Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 55
    ish- Ballisti_Tetove Maska e Cimo
    Anëtarësuar
    11-12-2004
    Postime
    2,441

Berisha për "To Vima": Problemi çam është problem ligjor jo kombëtar

TIRANE (15 Janar) -Ceshtja e pasurive te qytetareve shqiptare dhe greke duhet te trajtohet si nje ceshtje ligjore”. Ky variant eshte paraqitur si zgjidhja e problemit te pronave came ne Greqi nga kryeministri Berisha, ne nje interviste te publikuar dje nga gazeta prestigjioze greke, “To Vima”. Me titull, “Sali Berisha – Kryeministri i SMS-ve, flet per shqiptaret dhe greket”, revista e perjavshme te gazetes TO VIMA, boton intervisten qe nje prej gazetareve te saj i ka marre z.Berisha, gjate nje vizite ne qytetin e Korces. “Njeriu i demokracise apo njeriu i piramidave”, – pyet retorikisht intervistuesja, duke pare udheheqesin shqiptar te ece ne rruget e varfra te qytetit juglindor dhe duke degjuar peshperitje paradoksale per te. “Eshte i ndershem”,- thote nje korcar. “Na ka ngrene parate”,- shton tjetri. Duke zene me shume se gjashte faqe te revistes, zhytemi ne to per te mesuar se cfare ka thene kryministri i Shqiperise ne intervisten per median greke. Dhe natyrisht vemendja e gazetares perqendrohet tek pikat me kritike te politikes shqiptare, -Kosova, piramidat, Cameria, minoritaret shqiptare.
    Piramidat
    “Pranuam shume makinacione nga privatet ne kohen e piramidave, dhe ky eshte gabimi yne i madh”, – pranon Berisha, pas pyetjes per periudhen me te erret te postdemokracise. “Deri ne 1995-en,– thote ai, - shqiptaret futen ne firmat e ndryshme miliona dollare. Pas kesaj erdhi katastrofa. Vendosa ta ndaloj kete proces, por nuk kishim legjislacionin e duhur. U perpoqem te bejme nje ligj, por opozita shfrytezoi situaten dhe na akuzoi se rrembyem kursimet e popullit. Keshtu, vendosa te themi te verteten tek populli shqiptar, se nuk kemi marre asnje qindarke. Por opozita tregonte me gisht Zvicren dhe llogarite bankare, megjithate edhe pas kesaj une nuk e braktisa Shqiperine. Per me se tre vjet hetuan ceshtjen. Por me ne fund u detyruan te pohojne se Partia Demokratike nuk kishte lidhje me skandalin e piramidave. Dhe ja rezultati,- na votoi perseri populli”.
    Kryeministri shqiptar thekson faktin se ata qe ngriten piramidat, u bene me pas ministra, gjenerale, ambasadore te PS-se.
    Kosova
    Per sa i perket ceshtjes se Kosoves, z.Berisha pranon se Kosova ka qene gjithnje nje problem. Pasi ben nje pershkrim historik se si mbeti kjo krahine nen qeverisjen Jugosllave, Berisha shpjegon se vetem gjate luftes, ne Jugosllavi ekzistonte nje marreveshje midis shqiptareve te Kosoves dhe te Shqiperise, e cila mbeshteste faktin qe pas luftes do te zhvillohej nje referendum. “Atehere, ideja e bashkimit me Shqiperine ishte e gjalle, sepse askush nuk mund te mohoje qe shqiptaret, prej 1878-es punojne per bashkimin. Por perpjekjet deshtuan. Cdo dite, – thote Berisha, - nje realitet i ndryshem zgjohej ne Prishtine, dhe nje tjeter ne Tirane. Me renien e socializmit, Kosova nuk kerkoi te bashkohej me Shqiperine, per arsye te ketij realiteti te ndryshem”. I pyetur ne se vete Kryeministri shqiptar eshte ithtar i nje Shqiperie te Madhe, Sali Berisha pergjigjet: “Ne kete moment, rruga e vetme per Kosoven eshte te vetevendose per fatin e saj”
    Dhe me pas, ai parashikon se pas ndarjes se Maqedonise dhe te Malit te Zi, serbet duhet te pranojne pavaresine e Kosoves dhe te mos kene dyshim se serbet e Kosoves s’do te jetojne ne harmoni me kosovaret.
    Cameria
    Per sa i perket ceshtjes se Camerise, pas pyetjes se gazetares, kryeministri shqiptar shpjegon se eshte nje ceshtje, per te cilen ka zhvilluar bisedime me ish-kryeministrin grek, Kostandinos Micotaqis, qysh ne vitet e para te demokracise, ashtu si edhe me ish - Presidentin Stefanopulos. “Le te mos flasim, - thote ai,- se cfare fryme te keqe kane krijuar qeverite e meparshme per 50 vjet me radhe. Marredheniet tashme dypaleshe jane permiresuar mjaft, por ceshtja e pasurive te qytetareve shqiptare dhe greke duhet te trajtohet si nje ceshtje ligjore; d.m.th, si nje teme teknike dhe jo etnike. Greqia eshte anetare e BE-se dhe NATO-s. Kjo na ndihmon te hyjme ne BE. Cdo dite e me shume, qytetaret evropiane u drejtohen gjykatave evropiane per ceshtje pasurie. Prandaj, besoj se tema e Camerise duhet te analizohet nga te dy palet, dhe jo nga te trete. Perndryshe, se shpejti do te shohim qytetaret tane te vrapojne ne Stratsburg, per te gjetur te drejten e tyre per pasurite e humbura, ashtu sic ndodhi edhe me Qipron”.
    Minoritaret
    I pyetur per minoritaret shqiptare, kryeministri shqiptar pergjigjet prere: “Ata jane pjese e popullsise sone. Nuk kundershtojme, por respektojme pakicat kombetare. Dhe le te mos harrojme se vorioepiriotet (perkthim i perpikte i revistes) jane integruar ne shoqerine shqiptare, ashtu si shqiptaret ne shoqerine greke. Ka shume shqiptare qe ndjehen greke, qe jetojne ne Athine, Selanik dhe femijet e tyre mesojne ne shkolla greke. Ashtu si edhe shqiptaret e Amerikes, te cilet ndjehen amerikane”.
    Me pas, Berisha shpjegon se SHBA-ja ka qendruar gjithnje ne krah te Shqiperise dhe ne keto momente luan nje rol vendimtar ne ceshtjen e Kosoves. Shqiperia i eshte mirenjohese Amerikes, por nuk harron ecurine e saj evropiane”, - mbyll ai kete pyetje te gazetares.
    Kryeministri
    Ne intervisten mjaft te hollesishme, Berisha nuk harron te cilesoje si hipokrit dhe si nje katastrofe, liderin e opozites shqiptare, Edi Rama. “Emri i tij duhet te jete, Edi Hipokriti”, –shton ai. Ne pjesen me te madhe te intervistes, Berisha i ben nje analize vepres se qeverise se drejtuar prej tij, sidomos luftes me sukses deri tani kunder krimit te organizuar dhe bashkepunimit me fqinjet ne kete kontekst. Flet per uljen e taksave, per investimet sidomos ne arsim, shendetesi, rritjen e pagave dhe pensioneve. “Padyshim, per gjendjen e veshtire ku ndodhej vendi, - thekson ai,- e ka fajin PS-ja, pas nje qeverisjeje te dobet per me se tete vjet. E lashe mjekesine per t’u marre me politike, jo prej prinderve te mi, te cilet ishin bujq, -thote Berisha, - vendosa ta hedh kete hap pak kohe me pare se te binte diktatura”. Sipas gazetares, nje prej menyrave me te cilat ish-mjeku Berisha do qe te “sheroje” Shqiperine, eshte marrja e SMS-ve nga qytetaret. “Marr cdo dite SMS, – thote ai, - te cilat mblidhen ne nje kompjuter dhe mund te them se shume probleme qe kane mberritur tek mua me nje mesazh, jane zgjidhur”.

(GazetaShqiptare/Balkanweb)

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049

Pjese nga intervista (Perkthyer per Shekullin)

Është e vërtetë që qytetarët shqiptarë të dërgojnë SMS, për problemet e tyre?

Po, është e vërtetë që marr SMS çdo ditë. Regjistrohen në një kompjuter dhe më pas verifikohen. Kam gjithmonë parasysh problemet e qytetarëve, mendoj se është pikë kyçe për ecjen e vendit përpara. Punoj shumë orë në ditë në zyrë dhe në këtë mënyrë mbaj lidhje me qytetarët. Do t'ju bëjë përshtypje, por shumë çështje që kanë arritur tek unë me SMS, janë zgjidhur.

Mund të përshkruani disa nga problemet e qytetarëve shqiptarë?

Njerëzit më shkruajnë për probleme të ndryshme, që kanë të bëjnë me shtëpitë e tyre, shëndetin, taksimin e tyre. Gjithashtu, kërkojnë ndihmë për çështje të ndryshme, që kanë të bëjnë me drejtësinë. Për të tilla raste nuk mund të bëj dot shumë gjëra, pasi sistemi i drejtësisë në Shqipëri është i pavarur. Dhe sigurisht, ekonomia është një temë që shqetëson gjithmonë njerëzit.

Prisnit atëherë më 1991, që studentët do të gjunjëzoheshin përpara teje duke thirrur emrin tuaj?

Jo, të them të drejtën nuk e prisja. Nuk kishte asnjë lëvizje anti-qeveritare, përpara se të dilnin studentët në rrugë. Ajo shënoi fillimin e një epoke të re për Shqipërinë, një jetë të re për të gjithë ne.

Prindërit tuaj ju shtynë drejt politikës?

Prindërit e mi ishin bujq. Nuk dinin gjë nga politika...

Dhe studiuat Mjekësi. Fakti që humbët vëllanë nga një atak në zemër, e uli besimin tuaj tek mjekësia?

Humba vërtetë vëllanë tim nga zemra, por jo nuk u zhgënjeva. Fundi është i pashmangshëm për të gjithë ne. Çështja është çfarë bëjmë sa jemi në jetë.

Dhe vijmë më 1997. Piramidat. Viktimat. Jeni bërë pishman për ndonjë gjë?

E dini, unë dhe qeveria në përgjithësi, pranuam shumë persona intrigantë. Ky ishte vërtetë një gabim i madh. Piramidat u shfaqën më 1991, ishin një nga fenomenet që vijnë gjithmonë pas rënies së një diktature. Deri më 1995, shqiptarët kishin vendosur në to 5 milionë dollarë. Dhe më pas erdhi katastrofa. Vendosa ta ndaloj këtë provë. Por nuk kishim metodat e duhura dhe as ligjet, që të kontrollonim fenomenin. Votuam një ligj, i cili funksionoi vetëm si zjarrfikës. Opozita kishte vetëm një qëllim: T'i mbushte mendjen njerëzve, se ne vumë dorë tek kursimet e tyre. U thashë bashkëpunëtorëve të mi, se nuk do ta qeveris më këtë vend, nëse nuk bëhet e qartë se nuk kishim prekur lekët. Përse kjo nuk funksionoi? Kompanitë e para kthyen 50-60% të parave të tyre. Njerëzit sigurisht kërkonin të gjithë shumën. Thoshin se kishim vendosur lekët në llogari bankash, jashtë vendit. Po, mund ta bëja, por nuk e bëra, kjo ishte diametralisht e kundërta e asaj që unë besoj. Pastaj na akuzuan se manipuluam zgjedhjet. Bëra ç'është e mundur që t'i shërbej demokracisë. Ky ka qenë gjithmonë qëllimi im. Erdhi opozita në pushtet, por unë nuk ika nga vendi im. Nuk e lashë kurrë Shqipërinë. E shqyrtuan çështjen për tre vjet me radhë. U detyruan të pranojnë që Partia Demokratike nuk ishte e ngatërruar tek çështja e piramidave. Ngela besnik tek ajo që thashë dhe besova. Dhe ja rezultati: rizgjedhja ime.

Sfidat e reja ju trembin? Shqipëria ka çështje të hapura. Pas zgjedhjeve kombëtare në Serbi më 21 janar, do të vendoset për statusin e Kosovës. Kush është qëndrimi juaj për të ardhmen e rajonit?

Kosova ishte një problem që nga fillimi. Po të hedhim një sy në të kaluarën, do të shohim se vendet e Ballkanit janë përplasur shumë herë ndërmjet tyre. Problemi me Kosovën fillon që nga e kaluara, që nga Perandoria Osmane. Me vonë, Stalini dhe Tito vendosën që ta përfshijnë në ish-Jugosllavi. Pasi njihnin shumë mirë vështirësitë e saj. Gjatë luftës në ish-Jugosllavi ekzistonte një marrëveshje ndërmjet shqiptarëve të Shqipërisë dhe Kosovës. Kjo marrëveshje konsistonte në faktin që, pas luftës do të kishte referendum për bashkimin.

Atëherë ideja e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë ishte akoma gjallë. Askush nuk mund të përgënjeshtrojë faktin se shqiptarët, që nga 1878 e deri pas Luftës së Dytë Botërore, punonin për t'u bashkuar. Çdo ditë në Prishtinë, gdhihej një tjetër realitet nga ai që gdhihej në Tiranë. Kur ra socializmi, kosovarët nuk kërkuan që të bashkoheshin me Shqipërinë, nuk ëndërruan kufij të përbashkët, por kërkuan pavarësinë. Pasi realiteti shqiptar ishte shumë i ndryshëm nga ai kosovar. Në skenën politike të këtij vendi, kishte parti që e shfrytëzuan çështjen e Kosovës. Partia Demokratike nuk e bëri kurrë një gjë të tillë, por ushqejmë respekt për shqiptarët e Kosovës.

Kështu që, nuk përqafoni idenë e Shqipërisë së Madhe?

Në këtë moment, rruga e vetme për Kosovën është vetëvendosja

Kush është mendimi juaj, për atë që pritet të ndodhë?

Në fillim Maqedonia, më pas Mali i Zi, rruga është vetëm pavarësia. Serbët me mënyrën e vet, nuk duan gjë tjetër përveçse të kundërtën. Por, kjo është gabim. Duhet të shohin përtej kufijve tanë ndërkombëtarë dhe të kthejmë shikimin drejt Evropës së Bashkuar.

E ashtuquajtura Çamëri, është çështje që kërkon zgjidhje. Sipas mendimit tuaj, Greqia mendon se ka të bëjë me një çështje që nuk ekziston?

Problemi është si më poshtë: më 1991 kisha disa takime me kryeministrin e asaj kohe, Konstandin Miçotaqis, për tema të ndryshme. Isha takuar edhe presidentin, z. Stefanopulos. Mendoj që marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve tona kanë ecur shumë mirë, po të mendoj dikush që për 50 vjet diktaturë dhe propagandë, ishte e natyrshme ngrirja e marrëdhënieve. Prandaj ramë dakord me qeverinë e mëparshme, që të harrojmë të kaluarën. Dhe jam shumë krenar për këtë. Sot marrëdhëniet janë të ngrohta.

Kështu që pretendimet për pasuri të qytetarëve shqiptarë dhe grekë, duhet të shihen si një çështje ligjore. Domethënë, si një çështje teknike jo kombëtare. Greqia është anëtare e BE dhe NATO-s. Dhe Greqia na ndihmon që të hymë në BE dhe NATO. Por, gjithmonë e më shumë qytetarë evropianë, po i drejtohen Gjykatës Evropiane për këto çështje. Për këtë mendoj, se edhe çështja e Çamërisë duhet të zgjidhet në mënyrë të përbashkët dhe jo nga të tretët. Përndryshe do të shohim qytetarët tanë t'i drejtohen Strasburgut, për të gjetur të drejtën e tyre dhe të marrin pasuritë e tyre. Ashtu siç ndodhi edhe në Qipro.

Dhe Vorio Epiri...

Minoriteti grek është pjesë e popullsisë tonë. Nuk e injorojmë, ne respektojmë minoritetet. Por të mos harrojmë që minoritarët janë përfshirë në shoqërinë shqiptare. Ashtu si edhe shumë shqiptarë janë përfshirë në shoqërinë greke. Ka shqiptarë që ndihen grekë. Jetojnë në Athinë, Selanik, punojnë, fëmijët e tyre shkojnë në shkolla greke. Kjo është e vërteta.

Shqiptarët që jetojnë në Amerikë, ndihen amerikanë?

Edhe shqiptarët që jetojnë në Amerikë janë përfshirë në shoqërinë amerikane. Është e natyrshme. Amerika është ndodhur në krah të Shqipërisë. Në momentin e duhur vuri në lëvizje popujt e Lindjes, për të çliruar Kosovën. Shqipëria nuk e kërkoi një gjë të tillë. Amerika dha shpresë tek Shqipëria për një të ardhme më të mirë. E mbështeti pas diktaturës. Ka pasur kushte të caktuara që e bëjnë Shqipërinë t'ia dijë për nder Amerikës, por kjo nuk do të thotë se Shqipëria harron drejtimin e saj evropian.

Thuhet se SHBA, ju kanë mbështetur edhe ju personalisht

Nuk do ta thosha. Amerika mbështet atë që shikon saktë dhe ka të ardhme. Nuk mbështet korrupsionin dhe intrigimin. Sepse këtu bazohen shumë nga figurat politike që takojmë në Shqipëri sot.

Kur nuk merreni me politikë, çfarë bëni?

E di kur duhet të lexojë një libër të mirë, kur duhet të kalojë kohën me nipërit e mi, kur është e shtunë e diel, dje, kur është e hënë. Një politikan i mirë, duhet t'i dijë edhe këto.

E mjera Shqiperi ne duar te kujt ka rene, sa padrejtesi po i behen asaj prej bazibozhukesh si Ballaban e Esat Pasha, e tani Sali pasha ...

E pohoj se nuk kam qene ndonjehere me serioz ne postim opinioni ne kete forum, por thellesia e shkalla e rrezikshmerise dhe demit qe shkaktojne keto qendrime jane tej pranueshmerise civile ...

Me poshte po rendis disa mendime per qendrimin aq te demshem te Berishes ndaj çeshtjes Çame:

Lidhur me Çamerine, Berisha pranon pa pike ndjenje pergjegjsie qe ajo te adresohet si e ashtuquajtur; nje nga detyrimet e nje funksionari te larte eshte qe te mbroje, te pakten gojarisht, interesat e bashkatdhetareve, aq me teper te atyre qe jane djegur, shkaterruar, ndjekur nga trojet e tyre. Por Berisha nuk e ka problem qe ti leje çamet ne balte, siç e ka bere edhe me shqiptare te tjere. Problemi themelor i Berishes eshte qe te jete ne sinkron me qeverine qreke, te ciles i sherben me nje servilizem te pashembullt, per hir te favorizimit grek per te mbajtur karrigen - pazar i bere me Geixh - eshte kthyer ne nje kuisling grek, pa qene vendi i pushtuar ushtarakisht.

Ne se e lexoni me pak vemendje pergjigjen per kete pyetje, vini re se ai e fillon qysh me vitin 1991, kur ai ishte vetem ne kohen se ardhjes, vendosjes, e konsolidimit se tij kryetar i PD-se, do me thene pazaret i ka nisur per ta asgjesuar çeshtjen çame qe ne kohen kur nuk kishte pushtet - kjo ishte pjese e miratimit grek per ardhjen ne pushtet te Berishes si nje alternative me e mire per interesat greke se sa ndonje tjeter opozitar, pa permendur ketu viziten "rrufe" te Micotaqis e takimin e tij me ish kryeministrin komunist Çarçani.

" ... ramë dakord me qeverinë e mëparshme, që të harrojmë të kaluarën." shprehet ne kohe ta pacaktuar Berisha, duke sqaruar nje nga pikat e errreta te karrieres se tij qeverisese, braktisjen e Çameve per hir te mbeshtetjes greke per ardhjen e qendrimin e tij ne pushtet. Me tej ai thote pa pike turpi se "... pretendimet për pasuri të qytetarëve shqiptarë dhe grekë, duhet të shihen si një çështje ligjore. Domethënë, si një çështje teknike jo kombëtare." Ne kete thenie qendron agresiviteti ne dem te Shqiperise qe ky person kaq i papergjegjshem leshon nga goja. Se pari, greket nuk kane çfare pretendimesh te kene per pasuri ne Shqiperi, sepse eshte e ditur historikisht se minoritaret greke te lugines se Drines jane pajtuar per pune nga bejlere Shqiptare qysh ne kohe te otomanise, por kete le tia leme historise dhe te mos "gerricim" plage te vjetra. Aktualisht, minoritaret u bene me toke sipas ligjit famekeq te vitit 1992 te stilit komunist per ndarjen e tokes dhe te pasurive te tjera pronareve te ligjshem. Me kete qe ben Berisha u hap rruge pretendimeve kushedi se ku gatuhen ndaj pronave shqiptare brenda Shqiperise. Nuk ka me tutje se ku te shkoje kjo padrejtesi, pasaktesi, shtremberim e dhunim i territorit dhe i pasurise se Shqiptareve ne Shqiperi.

Denigrimin e çeshtjes çame ne thjesht teknike, sipas Berishes, behet per ndihmen qe Greqia jepka per te hyre ne BE dhe ne NATO. Kush e paska autorizuar Berishen ta beje ate tranzaksion te poshter e te ndyre? A ka llogari-dhenie ky person kaq anti-kombetar? A ka institucione Shqiperia, apo ka kaluar nga nje epoke komuniste tip enveri ne nje epoke post-komuniste tip sale? Me sa dihet, ka nje qendrim te Kuvendit Popullor, ka nje qendrim Presidenti, ka edhe qendrime forcash politike te cilat e konsiderojne çeshtjen Çame krejt ndryshe nga sa e denigron Berisha? Pa permendur reagimin qe duhet te bejne institucionalisht Kuvendi, presidenca, forcat politike e OJQ, vete Çamet duhet ta kuptojne se te keqen e kane brenda, duke filluar nga Berisha.

Berisha po shet interesat e vendit pjese - pjese, dhe shfrytezon momente te tilla krize si ajo e zgjedhjeve, ku ai parashtron teza ne kundershtim flagrant me interesat e Shqiperise, dhe vemendja e opinionit publik eshte e shperqendruar; me kalimin e nje krize, ai dhe aleatet e tij, brenda e jashte Shqiperise gjenerojne kriza te tjera, artificiale ose edhe te mireqena, vetem e vetem qe ta mbajne qytetaret e ndershem te Shqiperise perhere ne tension e ne pikpyetje deri ekzistenciale per nevojat me elementare si drita, uje, ... Nuk eshte e rastesishme qe edhe intervistimi e botimi i pergjigjeve anti-Shqiptare te Berishes behet nga shtypi grek ne keto momente krizash ne Shqiperi.

Pas denigrimit te çeshtjes Çame ne thjesht tekniko-pasurore, Berisha u vjen perseri ne ndihme padroneve te tij ne Athine, duke u shprehur se "... çështja e Çamërisë duhet të zgjidhet në mënyrë të përbashkët dhe jo nga të tretët ...". Pra ai i fton Çamet qe fatet e tyre tia besojne atij dhe Athines, domethene jo vetem te shkojne si cjapi te kasapi, por edhe gjykimin pas kasaphanes ta bekan kasapet. Çamet do te ishin naivet me te medhenj ne kete planet po ti leshojne fatet e tyre ne dore te nje njeriu te aq papergjegjshem e anti-çam siç eshte Berisha; ata duhet te shkojne e te kerkojne te drejtat e tyre te shkelura e te mohuara atje ne Strasburg, aty ku nuk u intereson grekeve, dhe me aq peshtiresi keshillon Berisha. Gjykimi nga te tretet eshte gjykimi me i mire, me i pa-anshem, me i drejte, me i ligjshem, dhe me evropian se jane Athina dhe sherbetori i tyre ne Tirane, Berisha. Krahasimi Qipriot qe Berisha sjell ne ate interviste eshte krejt anti-shqiptar, dhe nuk ka kurrfare ngjashmerie, ne daç ne kahje ligjshmeri, ashtu dhe politiko-historike - kete ai e ben se ashtu ia kerkojne padronet.

Ne nje postim tjeter do te flas (shkruaj) per stilin ala-berisha te instrumentalizimit anti-shqiptar te pakices greke ne Shqiperi.

i regjistruar Maska e Breshka
    Anëtarësuar
    10-06-2002
    Postime
    351
    ne ndryshim me parashkronjesin anti Berishian patologjik, me duket se intervista eshte shume normale dhe teper e zgjuar politikish, ne fakt kjo zgjuarsi po i c'mend
    anti Berishianet, .
    Problemi shume i PA QARTE cam eshte ngritur tashme ne bruksel dhe do marri nje zgjidhje si ta mendojne ata qe kane dhe gurin dhe arren. Ky problem nuk mund te zgjidhet nga Sala apo kushdo shqiptar tjeter, qe nuk ka asgje ne dore pervec kasolles karakatine qe mezi rri ne kembe. ( kujto tosin, u detyru me taku miloshevicin........ nga halli jo nga qefi.....)
    Por Sala kontrollon llafet qe thote (dhe kjo quhet politike), qe te mos marri ne qafe 500000 shqiptar qe jetoje e punoje ne nje vend qe i urrejne, e percmojne.
    Ne nje vend nga ku operacionet e famshme "fshesa", kane shperthyer me dhjetra here sapo qeveria shqiptare ka dhene ndonje shkendi "kryenecsie".
    Personalisht mendoj se 500000 shqiptar jane shume me te vlefshem se sa pronat e 10000 cameve............

Perse u dha tani kjo interviste, aq me teper ne nje gazete te mirefillte te PASOK-ut?
    Çfar eshte TO vima?

"To vima" eshte nje gazete e majte e nje profili mjaft te dukshem ne shtypin grek; sipas standarteve greke, konsiderohet e qendres se majte, dhe politikisht eshte ne krah te partise socialiste greke PASOk, gje e cila verehet edhe tek te gjitha botimet e Shtypshkronjes Lambrakis. Nje numer i ish-gazetareve te saj jane caktuar ne poste kyç ministrore, si dhe jane perfaqsuar ne parlament me PASOK-un.

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    Citim Postuar më parë nga Breshka
    ne ndryshim me parashkronjesin anti Berishian patologjik, me duket se intervista eshte shume normale dhe teper e zgjuar politikish, ne fakt kjo zgjuarsi po i c'mend
    anti Berishianet, .
    Problemi shume i PA QARTE cam eshte ngritur tashme ne bruksel dhe do marri nje zgjidhje si ta mendojne ata qe kane dhe gurin dhe arren. Ky problem nuk mund te zgjidhet nga Sala apo kushdo shqiptar tjeter, qe nuk ka asgje ne dore pervec kasolles karakatine qe mezi rri ne kembe. ( kujto tosin, u detyru me taku miloshevicin........ nga halli jo nga qefi.....)
    Por Sala kontrollon llafet qe thote (dhe kjo quhet politike), qe te mos marri ne qafe 500000 shqiptar qe jetoje e punoje ne nje vend qe i urrejne, e percmojne.
    Ne nje vend nga ku operacionet e famshme "fshesa", kane shperthyer me dhjetra here sapo qeveria shqiptare ka dhene ndonje shkendi "kryenecsie".
    Personalisht mendoj se 500000 shqiptar jane shume me te vlefshem se sa pronat e 10000 cameve............
    ?????????????????????????

cfar paqartsie ke rreth problemit cam ti breshke?

Vijim i komenteve rreth intervistes.

Problemi Çam dhe Pakica greke

Ashtu si kunder pranoi ti konsideronte Çamet te "ashtuquajtur", Berisha perqafon emertesen "vorio-epir"; nuk marr persiper se sa i sakte eshte perkthimi i fillimit te pergjigjes se greko-filit Berisha, por perkthimi i bazuar ne transkript rezulton qe ai ka nisur me "vorio-epirot", nje tjeter thike qe ai i fut Shqiperise me ane te njohjes qe i ben "vorio" - Epirit.

"Minoriteti grek eshte pjese e popullsise tone" shprehet ai, thua se ndokush e ka mohuar kete; ne kohen e diktatures minoritaret kane pasur privilegje qe nuk i kane gezuar shqiptaret e thjeshte (brenda kufizimit me tel e gjemba qe kishte vendi); edhe ne sistemin post-komunist, minoriteti ka gezuar te drejta si me bakllava, ashtu dhe me revani, perhere te perfqsuar ne qeveri ... Atehere, si eshte e mundur qe Berisha futi ne burg ata pese minoritaret, dhe implikimet e atij veprimi jane aq afat-gjata dhe te errta sa edhe sot nuk ka nje spjegim te qarte per ate - dihet vetem se ai ishte shkaktari, dhe me ate veprim humbiste imazhin Shqiperia, Berisha merrte mbeshtetje me te madhe nga Greqia, shume e me shume treste fillin Çameria.

Por problemi nuk eshte vetem deri aty. " ... minoritarët janë përfshirë në shoqërinë shqiptare. Ashtu si edhe shumë shqiptarë janë përfshirë në shoqërinë greke ...", shprehet Berisha, shtremberuesi flagrant i se vertetes. Po ku qenkan ata Shqiptare qe jane perfshire ne shoqerine greke dhe paskan marre poste ministrore ne qeveri dhe jane perfaqsuar ne parlament? Si e merr guximin ky njeri ti denigroje Shqiptaret ne kete fare menyre, duke i inkurajuar autoritetet greke qe t'i trajtojne Shqiptaret thjesht si fuqi punetore emigracioni, si qytetare te dores se trete?

"Ka shqiptarë që ndihen grekë. Jetojnë në Athinë, Selanik, punojnë, fëmijët e tyre shkojnë në shkolla greke. Kjo është e vërteta." Kjo eshte genjeshtra, jo e verteta. Anti-shqiptarizmi i Berishes arrin nje nga kulmet kur ai merr persiper te pershkruaje ndjesimin grek te Shqiptareve qe kane emigruar ne Greqi, dhe kjo vjen sepse shkojne ne shkolla greke, pa permendur te pakten se atyre u takon e drejta e shkollave shqip, sa per te lare gojen - kaq i thelle eshte sherbetorizmi e servilizmi i Berishes ndaj padroneve te tij greke.

Vijon.

i regjistruar Maska e Breshka
    Anëtarësuar
    10-06-2002
    Postime
    351
    C'fare duan camet dhe si kerkojne ata she shteti shqiptare tja plotesoje kerkesat???
    C'fare ka ne dore shteti shqiptare per vec lloqeve pa buke???
    C'far kerkojne camet??? Prevezen?? Arten?? Janinen???
    C'do te bejne me greket qe jane aty sot mbasi te marrin territoret?????
    Tokat??? Shtepite??
    Para per tokat??? para per shtepite???
    Me c'fare interesi???? prime rate +1???
    Sa eshte shuma e pergjithshe e shprehur ne euro????
    Ne se ka patur te vdekur cfare demshperblimesh $$$ kerkohen per vuajtjet shpirterore????
    Per keto te gjitha shoqata kerkon qe Sala te shkoje dhe tja marri grekeve????
    Si tja marri me lufte apo tja vjedhi me marifet????

Keto jane CA nga pyetjet, dhe te lutem mos i bold-do aq te medha fjalite qe nuk te pelqejne, dhe me te vogla sikur te jene kuptohet terbimi juaj......

i/e regjistruar Maska e Iliriani
    Anëtarësuar
    24-03-2004
    Postime
    986
    Citim Postuar më parë nga Breshka
    C'fare duan camet dhe si kerkojne ata she shteti shqiptare tja plotesoje kerkesat???
    C'fare ka ne dore shteti shqiptare per vec lloqeve pa buke???
    C'far kerkojne camet??? Prevezen?? Arten?? Janinen???
    C'do te bejne me greket qe jane aty sot mbasi te marrin territoret?????
    Tokat??? Shtepite??
    Para per tokat??? para per shtepite???
    Me c'fare interesi???? prime rate +1???
    Sa eshte shuma e pergjithshe e shprehur ne euro????
    Ne se ka patur te vdekur cfare demshperblimesh $$$ kerkohen per vuajtjet shpirterore????
    Per keto te gjitha shoqata kerkon qe Sala te shkoje dhe tja marri grekeve????
    Si tja marri me lufte apo tja vjedhi me marifet????

Keto jane CA nga pyetjet, dhe te lutem mos i bold-do aq te medha fjalite qe nuk te pelqejne, dhe me te vogla sikur te jene kuptohet terbimi juaj......

E habitshme , cfar ben egersia per nje karrike ku ve menderen Berisha e hedh dhe ca thela per ata qe flasin per te?!

Mjerane?!

Te na roje karigia e Berishes pa jo vetem Janinen Arten e Camerine po dhe Himaren Permetin Saranden Korcen e Gjirokastren ti mari greku...se dhe keto sipas llogjikes se Breshket jane te PA QARTA ne jane shqiptare?!Se ketu te con.

Vetem kariken te kete Berisha .. CA DUAN KETA TE TJERET!!

Breshka ke kaluar cdo kufi llogjik e moral nga partizanlleku politik, e po kjo eshte mentaliteti i atyre qe qeverisin sote MJERE KY VEND NE DORE TE CA TE PAPERGJEGJESHMEVE KA RENE e ca demi mund te bejne ata per nje karike.

CA ESHTE CAMERIA E SHQIPERIA PARA KARIGES MJERANE ?!

UDHEHEQESIT E VERTET ULEN NE KARRIGE E RINE RENDE, kurse te paaftet mjeranet e pa tru ne koke ulen ne karrige si varfanjaket qe shesin gjithe vendin qe eshte i tyre per nje cop .Pazar idjot.

PS: Si shqiptar te bej thirje te vish ne vete e te mos vesh kaq larg si ne shkrimin tend te mesiperm.Mund ti mbrosh pikpamjet e tua politike e qendrimet e tua pa qene nevoja te vesh aq larg duke kaluar cdo kufi.Psh ne kete rast mund te thoshje Berisha do ta kaloj ne ceshtje ligjore qe te uli retorikat nacionaliste kur permendet emri, e ti jap zgjidhje problemit, e jo te vesh ne ekstrem te SHASH CAMERINE E GJITHE CESHTJEN SHQIPTARE.

Mos haro , shqiptaret kane derdhur gjak per cdo pellembe shqiptare, e ne Cameri eshte bere dhe nje GJENOCID.pra shiko se ku shkel.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Iliriani : 15-01-2007 më 13:53
    O malet' e Shqipërisë, që mbani kryet përpjetë,
    Tëmerr e frikë përhapni, përpini qiejt e retë!

Pa me thuaj ti breshke, a mundet Berisha te ndermarre nje hap, vetem nje hap ne drejtim te rivendikimit te te drejtave te mohuara padrejtesisht çameve:

Te marre iniciative legjislative per abrogimin e dhenies se shtetesise shqiptare çameve.

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 22-05-2013, 16:04
  2. Shqiptarët s`kanë pse të druajnë nga etno-identiteti i tyre
    Nga naqeta në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2009, 12:47
  3. Çështja Çame
    Nga Eni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 154
    Postimi i Fundit: 25-03-2005, 19:56
  4. Identiteti Kosovar dhe Bashkimi i Kosovës me Shqipërinë
    Nga dodoni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 29-07-2004, 11:43
  5. Vetvrasjet, problem kombëtar i shqiptarve!
    Nga Kryeplaku në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 14-06-2004, 08:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •