Pjesa e Dyte
Ne vitin 1122 hixhri 1710 (sipas kalendarit kristian), ministri I kolonizimeve me dergoi ne Egjipt, Irak, Gadishullin Arabik dhe Stamboll, agjent secret me detyren e hetimit dhe mbledhjes se informacionit mjaftueshem, te nevojshem per thyerjen e muslimaneve. Ministria dergoi edhe nente agjente te tjere pervec meje me mission te njejte e po ne te njejten kohe. Pervec te hollave, informacionit dhe hartave qe do te na duheshin ne u pajisem edhe me nje liste qe permbante emrat e pushtetareve, shkollareve, dhe kryetareve te fiseve. Liste te cilen une kurre nuk do ta harroj!!
Kur u pershendeta me sekretarin e ministrise ai me tha: “Ardhmeria e shtetit tone eshte e varur ne suksesin tuaj. Perpiquni me te gjitha forcat te perfundoni misionin me sukses!
U nisa per rruge drejt Stambollit, qendres se Kalifatit Islam. Pervec detyres sime primare duhet te mesoja shume mire turqishten, gjuha amtare e muslimaneve te atjeshem. Ne Londer une pata mesuar nje sasi te konsiderueshme te Turqishtes, Arabishtes (gjuhes se Kur’anit) dhe Persishtes, gjuhes se iranianeve. Sidoqofte mesimi I nje gjuhe eshte I ndryshem prej te folures se saj si folesit autokton. Nese mjeshteria e pare mund te arrihet per nje kohe te shkurter, te folurit perfekt kerkon vite e vite te arrihet. Une duhet ta mesoja turqishten me te gjitha hollesite dhe delikatesen e saj qe mos terhiqja mbi vete dyshime te pa nevojshme.
vazhdon...
Krijoni Kontakt