Close
Faqja 10 prej 22 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 214
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    Acid Burn,

Do i pergjigjem shkurt.

1-
    a) A e ka falur Muhamedi a.s Namazin e teravive 20 rekate dhe ne xhemat ?

Ti po thua qe fali 20 edhe une po them si eshte transmetuar te Sahih Bukhari dhe te Sahih Muslim dhe hadith mutuatir (numer te madh transmetimesh), p.sh.:

Sahih Bukhari, Libri 21 [Faljet e nates (tehaxhud)], Hadithi 284

.... Une pyeta Aishen " Si eshte falja e te derguarit te Zotit gjate muajit te Ramadanit?" Ajo tha, "I derguari i Zotit asnjehere nuk kaloi me shume se njembedhjete (11) Rekate ne Ramadan ose ne muajt e tjere......

Tani nga nje ane thoni Bukhari dhe Muslim eshte muhadith me i mire se Albani (dhe kete nuk e ve ne dyshim Albani), nga nje ane kritikoni Albanin apo ndonje tjeter se pse ndjek ca thuhet ne hadithet sahih te imam Bukhari. Kujtoni ju "shkencetaret" se ne nuk e kuptojme lojen tuaj qe dridheni sa andej ketej.

Shko me sill mua ti hadithe me te forte se Bukhari dhe na i shpjego sipas shkences se Hadithit nqs paske te drejte. Dhe dihet ne fushen e hadithit se nuk mund te kundershtohen hadithet sahih me hadithe me te uleta, apo me praktikimet apo theniet e dikujt se nuk ka authoritet me te larte se i derguari (paqja qofte me te).

b) Nese ne e falim vetem ne xhemat dhe 20 rekate a jemi te humbur dhe shkojme ne zjarr?

Kete e vendos Zoti ne diten e gjykimit dhe jo une ku vete a ku s'vete. Ne vetem sa themi se ky veprim nuk eshte dicka qe ka evidence dhe e kam dhene me shume se njehere definicionin e bidatit.

2-
    a) A e ka festuar Muhammedi a.s ditlindjen e tij?

Nuk kemi hasur na nje hadith te tille dhe per cdo veprim adhurimi duhet tekst, perndryshe eshte bidat sic e kam shpjeguar me pare.

b) Nese ne ja festojme jemi ne humbje dhe shkojme ne zjarr?

Veprimi eshte qe nuk i perket praktikes se profetit dhe ca behet me ty, kjo i perket Zotit dhe jo une te vendos. Une them se bidatet te cojne ne cmenduri, dhe cmenduria ne zjarr se ca behet me filanin specikisht nuk e njeh vec Zoti.

3-
    a) A i perfshin te gjithe syte ne menyre absolute fjala "Kul-lun" ne tekstin "Kul-lu ajnin zanijeh" ?

O "shkencetar", edhe profetet po ta lexosh Kur'anin kane bere gabime (sic e quajme ne mekate) dhe jane falur, i kam permendur me pare. Ke te Bukhari qe e kam permendur me pare se Hadithi Sahih thote se te Derguarit te Zotit i jane falur mekatet e shkuara dhe ato qe behen ne te ardhme nga tij.

Gabimet e te derguareve jane korrigjuar me zbritje ajetesh....dhe ne perfundim ne themi se ata kane qene te pagabueshem ne kuptimin se edhe kur gabonin korrigjoheshin dhe jo ne kuptimin imagjinar se ishin engjej sic besojne disa.

Persa i perket asaj zinase se syrit, kjo eshte kur shikon njeri me deshire dhe nuk ka te njejtin efekt si mekati i zinase te organeve dhe per kete eshte hadithi qe shpjegon.

Sahih Bukhari, Libri 74 [Kerkimi i lejes], Hadithi 260

....Zoti ka shkruar per birin e Adamit pjesen e tij te zinase te cilen ai e ben pa iu shmangur dot. Zinaja e syrit eshte shikimi (drejt gjerave te ndaluara), zinaje e gjuhes eshte bisedimi, dhe vetja (nefsi) dhe epshet dhe pjeset private (organet gjenitale) e vertetojne (deshmojne) gjithe kete ose e mohojne ate.

E ca ka ketu na nje gje per shpjegim. Ndoshta edhe i derguari sipas tendes, nuk eshte bir i Adamit dhe Eves, ndoshta?

b) Nese nuk i perfshin syte e te derguarve atehere a nuk flet kjo qe Kul-lun nuk ka kuptim gjithperfshires ne gjuhen arabe?

Ta zeme ne pamje te pare se nuk i perfshin te gjithe ne kete rast, por a duhet tani te bejme rregull se kur degjojme fjalen Kul-lu sic pretendon ti se nuk perfshin te gjithe ne te gjitha rastet?

Kur'an, Surah El-Bekare(2), Ajeti 281

{ وَاتَّقُواْ يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَّا كَسَبَتْ وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ }

E lexon ti كُلُّ ketu?

E ca flet ky ajeti?

{Dhe ruajuni ditës kur do të ktheheni te All-llahu, dhe secilit njeri i plotësohet ajo që ka fituar, dhe atyre nuk u bëhet padrejtësi.}

A eshte cdo njeri, apo eshte nje pjese? Pergjigju ti pyetjes tende.

Ka edhe shembuj te tjere, por nuk po i thellohemi se thome shkurt apo jo?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Studentt : 13-02-2007 më 15:10

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    Gostivari,

Shtyllat e Islamit, Imanit dhe shpjegimi i Ihsanit jane dhene nga i Derguari i Zotit (paqja qofte me te) ne hadithin kur vjen Xhibrili dhe ulet si njeri dhe e pyet te derguarin (paqja qofte me te) dhe pastaj i thote kur eshte Dita e Gjykimit dhe i Derguari i thote se ai qe pyetet nuk e di me mire (ka dije me shume) se ai qe po pyet. [pak a shume ne kuptim ky eshte hadithi]

Eshte te Sahih Bukhari dhe Sahih Muslim. Nuk eshte e shpikur si thua ti nga te tjeret.

Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Citim Postuar më parë nga Ola Zemer
    A ban dikush me konkretisht mem trgu Histori, fakte te Vehabizmit me interesojn keto gjera shum ja keni nis temen me e qit prej rruges se vet
    1.Histori
    2.Fakte
    3.gjithcka rreth vehabizmit
    Ke shume te drejte dhe faktet do t'i sjell. Me lejo t'i pergjigjem ketij qe gjoja u pergjigj shkurt.

O Mavri !

-1-

Ne kohen e te derguarit a.s namazi i teravive nuk eshte falur ne xhemat dhe as nuk eshte falur 20 rekate.

Ne e falim me xhemat dhe 20 rekate. Kete e gjen ne te kater medh'hebet qe perfaqsojne Ehli Sunetin. Keshtu falet ky namaz edhe ne Mekke edhe ne Medine edhe ne Kairo edhe ne Stamboll edhe ne Tirane. Kupton ???

Nuk arrin ta dallosh risine ti ne kete mes? Te gjithe e pranojne qe menyra e te falurit te teravive dhe numri i rekateve qe falen sot eshte RISI. Kaq a nuk e kupton ???

Kjo RISI nuk te shpie ne zjarr. Kjo risi nuk te shpie ne humbje. Edhe mos ma dridh mua sa andje kendej jo ate e shofim diten e gjykimit jo kshu jo ashtu. Nese kjo risi do te conte ne humbje atehere 4 Imamet e ketij Umeti nuk do e kishin praktikuar. A thua Ebu HAnifja, Shafiu, Maliku dhe Hanbeli nuk e kane njohur Kur'anin dhe Sunnetin?? A nuk kane ditur si te nxjerrin dispozitat juridike prej ketyre burimeve??

-2-

Mevludi, perkujtimi i ditelindjes se Muhammedit a.s edhe ky nuk eshte praktikuar prej te Derguarit a.s.

Perkujtimi i Ditelindjes se Rresulit nga muslimanet e mevonshem ishte RISI. RISI prej atyre qe nuk te dergojne ne humbje. RISI prej atyre qe nuk te dergojne ne zjarr. E si mund te shkoke ne zjarr prej dashurise dhe rrespektit per te Derguarin? Prej deshires per t'i perkujtuar ditelindjen?

-3-

Sa i perket fjales Ku-Lun sikurse e ka thene Rapsodi (qe e njeh shume mire gjuhen arabe), sikurse e kane thene shujukhet tane te nderuar, nuk eshte gjithperfshirese.

Pejgamberet Paqja e Allahut qofte mbi ta, kane qene te mbrojtur prej gabimeve te medha!!! Kupton Mavri? Askush prej Pejgambereve nuk ka bere gjynahe te medha as para dhe as pasi t'i vije shpallja.

Ku-lun nuk i perfshin syte e te Derguarve ne tekstin e permendur e po ashtu nuk i perfshin te gjitha risite, te cilet dijetaret e Ehli sunnetit i kane ndare ne Risi te mira dhe te shemtuara.

Ti tashti ne dac kuptoje kete qe thashe une, ne dac mos e kupto, ne dac komentoje, ne dac mos e komento ... une do i kthehem qellimit te temes duke vazhduar te publikoj turpet e juaja.

kshu kshu
    RIPPR

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovë
    Postime
    307
    O Studentt kush te ka genjy se ne e festojme mevludin njehere ne vit, shum gabim je i informuar, na mevlud bejme ne cdo kohe, cdo dit, per martese, per vdekje, per sunneti, per gezim, per deshperim, per gjithcka dhe ne cdo dit, se njerezit kane nevoj me e dit biografine e Muhammedit alejhisselam, dhe ja ky eshte kunder argumenti dhe nese je i sinqert, nese je burr, me kete argument do ta legalizojsh mevludin se fjala jote ke miratim i kesaj.

a) A e ka festuar Muhammedi a.s ditlindjen e tij?

Nuk kemi hasur na nje hadith te tille dhe per cdo veprim adhurimi duhet tekst, perndryshe eshte bidat sic e kam shpjeguar me pare.
    Ka argument mos fol kot, pa dije.
    Muhammedi alejhisselam ka thene une e agjeroj diten e hene pse kam lind une ne ate dit. (dmth e ka festuar me agjerim)
    Mos kundershto pa njohuri se do ta meritojsh denimin e Allahut.

Hadithi i Aishes ka te beje per namazin e nates: namazi i nates falet 8 reqat dhe 3 vitri 11 reqat argument vet fjala e Aishes ....asnjehere nuk kaloi me shume se njembedhjete (11) Rekate ne Ramadan ose ne muajt e tjere...... dmth si muaji i Ramazanit ashtu edhe muajt tjere njejt jane, nese konstatimi i jot eshte se ky hadith ka te beje per taravine eshte paradoksi me i madh qe e kam degjuar per shkak se ne muajin e ramazanit falet taravia ejo edhe ne muajt tjere.
    Nuk ma ha mendja se ti je ma i devotshem se te gjithe ashabet per namazin e taravise (ne histori transmetohet se cdo here eshte fale taravija ne meke dhe medine 20 rekat, ne gjith kohen qe kane qene ashabet gjalle dhe askushi nuk ka kundershtuar dhe dalen disa njerz ne ditet e sodit si ju dhe e kundershtojne nje veprim te ashabeve. (Çudi)
    Ndryshuar për herë të fundit nga hubejb : 13-02-2007 më 20:40
    "Arsyeja e mosarsyes që i bëhet arsyes sime aq shum ma dobëson arsyen sa që me arsye e vajtoj bukurinë tënde"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    Acid Burn,

Kujdes se mos te del tym nga koka nga inati.

Po si more, tani duhet edhe te ndryshojme kuptimet e ajeteve se nuk i pelqen ti, dhe kush ka pak intelekt e kupton si ajetet dhe hadithet.

Hasan el-Basri ka thene:"As mos u ul me njerezit e bidateve. As mos debato ose degjo ata" [ed-Darimi 1/121]

Sufjan eth-Theuri ka thene: "Bidatet jane me te dashura shejtanit se mekatet, sepse per mekatin mund te pendohesh por nje bidat nuk mund te pendohesh."[Sharh Usul I'tikad of el-Lalikai (d.414H), no.238] Kjo eshte se bidatciu mendon se po ben dicka te mire dhe nuk shikon gje per tu penduar. Ai gjithashtu tha: "...keshtu ngjitju ceshtjeve si kane qene ne fillim."[el-Hilje 6/376]

Imam Maliku ka thene, "Kush shpik dicka si bidat ne Islam duke e konsideruar ate si dicka te mire, ai pretendon se Muhamedi (paqja qofte me te) ka tradhtuar ate qe i eshte besuar te japi mesazhin sic thote Zoti. ""....Sot përsosa për ju fenë tuaj ...." Dhe gjithcka qe nuk ishte pjese e fese atehere, nuk eshte pjese e fese sot.[el-Itisam]

Imam Shafi ka thene, "Kush pretendon nje bidat te jete i mire,ka korrigjiar te Derguarin"[Bulghul Maram e Ibn Haxhrit]

Imam El-Bukari ka thene "Kam takuar me shume se njemije dijetare....dhe i kam gjetur te bien dakorte ne keto pika:....te gjithe ndalonin bidatin - ate qe kundershtonte ca i Derguarin dhe Sahabet ishin dakort..."[Nga artikulli i tij mbi besimin ne Sherh Usul I'tikad 1/170]

Kur i derguari emigroi ne Medine, muslimanet faleshin individualisht, dhe per tre nate rreshti ata u falen pas te derguarit (paqja qofte me te). Pas kesaj, ai ndaloi duke thene "Kam frike se kjo do behet e detyrueshme mbi ju." Pas kesaj ata u falen individualisht gjate kohes se Khalifes Ebu Bekr, dhe ne fillim te Umarit. Kur Umar erdhi dhe pa muslimanet te faleshin ne grupe te vogla tha "Ca bidati i mire eshte ky".

Ti vazhdo rrugen tende se tani gjithkush qe ka pak mend e di kush je ne te vertete. Ofendimet e tua flasin per ty e jo per mua.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    O Hubejb,

Teravia eshte falja e nates, e nuk eshte se alludohet ne falje te tjera sic mendon ti.

Ma cito mua nga e ke gjetur hadithin se hadithe ka plot me kategorizo zinxhirin e tij.

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Kur Umar erdhi dhe pa muslimanet te faleshin ne grupe te vogla tha "Ca bidati i mire eshte ky".
    Aha Omeri paska thene : Sa Bidat i mire qenka ky ketu me rri. Kjo fjala e Omerit r.a e pranuar nga vete ti tregon se kush cfare tha deri tani.
    RIPPR

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    le te vazhdojme me leximin e Kujtimeve te Spiunit Anglez

Sunnitet, nga ana tjeter, thone: “Pas Vdekjes se Profetit, muslimanet konsideruan Ebu Bekrin, Omerin, Osmanin dhe Aliun te afte per Khalife. Gjithsesi pasi te gjithe keta burra sot nuk jetojne me, te debatuarit rreth ketyre mosmarrveshjeve nuk kane ndonje dobi. Muslimanet, nese jane te arsyeshem duhet te mendojne per te sotmen e jo per te shkuaren.

Nje dite, ne Ministrine e Kolonizimit une permenda disa diferenca mes Suniteve dhe Shiiteve duke thene: “Nese muslimanet do dinin dicka nga jeta, do t;I kishin rrafshuar diferencat Sunite – Shiite e do ishin bashkuar.” Dikush me nderpreu duke me thene qe detyra jone ishte te provokonim e thellonim diferencat e jo te mendonim sesi t’I bashkojme muslimanet.

Para se tu nisja per Irak sekretari me pati thene: “Hemfer! Duhet ta dish qe mes njerezve ka dallime e mosmarrveshje prej kohes kur Zoti krijoi Habilin dhe Kabilin. Keto kontradikta do vazhdojne deri ne ardhjen e Jezu Krishtit. Diferencat mund te jene racore, fisnore, territoriale, kombetare ose fetare. “Detyra jote eshte qe te diagnostikosh keto mosmarrveshje e te t’I raportosh Ministrise. Sa me I sukseshem te jesh ne nxitjen e diferencave mes muslimaneve, aq me I madh do jete sherbimi qe I ke bere Anlglise.”

“Ne, anglezet, duhet te shkaktojme devijim dhe rrisim percarjen ne te gjitha kolonite tona, ne menyre qe te jetojme ne mirqenie dhe luks. Vetem nepermjet ketyre nxitjeve do mundemi te shkaterrojme Perandorine Osmane, perndryshe si do munde nje komb te sundoje nje tjeter me popullsi shume me te madhe? Shiko te gjesh me cdo kusht gojen e percarjes e manipuloje menjehere. Duhet ta dish qe Perandoria Osmane dhe ajo Iraniane kane arritur piken me te ulet te ekzistences se tyre. Detyra jote e pare eshte nxitja e populates kundra administrates shteterore! Historia ka treguar qe burimi I te gjitha revolucioneve eshte rebelimi I masave.

Kur uniteti I Muslimaneve te jete thyer dhe simpatia e zakonshme mes tyre te kete humbur, forcat do t’ju treten e keshtu do e kemi te lehte t’I shkaterrojme.

vazhdon....
    RIPPR

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    PJESA E KATERT

Kur arrita ne Basra, u vendosa ne nje prej xhamive te qytetit. Iamami I xhamise ishte nje arab Sunni me emrin Shejkh Omer Tai. E takova dhe nisem te bisedojme. U dukte qe kishte dyshime rreth meje e me bombardoi me pyetje. Munda t’I bej balle kesaj bisede te rrezikshme duke I thene qe jam nga Turqia, nxenes I Ahmad Efendiut nga Stambolli, qe kisha punuar per nje marangoz me emrin Halid e po ashtu I dhashe ca te dhena per Turqine te cilat I kisha mbledhur gjate qendrimit tim ne Stamboll. Po ashtu thashe edhe disa fjali ne turqisht. Imami I beri shenje me sy njerit prej te pranishmeve dhe e pyeti se a ishte korrekte ajo qe une thashe. Pergjigja e ketij te fundit ishte positive. U gezova qe e binda Imamin. Kisha qene gabim. Pas disa ditesh kuptova qe Imami dyshonte qe une isha spiun turk. Me vone do mesoja se ky Imam dhe governatpri I Sulltanit kishin ca mosmarrveshje.

Duke qene se isha I detyruar te largohesha prej xhamise se Imam Omerit, mora me qera nje dhome ne nje han udhetaresh dhe u vendosa atje. Pronari I hanit ishte nje idiot I quajtur Murshid Efendi. Cdo mengjes do vinte te me prishte gjumin duke I rene deres si I marre sapo te thirrej edhani per faljen e sabahut. Isha I detyruar t’I bindesha. U nfrija e shkoja te falja sabahun. Me pas ai me thoshte: “Duhet te lexosh Kur’an pas faljes se sabahut.” Kur une I thashe qe te lexuarit e Kur’anit pas namazit te sabahut nuk eshte obligative e s’kishte pse te insistonte kaq shume, ai mu pergjigj: “Fjeta ne kete kohe te dites sjell varferi dhe tersllek per hanin dhe banoret e tij.” C’te beja? Perseri duhet t’I bindesha sepse me pat paraljmeruar qe do me nxirrte jashte nese nuk ja degjoja fjalen. Keshtu pra pas thirrjes se edhanit do falja sabahun e me pas do lexoja Kur’an per nje ore.

Nje dite prej ditesh Murshid Efendiu me tha: “Prej kur erdhe ti kemi vetem tersllek. Arsyeaja per kete eshte te qenit e tu beqar. Duhet ose te martohesh ose t largohesh prej hanit ti. I thashe qe nuk kam pasuri te mjaftueshme per tu marrtuar. Nuk mund t’I thoja te njejten arsye sikurse I pata thene Ahmed Efendiut sepse Murshid Efendiu me mendjen qe kishte do me kontrollonte me duart e veta. Kur I thashe qe nuk kam te holla mu pergjigj: “Sa besim te dobet qe ke! A nuk e ke lexuar ajetin Kur’anor qe thote: “Nese ata jane te varfer Allahu do t’I beje te pasur me miresine e Tij” ? Une mbeta. E mblodha veten dhe I thashe: “Ne rregull, do marrtohem. A me gjen ti parate e nevojshme ose ndonje vajze qe te me kushtoje pak? Pasi u mendua per disa caste mu kthye : “ Nuk me intereson aspak! Ose martohu deri ne fillim te muajit rexhep ose ik prej hanit tim.” Kisha kohe vetem 25 dite deri ne fillim te rexhepit.

Meqe jemi te muajt, po I permend keta te fundit sipas kalendarit islam. Muharrem, sefer, rebiul euuel, rebiul akhar, xhemadiul euuel, xhemadiul akhar, rexhep, sha’ban, ramazan, sheuual, dhul ka’adeh, dhul hixh-xheh. Muajt e tyre jane nuk jane kurre me pak se 29 dite e as me shume se 30 dite. Ky kalendar eshte I bazuar ne llogaritjen Henore.

Gjeta pune si ndihmes marangoz dhe vendosa te largohesha prej hanit te Murshid Beut. Rame dakort per nje pagese mjaft te vogel me kusht qe fjetja dhe ushqimi te ofrohej prej punedhenesit. I leviza sendet e mia prej hanit para muajit rexhep. Marangozi, pronari I dyqanit ishte nje person mjaft mashkullor. Me trajtonte si te isha I biri. Ishte Shiit prej Harasanit te Iranit e quhej Abdul Riza. Duke qene ne kompanin e tij, mundohesha te perfitoja e te mesoja Persisht. Cdo mbasdite Shiit Iranian mblidheshin ne dyqanin e Abdul Rizase e diskutonin rreth ceshtjeve te ndryshme prej politikes deri tek ekonomia. Shpesh flitnin keq per administraten shteterore aty ne Basra e po ashtu per Khalifen ne Stamboll. Sa here qe nje I huaj vinte do e ndryshonin biseden e do flisnin per ceshtje personale. Kisihin besim tek une sepse sikurse mesova me vone mendonin qe isha Azerbaxhanas meqenese flisja turqisht.

Ne vazhdim lexues i dashur do te njihemi me Muhammed Ibn Abdul Vehabin dhe shkarjet e tij.
    RIPPR

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Hera heres, nje djalosh vinte tek dyqani I marangozit ku punoja. Djaloshi ishte I veshur si student I dijes dhe fliste arabisht, persisht dhe turqisht. Quhej Muhammed Ibn Abdul Vehab Nexhdi. Ky djalosh ishte nje person mjaft arrogant dhe nevrik. Nderkohe qe e shante sa mundte qeverisjen Osmane, nuk fliste kurre keq per ate Iraniane. E perbashkta mes ketij djaloshi dhe Abdul Rizase, qe I kishte afruar e miqesuar kaq shume, ishte urrejtja e te dyve karshi Khalifes ne Stamboll. Pyesja veten sesi mundej qe ky djalosh Sunni te fliste persisht e te ishte mik kaq I mire me nje Shiit si Abdul Rizai? Sidoqofte ne kete qytet Sunnitet hiqeshin se shkonin mire me Shiitet e madje pretendonin se ishin vellezer. Shumica e banoreve te Basres kuptonin arabisht dhe persisht e shume syresh kuptonin edhe turqisht.

Ne pamje te jashtme Muhammedi I Nexhdit u dukte sunnit. Edhe pse ne te vertete Sunnitet I kritikonin Shiitet (ne ate qe keta te fundit besonin dhe menyren sesi praktikonin Islamin--- acid burn), ky djalosh kurre nuk I kundershtonte. Sipas Muhammedit te Nexhdit, nuk kishte arsye qe Sunnitet te perqafonin njerin prej kater medh’hebeve (nje prej shkollave juridike te se drejtes Islame --- acid burn). Thoshte qe Libri I Allahut nuk permban asnje evidence ne lidhje me keto medh’hebe. Qellimisht I injoronte ajetet dhe hadithet ne lidhje me kete.

Sa I perket ceshtjs se kater medh’hebeve, nje shekull pas vdekjes se te Derguarit Muhammed (a.s), kater dijetare dolen prej muslimaneve Sunnite. E keta ishin:
    1- Ebu Hanife
    2- Ahmed ibnu Hanbel
    3- Malik ibnu Enes
    4- Muhammed ibn Idriz Shafiu
    Disa Khalife I detyruan Sunnitet te imitojne njerin prej ketyre kater dijetareve.Thane qe askush tjeter vec ketyre kater dijetaresh nuk mund te ushtroje IXHTIHAD (Ixhtihad eshte aftesia e nxjerrjes se dispozitave juridike prej tekstit Kur’anor, citateve Pejgamberike, aftesia per te perdorur sakte precedentin, konsenusin dhe analogjine. Per t’I takuar nivelit te ketille personi duhet te kete masterizuar nje mase te konsiderueshme te diturise dhe shkencave Islame.--- Acid Burn), duke mbyllur keshtu deren e ketij te fundit. Ndalimi I ixhtihadit konsiderohet te jete arsyeja per qendrimin ne vend te Islamit. Shiitet, I perdoren keto deklarata te pabaza (mbyllja e deres se ixhtihadit) per te shtuar ne numer pasuesit e sektit te tyre. Nje here e nje kohe Shiitet ishin me pak se nje e dhjeta e Sunniteve, por sot ata jane te njejte ne numer. Ky rezultat ishte mese normal. Ixhtihadi eshte si arme. Ushtrimi I tij do te permisonte te kuptuarin e ligjit Islam e do te rifreskonte te kuptuarin e Kur’anit dhe Sunnetit. Ndalimi I Ixhtihadit, nga ana tjeter, I ngjan nje arme te prishur.

vazhdon...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Acid_Burn : 17-02-2007 më 03:31
    RIPPR

Faqja 10 prej 22 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 26-09-2010, 13:17

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •