Close
Faqja 2 prej 46 FillimFillim 123412 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 452
    i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Reuters: Plani i Ahtisarit liron Kosovën nga sovraniteti i Serbisë. Te gjitha detajet e raportit

Ora 17:00
    Nga I.K.

BRUKSEL (25 Janar) – Ne nje raport te Matt Robinson, nga Reuters, thuhet se plani i Kombeve te Bashkuara e liron Kosoven nga sovraniteti i Serbise, duke percaktuar rrugen drejt pavaresise. Por, njekohesisht, plani ofron per serbet e Kosoves nje autonomi domethenese. Keto pohime Reuters i mbeshtet ne burimet diplomatike ne OKB, sipas te cilave propozimi i jep te drejte Kosoves qe te hyje ne marreveshje/marredhenie nderkombetare dhe te aplikoje per anetaresim ne organizata dhe institucione nderkombetare, duke perfshire ketu Kombet e Bashkuara, Fondin Nderkombetar Monetar dhe Banken Boterore.
    Propozimi flet per te drejtat ne “shtetesi te dyfishte”, dhe kerkon nga Prishtina qe te vendose marredhenie te mira me Serbine dhe shtete tjera fqinje.
    Po ashtu, Kosova parashikohet se do te marre pjesen e vet nga asetet ekonomike dhe borxhet qe dikur i kane takuar ish-Jugosllavise dhe Serbise.
    Gjermania –vazhdon raporti- e sheh rezultatin si nje “pavaresi me sovranitet te limituar”. Limitet do te percaktohen permes pranise se Bashkimit Evropian. Ne raport thuhet se Serbia pothuajse me siguri do ta refuzoje planin, por se Perendimi nuk sheh gjasa qe te detyroje 2 milione shqiptare te kthehen ne duar te Beogradit, pas viteve te represionit dhe kryengritjes se viteve 1998-1999, kur mbeten te vrare 10 mije shqiptare dhe u debuan 800 mije.
    Po ashtu, raporti i Reuters-it perfshin detaje nga te drejtat e veçanta te komunitetit serb, ku permenden: kontrolli i kosiderueshem ne drejtimin e policise lokale si dhe e drejta qe te mbahen disa lidhje direkte me Beogradin- duke parashikuar qe parate nga Beogradi do te qarkullojne permes Prishtines.

Po ashtu, do te themelohen Zona te Mbrojtura rreth lokacioneve me vlera religjoze ortidokse-serbe. Mbetet e hapur nese keto zona do te paraqesin entitete serbe nen kontrollim direkt te Beogradit. "Prishtina do ta kuptoje qe, ne fakt, kjo i bie si entitet serb nen sundim te Beogradit", tha nje diplomat per Reuters. Raporti rikujton dhe analizon kercenimin e Rusise me perdorimin e vetos.

Reuters sjell edhe brengat e NATO-s per mundesine e ekzodit serb, per mundesine e dhunes shqiptare, ose perpjekjen e serbeve ne veri qe te ndajne Kosoven ne dy pjese

(RTK/Balkanweb)
    Do t´i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

2. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Llapi për postimin:

bsdev (03-03-2017)

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Fantazi terminologjike

Martti Ahtisaari
    Martti Ahtisaari

Kryenegociatori për statusin e Kosovës, Martti Ahtisaari, do t'u prezantojë përfaqësuesve të Grupit të Kontaktit të premten në Vjenë për herë të parë planin e tij për të ardhmen e Kosovës.

Vendet anëtare të Grupit të Kontaktit do të përfaqësohen nga diplomatët e ngarkuar për këtë punë, pra një rang nën drejtorët politikë, i tha Dojçe Veles minsitria gjermane e punëve të jashtme. Vendtakimi është i fshehtë po ashtu edhe përmbajtja e propozimit, i cili tërësisht ose pjesërisht, do t'u prezantohet një javë më vonë, më 2 shkurt, Prishtinës dhe Beogradit.

"Sovranitet i kufizuar", "pavarësi e kushtëzuar", "pavarësi e survejuar", "sovranitet që duhet fituar", - këto e të tjera terma lidhur me propozimin e të ngarkuarit të OKB-së për Kosovën Martti Ahtisaari, kanë kohë që qarkullojnë nëpër media. Sipas njoftimeve më të fundit të agjencive të lajmeve ka mundësi që Ahtisaari fillimisht të mos e përcaktojë terminologjokisht stastusin e ardhshëm të Kosovës. Franc Lotar Altmann nga Instituti "Shkenca dhe Politika" në Berlin thotë se propozimi do të përmbajë "disa formulime që karakterizojnë kufizimin e sovranitetit, por që gjithashtu do të lënë mundësi interpretimi të mëtejshëm për të dyja palët."

Arësyeja për këtë është që të dyja palët të kenë mundësi t'ua "shesin" atë votuesve sipas interesave përkatëse. Kjo do të thotë, "që shqiptarët të thonë, që nuk shkruhet më që ne do të jemi pjesë e Serbisë, ndërsa serbët të thonë që këtu nuk shkruan "pavarësi e plotë me të gjitha të drejtat", vazhdon Altmann. "Në një rast të tillë ekziston një shpresë që të mos merret një "Jo" absolute nga të dyja palët," por ai shton se "shpresa është shumë e vogël".

Altmann është i mendimit se gjithsesi, në bazë të propozimit të Ahitsaarit, Kosova faktikisht do të bëhet e pavarur. Shenja për këtë janë krijimi i ministrisë së jashtme, kompetencat e vendimmarrjes, e drejta për të marrë kredi nga Banka Botërore dhe për të nënshkruar në mënyrë të pavarur kontrata ndërkombëtare. Pala serbe sipas këtij formulimi mund të thotë: "Edhe në rastin e Malit të Zi ishte e njëjta gjë dhe megjithatë na takonte ne. Edhe Mali i Zi kishte ministri të jashtme, ndërsa Serbia jo, edhe Mali i Zi kishte një njësi të vetën monetare e kështu me radhë. Edhe prapë mund të thuhej që nuk ishte i pavarur."

Pavarësisht se si do të quhet, Altmann është i mendimit se faktikisht do të jetë një sovranitet i kufizuar, ku Bashkimi Evropian do të ketë të dretjë të ndërhyjë, në një formë të ngjashme si në Bosnjë: "Në mënyrë të veçantë sa u përket të drejtave të pakicave, sepse këtu nuk duhet të vijë puna kurrsesi deri tek një situatë, ku të thuhet që u dhamë shqiptarëve një sovranitet të plotë, megjithëse nuk ishim të sigurtë se a do t'i plotësonin me të vërtetë të gjitha standardet," - sqaron Altmann.

Sipas raporteve të mediave, në propozim parashikohet dhe ngritja e Ministrisë së Mbrojtjes. Eksperti për Ballkanin, Franc Lothar Altmann, është skeptik: "Unë jam i mendimit se asnjë shtet në Ballkan nuk duhet të ketë një ushtri të vetën. Por është e mundshme që të kriohet një lloj trupe ndërhyrëse në raste krizash. Kjo është në interes të amerikanëve. Megjithëse unë personalisht mendoj që do të ishte më mirë që si Serbia, Bosnja, ashtu edhe Kosova të çarmatosen e nuk do të kishte nevojë për ushtri."

Gjithsesi, Altmann është i mendimit se shanset janë shumë të vogla që propozimi i Ahtisaarit të pranohet tërësisht nga të dyja palët. Dhe kjo do ta vështirësonte edhe kalimin e tij në Këshillin e Sigurimit, pasi Rusia e ka thënë disa herë, se do të vërë veton në rast se palët nuk bien dakord. Nga Ahtisaari dhe Bashkësia Ndërkombëtare kërkohet shumë fantazi diplomatike por edhe terminologjike.
    Anila Shuka
    D.W

4. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Llapi për postimin:

bsdev (03-03-2017)

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    “The Washington Post”: SHBA dhe aleatet evropiane OK shkeputjes se Kosoves nga Serbia

Ora 09:35

Nga D.B

WASHINGTON (26 Janar) -“SHBA dhe aleatet evropiane bien dakort per shkeputjen e Kosoves nga Serbia”. Keshtu mban titullin nje artikull mbi Kosoven ne numrin e sotem te se perditshmes amerikane, “The Washington Post”, e cila citon zyrtare te larte amerikane dhe evropiane. Sipas te njejtit burim ky vendim do te coje duke nisur nga kjo vere ne krijimin formal edhe te nje shteti ne Evropen Juglindore, i cili do te anetaresohet ne Kombet e Bashkuara, e me vone do te kete edhe ushtrine e vet.
    “NATO do te vazhdoje pranine deri ne anetaresimin e Kosoves ne vete aleancen dhe ne Bashkimin Evropian, nderkaq pavaresia e plote e Kosoves synon te perfundoje nje kapitull te historise me te re te Ballkanit”, shkruan Gazeta amerikane duke shtuar se Serbia tani shikon ne drejtim te Moskes qe te mbroje interesat e saj, mirepo ruset kane dhene shenja privatisht se do te mbeshtesin planin po qe se Amerika dhe Evropa mbeshtesin ne menyre pasive shkeputjen e krahinave proruse te Gjeorgjise.

E perditshmja thekson se Martti Ahtisaari do te rekomandoje heqjen e mandatit te Kombeve te Bashkuara, qe do te pasohet me deklarimin e pavaresise nga kosovaret ndersa pavaresine me nje kontroll nderkombetar shpejt do ta njohin Shtetet e Bashkuara te Amerikes, Britania e Madhe dhe Shqiperia.

“Ahtisaari do te propozoje si udheheqes te misionit te ri nderkombetar mikun e tij, diplomatin holandez, Peter Feith, i cili do te kete pothuajse te njejtat autorizime, ashtu si perfaqesuesi civil nderkombetar ne Bosnje”, thekson Washington Post duke shtuar se zevendesi i Ahtisaar do te jete nje amerikan. “E gjithe prania civile nderkombetare nuk do te numeroje me shume se nje mije veta, dhe pushteti i saj do te fokusohet me teper ne polici dhe gjyqesi”.

Ne kete kuader gazeta thekson se ka shume mundesi qe Trupat Mbrojtese te Kosoves do te shperbehen dhe do te zevendesohen me nje force civile mbrojtese, te trajnuar nga NATO-ja, qe do te perbeje berthamen e nje ushtrie te Kosoves - aleate me perendimin, thekson nder te tjera ne numrin e sotem e perditshmja amerikane.

(RTK/BalkanWeb)

6. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Llapi për postimin:

bsdev (03-03-2017)

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Ahtisari paraqiti planin para Grupit të Kontaktit - Kosova me atribute shtetërore
    Kryenegociatori Marti Ahtisari paraqiti sot planin e tij për statusin e Kosovës në takimin me drejtorët politikë të ministrive të jashtme të vendeve të Grupit të Kontaktit. Albert Rohan zëvendës i kryenegociatorit tha se ky ishte "takim rutinor dhe pozitiv". Sipas disa burimeve, gjatë diskutimeve, nuk është përmendur termi "pavarësi", por është rënë dakord se Kosovës do t’i jepen atributet e një shteti të pavarur.
    Kryenegociatori për statusin e Kosovës, Marti Ahtisari ka paraqitur në Vjenë para anëtarëve të grupit të Kontaktit, dokumentin për statusin e Kosovës.

Buzaur ne njoftimin nga AP, pas dëgjimit të propozimit të Ahtisarit, përfaqësuesit e lartë të SHBA-së Rusisë, Francës, Britanisë, Gjermanisë dhe Italisë ranë dakord që të marrin kopjet e dokumentit për t’i shqyrtuar në kryeqytetet respektive.

Burimet diplomatike bëjnë të ditur se gjatë diskutimeve, nuk është përmendur fjala pavarësi, por është rënë dakord se Kosovës do t’i jepen atributet e një shteti të pavarur, përfshi këtu edhe anëtarësimin e këtij vendi në institucione ndërkombëtare.

Po kështu është rënë dakord edhe për praninë e një misioni vëzhgues ndërkombëtar pas statusit, i cili do të ketë fuqi vetoje ndaj ligjeve dhe vendimeve qeveritare dhe autoritet për të shkarkuar zyrtarët që shkelin marrëveshjen ndërkombetare.

Takimi ishte me dyer të mbyllura për gazetarët. Si përfundim palët ranë dakord të vazhdohen konsultimet rreth formës së statusit të ardhshëm. Diplomatët thonë se dokumenti final i Ahtisarit do të përfshijë edhe ndonjë sugjerim të mundshëm pas shqyrtimit nga vendet anëtare të Grupit të Kontaktit.

Tashmë dihet se propozimi final do u paraqitet palëve në Prishtinë e Beograd më 2 shkurt.
    RTK

8. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Llapi për postimin:

bsdev (03-03-2017)

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    01-08-2006
    Postime
    143
    do filozofa e ish komunista te konvertuar ne demokrat na shesin mend se gjoja feja i paska fajet se jena musliman,e qka po u duhka me ndru fene e me na perkrah slavet ortodoks,jo more se ma mire se shqiptare ska ,its very nice to be albanian,e old europe le te plas qysh ka me plas, se Kosova po se po e pavarur dhe e bashkuar me Shqiperin,zoti e shqiptaret e kane vendos kjo pune me shkiet ka perfunduar qysh 1999

10. Anetarët më poshtë kanë falenderuar adolfi për postimin:

bsdev (03-03-2017)

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Dep. i Shtetit: SHBA mbështet një zgjidhje që merr parasysh faktet e veçanta që kanë të bëjnë me Kosovën dhe gjendjen në terren

27-01-2007

Të shtunën, në konferencën ditore të shtypit në Departamentin e Shtetit, zëdhënësi Sean McCormack tha se Shtetet e Bashkuara do të mbështesin një zgjidhje në përshtatje me faktet e veçanta që kanë të bëjnë me Kosovën dhe gjendjen në terren.

Ai tha se Shtetet e Bashkuara nuk shikojnë ndonjë rast që të shërbejë si model për vendimet që mund të merren lidhur me çështjen e Kosovës. “Ky është një rast i veçantë”.

Zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, McCormak, tha më tej se i dërguari i posaçëm i OKB-së, ish-presidenti i Finlandës, Marti Ahtisari, e ka informuar tashmë Grupin e Kontaktit se për çfarë do të bisedojë me qeveritë e Kosovës dhe Serbisë.

Zoti McCormak iu shmang komenteve për përmbajen e planit të zotit Ahtisari, por tha se Shtetet e Bashkuara i mbështesin përpjekjet e tij.

Ai tha se është me rëndësi që Grupi i Kontaktit të ruajë unitetin dhe se Shtetet e Bashkuara u bëjnë thirrje të gjithë anëtarëve të këtij grupi të mbështesin punën dhe propozimet e zotit Ahtisari.

Zoti Ahtisari do t’ua paraqesë planin e tij më 2 shkurt Prishtinës dhe Beogradit. //az//

12. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Llapi për postimin:

bsdev (03-03-2017)

i regjistruar Maska e Breshka
    Anëtarësuar
    10-06-2002
    Postime
    351
    Citim Postuar më parë nga adolfi
    do filozofa e ish komunista te konvertuar ne demokrat na shesin mend se gjoja feja i paska fajet se jena musliman,e qka po u duhka me ndru fene e me na perkrah slavet ortodoks,jo more se ma mire se shqiptare ska ,its very nice to be albanian,e old europe le te plas qysh ka me plas, se Kosova po se po e pavarur dhe e bashkuar me Shqiperin,zoti e shqiptaret e kane vendos kjo pune me shkiet ka perfunduar qysh 1999
    Patjeter qe feja eshte faktor, te pelqen ty apo jo. Ne po kerkojme mbeshteteje dhe zgjidhje nga nje bote kristiane, nuk po i kerkohet arabeve ti zgjidhi punet e Kosoves.
    Por USA dhe Evropa e kane kaluar kete problem qe kur i bombarduan sllavet serb, jo se ishin orthodoks por se ishin dhe jane c'njerezor dhe kriminela.
    Me gjithate une desha me dite se c'fare besimi ka pase ne Kosove para se te vijne hordhite turke?? Ne se ka qene kristian, pse nuk jipen prova qe kosovaret dikur kane qene si gjithe evropa, ku dhe kerkojne te futen????

14. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Breshka për postimin:

bsdev (03-03-2017)

i/e regjistruar Maska e Arb
    Anëtarësuar
    06-12-2002
    Vendndodhja
    Little Albania, NY
    Postime
    1,723
    Citim Postuar më parë nga adolfi
    Jep mend aty ku nuk ka...
    Talent wins games, but teamwork wins championships.
    Micheal Jordan

16. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Arb për postimin:

bsdev (03-03-2017)

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    01-08-2006
    Postime
    143
    Citim Postuar më parë nga Breshka
    Patjeter qe feja eshte faktor, te pelqen ty apo jo. Ne po kerkojme mbeshteteje dhe zgjidhje nga nje bote kristiane, nuk po i kerkohet arabeve ti zgjidhi punet e Kosoves.
    Por USA dhe Evropa e kane kaluar kete problem qe kur i bombarduan sllavet serb, jo se ishin orthodoks por se ishin dhe jane c'njerezor dhe kriminela.
    Me gjithate une desha me dite se c'fare besimi ka pase ne Kosove para se te vijne hordhite turke?? Ne se ka qene kristian, pse nuk jipen prova qe kosovaret dikur kane qene si gjithe evropa, ku dhe kerkojne te futen????
    po e di qe eshte feja fajtor se per at pune sali berisha me hero eshte ne Kosove se ne Shqiperi krejt eshte shkaku i fese,nuk po me pelqen qe ne Kosove jane musliman dhe 100x ma shume sme kish pelqy te jemi krishtere,e saper historin me nis me shiku pasi po thojna qe Kosova dhe shqiptaret jena populli me i vjeter ne europe atehere duhet me u kthy ne paganizem se edhe para se te behemi krishtere ishim me tjeter fe,keshtu qe mos u beni si shqiptaret para 4 shekujve pasi qe perandoria osmane ishte fuqi dhe e pasur u kthym ne musliman tash pasi eshte e kunderta te kthehemi ne krishtere,une sa i du islamin njelloj e du edhe krishterizmin,po te vendos secili per fe personalisht e mos te marem fene vetem me i hi ne hater europes krishtere,se europa vet e ka qu ne rs krishterizmin e aspak nuk do ti hym ne qef europes nese kthehemi ne krishterizem,se ateher turqia bota arabe e azia do te perqahen me europen, e europa e ka mendimin per ne keshtu qe edhe ne rast se behem ma pape se papa prape do ta perkrah serbin me shume se ne

18. Anetarët më poshtë kanë falenderuar adolfi për postimin:

bsdev (03-03-2017)

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    01-08-2006
    Postime
    143
    Citim Postuar më parë nga Arb
    Jep mend aty ku nuk ka...
    ty more pis vetem ti kishe men,e mire qo han m ne internet

Faqja 2 prej 46 FillimFillim 123412 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Fatmir Limaj
    Nga ARIANI_TB në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 07-02-2015, 16:09
  2. Kushtetuta e Republikës së Kosovës
    Nga YlliRiaN në forumin Kulturë demokratike
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 01-04-2009, 19:17

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •