Close
Faqja 9 prej 22 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 214
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovë
    Postime
    307
    Studentt
    kete emer e ke shum te madh dhe nuk e meritojsh, je aq i ceket sa ju ka dal boja me argumentet e juaja pa kryp per emrin tuaj vehabi, nje dy e cekni se eshte emer i Allahut, dhe sben me ju thir ne ate emer, ska lidhje ajo, po edhe neqoftese e ka dikushi emin Abdullah ska lidhje se do ta thirshin ate sekt me emrin Abdullahista apo allahista. Emri nuk te ben te ligjshem as nuk te nxjer nga ligji, me emrin vehabi nuk ju shtojn hallku asgje, por as me emrin selefi qe ja atribuoni vetes nuk arsyetoheni para Allahut, ju nuk mund te jeni selefi se selefi quhen ashabet (gjenerata me e mire Islame-para ardhesit tane) por ju mund te quheni vetm si djekes te nje dijetari, mund te quheni me emrin e atij njeriu i cili e ka fillu inciativen tuaj i cili e ka emrin Abdulvehab dhe si rrjedhim juve ju quajme Vehabista, kjo nuk eshte ofendim, se une jam ndjekes i shkolles juridike hanefite dhe mua me therasin hanefi une me kete emer nuk ofendohem por mburem kur me kujtohet se kush ka qene Ebu Hanifja.
    Nese nuk konsiderohet klasifikimi i Kuranit adhurim atehere si mund ta quani ju mevludin adhurim apo bidat kur ky mevlud ska te beje aspak me adhurimin, mevludi eshte vetem nje mbledhje ne te cilen tregohet biografia e Muhammedit alejhisselam, nese kjo eshte bidat atehere edhe mbledhja jone (forumishqiptar) qenka bidat.
    Une e di se ti dhe shoket e tu nuk i pranoni keto argumenete, se ashtu ju kan kalitur te tjeret sa qe nuk mendoni per asnje solucion tjeter.
    E verteta do te del ne shesh ne Diten e Gjykimit por do te jet shum vone, teper vone.
    Ndryshuar për herë të fundit nga hubejb : 12-02-2007 më 18:05
    "Arsyeja e mosarsyes që i bëhet arsyes sime aq shum ma dobëson arsyen sa që me arsye e vajtoj bukurinë tënde"

Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Analogjite e mija jane te dobta?

Po mire more kokerruajtuar. Sikurse thote edhe Hudejbi me Rapsodin pse nje e dy e kapeni tek emri i Ibn Abdulvehabit? Po kaq gomere jeni sa te mendoni ate qe dike do e therrisnin 'allahist'? Jo more tru shpelare jo. Ajo nuk ka lidhje aspak sikurse i therrasin muslimanet ndjekes se 4 medh'hebeve pas emrave te koloseve te ketyre te fundit. Hanefite, Malikite, Hanbelite, Shafite, Esharite, Maturidite e keshte me rradhe juve ju therrasin Vehabista per t'ju dalluar prej pjeses tjeter. Per tu treguar te tjereve qe ju jeni shadhe, jeni te devijuar, jeni te marre kot.

Analogjite e mia ty dhe atyre si ty ju duken te kota sepse ti dhe ata si ti nuk keni mend. Kur'ani e ka ndaluar pirjen e alkoolit! Kjo dihet katerciprisht. Edhe pse ajetet para ndalimit jane aty dihet qe nuk kan hukm vetem lexohen. Pra s'ishte fare e nevojshme te sjellesh ketu alkoolin. Kjo flet se sa mend ke.

Ju pretendoni qe cdo gje qe pejgamberi ka pas mundesi ta beje e nuk e ka bere, nese behet sot eshte bidat qe te shpie ne humbje.

Ju thoni qe Kulu bid'atin .... perfshin te gjitharisite ne menyre absolute.

Ta fillojme me kete te dyten. Une solla si argument Kulu ajnin zanijeh ... qe ne shqipen bukfale dmth Te gjithe syte kurverojne... Ju bera nje pyetje qe kjo "kul" a i perfshin edhe syte e te derguarve ? - thate jo sepse te derguarit jane ma'sum te mbrojtur .... edhe aspak nuk e kuptuat thelbin e pyetjes.

Nese "Kul-lun" ne gjuhen arabe do perfshinte gjithcka, gjithmone atehere ajo do i perfshinte te gjithe syte pa perjashtim kur thuhet "kul-lu ajnin zanijeh...." gje qe nuk eshte e vertete. Rrjedhimisht kjo tregon qe Kul nuk esdhte gjith perfshirse.

Sa i perket namazit te teravive. Me thoni ne cilin medh'heb ai falet individualisht dhe me pak se 20 reqate ? Kjo eshte risi qe nuk ka ndodhur ne kohen e Muhammedit a.s Dikush me siper ka thene qe Arabia Saudite zbaton medh'hebin Hanbeli prandaj ne Qabe i falin 20 rekate ... e ne kontekst fjala e tij tregonte qe kjo eshte gabim.... eshte bidat qe te con ne humbje... sa turp !

Sa i perket tubimit te Kur'anit nuk ka te beje kjo me te adhuruarit? A nuk eshte adhurim leximi i Kur'anit? E si do mund ta lexonim ne Kur'anin sot nese nuk do ishte i tubuar? Tubimi i Kur'anit eshte risi e nuk eshte aspak materiale... por ju kokerruajturit i shikoni gjerave vetem siperfaqen. Prandaj edhe jeni Vehabista pas ardhesit e te keqit Ibn Abdul Vehab.
    RIPPR

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Citim Postuar më parë nga buki19
    Me lart lexova se mbulohen me gelqere dekorimet neper xhami.Personalisht jam kunder gelqerosjes se ornamenteve dhe arabeskave neper enteriere te xhamive,artit mural islam.Nese dikush mendon ndryshe,mjafton qe te
    bazohet ne zbukurimet dhe dekorimet colorite dhe kaligrafike te kopjeve te para te Kuranit,te kohes se halifeve.
    eshte shume e vertete Buki . Vehabistet te cilet nuk kane pasur vete asnje lloj vlere nuk e njohin artin dhe bukurine e ketij te fundit ne fene Islame. Kjo tregon shabllonizmin e tyre. Tregon injorancen ndaj te bukures dhe estetikes. Shikoji keto foto te nje prej xhamive me te bukura te Sarajeves

P.S : ja dhe ato qe kemi shkembyer me nje prej Vehabistave ne kete forum ne lidhje me kete ceshtje :

Citim
    Postuar më parë nga Acid_Burn

Po a nuk jeni ju ata more dritshkurter qe i keni lyer xhamijat me gelqere duke i fshire te gjitha dekorimet mahnitese kaligrafike?? Arsyeja ? Eshte Bidat te jete xhamija e zbukuruar ....

Po jane Bidat, pasi sikurse thote rregulli (nese ke studiuar).
    Cdo gje qe ka qene e mundur te behet ne kohen e Profetit (salall-llahu alejhi ue ala alihi ue sel-lem) dhe nuk eshte bere, ai eshte BIDAT.
    Keshtu thote Imam Esh-Shatibij ne I`tisam.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   
    Ndryshuar për herë të fundit nga Acid_Burn : 12-02-2007 më 19:26
    RIPPR

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    O hubejb,

Thirr si duash, por pallogjikshmeria juaj eshte shume e tepruar.

Ne rradhe te pare "kjo etikete" eshte adoptuar nga ata qe adhuronin varret dhe sheh Ibn Abduluahabi i tregoi gabimet e tyre dhe eshte vetem etikete qe kane perdorur te devijuarit per te share gjerat bazore qe shehu ka shkruar edhe liber per te.

Asnje nuk e therret emrin Uahabi, pra jeni vete ju dhe nga terminologjia nuk ka te beje me etiketat e tjere se perndryshe nga "hanefi", nuk e quan njeri veten "uahabi".

Selefi nuk do thote je selef, por ndjek seleft ne kuptim sic eshte hanefi qe nuk do thote se je imam Hanifa por ndjek imam hanifen.

Kur'ani u mblodh per ceshtje nevoje sikur u ul numri i memorizuesve te Kur'anit dhe u mblodh qe te kishte nje pike referimi duke synuar qe te mos prishej si librat e tjere.

Mevludin juve te "mencurit" e festoni nje dite ne vit, dhe kur kjo behet zakon quhet festim i dites. Festoni dy a tre mevlude ju "te mencurit" ne vit. Per ate pune festoneji dite-per-dite dhe mesojeni biografine dite-per-dite dhe mos hajde ketu te na thuash se nuk eshte bidat.

Acid,

Te kam dhene definicionin korrekt te ca quhet bidat dhe si testohet se nje gje eshte bidat apo jo. Ti nqs mbyll syte dhe vazhdon me imagjinatat e tua atehere vazhdo ne rrugen tende....

Ate te zinase se syrit ta kam dhene pergjigje me pare. Ajetin ne Kur'an qe feja eshte persosur e harron ti kur flet per bidatin dhe nga ana tjeter nuk ka ndryshim mes neje dhe 4 Imamave ne lidhje me bidatin, por kur flasin si puna e hubejbit qe u nderoka me imam Hanifen, shikohen cudira. Mos valle edhe imam Hanifa ka festuar mevlude?

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    ju ndiqni selefet ? si Mukalida, si Mutabiin apo si Muxhtehidin ? se e keni shume te lezetshme kete teori . edhe sa per dijeni nese Ajeti : "Sot persosa per ju fene tuaj ....... dhe zgjodha per ju ISlamin fe" nese ka kuptim aq bukfal sa ne menyre aq qesharake ja vishni ju ... atehere me thuaj si c'thote Kur'ani dhe Sunneti ne lidhje me kontratat bashkohore te psh pronareve, qeraxhinjve te nje toke apo te tjra si keto. Nese kuptimi i ajetit do ishte siperfaqsor atehere cfare kuptimi do kishte Hadithi i Muhammedit a.s : E keni per detyre te ndiqni sunnetin tim dhe sunnetin e khulefave rashidijn pas meje. ?? Po Hadithi : Transmeton Ebu Davudi dhe Tirmidhiu nga Shu’beja, se Muhamedi a.s. kur dërgoi Muadhin në Jemen, i tha: “Si do të veprosh nëse kërkohet prej teje të gjykosh”? Tha: Do të gjykoj me atë që gjendet në Librin e Allahut (Kur’anin). Tha: “Nëse nuk gjendet në Librin e Allahut”? Tha: Me sunnetin e të Dërguarit të Allahut. Tha: “Po nëse nuk gjen në sunnetin e të Dërguarit të Allahut”? Tha: Bëj ixhtihad e nuk lë mangu. Tha Muadhi: I Dërguari i Allahut më ra në gjoks dhe tha: “Falënderoj Allahun xh.sh., i Cili udhëzoi të dërguarin e të Dërguarit të Allahut në atë mënyrë që pajton të Dërguarin e Allahut” ???
    Ndryshuar për herë të fundit nga Acid_Burn : 12-02-2007 më 22:20
    RIPPR

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-01-2007
    Postime
    37
    Acid Burn,

Kur flas me ty, me duket sikur flas me murin qe as nuk degjon por edhe ato qe mund te degjosh nuk ke as vullnet t'i kuptosh dhe jo me pastaj t'i analizosh. Krijo cik vullnetin e duhur per bisedim se nuk kam deshire te perserise gjera qe kam thene me pare por qe ti nuk ke kuptuar.

Pronar dhe qeraxhinj ka pasur edhe ne kohen e profetit. Kjo eshte nga mungesa jote e dijes. Por edhe ta zeme ne pamje te pare se nuk ka pasur, ca kane lidhje keto me fene si veprime adhurimi?

Keto jane gjera te nevojshme dhe nuk jane veprime adhurimi si Bajrami apo te falesh. Per gjerat adhurimi duhet te kesh tekst dhe po s'pate tekst atehere quhet bidat. Per gjerat e tjera si makina, pallate, kompjutera, ora...apo gjera te nevojshme si pune keshtu e ashtu ne te cilat mund te hyjne edhe ato te biznesit jane gjera te nevojshme dhe nuk eshte veprim adhurimi por veprim normal.

Eshte sikur te hipesh malit, dhe te thuash: "A i ka hipur ketij mali i derguari (paqja qofte me te)?" Dhe pastaj te na tregosh se ne me bidate kuptojme se per shkak se nuk i ka hipur i derguari, atehere kjo eshte bidat, apo te na tregosh se keto jane bidate te mira.

Se pari duhet diskutuar se a i hipen malit ti si adhurim, psh sikur shkon per haxh apo i hipen se ke qef? Nqs tani ti thua se i hipen per adhurim me analogjine e adhurimit sikur shkon per haxh, atehere i bie bidat se nuk ka ndonje tekst ta beje kete veprim, veprim te adhurimit. Nqs i hipen se ke qef, atehere nuk klasisifikohet si veprim adhurimi dhe as nuk pretendohet te kete ndonje tekst te thoje per kete. Dhe nqs i perket kesaj kategori (veprimit te jo-adhurimit) atehere nuk behet haram pervec nqs ka tekst ta beje haram. Psh, per limonata, akullore etj, te duhet ndonje tekst ty ta beje hallall, por sipas rregullit keto nuk jane veprime adhurimi dhe teksti ne keto raste vetem ndalon ato haramet si alkoholi etj dhe te tjerat rrjeshimisht jane hallall.

Ne rastin e namazit ka tekst se si duhet te falemi dhe ky eshte veprim adhurimi, dhe kur nuk ka tekst per nje veprim qe duhet bere dhe behet se te pelqen ty, si mevludi te cilen e feston njehere ne vit, atehere ne themi na sill ndonje tekst te na vertetosh kete feste si feste adhurimi sic festohet bajrami, njehere ne vit, dhe nqs nuk sjell atehere edhe pse mund te kete gjera te mira si biografia e te derguarit (paqja qofte me te) prape eshte bidat. Se ne nuk shkojme sipas hipotezes se menyrat justifikojne rezultatet. Ne fakt nqs menyra eshte e gabuar, pavaresisht nga rezultati edhe ky i gabuar eshte dhe nuk duhet te pretendosh per shperblim nga Zoti.

Eshte sikur te kesh synim te mire (rezultatet) dhe te besh ne menyren e gabuar, ky veprim nuk quhet veprim qe shperblehesh edhe pse mund te kesh rezultate (synime te mira).

Duhet t'i kesh te dyja edhe synimin edhe menyren, pa pate nje gabuar, atehere as synimi as veprimi nuk quhet per shperblim.

Ti ose ndonje tjeter thuoni se mblidheni per mevlude te tregoni biografine e te derguarit (paqja qofte me te) dhe ne fakt ky eshte synim i mire, por menyra se ju mblidheni vetem nje dite te caktuar te vitit dhe e veconi vete kete dite si me qene ndonje feste, ky eshte bidat. E sikur te mblidheshit dite te tjera gjate vitit dhe vitin tjeter jo ne te njejten dite, atehere nuk do fliste njeri per mevlude si feste se mevludi sipas jush eshte vetem nje dite e caktuar e vitit, e sipas jush kur ka lindur i derguari (paqja qofte me te) sikur me qene bajram. E sikur te kishte ndonje te mire ne vecimin e kesaj dite, i derguari (paqja qofte me te) do na kishte udhezuar per kete gje.

Persa i perket hadithit te fundit, nuk e kane klasifikuar sahih (te sakte) te gjithe muhadithet, ca kane thene daif (i dobet) edhe pse ky hadith perdoret ne librat e fikhut, se ka kundershtim se si shpjegohen gjerat, duke vecuar shpjegimin e Kur'anit pa i referuar sunetit ne te njejten kohe, nuk mund te shpjegohet vetmasi Kur'ani por duhet suneti qe te kuptohet dhe hadithi thote se vetem po s'u gjend te Kur'ani atehere i referohemi haditheve, por ne fakt tere dijetaret kane pohuar se nuk mund te shpjegohet dhe kuptohet ca gjendet ne Kur'an po nuk iu refererove sunetit ne te njejten kohe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Studentt : 13-02-2007 më 02:04

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Eh sa i shkrete qe je more Studentt

nuk me kupton ti mua jo se s'te lejojne ato pengesat qe i vendosen kalit te karroces.... degjo more djale:

shkurt e shqip :

1-
    a) A e ka falur Muhamedi a.s Namazin e teravive 20 rekate dhe ne xhemat ?
    b) Nese ne e falim vetem ne xhemat dhe 20 rekate a jemi te humbur dhe shkojme ne zjarr?

2-
    a) A e ka festuar Muhammedi a.s ditlindjen e tij?
    b) Nese ne ja festojme jemi ne humbje dhe shkojme ne zjarr?

3-
    a) A i perfshin te gjithe syte ne menyre absolute fjala "Kul-lun" ne tekstin "Kul-lu ajnin zanijeh" ?
    b) Nese nuk i perfshin syte e te derguarve atehere a nuk flet kjo qe Kul-lun nuk ka kuptim gjithperfshires ne gjuhen arabe?

Pergjigju shkurt.
    RIPPR

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga Acid_Burn
    Eh sa i shkrete qe je more Studentt

nuk me kupton ti mua jo se s'te lejojne ato pengesat qe i vendosen kalit te karroces.... degjo more djale:

shkurt e shqip :

1-
    a) A e ka falur Muhamedi a.s Namazin e teravive 20 rekate dhe ne xhemat ?
    b) Nese ne e falim vetem ne xhemat dhe 20 rekate a jemi te humbur dhe shkojme ne zjarr?

2-
    a) A e ka festuar Muhammedi a.s ditlindjen e tij?
    b) Nese ne ja festojme jemi ne humbje dhe shkojme ne zjarr?

3-
    a) A i perfshin te gjithe syte ne menyre absolute fjala "Kul-lun" ne tekstin "Kul-lu ajnin zanijeh" ?
    b) Nese nuk i perfshin syte e te derguarve atehere a nuk flet kjo qe Kul-lun nuk ka kuptim gjithperfshires ne gjuhen arabe?

Pergjigju shkurt.

Acid Burn , ketyre pyetjeve po e lej t'i pergjigjen ata qe kundershtojne mendimin tend , njekohesisht dije se kundershtojne edhe mendimin tim .
    Tani do ti kthehem atij autorit shit nga irani qe jeton ne Amerik. Nuk ka diskutim , une librin e tij e kam lexuar deri ne fund dhe nuk diskutohet ai ne disa pika anon nga shijat. Por ne librin e tij ai po ashtu kapet ne disa pika qe jane shum tabu kisha thene per kohen e sotme .
    Psh i thekson se 5 shtyllat kryesore qe sot ne i respektojme , ne fakt nuk kane ardhur si urdher nga profeti , por keto jane vendos me vone pas vdekjes se profeti nga pasuesit e tij .
    Tani dua te te di a nuk jane 5 shtyllat qe ne sot i festojne si kryesore ne Islam , bidat , duke u bazuar ne theniet qe kam lexuar nga ju ,qe cdo gje nuk nuk eshte be ne kohen e profetit dhe behet sot qenka bidat?!!
    Pyetje tjeter , nese keto pese shtylla jane sjelluar nga pasuesit e profetit , ne, qe jetojme sot po ashtu jemi pasues te te njejetes fe , a kemi te drejte , psh
    1. Ti modernizojme
    2. Nese ka nevoje te shtojme shtylla tjera dhe
    3. Te sjellim nje ligj te perbashket i cili do ti anulonte dallimet midis muslimaneve ane mban botes.

Sa i perket pikes se pare , ketu ma mer mendja se nuk ka shum cfar te modernizohet , vetem psh sipas meje duhet qe parat qe mbildhen nga fitrat dhe zeqati , te harxhon duke u ndimuar njerezve te varfet dhe atyre qe jane talenta ne shkolle .

Sa i perket pikes se dyte psh , ndoshta bej gabim kur e them , por me duket se vellezerit tane qe i kane formuluar keto shtylla baze te fese sone , sikur per mendimin tim kane haruar te pakten edhe nje shtylle e cila ma merr mendja eshte e rendesishme .
    Sa kam lexuar une per Kuranin, per fene tone te bukur dhe te pastert , fjala qe permendet me shum ne Kuran eshte fjala " ALLAH" dhe nuk diskutohet besimi ne Allah dhe ne profetin perben shtyllen kryesore , dhe fjala tjeter qe permendet ne KURAN me shum se fjalet tjera eshte fjala 'ILM" = DITURI .
    Pyetje per vellezerit musliman a duhet sot neve edhe kete koncept ta bejme shtylle , nje nder shtyllat kryesore te fese sone !!!
    Mos harojme se ne shum vende Zoti permend se sa te afert i ka dijetaret , ata qe dijne .

Sa i perket pikes se trete , per mua si musliam qe nuk i takoj asnje grupi , besimi im eshte thjesht i paster ne Zotin tim , Krijuesin tim qe nuk eshte askush tjeter pos ALLAHUT.
    Kam pasur rast , ne tren duke shkruar ne pune , te bisedoj me nje nga keto qe u ngjasojne wehabistave , me mjeker , me pantollona te shkurterta qe tan kohen ecin me Kuranin ose ne xhep ose ne cante ( qe aspak nuk me pengon).
    Ate dite personalisht isha i deshperuar , i deshpruar me aktet qe i shikoja ne Tv dhe qe kishin te bejne me situaten ne Irak .
    Disa idiota vetevrases , Allahu kurre mos i nxjerte nga xhehenemi , vrane veten e tyre dhe po ashtu mbi 70 Irakien te pafajshem . Sulmi i tyre nuk donte te dinte as per fmi as per gra e as per pleq (dhe secili e din qe vrasja e tyre eshte mekat sipas tradites se KURANIT dhe profetit ).
    SIpas lajmeve , thuheshte nje suni me bombe ka vrare veten ne pjesen e shijave, per mua nuk kane dallim as suni as shija . Mos harojme vellezer thirjen qe na e ben Allahu ne KURAN " ne relligjon nuk ka dhune " .
    Dhe ne bisede me pyet dicka nuk je mire sot vella , i them si te jem nga ajo qe shikoj ne TV se cfar ndodh ne Irak . Me kthehet ( e kishte fjalen per shijat ) ata mire e kane sepse kane devijuar nga rruga e Zotit .
    Me keshillon , largoju nga ata , se jane te rezikshem . Ai me flet dhe une tan kohen mendoj me veten time , cfar mlefi ky person ka me sektin tjeter qe poashtu beson ne ALLAH , ndoshta per mua dhe per disa tjere ata kane gabime .
    Por gabimet e tyre NUK ME TAKOJME MUA TI GJYKOJ DHE AS GABIMET E MIJA NUK KA TE DREJTE TJETER KUSH TI GJYKOJ VEC ALLAHUT , e kam fjalen menyres se si besojme ne Zot .
    Andaj ma merr mendja qe eshte e nevojshme qe njerezit te kuptojne se menyre se si te tjeret do te besojne eshte e drejta e tyre .
    Secili do te pergjigjet per gabimet e veta .

Per ate them se duhet te sjellet nje ligj i perbashket midis cdo sekti qe beson ne Allah qe te ndalen keto veprime djallezore njehere e pergjithmone.

Andaj ndonjehere permbaj njerezit si Reza Asllan , si nje profesor i teollogjise Islame qe jeton ketu ne amerik me merin Ahmed por nuk me kujtohet mbiemri. Sepse njerez te tille bejne thirje per ndryshime .
    Dhe mendoj qe edhe neve duhet ti bashkangjitemi ketyre thirjeve per te miren tone , e per te miren e femijeve tane.

Me respek Gostivari_usa
    Ndryshuar për herë të fundit nga Gostivari_usa : 13-02-2007 më 03:49

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Edhe pse kjo teme eshte hapur per te demaskuar zullumin e Vehabisteve dhe per te treguar fytyren e vertete te ketyre te fundit, pas pluhurit te ngritur ne lidhje me Bidatet, Risite qe te cojne ne humbje sipas famekeqeve Vehabista me lejoni te sjell per ju nje Hutbe prej Hutbeve te Dr. Prof. Ramadan El Buti. Do t'ju ndihmoje te kuptoni mjaft gjera.

Hytbeja e Xhumasë 13/3/1423h. 24/5/2002

Ku jemi ne me dashurinë e vërtetë ndaj Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem

--------------------------------------------------------------------------------

Lavdi dhe falënderimet i takojnë vetëm All-llahut, lavd i cili shton begatitë e Tija dhe i bën të mjaftueshme mirësitë e Tij. Zoti Ynë, Ty të takon falënderimi ashtu siç e meriton Madhëria Jote dhe sundimi i Madhërisë Tënde. Pa të meta je, nuk arrijmë që t’i numrojmë lavdërimet për Ty, ashtu siç i ke bërë Ti për vetëveten Tënde. Deklaroj se s’ka Zot përveç All-llahut xhel-leshanuhu që është Një dhe i pashoq. Poashtu deklaroj se Muhammedi alejhisselam është i Dërguari, i zgjedhuri dhe i afërmi i Tij dhe më i miri prej gjithë pejgamberëve. E ka dërguar All-llahu për gjithë botën përgëzues dhe për tua tërhequr vërejtjen njerëzisë. O Zot dërgoj përshëndetjet tona të përzemërta dhe të sinqerta për Muhammedin alejhisselam dhe familjen e tij, përshëndetje të përhershme dhe të pandara deri në Ditën e Gjykimit. O ju besimtarë, ju këshilloj juve dhe veten time që është mëkatare që t’i keni drojë All-llahut xhel-leshanuhu.

O robët e Zotit:

Ju e dini se dashuria ndaj Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem është pjesë e pandashme e besimit (imanit) ndaj All-llahut xhel-leshanuhu. Në një hadith të vërtetë, i Dërguari i All-llahut xhel-leshanuhu ka thënë: “Nuk është besimtar ndonjëri prej jush deri sa nuk jam më i dashur te ai prej pasurisë, fëmijëve të tij dhe gjithë njerëzve”.

Dashuria është ndjenjë para se të jetë sjellje, bile sjellja nuk arrihet ndryshe vetëm se me motivin e dashurisë. Dashuria kur është ndjenjë atëherë i ndez gjymtyrët dhe i flakron zemrat. I dashuruari patjetër duhet ta ripërtrijë dashurinë e tij dhe saherë që i dashuri të shohë ndonjë gjurmë të atij që e don ose sa herë që i kalon një kujtim prej kujtimeve të të dashurit, pa marrë parasysh ato a janë perkujtime kohore apo perkujtime që kanë ndodhur në ndonjë vend, zemra e tij ndizet me emocione dhe me mallë për të. Kjo është një e vërtetë të cilën askush nuk e kundërshton e as që e mohon.

Nëse ndonjëri prej nesh, ka pasur zemrën e tij të lidhur ndaj një të afërmi ose të dashuri dhe zemra i gufon nga dashuria si, bie fjala kur e sheh ndonjë vend ku i dashuri i tij ka banuar, ose kalon dita në të cilën është takuar me të, ose dita në të cilën ka lindur ai, do të shohim se si do të zgjohen ndenjat e mallit dhe të pikëllimit për të dhe si do të ndizen ndenjat e dashurisë përsëri në zemrën e tij. Këtë të vërtetë e din secili prej nesh, por, çdo të ndodhte sikur ajo zemër të gufonte dhe të ishte e lidhur për dashurinë e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem me një besim të plotë tek All-llahu xhel-leshanuhu dhe para tij kalon një kujtim prej kujtimeve të të dashurit Muhammed sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, si përkujtimi i lindjes së tij. Si do të ishte gjendja e tij nëse me të vërtet e do Muhammedin sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem? S’domend se ndenja e tij do të lëviznin dhe të flaken gjymtyrët e tij me dashurin ndaj Muhammedit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. S’do mend se s’ka vend për diskutim kur ështe fjala për këto çështje apo kur ështe fjala për ndenjat, sepse logjika këtu i jep përparësi dashurisë, dhe askujt tjetër.

Unë e di se shumë prej shokëve të Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, të cilët jetuan pas vdekjes së tij, kur u kujtohej ndonjë moment qoftë edhe shumë i vogël e që kishte të bëjë me ditët, me ndejat, dhe me bisedat e takimet e tyre me Pejgamberin, i kaplonte të qarët dhe nuk ndaleshin, ndizej dashuria në zemrat e tyre. Mjafton të dini ditën kur u kthye Bilalli radiall-llahu anhu pas vdekjes së Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem pas disa vjetësh në Medinen e Ndritshme, e lutën që ta thërritte ezanin ashtu siç e kishtë thirrur në kohën e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. Në fillim kërkoi falje, por, kur iu lutën shumë u ngrit dhe e thirri ezanin. Si ishte gjendja e shokëve të Pejgamberit atëherë, bile si ishin ndjenjat e tabiinëve atë kohë? S’mbet sy që nuk u kthye në burim e lotësh duke qarë, s’pat zemër që nuk u përflak nga dashuria ndaj Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem.

Vëllezër të dashur, si ështe e mundur që ne të deklarohemi (duke shpresuar se jemi të sinqertë në atë që e deklarojmë) se e duam Muhammedin sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem? Si duhet të jenë ndjenjat tona kur të kalojë kujtimi i lindjes së të dashurit të madh, kur të shpërndahet era e miskut të këtij kujtimi në shpirtat tonë dhe kur ndjenjat tona të na kaplojë ky përkujtim i këndshëm shpresëdhënës. Si do të ishtë gjendja jonë kur të përzihet ky kujtim me ndenjat tona që e duan Muhammedin sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, s’do mend se atëherë trupi ynë do të kallet me ndenja malli e dashuri për të dhe pastaj doemos që këto ndjenja të manifestojnë këtë mallë dhe dashuri ndaj Pejgamberit duke festuar ditëlindjen e tij, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem.

Por, si duhet të jetë ky festim? Që të jetë ky festim shfaqje e vërtetë e dashurisë sonë të flaktë, që të jetë manifestim i vërtetë i dashurisë tonë ndaj Pejgamberit tonë sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem patjetër duhet që ky manifestim nga ana e jonë të jetë ripërtrirje e besës dhënë atij. Ky manifestim duhet të jetë ripërtrije e nënshtrimit tonë ndaj udhëzimeve të tij. Kjo ndjenjë për këtë manifestim duhet të na shpije që ne të përceptojmë nivelin e dashurisë sonë për Pejgamberin sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. A është ende ajo shkëndi që qëndron në thellësitë e zemrave tona apo është shndërruar në hi, ose në gjurmë që nuk shihet? Kështu duhet të jenë festimet tona me rastin e përkujtimit te ditëlindjes së të dashurit ton - Muhammedit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. Kur është fjala për lidhjen ndërmjet këtij rasti dhe dashurisë, këtë s’mund askush ta mohojë. Ndërkaq, shfaqja e kësaj dashurie, siç ju thash edhe më parë, duhet të jetë manifestim i vërtetë; duhet të na shtyjë përkujtimi i lindjes në ripërtrirjen e besës dhe në ripërtrirjen e dashurisë dhe përqafimin e urdhërave të Sunnetit dhe ligjeve të tij.

Në këtë rast ju them, o vëllezër:

-Unë nuk jam në gjendje që t’i përgënjeshtroj ndenjat e ndonjërit që mëton dashurinë e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem sepse ne nuk mund t’i shohim sekretet, por, unë gjykoj sipas asaj që shihet. Kur shoh shumicën e muslimanëve t’ia kenë kthyer shpinën udhëzimeve të Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, nuk mund të gjej qetësi shpirtërore në festën e përkujtimit të lindjes së Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. Kur shoh dhe gjej se shumë musliman thirrin në largimin nga Sunneti i Pejgamberit në vend që të kapemi për te; duke u argumentuar se duhet të kthehemi vetëm në librin e All-llahut xhel-leshanuhu dhe e shoh se ata që e thonë këtë fjalë të zymtë kanë përkrahje si nga udhëheqësit, njashtu edhe nga të tjerët. Kur gjej këtë fenomen nuk mund të besoj se festa e muslimanëve me rastin e ditëlindjes së Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem është një manifestim i vërtetë i ndjenjave të dashurisë sonë ndaj tij.

Ne sot jetojmë në një fërkim të çuditshëm të një lloji të çuditshëm që gjendet midis muslimanëve të vërtetë që e ndjekin Muhammedin sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem dhe që kapen për urdhërat e All-llahut xhel-leshanuhu dhe udhëzimet e Muhammedit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem dhe atyre që supozojnë se janë në mbrojtjen e librit të All-llahut, e ata thërrasin që të kapemi për burimin që është një dhe ai është Kur’ani. Këta njerëz që na thirrin me një melodi që nuk kemi dëgjuar më parë, na thërrasin që të braktisim Sunnetin e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem dhe të kapemi për një urdhër të fesë i cili është Kur’ani, ndërsa Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, sipas tyre, ka qenë vetëm një postier i punësuar i cili na ka sjellë neve letrën dhe ka shkuar dhe se me rëndësi është që ne të shohim se çka ka në këtë mesazh të cilin na e ka sjellë e që është Kur’ani dhe se s’ka nevojë që të ndalemi te ky postier që ishte i obliguar ta kryejë këtë detyrë.

Këtë e thonë djemt e gjirit tonë, paraqiten se janë edhe të kibles sonë, na thërrasin që të mos marrim përveç Kur’anit burim tjetër të dytë për këtë Fe të drejtë. Por, kur ne kthehemi te libri i All-llahut xhel-leshanuhu gjejmë se ai qartë na thotë neve: “Thuaj: Nëse e doni All-llahun, atëherë ejani pas meje që All-llahu t’ju dojë, t’ju falë mëkatet tuaja…”. (Ali Imran 31).

“Thuaj o Muhammed nëse ju me të vërtetë e doni All-llahun atëherë më përcillni mua” që do të thotë shkoni pas Muhammedit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem që All-llahu t’ju dojë juve poashtu edhe Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. Gjithashtu All-llahu thotë: “Kush i nënshtrohet të Dërguarit ai iu ka nënshtruar All-llahut”(En Nisaë 80). Në shoqëritë ku festohet përkujtimi i lindjes së të Dërguarit këto fjalë të ndyta shushuriten dhe nuk gjejë që dikush gjej t’ju bie duarve të këtyre dhe t’i shkatërroj këto lapsa që lëvizin në duartë e atyre për ta përhapë këtë të pavërtet të çuditëshme.

Si ta kremtoj ditëlindjen e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem dhe të pretendoj se shoqëria është e djegur për dashurinë e të Dërguarit të tij kur në mesin e tyre gjenden këta dexhala e gënjeshtarë. Ju shumë mirë e dini se ky ështe një plan i ndytë që na vjen prej disa qarqe të cilët kahëmoti ushtrojnë invazion ideorë (luftë ideore) për të shkatërruar Islamin. Këta që thërasin në këtë e dinë se sikur t’i thërrasin muslimanët drejtpërsëdrejti të heqin dorë nga libri i All-llahut xhel-leshanuhu nuk do t’u përgjigjej askush. Por ata thonë: Ndjekni librin e All-llahut dhe përveç tij mos përcillni tjetër, me shpresë që ndoshta prej atyre që janë naivë dhe të thjeshtë do t’u përgjigjen. Andaj ata e panë se kjo metodë indirekte është më e volitshme për të gjuajtur (përbuzur)dhe për t’i larguar muslimanët nga vetë Kur’ani dhe për të shkëputur lidhjen midis njeriut dhe Librit të All-llahut. Vallë, a thua mund të ketë ndonjë rrugë tjetër që na lidhë me librin e All-llahut përveç të Dërguarit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem? Paramendoni nëse ndërpritet kjo rrugë midis nesh si do të mundeshim që të përudheshim që të punojmë sipas Librit të All-llahut të Lartëmadhëruar?

Vëllezër të mi!

Dje dhe ditë më parë më kanë pyetur shumë për shkakun e perdes së ndihmës së All-llahut xhel-leshanuhu ndaj nesh dhe për sundimin e pushtetin që kanë jobesimtarët dhe rebelët, të cilët janë armiq tone dhe të fesë sonë. Unë jam përgjigjur, por, si duket, se përgjigja ime nuk ka qenë e mjaftueshme për të spjeguar këtë paqartësi për të cilën vazhdimisht e diskutojnë dhe shumica e tyre mendojnë se problemi qëndron vetëm tek udhëheqësit e muslimanëve dhe vetëm këta janë shkaktarë nga të cilët del era e tradhëtisë si për nga veprimet e tyre njashtu edhe për nga sjelljet dhe marrëdhëneve të tyre dhe vendosmërinë e tyre që mos i shmangën kësaj rruge të tradhtisë. Kurse, sa i përket popullit (masës) shumica mendojnë se populli janë në rrugën e drejtë dhe që udhëzohen me librin e All-llahut xhel-leshanuhu dhe traditën e Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem. Kush pretendon kështu? All-llahu xhel-leshanuhu nuk bën padrejtësi, All-llahu xhel-leshanuhu është i drejtë. Ai nuk e then premtimin e dhënë. Ai ka premtuar se do t’i ndihmojë robët e sinqertë të Tij kur ata janë të sinqertë ndaj Fesë së All-llahut. “Nëse ju ndimoni (fenë) All-llahun, Ai u ndihmon juve” (Muhammed 7). Masa dërmuese e muslimanëve (me përjashtim të një pakices që ende ka prej tyre që ende trasojnë rrugën e drejtë për të cilën gjë falënderojmë All-llahun xhel-leshanuhu këta vazhdojnë ashtu siç na ka lajmëruar i Dërguari Muhammedi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem,) janë shndërruar në qarqe të shumta ku njëra thërret në modernizim, në braktisje të asaj që është e vjetër nga Feja e All-llahut xhel-leshanuhu, qarku tjetër thërret në sekularizëm, kurse tjetri i atribuon vetes liberalizmin, ndërsa tjetëri dhe ndoshta ai që është më i rrezikshmi është ai që vishet me veshje islame, paraqitet se është në mbrojtjen e Fesë së All-llahut dhe librit të All-llahut xhel-leshanuhu, pastaj ata që nëpëmjet kanaleve të fshehta ndjekin rrugë për të përçarë në Fe, dhe për të shkatërruar ligjin e Fesë dhe atë jo duke marrë dhe përdorur sulm të hapur, por nëpërmjet kanaleve te fshehta, pikërisht duke qëndruar pas motove -parullave të angazhimit dhe sakrificës për thirrje në Fenë islame (në emër të Da’ves) dhe në Librin e All-llahut xhel-leshanuhu. Unë ju kam folur për disa shembuj të këtyre njerëzve.

Vëllezër të mi!

A nuk e shihni se në mesin tonë sot ka prej atyre që me një metodë të zhdërvjelltë dhe të çuditshme na tërheqin kah ajo që të lëmë pas shpine (pas dore) dhe t’i largohemi thelbit të Librit të All-llahut xhel-leshanuhu që ka të bëjë me urdhërat, ndalesat, dhe ligjëvënësin. Na thërrasin që këto t’i zëvendësojmë me atë që të argëtohemi dhe të merremi me fjalët, shkronjat dhe me atë që ka të bëjë me këtë.

Jo shumë herët na u përhap dhe mori përmasa të mëdha një zhurmë (andrallë) ku na folnin për mrekullitë e numrave në Kur’an. Njerëzit navë dhe ata të pakujdesshmit menduan se kjo është një rrugë e re që i thërret muslimanët në forcimin e besimit të tyre, se Kur’ani është fjalë e Zotit xhel-leshanuhu. Por ata që ishin largëpamës dhe ata që këtë e vënduan para kriterit të mendjes së shëndosh, pas një analize, përfunduan me atë se kjo është një thirrje për muslimanët që të harrojnë apo të shtirren sikur të kenë haruar brendinë (thelbin) e Kur’anit i cili jep urdhëra, ndalesa, i cili është ligjëdhënës, këshillues dhe pergezues. Pra kta na thërasin që të harojmë Kur’anin dhe të lëmë pas shpine thelbin për të cilën ka zbritur Kur’ani, të argëtohemi me bisedat e numrimit të Kur’anit, me numrin e shkronjave të çdo sures duke u marrë me mbledhjen dhe zbritjen e tyr dhe duke shikuar se sa është shuma e tyre në krahasim me tërësinë e nëntëmbëdhjetshes (19). A e patë këtë tradhti. Pasha Zotin e Kabes kjo është mashtrim dhe unë jam i pari prej atyre që e di këtë dhe i di prapavijat e kësaj.

Sot dhe pas ngjarjes së njëmbëdhjetë shtatorit, përsëri paraqiten ata që tallen me Librin e All-llahut dhe Fjalët e tij, bile që lozin me të, ashtu siç luhet fudbolli me top. Gati kështu e them. Erdhën përsëri që të manipulojnë me ne dhe të na transferonë në një fazë tjetër, erdhën që të na thonë fjalë të trilluara, të neveritshme, të papëlqyeshme e që mendja e shëndoshë nuk i pranon dhe që për sytë janë të përçmuara. Thanë se: Kur’ani flet për këtë që ka ngjarë në Amerikë dhe ka folur edhe për dy ndërtesat shumë qartë, kurse muslimanët nuk kanë njohuri për këtë. Filluan të propagandojnë këto fjalë të neveritshme dhe të trilluara. Këta që propagandojnë këto fjalë janë prej atyre që nuk kanë respect ndaj Fesë, janë prej atyre që kundërshtojnë urdhërat dhe ndalesat e All-llahut që gjenden në librin e Tij të qartë. Pra cilat ajete qenkan të cilët flasin për ngjarjen e 11 Shtatorin?. Ato qenkan mu ato ajete që flasin për xhaminë e cila është ndërtuar për t’u bërë dëm muslimanëve (Mesxhidi dirar), “(Nga hipokratët më të shëmtuar janë) Edhe ata që ndërtuan xhami sherri, mosbesimi e përçarjeje mes besimtarëve dhe ftuan në pritje (solemne) atë që më parë kishte luftuar kundër All-llahut dhe të dërguarit të Tij. Ata do të betohen: Ne nuk kemi pasur tjetër qëllim, vetëm për të mirë! Po All-llahu dëshmoi se ata vërtet janë rrenacakë. Ti mos u fal aty kurrë! Një xhami e cila që prej ditës së parë është themeluar në shenjë respect; ndaj All-llahut (pa hile), është më e drejtë të falesh në të, aty ka burra që dëshirojnë të pastrohen mirë, e All-llahu i do të pastrit. A është më i mirë ai që ndërtesën e vet e themeloi në devotëshmëri dhe në kënaqësi të All-llahut, apo ai që ndërtesën e vet e themeloi buzë bregut të shembur e bashkë me të të bjerë në zjarrin e xhehennemit?”(Et Tevbe: 107-109). Këto ajete i din edhe një fëmijë i cili ka lexuar pak Kur’an; se këto kanë zbritur për hipokritët të cilët kanë ndërtuar një xhami sherri në një periferi prej periferive dhe atë xhami e bënë bazë për kurthet e armiqëve të All-llahut midis vendeve të Shamit dhe disa munafikëve të Medine Muneveres të cilët erdhën te Muhammedi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem kërkonin që t’ua bekojë xhaminë e tyre dhe të falet në te me qëllim që ta mbulojnë këtë kurth dhe ta bëjnë të ecë në një tunel të fshehur duke mos e parë muslimanët. Ata nuk e dinin se All-llahu i ka në kontroll. Të gjithë e dimë se këto ajete kanë zbritur rreth xhamisë së “dirarit” ku ajeti fillon me këtë fjalë: “Edhe ata që ndërtuan xhami sherri, mosbesimi e përçarjeje mes besimtarëve dhe ftuan në pritje (solemne) atë që më parë kishte luftuar kundër All-llahut dhe të dërguarit të Tij” (Et Teube: 9). Pra, biseda në këto tre ajete është për ndërtimin e kësaj ndërtese, gjegjësisht për mesxhidi “dirarin”. Edhe pse kjo është shumë e qartë, megjithatë taborri i armiqve të fesë së All-llahut, pikërisht tabori i atyre që tallen me librin e All-llahut e të cilët kohën e tyre e kalojnë duke manipuluar me fjalët e All-llahut, ata me çdo kusht morën për sipër që këtë ta marrën si mashtrim për njerëzit e rëndomtë e që janë naivë nga mesi i muslimanëve. E kam të qartë se këta njerëz propagandojnë këtë fjalë duke botuar e përhapur publikime midis njerëzve. Sa mirë do të ishte që këta të punonin për t’i kthyer muslimanët në Librin e All-llahut, në urdhrat të cilat i kanë harruar, në largimin nga ndalesat, në zbatimin e Sheriatit i cili është paluar dhe të punojnë për t’u kthyer në ahlakun i cili është lënë pas dore. Ata nga gjithë kjo dhe nga ajo që All-llahu zbriti në librin e Tij janë indifferentë e të lajthitur, ngase plani i tyre tash kërkon që dikush të manipulojë (të tallet) me mendjet tona. Ndoshta ne jemi të marrë sipas mendimit të tyre, apo jemi naivë që ata të na largojnë nga këto të vërteta që All-llahu na i zbriti dhe të kenë mundësi që ata të bëjnë që ne të merremi me kësisoj formash dhe fjalësh.

Përsëri kthehem që t’ju them: Këto janë hallet e ummetit të cilat janë shndrruar në vatra ku në njërën vatër ngritet flamuri i modernizmit, në tjetrën flamuri i sekularizmit, ndërsa tjetërit i rrjedhin jargët për qytetërimin evropian, kurse qarku tjetër e marr librin e All-llahut si top futbolli të cilët luajnë me një lojë të ndytë. Ndërkaq, në mesin e këtyre qarqeve ka disa muslimanë që ende i rinë besnik premtimit.Vallë, a thua All-llahu ndihmon një ummet që ka arritur deri në këtë gjendje?

Vëllezër të respektuar:

Ku jemi ne ndaj dashurisë së Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem i cili ka thenë: “ Nuk është askush prej jush besimtar përderisa unë të jem tek ai më i dashur se pasuria e tij, se fëmija i tij dhe se të gjithë njerëzit”. Ku është era e kësaj dashurie? Ku ka ngelur malli për të Dërguarin në shoqëritë tona? Ku mbetën raportet tona mes veti? Ku janë ndjenjat e kryetarve të këti ummeti? Ku është kjo dashamirësi?

Vëllezër, sa është për t’u habitur!

Kur unë shikoj se një gjë e ngurtë shpreh dashuri ndaj të Dërguarit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem më tepër se sa personat që posedojnë zemra të gjalla! Me të vërtetë kjo është një ndjenjë e dhimbshme. A nuk e dini atë ngjarjen kur trungu ka shpreh dashuri ndaj Pejgamberit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem që transmetohet në Buhari se i Dërguari sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem mbështetej në një trung gjatë fjalimit që e mbante ditën e Xhuma por, më vonë ia ndërtuan një minber, kuptohet pasi që morrën leje prej Pejgamberit. Trungut i erdhi keq. Kur Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem filloi të mbajë hytben në minber, të gjithë dëgjuan një vajtim që dilte nga trungu që gjendej në një anë të xhamisë. Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem e ndërpreu bisedën dhe zbriti dhe iu drejtua trungut i cili ishte i ngurtë dhe që nuk kishte zemër si të tonat që gjallërojnë, e preku atë dhe e mbajti dorën aty deri sa ai u qetësua.

Unë them se sikur të përshkruaj vajin e këtij trungu në fjalë që i kuptojmë dhe sikur të doja të përkthej perkëdheljen e Mustafasë sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem do të dëgjoje dialogun që vijon:

“Ç’ka ke? (I drejtohet Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem trungut) Nëse ke dëshirë do të mbjellja si një hurmë në sipërfaqen e kësaj toke që të ngelish deri në Ditën e Gjykimit dhe njerëzit të hanë nga fryti yt dhe të hyjnë nën hijen tënde”.

Por, trungu tha: “Jo, dua të jem afër teje, dua të jem afër teje. Nuk dua diç nga ajo që thua”.

Ky ishte dialogu midis të dashurit tonë dhe trungut i cili nuk ka zemër.

Vëllezër, ku jemi ne ndaj këtij malli? Ku i kemi zemrat tona që rrahin ndaj dashurisë së Muhammedit sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem? Edhe pse ne pretendojmë se ne atë e duam, por ku e kemi përshkrimin (dëshminë) e kësaj dashurie?

Zoti im na i fal mospërfilljet tona, na i forco këmbët tona dhe na ndihmo kundër popullit pabesimtar dhe më në fund kërkoj faljen tënde, o All-llah!
    RIPPR

i/e regjistruar Maska e Ola Zemer
    Anëtarësuar
    14-11-2006
    Vendndodhja
    Ehh sa mire kurj jam me PC
    Postime
    63

Post o njerez

A ban dikush me konkretisht mem trgu Histori, fakte te Vehabizmit me interesojn keto gjera shum ja keni nis temen me e qit prej rruges se vet
    1.Histori
    2.Fakte
    3.gjithcka rreth vehabizmit

Faqja 9 prej 22 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 26-09-2010, 13:17

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •