Daut kadriu i johur si pablo escobara i ballkanit e ka mbiemrin e sllavizuar Daut kadriovskiPostuar më parë nga Lioness
Daut kadriu i johur si pablo escobara i ballkanit e ka mbiemrin e sllavizuar Daut kadriovskiPostuar më parë nga Lioness
Ti ke shume te drejte kur thua se ne meremi ne pafundesi me tema si puna e Francesco Totit qe fliste shqip,apo me gjysmen e botes qe i nxorrem me origjine shqiptare,ndersa per probleme te perditshme qe duhet te na shqetesojne me shume nuk tregojme interes,ose shume pak interes.Postuar më parë nga Lioness
Postuar më parë nga skipetar
temen e nisa per etni Shqiptare ||| pa e perjashtu ate munsi e tuj kerku falje per mosdije po shkruj si hera e pare osht si po ni/lexoj si komunistat kan bo dicka per etni Shqiptare n'dom t'arumunve, bullgarve, maqedonasve, malazezve, grekve... ||| masi i paske n'hater presjet ti qita do qaty |||Postuar më parë nga DeLiRiUm_TrEmEnS
secili pranohet t'quhet qysh e nin veten vecse kjo teme ke me u bo fjale per si nuk osht e arsyeshme/pranushme qe Shqiptarte me i majte mbiemnat si jau kan ngjit/nryshu me dhune ||| temen e nisa per etni Shqiptare |||Postuar më parë nga DeLiRiUm_TrEmEnS
vlen per te gjithe se: aq shtet sa kan kriju aq leje t'udhtimit kan e meritojne ||| po temen e nisa per... |||Postuar më parë nga DeLiRiUm_TrEmEnS
dy here tepert e shkrove "hapesi i temes" sikur me m'ngjofte ||| edhe shkrove jashte teme ||| si t'kish dicka t'pakjarte n'shkrim me gjith vullnet t'kallxoj ku me i qite shejat e piksimit e edhe "ë"-jat e "ç"-jat ||| i kom gjet me t'liren |Postuar më parë nga DeLiRiUm_TrEmEnS
"Që t’i çqitësh këta . . . duhet t’u preç jo vetëm duart e kokën, po edhe këmbët e trupin." Fan Noli
a nuk e kallxon mbiemni perkatsin/identitetin? ||| shume e kan ma lete me e dite perkatsine e tyne brezat e ardhshem nese t'parte e tyne i kthejn mbiemnat Shqiptar |||Postuar më parë nga Lioness
"j" nuk osht zgjidhje se edhe ajo osht prapashtese e huj n'mbiemna Shqiptar |||
fjala osht se sa e demton "shqiptarizmin" e pasardhsve t'tij ai mbiemen ||| nese vecse nuk e ka demtu e me i hutu si jan grek |||Postuar më parë nga Lioness
ku osht liria e Shqiptarit? ||| a nuk e ka kriju Zoti Shqiptarin? ||| pse duhet me i majte mbiemnat si me dhune jau kan ngjit Shqiptarve t'hujte - turqit, grekte, serbte? |||Postuar më parë nga Lioness
Athanas koka mbiemen i ni t'shejti ||| po e pranoj gabimin edhepse "Athanas" munet me kon mrapshtim i "Thana" ||| megjithat ||| kur e mori ajo familje Shqiptare ket mbiemen? ||| meniher masi ka nrru jete i shejti Athanas apo pesmdhet shekuj ma vone me dhune pej grekut? |||
po mbiemnat "Pirros"/"Pyrros", "Kastriotis" e "Muzakis"/"Mouzakis" qysh don mej arsyetu? |||
prap po dves se: a nuk e kallxon mbiemni perkatsine? |Postuar më parë nga Lioness
"Që t’i çqitësh këta . . . duhet t’u preç jo vetëm duart e kokën, po edhe këmbët e trupin." Fan Noli
Une se mar vesh kete pune, hapet nje teme dhe degjenerohet deri ne te shara banale?! Kush nuk ka ***** te diskutoje me mire mos shkruaj fare .
Sa per punen e ketyre emrave, ne radhe te pare duhet identifikuar cili emer/mbiemer quhet shqiptar ose jo! Pastaj flasim ...
Hmmm, epo flm per sqarimin, s'qenkam shqiptare, apo s'paskam mbiemer shqiptar as une pastaj.Postuar më parë nga skipetar
Po pse mo, si e kane "shqiptarizmin" sot ata qe kane mbiemer "shqiptar"? Pastaj mos i qaj hallin familjes se Athanasit, se e dine shume mire nga i kane damaret. Si ata shqiptare u shtofshin.fjala osht se sa e demton "shqiptarizmin" e pasardhsve t'tij ai mbiemen ||| nese vecse nuk e ka demtu e me i hutu si jan grek |||
Ore ti skiptar, dakort mor djale, shko dhe hiqua ti me dhune.ku osht liria e Shqiptarit? ||| a nuk e ka kriju Zoti Shqiptarin? ||| pse duhet me i majte mbiemnat si me dhune jau kan ngjit Shqiptarve t'hujte - turqit, grekte, serbte? |||
Bej gjineologjine e familjes se Athanasit, meqe e paske merak dhe gjeje kur e kane nderruar/vene. Dhe "Athanas" me "Thanen" nuk eshte njesoj mor djale. Por ta thashe me siper nqs nuk je besimtar atehere s'e kupton dot.Athanas koka mbiemen i ni t'shejti ||| po e pranoj gabimin edhepse "Athanas" munet me kon mrapshtim i "Thana" ||| megjithat ||| kur e mori ajo familje Shqiptare ket mbiemen? ||| meniher masi ka nrru jete i shejti Athanas apo pesmdhet shekuj ma vone me dhune pej grekut? |||
Pastaj nuk e di per ne Korce, por ne Vlore kemi pasur zakone te tjera me pare, qe mbiemri bej emer, nga nje brez ne tjetrin e emri mbiemer. Me fisin tim, brezi i babit e ndaloi ate tradite se ishte pak si rremuje, lol.
Ku e ke fjalen mo? Per Pirro e Kastriot kemi emra, per mbiemra nuk di gje. Tani, me zor fis me Kastriotet s'behemi dot te gjithe.po mbiemnat "Pirros"/"Pyrros", "Kastriotis" e "Muzakis"/"Mouzakis" qysh don mej arsyetu? |||
Ore ti djale, mbiemrin mund ta kesh puro shqiptar (nuk e di tani ke quan "puro" ti, se sipas llogarive te tua, i biem qe tre fise te kete Shqiptar) pra mund te kesh puro shqiptar mbiemer, por jeta apo atdhedashuria, apo nocionet/veprimet e tua, te mos jene shqiptare, atehere te rrofte mbiemri.prap po dves se: a nuk e kallxon mbiemni perkatsine? |
Ne vija te pergjithshme, se po rrahim uje ne hava kot. Ky diskutim eshte jo vetem absurd, por per me teper, praktikisht i pamundur. Ne Shqiperi s'po bejne dot listen e emrave ekzistues per zgjedhje lokale, e jo me te kerkosh te ndryshosh mbiemrat qe jane tani.
Nje shoku im ka nje vit qe bredh gjyqeve qe t'ia ndryshojne emrin nga "Gentjan" ne "Gentian" sepse vete qendra civile e kishte bere gabim, e prape asgje s'ka bere. Le me te ndryshosh gjithe mbiemrat e fisit.
Pak halle kemi, po kjo na ka mbete te zgjidhim.
Ne trojet shqiptare jashte Shqiperise e Kosoves si ne Mal te Zi e Maqedoni, shqiptaret nuk kane pasur te drejta fare deri shume vone, duke perfshire edhe shkollat shqipe. Poashtu, ketyre shqiptareve ju paten vene prapashtesa sllave ne mbiemrat e tyre si "vic" dhe "ovski".
Nje fushate e heqjes se ketyre prapashtesave eshte bere para nja 20 vitesh ashtu, por megjithate ende ka shume shqiptare ne Mal te Zi e Maqedoni qe i kane keto prapashtesa. Nje fushate e tille e heqjes se ketyre prapashtesave eshte plotesisht e logjikshme dhe shume e mire. Kurse per ndryshimin e mbiemrave fetare (muslimane qe ne shumicen e rasteve i bie te jene arab, katolik qe ne shumicen e rasteve i bie te jene hebrej, dhe ortodoks qe ne shumicen e rasteve i bie te jene hebrej e greke) eshte pothuajse e pamundur. Kjo gje mund te behet vetem individualisht, pra vetem ata qe deshirojne, me deshiren e tyre.
Mirepo, edhe mbiemri nuk do te thote shume per perkatesine kombetare. Sikur qe shume shqiptare kane mbiemra si Frangu, Greko, Shkjau, Serbo, Turki, Turku, Magjari, Rusi, etj. ke plot psh. edhe italiane qe kane mbiemra si Franco, Turco, etj. e poashtu edhe nga te gjitha kombet tjera keshtu. Rrjedhimisht, nuk eshte ndonje problem i madh ky. Megjithese, me te vertete do ishte shume mire sikur ti kishim te gjithe mbiemrat shqiptare por realisht eshte pothuajse e pamundur, e edhe shumica e kombeve tjera nuk i kane ne gjuhet e tyre.
Lioness |||
per "Athanas" ja nise me knu liturgji ||| per "Pirros"/"Pyrros", "Kastriotis" e "Muzakis"/"Mouzakis" shkrove se nuk din najsen ||| domethone din vecse per cka munet me u arsyetu me liturgji tonden |||
ateher ||| ishim tuj shkru per mbiemna e jo per fise ||| ni fis i permledh n'veti shume mbiemna - shpi |||
kur osht kon e mujshme "praktikisht" per anmikun me dhune me jau nrru Shqiptarve mbiemnat ateher osht "praktikisht" ma lete me deshire me u kthy ata mbiemna n'qysh jon kon Shqiptar |||
e more ni shtet Shqiptar si krahasim ||| po sa ju perket Shqiptarve nuk ka bo ai ven najsen najher ||| se politiken e jashtme e t'mrenshme e ka per hater t'kojshillakut me serb e grek ||| njerzit si jetojne aty jon kon kombtar aq sa kan mujte perkrah atyne pengesave t'politikse t'shtetit ||| pra "Gentjan" nuk munet me u nrru ne "Gentian" ||| po paprite kish mujte me e nrru krejt ne "Marenglen" ose ne "Milladin" emnin - sikurse pej "Luan" ne "Leonidas" e pej "Pirro" ne "Pyrros" - ne cilendo bashksi t'atij shteti Shqiptar |||
sa per tjerte ||| per shemull un nuk ngjoh naj francez si e man mbiemnin si ja ka ngjite gjermoni me dhune ||| edhe nese ka sinqerisht besoj se ka boll francez me menu per ate pune |||
per sa osht kjo pune e mbiemnave problem si shemull po i mar Çamët ||| sikur t'ishin t'ngjoftun me mbiemna Shqiptar sot kudo si jon e kishin pas shume ma lete me i kthy pronat e tyne |
Në Danimarkë,ekziston ligji që mundëson ndërrimin e emrit apo mbiemrit dhe për çdo shkronjë paguhet shumë e caktuar.
Po,në Atdhe,ekziston një ligj i tillë që mundëson ndërrimin e emrit/mbiemrit?
Pijetoret janë vendet ku çmenduria shitet me shishe! (Uendell Filips)
Lista e injorimit: Llapi
kjo eshte nje teme shume interesante dhe ja vlen vertet te diskutohet!
persa u perket mbiemrave te shqiptarve ne kosove maqedoni mal te zi dhe kudo qe kan jetu nen sundimin serb,dhe jau kan deformuar mbiemrat e tyre me qellimin e keq per ti shkomtarizuar,si Per shembull/Osmano-vic/Jashar-ovic/Demo-vic,etj.
per mendimin tim prapashtesa VIC duhet zhdukur sa me pare,dhe te mbeten ata mbiemra qe realisht jane tradicionalisht shqiptare,si per shembull;Hasani;ABdullahi;Ibrahimi;Ademi; Muhamedi;Jashari,etj etj,meqense keta mbiemra faktojne mesemiri te qenurit shqiptare!te gjith mbiemrat shqiptare jane te bazuar ne emrat e gjyshervet stergjyshervet e katragjyshervet tane!
e nese dikujt nuk ju pelqejne keta mbiemra te te parvet tane atehere do te thote te mohosh vetvehten!per mua jane mbiemra shqiptare si jashari ,si marku,si brahimi si gjergji,pra une nuk paragjykoj perfunimisht jan shqiptar te gjithe>
kurse mbiemrat me prapashtesen VIC duhen hequr meqense jane serbisht!
Krijoni Kontakt