Close
Faqja 16 prej 22 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 214
    Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Studentt

Mos i ngaterro gjerat!

Pastaj vazhduam pas tyre me të dërguarit Tanë, e pas tyre dërguam Isain të birin e Merjemes dhe atij ia dhamë Ingjillin, e në zemrat e ithtarëve të tij dhuruam butësi e mëshirë, ndërsa murgësinë ata vetë e shpikën. Ne atë nuk ua bëmë obligim atyre, mirëpo edhe pse kishin për qëllim me të vetëm të arrijnë kënaqësinë e All-llahut, ata nuk iu përmbajtën asaj si duhet përmbajtur, prandaj atyre që besuan, Ne u dhamë shpërblimin e tyre, po shumica prej tyre janë mëkatarë (jobesimtarë) [Kur'an, Surah El-Hadid(57):27]

Ata i konsideruan “ahbarët” (priftër jehudi) të tyre, “ruhbanët” (murgjit e krishterë) të tyre dhe Mesihun (Isain) birin e Merjemes, për zota pos All-llahut, ndërsa ata nuk janë urdhëruar për tjetër (nga pejgamberët) pos për adhurimin ndaj All-llahut një, e që nuk ka të adhuruar tjetër pos tij. I lartë është Ai nga çka i shoqërojnë. [Kur'an, Surah Teubeh(9):31]

Ajeti i pare duket shume qarte edhe ne tekst edhe ne tefsirin e Ibn Kethirit qe :

1- Allahu xh.sh nuk i kritikon pse u bene murgjer, sepse e permend qe kete ata nuk e bene vetem se per ta kenaqur Allahun xh.sh.
    2- Allahu xh.sh nuk i kerkoi te behen murgjer, por kjo nuk do te thote qe perderisa nuk jua kishte bere obligim, puna e tyre te jete e keqe dhe e pa pranuar.
    3- Allahu xh.sh na tregon qe ata nuk ju permbajten dot asaj me te cilen e ngarkuan veten e kjo eshte nje nga arsyet qe edhe nuk i ishte bere obligim. Kjo nuk qorton veprimin e tyre per tu bere murgjer, por mos permbajtjen asaj qe
    Ajeti i dyte:

Ata i konsideruan “ahbarët” (priftër jehudi) të tyre, “ruhbanët” (murgjit e krishterë) të tyre dhe Mesihun (Isain) birin e Merjemes, për zota pos All-llahut, ndërsa ata nuk janë urdhëruar për tjetër (nga pejgamberët) pos për adhurimin ndaj All-llahut një, e që nuk ka të adhuruar tjetër pos tij. I lartë është Ai nga çka i shoqërojnë. [Kur'an, Surah Teubeh(9):31]

Nuk ka te beje aspak me murgjit, por me ata qe i rrethonin. Nuk eshte aspakkomentues i te parit sepse flasin per gjera te ndryshme. I pari flet per shpikjen e murgjerise, i dyti se si njerezit i konsideruan murgjit zota.

Gjithsesi ne sheriatin tone nuk ka murgjeri. Kjo qe thashe duhet te kuptohet nekorrnizat e kohes se Isait a.s. Mos u nxito te me akuzosh qe une po bej haram dicka te lejuar.

Te thuash qe "Bidat i Mire" ka kuptim vetem linguistik e nuk paska kuptim ne fe, duke i vene pas nje: ''keshtu ka thene Ibn Haxher Askalani" eshte lajthitje. Sepse Omeri r.a ku i pa njerezit te falnin namazin e teravive ne xhemat tha "Sa bidat i mire qenka ky" duke ju referuar veprimit ne fjale.

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anëtarësuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

pse behesh qesharak?

Citim Postuar më parë nga Studentt
    O Rapsod,

Bidat, nga gjuha, ndahen ne dy kategori:

1. Bidat ne gjera te fese
    2. Bidat ne linguistike, gjithcka e re qe shpiket. Bidat i bie te jete edhe makina edhe kompjuteri ne linguistike.

Pastaj ti na citon edhe Kur'anin, po citoje gjithe ajetin dhe jo gjysma gjysma.

Pastaj vazhduam pas tyre me të dërguarit Tanë, e pas tyre dërguam Isain të birin e Merjemes dhe atij ia dhamë Ingjillin, e në zemrat e ithtarëve të tij dhuruam butësi e mëshirë, ndërsa murgësinë ata vetë e shpikën. Ne atë nuk ua bëmë obligim atyre, mirëpo edhe pse kishin për qëllim me të vetëm të arrijnë kënaqësinë e All-llahut, ata nuk iu përmbajtën asaj si duhet përmbajtur, prandaj atyre që besuan, Ne u dhamë shpërblimin e tyre, po shumica prej tyre janë mëkatarë (jobesimtarë) [Kur'an, Surah El-Hadid(57):27]

Ky ajeti eshte qortim per kete shpikje dhe jo tregim per "bidate" te mire.

Po nuk lexon ti ajetin tjeter?

E si eshte shpjegimi i ketij ajeti kur njeri prej sahabeve qe kishte qene prej tyre i tha te derguarit (paqja qofte me te) se ata nuk adhuronin prifterinjte? A nuk eshte se ata i bindeshin atyre gjerave qe ata benin haram (si martes) dhe benin hallal duke mos patur evidence nga Zoti?

E ti me flet per "bidate te mira" te ai ajeti?

Po mire, me referuan se ti paske thene se "kulu" nuk paska kuptim absolut ne hadith, po ne kete ajet a ka kuptim absolut?

Kur'an, Surah El-Bekare(2), Ajeti 281

{ وَاتَّقُواْ يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَّا كَسَبَتْ وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ }

E lexon كُلُّ ti ketu?

E ca flet ky ajeti?

{Dhe ruajuni ditës kur do të ktheheni te All-llahu, dhe secilit njeri i plotësohet ajo që ka fituar, dhe atyre nuk u bëhet padrejtësi.}

Une dua ti se kush jane keta نَفْسٍ (nefsin) qe nuk perfshihen ne kete ajet? Se thote "كُلُّ نَفْسٍ" (kulu nefsin). Ma shpjegoni ju "shkencetaret" e linguistikes sipas llogjikes tuaje.

Apo kerkoni perdorime te tjera te fjales kulu ne Kur'an?

Pastaj ai "shkencetari tjeter" me fliste per zinane e syrit dhe me akuzoi se akuzova te derguarin per mekate te medhaja. Qe kur zinaja e syrit qenka barazuar me zinane e organeve? Ne fakt hadithi flet se organet e deshmojne ate si te vertete ose e refuzojne....Ti as nuk di te lexosh.... jo te marresh vesh dy gjera elementare.

Eshte i derguari apo te gjithe te derguarit bijte e Adamit, e si e shpjegon hadithin ti ne Sahihun me kundershtimet e tua? Ti je bote me vete ne injorance.... A nuk e kupton se shpjegimet e tua jane shume te dobeta?

Nuk mund te kesh dyfytyresi ne shpjegime se pastaj i bie shpjegim sipas epsheve te tua dhe jo sipas te vertetes.

Perdorimi i Umarit "te bidase se mire" eshte "bidat ne linguistike" dhe jo bidat ne fe. Domethene ben ndonje sunet qe nuk eshte obligim te behet por e sjell perseri ne zakon, kesaj "risi" (bidah) ne linguistike i thone, por ne fe eshte sunet dhe bidat. Ka nje hendek te madh dhe nuk mund te konfuzionohen perdorimi i fjales ne linguistike dhe perdorimi i fjales ne lidhje me fene.

Shafi ka thene: "Bidah eshte e dy menyrave..." dhe u mbeshtet ne thenien e Umarit dhe pastaj shpjegon se bidah e keqe eshte ajo qe nuk ka baza dhe nuk mund t'i referohesh, dhe ajo e mira eshte ajo qe mund t'i referohesh dhe ka baza dhe kjo nuk eshte vecse "bidah ne gjuhesi" kurse ne lidhje me fene kjo quhet sunneh.

O Rapsod kur citon Ibn Haxherin citohe si duhet, mos me cito gjysma gjsyma sic me citon ajetet sipas qejfeve te tua. Po citoj ato qe harrove ti te citosh, duke qene ca citim i gjate po te jap reference dhe po citoj pjeset me te goditura.

Ibn Haxheri ne bid'ah in Feth (13/314) Kitabul-I'tisam, Kapitulli: Ndjekja e Sunetit te Derguarit paqja qofte me te. "Thenia e tij, 'dhe me e keqja e gjerave eshte gjeja e shpikur.' dhe muhadathat kupton gjerat e reja te shpikura per te cilat nuk ka baza ne sheriat, dhe jane te titulluara ne bidat ne sheriat........Keshtu bidah ne lidhje me sheriatin eshte e hidhur ne lidhje me gjuhesine, kurse linguistikisht cdo gje qe shpiket, qofte e mire apo e keqe, quhet bidat, dhe Shafiu thote "bidati eshte i dy llojeve". .... Dhe disa nga dijetaret i ndane ne pese kategori te ahkamit dhe kjo eshte eshte e qarte. .... Ibn Masudi thote'....dhe kur shikon bidatin, ngjitju udhezimit origjinal". ....Dhe Imam Ahmedi thote me nje sened te mire nga Ghadif Ibnul-Harith i cili tha se el-Malik Ibn Maruan dergoi dike dhe tha: ne te vertete ne mbledhim njerez per dy ceshtje: ngritja e duarve (per dua) kur ne minber per xhumane, dhe dheni te udhezimeve pas faxhrit dhe asrit. Keshtu ai: sa i perket ketyre dyjave, keto jane shembuj te bidateve juaja dhe une nuk do pranoje asgje prej tyre sepse i Derguari paqja qofte me te ka thene, 'njerezit nuk sjellin nje bidat vecse se suneti dhe te tilla ngrihet (largohet, zhduket) dhe ngjitja te suneti eshte me e mire se bidati, dhe nqs kjo ishte ceshtja e ketij sahabi ne lidhje me nje bidat qe ka baza ne fe, atehere di mendono per nje bidat qe nuk ka baza ne fe?......."

Tani nja ca pika nga ky:

1. Ibn Haxheri citon Shafin pasi e ben te qarte se bidati eshte dy lloje ne gjuhesi, por ne Sheriat eshte vetem nje lloji.

2. Ai i kupton theniet e "bidase se mire" ne baza linguistike dhe ne ate kuptim.

3. Ai citon Ibn Abdis Selam ne klasifikimin e pese ketegorive dhe pastaj shton se "cdo bidat eshte udhezim i gabuar" duke nenkuptuar ate qe tha ne fillim ne lidhje me Sheriatin.

Paqja qofte me te udhezuarit.
    Une nuk di qe Bidatet per nga ana gjuhesore te ndahen ne dy, ajo qe dihet eshte se fjala ndahet ne gjuhesore dhe ne terminologjine sipas shkences perkatese ne restin tone fetare (islame).
    Pastaj ti thua ate qe ti kundershton vetveten sepse nese flasim per te bidatin e keq do te thote qe nuk mbeshtetet ne baza Islame dhe ja pjesa e ajetit ku ta deklaron Allahu: "ata nuk iu përmbajtën asaj si duhet përmbajtur", ndersa per ajetin tjeter ajo s'ka lidhje me kete por nese do te besh nje lidhje atehere mund te te them se si vazhdim ne suretu Tewbeh eshte degjenerimi i pasuesve per shkak se nuk iu permbajten asaj si duhet, pra ne baza fetare sic deklaron Allahu, i cituar me lart.

Ndersa persa i perket ajetit qe ke sjelle per te vertetuar "harfin" (pjesezen) "Kul'lu" qe eshte ne kuptimin "Ba'du" - nje pjese me e madhe se gjysma, ti vjen me ajetin:
    { وَاتَّقُواْ يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَّا كَسَبَتْ وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ
    po te shohesh o diletant i gjuhes arabe harfi "كُلُّ" eshte "khaber" (kallzore, i tonuar me zanoren "fet'ha" - E) ndersa fjala "we kul'lu bid'atin" harfi kul'lu eshte Merfu'a (emerore, i tonuar me "dammeh" - U) dhe dallimi midis Kallzores dhe emerores eshte mjaft i qarte, kjo eshte e mirenjohur mes komentareve si te tefsirit ashtu edhe te hadithit mbi bazen e kesaj llogjike gramatikore nxirren edhe ligjet si fjala vjen per "mes'h"-un mbi corape qe ben dallim mes Ehli Sunnes dhe Shiiteve ne ibadet.

Pastaj referimi i Ibn Haxherit tek Shafiu ne ate qe ti ke sjelle nuk shoh asnje ndryshim dhe jo sic spekullon ti ne fund qe shafiu ka folur per bidatin e keq ajo qe thote shafiu eshte: Shafiu thote "bidati eshte i dy llojeve". .... Dhe disa nga dijetaret i ndane ne pese kategori te ahkamit dhe kjo eshte eshte e qarte
    kjo konfirmon pretendimin tone gjithsesi ke konfirmuar ate qe une pata sjelle se bidati ndahet ne pese kategori (1- Vaxhib, 2-Sunneh, 3-Mubaha, 4 Mekruhe, 5- Haram).

Tjeter, une nuk e di nese ty ta ka thene Omeri se kur ka permendur Bidatin e mire ka deshiruar menyren gjuhesore, sepse ndarja e gjuhes arabe mes etimologjise dhe Islame nuk i perket asaj kohe, Allahu thote ne Kur'an: "Ne e zbritem Kur'anin ne arabisht qe ju te kuptoni"

Ti e ploteson temen dhe citon: dhe nqs kjo ishte ceshtja e ketij sahabi ne lidhje me nje bidat qe ka baza ne fe, atehere di mendono per nje bidat qe nuk ka baza ne fe?
    Ne jemi plotesisht dakort se bidati qe nuk ka baza ne fe eshte i denueshem, nuk e di se cfare ke lexuar ti nga tema qe une kam shkruajtur apo "kuturu"?
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vënd, Ai është ashtu siç ka qënë" Hzr. Aliu r.a.

. Maska e alDI
    Anëtarësuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    London
    Postime
    663
    Mjafton te dish arabisht se ja jep vet kuptimin fjaleve te kuranit.
    Biles po dite arabisht ske nevoj as per fjalen e dijetareve.
    Biles po dite arabisht je dhe dijetar .

Kujdes se ju bi vlera nese pa dashje sillni shpjegimin e ndonje dijateri per fjalen kul`lu
    .

Anëtarësuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Hadithi te Sahih Bukhari, Libri i Nikah (62), Nr. 1 ku njeri tha se do falej gjithe natet pergjithmone, dhe tjetri tha se do agjeroje gjithe vitin dhe nuk do e prishi, dhe i treti tha se do rrinte larg gjithe femrave dhe nuk do martohej kurre. I derguari shkoi te ata dhe i thote se a ishin ata qe thane keshtu e ashtu. Dhe pastaj thote: " Pasha Allahun, une jam me i bindur te Allahu dhe kam me frike nga Ai se ju; dhe megjithate une agjeroje dhe e ndeprej agjerimin, une fle dhe une gjithashtu martoje gra. Keshtu ai qe nuk e ndiek traditen time ne fe, nuk eshte prej meje (pasuesve te mi)."

Pyetje o Studenti:
    1- kur ty ta kane mesuar kete hadith, a ta kane mesuar per Bidatin apo per teperimin dhe shtrengimin ne Ibadet?
    2- Martesa ku klasifikohet ne dynja apo ne dijn (fe)?
    3- Nese klasifikohet ne te dyja paralelisht atehere pse e ndani bidatin ne ate te dynjase dhe te fese?
    4- Perse Al esh-Shejkh nxorri fetvane per ndalimin e femres te hipi e vetme ne TAXI duke e konsideruar taxine si pjese intimiteti (khalweh) mos valle edhe taxia ka vecorine per te hyre ne ceshtjet fetare?
    5- po per internetin qe ka fetva ne Saudi qe e hedhin poshte?
    Ju jeni bere si laiket qe i ndajne ceshtjet ne dynja dhe fe, une nuk di ceshtje ne kete bote qe Islami te mos jete marre me te, e njejta gje ndodh edhe kur flitet per Bidatin. Nese gjindet nje bidat ai eshte ose i mire ose i keq ne Islam pa marre parasysh se ne cilen kategori hyn qofshin ato ne Ibadet apo ne Mu'amelat (praktika ne baza fetare), apo s'ke degjuar qe ne Sheriat ka edhe Mu'amelat qoftshin ato edhe marrdheniet me TAXI-ne.
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vënd, Ai është ashtu siç ka qënë" Hzr. Aliu r.a.

Anëtarësuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Te bie vlera kur ironizon

Citim Postuar më parë nga alDI
    Mjafton te dish arabisht se ja jep vet kuptimin fjaleve te kuranit.
    Biles po dite arabisht ske nevoj as per fjalen e dijetareve.
    Biles po dite arabisht je dhe dijetar .

Kujdes se ju bi vlera nese pa dashje sillni shpjegimin e ndonje dijateri per fjalen kul`lu
    S'dua te debatoj per kete por duhet te ishte e mjaftueshme fjala e Neweijut per Bidatin per ta mbyllur kete debat.

ps/ ketu dijetare jane vetem Ismail Bardhoshi

. Maska e alDI
    Anëtarësuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    London
    Postime
    663
    Pse hukmi per nje mesele del vetem nga fjala e neveviut?

Ai musliman qe vertet do te mesoje hakun per nje mesele .shkon dhe lexon mendimin e shum dijetareve dhe jo te kapet mbas njerit.

Le pastaj te rri e te bej tefsir kurani nga mendja e vet sic po behet ketu.
    .

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    3
    selam alejkum.nje gje nuk morra vesh ?!? kush jane more keto uahabistat, se une nuk kam degjuar asnje ta quaje veten te tille.lini more fjalet e te huajve dhe te prishurve ne fe dhe shkoni lexoni librat e shejhut te nderuar Muhamed ibn Abdul Uahab ALLAHU e meshirofte dhe mos na dilni me perralla te tipit ky hadith ben e ky hadith nuk ben apo e di ti mire apo e di une mire.sa per çeshtjen e bidatit(risise) ne fe ky egziston dhe ne duhet te ruhemi prej tij pasi personi qe ben bidat a ka te veshtire te pranoje te verteten dhe mendon se bidati i tij eshte adhurim.thote ALLAHU ne Kuran "per ju sot plotesova(dhuntine time) fene time zgjodha islamin per fe tuajen",prandaj nuk ka bidat te mire apo bidat te keq,por ka bidat teknollogjik apo bidat ne fe i pari nuk eshte harram kurse i dyti eshte harram i madh.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    O Rapsod,

Nuk kam shume qef te debatoj, sidomos me arroganta injorante si puna jote.

Kur'an, Surah El-Bekare(2), Ajeti 281

{ وَاتَّقُواْ يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَّا كَسَبَتْ وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ }

{Dhe ruajuni ditës kur do të ktheheni te All-llahu, dhe secilit njeri i plotësohet ajo që ka fituar, dhe atyre nuk u bëhet padrejtësi.}

O Rapsod nga e gjete fathan ti mo? Zmadhoje mo shkrimin, njeri interesant, se nuk dua te jap syte e mi, ose shko lexo Kur'anin vete ne ate varg.

كُلُّ نَفْسٍ

Kulu ketu ka me ca lexoj une, ka shadda dhe damma, se nga e gjete fathan ti, nje Zot e di.

Merfua (emerore) eshte mo, po kur nuk lexon mire e mire si puna jote, flet kot. Po te kishte fetha do ishte kallzore.... nejse.

Jo nje varg me fetha qe eshte per kallzoren:

{تُدَمِّرُ كُلَّ شَيْءٍ بِأَمْرِ رَبِّهَا فَأَصْبَحُوا لَا يُرَى إِلَّا مَسَاكِنُهُمْ كَذَلِكَ نَجْزِي الْقَوْمَ الْمُجْرِمِينَ }

{(Erë) që me lejen e Zotit të saj, rrënon çdo send. Dhe aguan ashtuqë nuk shihej tjetër përveç banesave të tyre. Ashtu, Ne e ndëshkojmë popullin zullumqarë.}

E shikon ndryshimin e Kulu كُلُّ me kula كُلَّ?

Nejse.....

Ne hadith si eshte?

A the qe ne hadith eshte kullu Bidah Dhalaalah كلّ بدعة ضلا لة me damma?

Nejse, hadithi gjendet te Sahih Muslim, Linri i faljeve (Kitab Al-Salat)(4), Hadithi 1885:

Xhabir bin Adullahi thote: Kur i derguari i Zotit jepte khutban......"Fjalimi me i mire eshte te Libri i Zotit, dhe udhezimi me i mire eshte udhezimi i dhene nga Muhamedi. Dhe me e keqja e ceshtjeve eshte risia; dhe cdo risi eshte gabim"...

Tani Imam Neueui thote gjithashtu ne Tahzib Asmaual Sifat "al-muhdathat eshte te orgjinosh dicka qe nuk ka baza ne rregullat fetare. Ne rregullat fetare, kjo eshte risi, dhe nqs ka origjine nga rregullat fetare, kjo nuk eshte risi. Risia ne rregullat fetare jane te papranueshme, kurse gjuhesisht cdo gje qe origjinohet pa patur ndonje te ngjashme quhet risi pavaresisht se eshte e mire apo e keqe."

Une nuk plotesova temen por citova Ibn Haxher el-Askalanin. Ishte vete Imami qe e ndau ne gjuhesi. Ti kundershton edhe vete ate qe gjysma gjysma citove.

"Thenia e tij, 'dhe me e keqja e gjerave eshte gjeja e shpikur.' dhe muhadathat kupton gjerat e reja te shpikura per te cilat nuk ka baza ne sheriat, dhe jane te titulluara ne bidat ne sheriat........Keshtu bidah ne lidhje me sheriatin eshte e hidhur ne lidhje me gjuhesine, kurse linguistikisht cdo gje qe shpiket, qofte e mire apo e keqe, quhet bidat, dhe Shafiu thote "bidati eshte i dy llojeve". (keto jane fjalet e Ibn Haxherit nga citimi, e jo te miat)

"Risia ne rregullat fetare jane te papranueshme, kurse gjuhesisht cdo gje qe origjinohet pa patur ndonje te ngjashme quhet risi pavaresisht se eshte e mire apo e keqe." (keto jane te Imam Neueuit, dhe jo fjalet e mia)

Ti nqs thua se nuk ka ndryshim ne gjuhesi dhe ne fe, kundershton vete keta dy Imame, qe sipas teje e meje dhe sipas shume dijetareve keta mbeten kolose ne fushen e hadithit. Di te lexosh nje citim ti apo jo. Citim jane fjalet e tjetrit dhe jo te miat. Dakort?

Tani kthehemi te ajo e Umarit qe po mbahesh dhe nuk pranon qe gjuhesisht cdo gje e shpikur si makina, kompjuteri, e ku da ti une quhen bidah. Po qysh mo ta quaje, duhet shpikur dicka tjeter me fjale. Ka bidah ne fe dhe ne dunja. Kete shpjegim e kam dhene ne faqe me pare edhe rregullin si dijetaret i testojne keto te dyja. Nuk kam nge te perserise shkrimet e mia se nuk ke deshire ti te lexosh.

Sahih Bukhari, Libri Faljen ne Naten e Ramadanit (Terawite)(32), Hadithi 227, transmeton Abu Hureira.Ne kete hadith do lexosh se njerezit faleshin ne grupe te vogla njeri me tjetrin dhe me vete tek. (Kjo eshte per shkak se ne fillim i derguari i Zotit fali terauite ne xhemat dhe pastaj i la se nuk donte te behej fard mbi ta.) Ne kete hadith Umari thote le t'i mbledhim nje grup te madh ne vend te grupeve te vogla dhe thote ate qe ti e mban mend shume mire. Nuk eshte se Umari beri xhemat, por xhematet e vogla i mblodhi ne nje te madh. (Nuk ka si njerezit te benin xhemate nqs nuk do kishte bere xhemat i derguari ne fillim dhe pastaj ndaluar se beri ate)

1. Bidat quhet te behesh dhe te shtrengosh ne ate menyre, perndryshe i derguari nuk do i kishte qortuar. Po nejse, pika kryesore eshte te fjalia e fundit e atij hadithi. "Keshtu ai qe nuk e ndiek traditen time ne fe, nuk eshte prej meje (pasuesve te mi)." Une e citova vetem te tregoje sa qesharak eshte komentimi juaj dhe shume i dobet qe asnje nga dijetaret e tefsirit nuk ka thene nje gje te tille. Ndoshta ti do na sjellesh ndonje se une te solla Ibn Kethirin, apo dhe ky nuk te pelqen?

2. Nuk ishte te martesa, po ishte te murgesia. Murgesia ku klasifikohet sipas teje? Po deshe martohesh po deshe jo. Por te thuash se "muregesia do te afroje me prane Zotit" ky eshte bidah. Nuk e kam dot dallimin e hollet te mos marteses dhe menyra te murgesise si afrim ndaj Zotit, sikur deshiron te kenaqesh Zotin po s'u martove? Jane nje hendek shume i madh qe mendja jote duhet ta kishte pare me pare.

3.Kam folur njehere per bidatin ne dunja dhe ne fe. Shko lexoje edhe njehere, dhe ta kam dhene rregullin qe dijetaret perdonin.

4. Une nuk jam avokat i Al-esh-Shejkh. Heres tjeter se mos me pyet pse e nxorren fytyren si pjese te ndryshme. Apo pse veshin dorashka....A nuk e kupton ti se jo cdo gje qe thote nje person, une bie dakort domosdo? Nga e di ti qe une rrashe dakort me taxi apo ku ta di une ca thua ti. Qenke bote me vete me supozime ti. Pyet mua per ca thojne te tjeret pa pyetur se bie dakort apo jo.....Interesant qenke.

5-Njesoj si e katerta.....

Po mire ca te dukem gje une qytetar i atij vendi une qe me pyet kot......Qenke shume i cuditshem. Edhe sikur te isha qytetar, nuk behen keto pyetje shume te pallogjikshme dhe te kerkosh pergjigje akoma me te pallogjikshme.

Apo kur ziheni ngusht kerceni ne dege te tjera.

Nqs biem dakort qe ne fe bidah eshte e ndaluar, atehere e leme muhabetin ketu. Bidah (risi) ne gjuhesi i referohet edhe gjerave te shpikura per dunjane. Keto nuk jane te ndaluara. Hadithi ku ndalohen jane per gjera te shpikura ne fe te reja. Umari flet gjuhesisht arabisht ku futet edhe dicka e re por kjo ne fe nuk eshte e re por se ishte e papraktiuar ndonese i derguari e la edhe ne xhemat edhe vetem duke mos ndaluar asnjeren dhe mos urdheruar asnjeren.

Paqja qofte me te udhezuarit.

P.S.: Aldi, nuk del nga nje dijetar dhe nuk mund te bazohesh ne hamendjen tende ne gjuhesi sa do mire ta dish, ka gjera me te ngaterruara se nje gjuhe qe di mire. Shembuj te tille ka plot ne Kur'an, ku ne gjuhesi mund te thoje dicka tjeter, por ne kuptim eshte hadithi qe e perckaton ose e kufizon kuptimin. Une vetem sa qartesova citimet gjysmake qe abuzohen me fjalen e Umarit, dhe me dijetaret si Ibn haxher el-Askalani dhe Neueuiu apo te Shafit. Nuk ka ndryshim ne pamjet e tyre per bidane, por kur kerkon gjera te kota, vjen me shpjegime nga me te cuditshme.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Studentt : 16-03-2007 më 15:31

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    O Rapsod,

Edhe nje gje tjeter, ate vargun qe solle ti:
    Kur'an, Surah En-Nahl(16),Vargu 103
    { وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّهُمْ يَقُولُونَ إِنَّمَا يُعَلِّمُهُ بَشَرٌ لِّسَانُ الَّذِي يُلْحِدُونَ إِلَيْهِ أَعْجَمِيٌّ وَهَـذَا لِسَانٌ عَرَبِيٌّ مُّبِينٌ }
    {Ne dimë shumë mirë se ata thonë: “Atë (Muhammedin) është kah e mëson një njeri!” Mirpo, gjuha e atij nga i cili anojnë (supozojnë) ata është jo arabe (e paqartë), e kjo (e Kur’anit) është gjuhë arabe e stilit të lartë e të qartë.}

مُّبِينٌ- e paster, e stilit te larte, perfekte. Pra stili i Kur'anit ndryshon shume nga stili i haditheve.

Hadithet kane vecorine e tyre ne stilin e gjuhes, dhe nuk jane te te njejtit stil si ne Kur'an. Kjo eshte dituri elementare ne fushen e hadithit. Ca me citon kot varg per gjuhesi, kur vargu flet per Kur'anin qe eshte i paster, dhe hadithet nuk jane ne te njejte nivel si nga stili ne gjuhesi dhe nga ndryshime ne transmetime e njesere komplikimesh te tjera.

Pastaj ne hadith ka edhe ca quhet idraxh, shtime nga te tjeret. Kur'ani eshte i paster nga keto te fundit. Nuk mund te krahasosh stile dhe metodika te ndryshme kot se koti se i ben lemsh gjerat.

Pastaj thenia e Umarit eshte ne hadith dhe jo ne Kur'an. Per nga gjuhesia ti a pranon se cdo gje e re apo qe riperterihet quhet bidah dhe nuk eshte se te gjithe kur permendin bidah e kane fjalen vetem per bidah ne fe?

Nqs une bej dicka tani, dhe per nje fare kohe e le duke e bere,pastaj filloj ta beje perseri, a nuk quhet bidah (risi) se e lashe dhe pastaj e fillova prape. Merr vesh ti, eshte fjale linguistike ne rradhe te pare e pastaj perdoret ne kuptimin e caktuar te fese dhe jo anasjelltas?

Anëtarësuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

pergjigje per te dyja shkrimet e fundit te Studentit

Citim Postuar më parë nga Studentt
    O Rapsod,

Edhe nje gje tjeter, ate vargun qe solle ti:
    Kur'an, Surah En-Nahl(16),Vargu 103
    { وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّهُمْ يَقُولُونَ إِنَّمَا يُعَلِّمُهُ بَشَرٌ لِّسَانُ الَّذِي يُلْحِدُونَ إِلَيْهِ أَعْجَمِيٌّ وَهَـذَا لِسَانٌ عَرَبِيٌّ مُّبِينٌ }
    {Ne dimë shumë mirë se ata thonë: “Atë (Muhammedin) është kah e mëson një njeri!” Mirpo, gjuha e atij nga i cili anojnë (supozojnë) ata është jo arabe (e paqartë), e kjo (e Kur’anit) është gjuhë arabe e stilit të lartë e të qartë.}

مُّبِينٌ- e paster, e stilit te larte, perfekte. Pra stili i Kur'anit ndryshon shume nga stili i haditheve.

Hadithet kane vecorine e tyre ne stilin e gjuhes, dhe nuk jane te te njejtit stil si ne Kur'an. Kjo eshte dituri elementare ne fushen e hadithit. Ca me citon kot varg per gjuhesi, kur vargu flet per Kur'anin qe eshte i paster, dhe hadithet nuk jane ne te njejte nivel si nga stili ne gjuhesi dhe nga ndryshime ne transmetime e njesere komplikimesh te tjera.

Pastaj ne hadith ka edhe ca quhet idraxh, shtime nga te tjeret. Kur'ani eshte i paster nga keto te fundit. Nuk mund te krahasosh stile dhe metodika te ndryshme kot se koti se i ben lemsh gjerat.

Pastaj thenia e Umarit eshte ne hadith dhe jo ne Kur'an. Per nga gjuhesia ti a pranon se cdo gje e re apo qe riperterihet quhet bidah dhe nuk eshte se te gjithe kur permendin bidah e kane fjalen vetem per bidah ne fe?

Nqs une bej dicka tani, dhe per nje fare kohe e le duke e bere,pastaj filloj ta beje perseri, a nuk quhet bidah (risi) se e lashe dhe pastaj e fillova prape. Merr vesh ti, eshte fjale linguistike ne rradhe te pare e pastaj perdoret ne kuptimin e caktuar te fese dhe jo anasjelltas?
    وَاتَّقُواْ يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَّا كَسَبَتْ وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ

ثُمَّ تُوَفَّ eshte mubtete' ne fjali
    كُلُّ نَفْسٍ eshte Mudaf dhe mudafu ilejhi ---> Khaber ne fjali

do te te bej gramatiken une ty?

Hajde ti shpjegoje pse Muhamedi s.a.v.s.: "Cdo sy kurveron"

Per shkrimin e dyte s'ke thene asgje sepse sado Kur'ani eshte ne stil te larte sepse vjen ne forme poetike etj etj kjo sdo te thote se rregullat e gjuhes arabe jane te vecanta per Kur'anin dhe te vecanta per Hadithin.
    Absolutisht nuk eshte e vertete se nese ben dicka te re dhe s'e aplikon ate per nje fare kohe e pastaj i kthehesh ky kthim te quhet bid'ah?!?!
    Je shume i ceket nga perceptimi i gjerave nese do te spekulosh gjej persona te tjere me mua s'haen keto.
    Ato qe Omeri ka bere duke i bashkuar te gjithe ne nje xhemat per Terawijh eshte Bidat dhe e deklaruar nga ai r.a. kete s'mund ta luash as ti e as Albanet si ty.

HAdithi i Aishes cituar prej Profetit a.s. se ka thene:
    Kush shpik ne ceshtjen tone (Emrina) dicka te re qe nuk eshte prej tij eshte i papranueshem (prej tij - s'ka baze fetare) trns Buhariu.
    Transmetimi i Muslimit: Kush ben nje veper qe nuk eshte i bazuar ne ceshtjen tone eshte i papranuar.
    Thote imam shafiu: Te rejat ne ceshtje (islam) jane dy kategorish: e para eshte ajo qe kundershton Librin dhe Sunnetin Ixhmane ose Etherin, ky eshte Bidat Dalal (i humbur), e dyta eshte e reja dhe nuk kundershton Librin dhe Sunnetin ose Ixhmane, kjo eshte e re qe nuk shaet." trns Bejhekiju me Isnad Sahih ne librin "Menakib esh-Shafi'ijeh"

Bazuar gjithashtu ne Hadithin:
    Kush ben ne Islam nje sunnet te mire,.....deri ne fund

Ki parasysh qe eshte "men senne fi el-Islami sunneten" pra ne Islam dhe nuk thote ne dynja "haseneh" te mire.
    Kete nuk mund ta hudhesh poshte dhe te me thuash qe e ka pasur gjuhesisht idene sepse s'ke baza fareeeee!!!

Faqja 16 prej 22 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 26-09-2010, 13:17

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •