njė ideal me i lartė psh ne te mirė te shoqėrisė apo kompanisė (se paku ashtu mund te ketė arsyetim ndaj ndėrgjegjeje se tij pėr veprimet kundėr kodit te tij moral apo vlerave personale) por kjo qasje edhe ka prodhuar diktator sipas mendimit tim?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Timianonimi : 09-10-2008 mė 11:01
    I'll not commit the fashionable stupidity of regarding everything I can't explain as fraud-C.G. Jung

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    makiavelizmi eshte nje koncept shume me i gjere sesa nje princ dhe pushteti i tij...mjafton te permendesh "qellimi justifikon mjetin"...ka te bej me te gjithe njerezit.

ps.boh!!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anėtarėsuar
    10-01-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    724
    Citim Postuar mė parė nga ulisse Lexo Postimin
    makiavelizmi eshte nje koncept shume me i gjere sesa nje princ dhe pushteti i tij...mjafton te permendesh "qellimi justifikon mjetin"...ka te bej me te gjithe njerezit.

ps.boh!!
    Jam dakort me ty.
    Duhet te theksoj se materiali lart nuk perfaqeson detyrimisht edhe menyren se si e mendoj une, ishte thjesht plotesues nga literatura per te shprehur gjithe kendveshtrimet.
    Per te qene nje makiavelist sui-generis mendoj se ajo pikepamje eshte gjetur, por per te aplikuar pjese te caktuara apo nje fryme te pergjithshme te makiavelizmit nuk eshte patjeter e domosdoshme te jesh nje person me pushtet.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •