--------------------------------Postuar mė parė nga Genti^Itali
Mina i ka thene lamtumire ka dy muaj...
--------------------------------Postuar mė parė nga Genti^Itali
Mina i ka thene lamtumire ka dy muaj...
Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere
Pse jo ? Une per vete e pi cigaren dhe e di qe nuk do e kem shume te gjate. Po nga ana tjeter mendoj se me mire keshtu, nuk do me pelqente te behesha plake, me rrudha e pafuqishme ose e semure dhe me huqe.
Duhani s'ka te beje fare me moralin. C'do te thote:
"SA ESHTE E MORALSHME PIRJA E DUHANIT " ?
Duhani eshte nje ves, nje dependece nje drog. Ndoshta nga kjo niset pyetja , moral - drog?
Nejse.
kurse une kam degjuar se 3 cigare ne dite ti rekomandon doktori !!!![]()
Doktoret duke pare se nuk mund ti mbushin mendjen njerzve te lene duhanin tani thone qe nese pi pak nuk behet qameti. Duhani demtone rende shendetin .......................... e nenave me femije.Postuar mė parė nga kliton
Une them se ne pergjithesi, njerzit ne shqiperi nuk jane te mire informuar per pasojat e duhanit. Nuk eshte e thene qe te gjithe duhanxhinjte te vdesin te rinj; ka plot nga ata qe rrojne gjate, por kjo jo ngaqe duhani nuk i demton, por ngaqe eshte organizmi qe i perballon me mire semundjet.
Duhani eshte shume i demshem si per ata qe e konsumojne vete, po ashtu edhe per ata qe qendrojne ne ambjente me duhan. Pervec semundjeve te zemres dhe mushkerive, kanceri eshte nje tjeter semundje, shanci i te ciles rritet me konsumin e duhanit. Ky i fundit, ne pjesen dermuese te rasteve, prek moshat mesatare dhe te vjetra. Shpjegim per kete eshte akumulimi i nje sere faktoresh qe sigurojne zhvillimin e kancerit, dhe duhani eshte pergjegjes te pakten per nje (ose me shume) nga keta faktore.
psh. ta zeme se, qe nje njeri qe te zhvilloje kancer duhen 6 faktore. Ky njeri, gjate jetes mund te kete zhvilluar 5 nga keta faktore qe nuk kane te bejne me duhanin, por nese konsumon duhan, ai siguron faktorin e gjashte, dhe perfundimisht semuret me kancer. Nese nuk do te pinte duhan, kjo do te thote qe ai nuk do te zhvillonte kancer, megjithese ende kish 5 faktore prezente. (kjo nuk do te thote qe faktori i gjashte gjithmone shkaktohet nga duhani) Pra, shancet e semundjeve fatale rriten kur nje njeri konsumon duhan.
Ndoshta ketu ka vend ajo shprehja e moralit. Ndoshta e dini qe ne perendim, ne shumicen e vendeve publike duhani eshte i ndaluar, dhe kjo per arsye se jane te informuar. Sigurisht qe institucionet, organizatat, e pse jo edhe gjendja ekonomike kane rendesi te madhe.
Summertime, and the livin' is easy...
As une nuk arrij dot te shoh c'lidhje ka morali ketu. Apo jeni mesuar nje e dy te bertisni "Moral!" vend e pa vend? Kam pershtypjen se nismetari i temes ka dashur te thote qe duhanxhinjte kane disa avantazhe te ardhura kryesisht si pasoje e eres se duhanit. Rrjedhimisht, sipas tij, nuk te hyjne "hajnat" ne shtepi e nuk te kafshon qeni- thenie qe me duken si tentativa te deshtuara (te pakten tek une) per te krijuar humor.
Pastaj:
Nejse, s'po vazhdoj me.Kure nuk mplaket
Une per vete pi duhan thuajse perdite. Jam e vetedijshme per kontributin qe ka tek zhvillimi i kancerit, tek formimi i rrudhave (aq me teper per dike me lekure te thate si une) etj, por e kam hasur te veshtire ta le plotesisht se ve re qe me qeteson. Tani per tani po perpiqem ta rralloj.
e paski marre kete moralin "literally" ju. Me sa kuptoj une, te pish duhan ne nje ambient publik ku njerez te tjere ekzpozohen ndaj tij eshte e pamoralshme pasi kjo mund te ndikoje keq ne shendetin e tyre. Kuptohet qe demtimi eshte indirekt, por demtim gjithsesi. Nese nje njeri vret nje tjeter kjo eshte e pamoralshme apo jo? Well, te njejten gje mund te themi nese nje njeri qe nuk pi duhan semuret ngaqe eshte ekspozuar ne ambiente duhani (nese ndodh keshtu kuptohet)
Summertime, and the livin' is easy...
Ndalimi i duhanit nė vende publike - si ndikon kjo fushatė nė ritmet e pirjes sė duhanit
Nė Calabasas, njė qytezė e vogėl pranė Los Angelosit, filloi tė zbatohet njė formė e rreptė e ndalimit tė duhanit, mė e rrepta deri tani nė Amerikė. Kryetari i bashkisė sė qytetit thotė se njerėzit nuk kanė fare tė drejtė tė pijnė duhan. Ndalimi i duhanit ėshtė pjesė e njė prirjeje nė rritje nė Shtetet e Bashkuara dhe Evropė. Kjo prirje duket se po jep efekte nė rėnien e numrit tė atyre qė pijnė duhan si dhe nė konsumin e cigareve.
Calabasasi ėshtė i fundit nė mė shumė se 2 mijė qytete amerikane qė e kanė ndaluar duhanin, por ligji kėtu ėshtė mė i fortė se kudo duhani ndalohet nė tė gjitha vendet publike, jashtė dhe brenda. Kryetari i bashkisė, Barry Groveman thotė se njerėzit kanė tė drejtė tė thithin ajėr tė pastėr. "Nuk ekziston e drejta pėr tė pirė duhan. Ekziston e drejta e mbrojtjes sė sigurisė publike," thotė ai.
Amanda Schwartz nuk ėshtė dakord. "Kjo ėshtė antikushtetuese sepse njerėzit duhet tė kenė tė drejtė tė bėjnė ēfarė tė duan pėrsa kohė qė nuk dėmtojnė dikė tjetėr."
Mbrojtėsit e ndalimit tė duhanit thonė se thithja e tymit tė duhanit tė tė tjerėve dėmton ata qė nuk e pijnė. Prandaj ndalimi i duhanit duket se po ndihmon nė parandalimin e kėtij dėmi. Nė 2005-ėn, shitjet e cigareve nė Shtetet e Bashkuara ishin mė tė ultat nė 55 vjet. Zyrtarėt e shėndetėsisė ia atribuojnė kėtė rėnie nė pjesėn mė tė madhe fushatave dhe politikave kundėr duhanit.
Stanton Glantz ėshtė mjek nė qendrėn kėrkimore pėr luftėn kundėr duhanit: "Kur e ndalon duhanin nė punė, nė vendet publike, nė restorante dhe bare, njerėzit pijnė mė pak dhe prandaj shiten mė pak cigare."
Por a i bėn ndalimi i duhanit njerėzit qė ta lenė atė? Pėrgjigja duket tė jetė, PO. Njė numėr studimesh tregojnė se ndalimi i duhanit i dekurajon fėmijėt tė fillojnė tė pijnė, ul numrin e cigareve qė pijnė njerėzit ēdo ditė dhe i bėn njerėzit ta lenė duhanin.
David Spalding kishte 20 vjet qė pinte duhan por e la atė kur punėdhėnėsi i tij, kompania e sigurimeve shėndetėsore Blue Cross/Blue Shield nė Minesota e ndaloi pirjen e duhanit pėrreth zyrave tė saj. Ai thotė se nuk do ta kishte lėnė duhanin po tė mos ishin rregullat e reja qė e ndalonin atė. "Nuk doja tė merrja makinėn pėr tė shkuar diku ku mund tė pija duhan. Kjo ishte e gjitha." Spalding nuk ėshtė i vetmi, sipas nėnpresidentit tė kompanisė Marc Manley. "Kur vendosėm kėtė rregull, rreth 18 pėrqind e punonjėsve pinin duhan. Pas njė viti, niveli ra nė 15 pėrqind," thotė z.Spalding.
Prirja pėr tė ndaluar duhanin ėshtė pėrhapur tani edhe nė Evropė. Dy vjet mė parė Irlanda vendosi ndalimin e duhanit nė pabet legjendare tė saj ndėrsa Britania do tė bėjė tė njėjtėn gjė sė shpejti. Megjithėse numri i njerėzve qė pijnė duhan nė vendet e zhvilluara po bie, ai ėshtė nė rritje nė vendet nė zhvillim. Duhani ėshtė shkaktari i dytė i vdekjeve nė botė - prej tij vdesin rreth 5 milion njerėz nė vit.
My silence doesn't mean I am gone!
Postuar mė parė nga Davius
Ka qene 8 milione ne vit, cdo 8 sekonda vdiste 1 njeri.
Jeta ime, mban emrin e saj..
tani te rrime shtrember e te flasim drejt, nese Qazimi vendos te dale ne fushe te sportit apo rruges e te pije duhan, ai ka te drejte ta beje kete ne ambient te hapur. Se simbas teorise se atij Barry-it i bie qe Qazua i shkrete te mos kete te drejte as te beje ndonje fen*dė ne ambientet e hapura, se valla kjo ndot ajrin dhe prek te drejten e njerzve te tjere per te thithur ajer te pasterPostuar mė parė nga Davius
![]()
por meqenese duhani eshte i demshem (dhe une per vete e kam lene) jam dakort me kesi lloje ligjesh, jo se jane te drejta, po se jana 'te mira', pra perfituese per shendetin e te gjitheve.
Krijoni Kontakt