“FUNDI NË BERLIN” - Intervistë me diplomatin austriak Dr Wolfgang Petritsch – Gazeta “EXPRESS”
“FUNDI NË BERLIN”
Intervistë me diplomatin austriak Dr Wolfgang Petritsch – Gazeta “EXPRESS”
Diplomati austriak me përvojë në Ballkan, Wolfgang Petritsch më shumë se sa për zgjidhje të shpejtë të statusit final të Kosovës, thotë se duhet të kemi parasysh cilësinë e këtij statusi. Cilësia, sipas ish ndërmjetësuesit në Konferencën e Ramboulliet, arrihet duke e përfunduar enigmën e Kosovës në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Ai thotë se zgjidhja e statusit me rezolutë nënkupton njohje të pavarësisë që nga dita e parë. Për ta pranuar Rusia planin e Martti Ahtisaarit - sipas Petritschit, më i miri në botë - atë duhet ta bindin europianët. Kjo për arsyen e thjeshtë, sepse Kosova është çështje e brendshme e Europës. Wolfgang Petritsch në ketë intervistë për Express është i bindur se historia nuk mund të kthehet prapa. Atë që serbët nuk e kanë pranuar në Ramboullet, po e ofrojnë tash, thotë ai. Por, sipas ambasadorit austriak, ka ndodhur një luftë dhe tash është bërë vonë.
Petritsch tregon se jo pa vështirësi janë bindur Hashim Thaçi dhe Veton Surroi që t‘ia zgjasin jetën Grupit të Unitetit. Ai i kupton opozitarët, por edhe peshën e statusit final, e cila sipas tij, ka rëndësi më të madhe se sa loja qeveri - opozitë.
EXPRESS: Cilët janë skenarët më të mundshëm për zgjidhjen e çështjes së Kosovës?
PETRITSCH : Skenari më i mundshëm është ai i cili përfundon në Këshill të Sigurimit. Ky është skenari më i preferuar nga ata që ndjejnë përgjegjësi për Kosovën dhe rajonin. Vetëm një vendim i Këshillit të Sigurimit i bazuar në planin e Martti Ahtisaarit është skenari më i mirë i mundshëm dhe i preferuar. Megjithëkëtë, ekzistojnë edhe disa pikëpyetje por të gjithë duhet të mbetemi optimist, përshkak se vizita e fundit e delegacionit të Këshillit të Sigurimit, prej gjithë asaj që kam dëgjuar në Neë York ka kaluar shumë mirë dhe me këtë mendoj për punën e treguar nga lidershipi i Kosovës. Dhe të gjithë ata që nuk kanë qenë të informuar më herët, do ta kenë më lehtë të marrin vendim duke u bazuar në këto informata të mbledhura në terren.
EXPRESS: A mund të ndodhë që plani i Ahtisaarit të ndryshohet ose përmirësohet, duke pasur parasysh se në takimin e fundit të NATO-s në Oslo zyrtarë të Shteteve të Bashkuara dhe të aleatëve të tyre nga Europa kanë përmendur se "akomodime të vogla" të këtij plani mund të ndodhin?
PETRITSCH : Unë personalisht mendoj se plani i Ahtisaarit është shumë i mirë dhe u ofron serbëve absolutisht atë që atyre ju nevojitet dhe përfundimisht ky plan është një rregullator fenomenal i të drejtave të minoriteteve, që ndoshta edhe është më i miri në botë i prezantuar deri më tash. Ky plan, në vete ngërthen një përparim të madh që do t‘ju shërbej të gjithëve si shembull sesi një shtet multietnik duhet t‘i trajtoj pakicat e tyre. Por, është e qartë se deri tash kjo ekziston vetëm në letër dhe shumë çka varet nga realizimi i këtij plani. Pra sa do të jetësohet ky plan, varet nga shumica shqiptare dhe në anën tjetër nga vet angazhimi i serbëve si pakicë në këtë proces. Edhe Europa është entitet multietnik. Dhe ideja e Bashkimit Evropian është që komunitetet e vogla dhe të më mëdha të punojnë së bashku.
EXPRESS: Por, kjo është një sfidë e madhe, nëse e konsiderojmë se serbët deri tash e kanë refuzuar gati çdo mundësi të integrimit të tyre në shoqërinë kosovare. Ekziston vetëm një grup i serbëve që janë inkuadruar në shoqëri. Edhe ashtu ky grup i vogël nga pjesa dërmuese e serbëve të Kosovës konsiderohen si kolaboracionistë e ndoshta edhe tradhtar...
PETRITSCH : Mendoj se kur vendimi për statusin e Kosovës vendoset dhe qartësohet, atëherë politika do të largohet pak dhe një qasje racionale do të futet te shumica e politikanëve serbë. Atëherë mendoj se do të kuptohet që mënyra e bashkëjetesës është e vetmja mënyrë e jetesës. Shqiptarët mund ta konsiderojnë Kosovën si atdhe, munden edhe serbet, por duhet të jetë e qartë se Kosova nuk do të jetë atdhe ekskluzivisht i vetëm njërit komunitet. Pra kjo mendësi ende nuk është e fortë këtu dhe se kjo është ajo që duhet të forcohet, sidomos te udhëheqësit politikë në Beograd.
EXPRESS: Megjithëkëtë, qasja dhe politikat e deritashme të Beogradit janë duke u mbështetur nga diplomacia ruse. Kundërshtimi i Moskës a është pengesë serioze e zgjidhjes së çështjes Kosovës dhe aprovimit të rezolutës së re në Këshill të Sigurimit?
PETRITSCH: Kjo situatë më kujton krejtësisht Rambouillen. Edhe atëherë rusët kishin saktësisht të njëjtin pozicion sikur sot. Ata thoshin se nëse Beogradi nuk e pranon marrëveshjen, as Moska nuk do ta pranoj. Fatkeqësisht, për serbet, diçka që nuk pranuan në Rambouillet tash janë duke e promovuar vetë. Autonomia Substanciale që vetë serbet nuk e pranuan në Rambolliet, është pikërisht ajo që serbet po mundohen të ofrojnë sot. Por koha ka ecën përpara, ka ndodhur një luftë dhe fatkeqësisht nuk mund të kthehemi prapa në histori. Kjo është diçka që rusët duhet të kuptojnë dhe i mbetet evropianëve të cilët duhet të ngritën dhe të marrin masa, për t‘ua bërë të qartë rusëve se fundi i fundit Kosova është një territor europian dhe është investuar shumë nga evropianët të përfundoj konflikti. Andaj edhe rusët duhet të mbështesin një plan që është pajtuar dhe hartuar me ndihmën e Grupit të Kontaktit ku edhe vet ata janë pjesë. Tash ata duhet të marrin përgjegjësinë dhe të mbështesin evropianët, të cilët duhet të jenë në krye të misionit në Kosovë, siç e parasheh plani i Martti Ahtisaarit.
EXPRESS: Keni marrë pjesë në konferencën për Kosovën, ku është diskutuar për 120 ditët e para pas statusit dhe rezolutës. Çka i shtyn diplomatët perëndimorë të jenë aq të sigurt se rezoluta gjithsesi duhet të aprovohet dhe tashmë Grupit të Unitetit i nevojiten vetëm përgatitje për ditët pas rezolutës?
PETRITSCH: Çështja është se plani i Ahtisaarit është mbështetur gjerësisht nga Bashkimi Evropian, gjithsesi edhe Shtetet e Bashkuara e kanë mbështetur fuqimisht këtë plan. Ka edhe vende të tjera nëpër botë se janë në favor të zgjidhjes sa më të shpejt të statusit të Kosovës, duke u bazuar në planin e Ahtisaarit. Andaj, herët a vonë Kosova do të hyjë në këtë fazë ku statusi i ardhshëm do të vendoset. Pra çka vjen pas. Kjo ka qenë arsyeja pse i kemi ftuar liderët e Kosovës në Neë York. Ata teorikisht janë përgatitur për sfidat e 120 ditëve të para, pas statusit. Statusi nuk hahet dhe se me Grupin e Unitetit është biseduar se si mund të përmirësohet ekonomia, arsimi, çka duhet të ndodhë me çështjet e sigurisë, çështjes së bashkëpunimit me komunitetin serb e sidomos jemi fokusuar në çështjen themelore të kushtetutës së Kosovës.
EXPRESS: Grupi i Negociator e ka nënshkruar një deklaratë të unitetit gjatë kësaj konference. A keni folur në Nju Jork se çfarë lloj uniteti është ky?
PETRITSCH: Pyetje e vështirë për çdo politikan është kjo, por unë mund t‘ ju them se në njërën anë uniteti është vënë për t‘i arritur qëllimet madhore, që është statusi i Kosovës. Por, në anën tjetër, nëse je në opozitë, kjo në demokraci do të thotë se je kundër qeverisë. Atëherë qartësisht duhet të reflektohet se sa larg mund të shkoj me mbështetje opozita dhe sa do të mund të përfitoj qeveria nëse i gjithë procesi rreth statusit kryhet pozitivisht. Ndërsa, sa i përket jetës politike në terren, në njërën anë ekziston politika shtetërore që duhet të bëhet me Grupin e Unitetit dhe në anën tjetër është politika e partive që është legjitime në çdo demokraci. Dhe këtu është problemi. Në New York kemi biseduar se në çfarë mënyre duhet t‘i qasemi 120 ditëve të para. A duhet të jetë sikur në çdo vend të botës me qeveri dhe opozitë, ose të zgjasim jetën e Grupit të Unitetit, ku duhet të shkruhet kushtetuta dhe ku duhet të organizohen zgjedhjet. Këto janë dy shtyllat kryesore të Kosovës. Opinioni i politikanëve ndërkombëtar dhe analistëve në New York, ka qenë që do të ishte më mire që Grupi i Unitetit të mbetet pas vendimit të rezolutës, që është ed
he ngjarje historike e rëndësishme për Kosovën. Pastaj ata së bashku të merren me implementimin e marrëveshjes për 120 ditët e para pas rezolutës dhe pas përpilimit të ligjit për zgjedhje dhe mbajtjes së zgjedhjeve, atëherë mund të filloj jeta politike demokratike qeveri - opozitë, sikur në çdo vend të botës. Kjo në fillim ishte e vështirë të pranohet nga Hashim Thaçi dhe partia Ora, por në fund ata janë pajtuar se në këtë moment uniteti është më i rëndësishëm se sa efekti i të qenit opozitë sikur në secilin vend demokratik.
EXPRESS: Do të thotë se Grupi i Unitetit do të vazhdojë si i tillë deri në fund të implementimit të 120 ditëve të tranzicionit dhe deri në organizimin e zgjedhjeve të ardhshme në Kosovë?
PETRITSCH: Kjo duhet të vendoset nga partitë politike të kyçura në proces. Ka modele të ndryshme, mund të bëhet si bashkëqeverisje, por mund të mbetet edhe si Grup Uniteti siç është e rregulluar tash.
EXPRESS: Kur mendoni se do të nxirret rezoluta për Kosovën?
PETRITSCH: Situata ideale pas shtyrjes që ndodhi gjatë nëntorit të kaluar, besoj se do të ishte që kjo zgjidhje të gjendet në verë, rreth muajit qershor. Por nëse ekzistojnë probleme edhe në këtë kohë, atëherë ato duhet të analizohen. Nuk mendoj se koha e përfundimit është çështje e rëndësishme. Mendoj se duhet të shikohet cilësia e zgjidhjes së çështjes së Kosovës. Dhe cilësia është që të nxirret me vendim të Këshillit të Sigurimit dhe Kombeve të Bashkuara. Kjo do të thoshte se Kosova do të ishte e njohur ndërkombëtarisht qysh nga dita e parë. Sa i përket rrugëve të tjera të zgjidhjes, ato janë shumë të rrezikshme. Mendoj se Rusia ende nuk po pajtohet, dhe të gjithë duhet të flasin me ata për të gjetur zgjidhjen. Mendoj se politika është arti i gjetjes së zgjidhjes së mirë, në kohë të mirë. Dhe tash pikëpyetja është se kur mund të jetë koha e mirë. A do të jetë maji, apo qershori, kjo tash është në duar të Këshillit të Sigurimit dhe se Lidershipi i Kosovës ka bërë aq sa ka mundur të bëjë.
EXPRESS: Ku lidhet interesi i Rusisë me Kosovën. Çka mendoni se është arsyeja e vërtetë që rusët të jenë pengesë e nxjerrjes së rezolutës së re për Kosovën?
PETRITSCH: Mendoj se janë dy arsye kryesore. Çështja e parë ka të bëjë me marrëdhëniet tradicionale dhe historike të Rusisë me Serbinë. Ndërsa çështja e dytë ka të bëjë me politikat e instaluara nga presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, i cili e ka rimëkëmbur në një mënyrë fuqinë e Rusinë, e ka ngritur
ekonominë e saj dhe e ka bërë atë eksportuesin kryesor të furnizimit me energji në Europë. Kjo nuk do të thotë se ka filluar një luftë e re e ftohtë, por ka sinjale të qarta se marrëdhëniet e Rusia me SHBA-në nuk janë edhe aq të mira. Rusët dëshirojnë të tregojnë fuqinë dhe kjo është duke u reflektuar me kundërshtimet e tyre lidhur me mbrojtjen raketore në lindje. E gjithë kjo pastaj është duke u reflektuar në zgjidhjen e çështjes së Kosovës. Ngrirja e çështjeve nga ana e rusëve ka filluar të rishfaqet nga vitet e kaluara dhe kjo tashmë është punë që duhet të zgjidhet nga europianët, që edhe e tejkalon influencën e lidershipit të Kosovës. Por, mendoj se e gjitha pritet të merret vesh në qershor në samitin e G8 në Berlin.
EXPRESS: A është vërtet i bashkuar Bashkimi Europian sa i përket mënyrës së zgjidhjes së çështjes së Kosovës, duke e pasur parasysh rishfaqjen e ndikimit rus te disa vende anëtare, apo ka hapësirë për dyshime?
PETRITSCH : Bashkimi Europian plotësisht e mbështet planin e Ahtisaarit dhe zgjidhjen e çështjes së Kosovës nëpërmes vendimit të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, ashtu siç e parasheh ky plan. Dhe përgjigja ime duhet të mbarojë këtu, kur them se mendoj që kjo zgjidhje është e më e mira e mundshme dhe se Kosova e meriton zgjidhjen më të mirë.
Krijoni Kontakt