Postuar më parë nga
Faruk-
Allahu Ekbber, a edhe Profetin SalAllahu Alejhi ue Selem e bëtë vehabi? A edhe sahabët dhe ata që ishin pas tyre i bëtë vehabi? La ilahe ilall-llah.
Për bidatin, ta shofim se qfar thotë Profeti paqja dhe bekimi i Allahut qoft mbi të, sahabët dhe dijetarët.
Xhabir Ibn Abdullah, radijallahu anhu, transmeton se Profeti alejhi selam thoshte në hutben e tij: “...Fjala më e vërtetë është Libri i All-llahut. Rruga më e mirë është rruga e Muhammedit. Veprat më të këqija janë risitë (novacionet), e çdo novacion është bidat dhe çdo bidat është lajthitje, e çdo lajthitje është në Zjarr.”
Transmeton: Nesaiu (3/ 188). Është shpallur Sahih nga shejh Albani në “Sahih Sunen në Nesai” (nr. 1487). dhe është klasifikuar sahih nga Ibn Tejmija në Maxhmu’ul Fetaua 3/58.
Transmetohet nga Irbade bin Serijeh [radijall-llahu anhu] i cili thotë: "Na e fali Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] namazin e sabahut, pastaj na këshilloi me një këshillë të qartë. Nga kjo këshillë lotuan sytë e vërgëlluan zemrat e njëri prej nesh tha: O Resulull-llah, po më duket se ky është këshillimi lamtumirës, për këtë shkak na porosit diç". (Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]) tha: "U porosis të keni drojë All-llahun [subhanehu ve teala], ta dëgjoni e t’i përuluni Halifes edhe nëse është rob i Etiopisë, ngase kush jeton prej juve (pas meje) do të sheh kundërshtime të shumta. Obligoheni të kapeni për sunnetin tim dhe sunnetin e halifëve të drejtë e udhëzues (rashidin el-mehdijin), kapuni për to me dhëmballë (fortë), e keni drojë nga risitë, se çdo risi është bidat, (Ebu Asimi thotë)" keni drojë risitë, se çdo bidat është humbje".
Transmeton: Ebu Davudi, Tirmidhiu, Ibn Maxhe, Imam Ahmedi, Hakimi, Darimiu dhe Ibn ebi Asim në Suneh (nr.54). Shejh Albani thotë: “Isnadi (zingjiri) i tij është i vërtetë, treguesit e tij të besueshëm.”)
Gjithashtu transmetohet në Sahih Muslim nga Xhabir ibën Abdull-llahu [radijall-llahu anhu] i cilli thotë se Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka patur shprehi të thotë në hutben e tij: "Fjala më e mirë është fjala e All-llahut, udhëzimi më i mirë është udhëzimi i Muhamedit, veprat më të këqija janë ato të shpikurat, çdo shpikje është bidat e çdo bidat është humbje".
Gjithashtu e përmend këtë hadith Bejhakiu në librin e tij "El-I’tikad" me tekst: "Fjala më e vërtetë është Libri i All-llahut, udhëzimi më i mirë është udhëzimi i Muhammedit" e shtoi në fund: "çdo humbje çon në xhehennem."
Abdullah ibn Umeri ka thënë: "Çdo bidat është humbje edhe nëse njerëzve u duket i mirë."
Muadh ibën Xhebeli ka thënë: "Ruhuni prej asaj që shpiket, sepse ajo që shpiket është humbje."
Abdullah ibn Mes’udi radijallahu anhu ka thënë: “Pasoni (selefin) e mos bëni risi, sepse ju është dhënë ajo e cila është e mjaftueshme dhe çdo risi është devijim.” Transmetohet nga Ebu Haithame në “Kitabul-ilm” (nr. 540) dhe është shpallur sahih nga shejh Albani.
Ibn Abbasi radijallahu anhu ka thënë: “Me te vertete gjerat me te urrejtura nga Allahu i Madheruar jane bidatet." [Transmeton el-Bejhaki ne Sunen el-Kubra 4/316]
Ibni Omeri radijallahu anhu ka thënë: "çdo bidat është humbje edhe pse njerëzit e shohin të mirë."
Imam Ahmedi ka thënë: "Bazat e sunetit tek ne janë: Kapja pas rrugës së shokëve të profetit -, pasimi i tyre dhe lënia e bidatit, sepse çdo bidat është humbje".
A ta marrim mendimin e Imam Neveviut apo të Profetit alejhi selam, të të gjithë sahabëve, tabi'inëve dhe dijetarëve tjerë ?!!! Ti e dinë fort mirë se qfarë ka thënë Imam Maliku për ata që thonë se ka bidat të mirë! Dhe se si shumë dijetarë ju kapen asaj fjalë dhe e përcjellen, lista e atyre është e gjatë por të mos e zgjasim....
I këshilloj ata që pasojn Ehli Sunnetin që të kenë kujdes nga Esharit siq janë rapsodi dhe acidi, arsyen mund ta shifni edhe vet, se si i bënë vehabi edhe Profetin alejhi selam, me gjithë sahab dhe ata që pasojnë ata!
Krijoni Kontakt