Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 45
    I Pavarur nga poli.ditore
    Anëtarësuar
    29-12-2006
    Postime
    56
    Citim Postuar më parë nga skipetar
    kudo ka Shqiptarë si hala majnë mbiemna me t'ciltë i kanë shkru serbtë/malazeztë e grektë me qëllim si zyrtarisht me i paku Shqiptartë |||

pse Shqiptartë nuk i nrrojnë ata mbiemna e me i kthy n'qysh i kanë pas pa prapashtesa t'serbve e t'grekve ? |||

nuk ka kuptim sidomos si n'mërgim ka shumë familje si jon shtu nëpër breza tuj majtë mbiemnat si jau ka shkru pushtusi - serbi/malazezi e greki |
    Tema në fjalë është shumë e qëlluar, Titulli është bombastik!
    Më pas, Tëmëshkruesi ka zgjedhur edhe për filozofin/firmë.
    le të shuhëm me gjithëçka vetëm Shqipëria të rrojë!

Gjithashtu është për tu përshëndetur edhe integrimi i anëtarit DeLiRiUm TrEmEnS
    Kjo dukuri ka ndodhur edhe ne shqiperi gjate mbizoterimit te komunizmit, jane me qindra familje te cilat shqipezuan mbiemrin e tyre, arumune, bullgare, maqedonas, mala zeze e greke, sikurse edhe fshtrave te cilat nuk kishin emra shqip i pagezuan ne shqip, ndonse shumica e emrave origjinale nuk ka humbur edhe sot e kesaj dite. Si mendon hapesi i temes se, gjithe keto konvertime ndodhen thjesht natyrshem?!

Po ashtu kam pasur rastin te takoj burra te moshuar, me prinder jo shqiptare te lindur jashte Shqiperise ose ne Shqiperi, te cilet duke e ditur shume mire origjinen e fisit te tyre, perseri kembengulnin se ishin Shqiptare. Tani keta njerez, sipas hapesit te temes, pranohen te quhen Shqiptare apo jo?!

Njekohesisht, kam pasur rastin te vizitoj familje minoritaresh jashte Shqiperise, te cilet ndonse kishin shume vjet i kishin shkeputur lidhjet me Shqiperine, dhe ... nuk i lidhte asgje me gjuhen Shqipe, perseri mundoheshin te bisedonin vetem ne Shqip ndonse, ... mund te komunikonin shume thjesht me mua ne nje gjuhe tjeter. Perseri, shtrohet pyetja perkundrejt hapesit te temes, a e meritojne keta njerez pashaporten shqiptare, te cilen faktikisht e kane, ndonse hapesi i temes ende nuk e zoteron nje te tille?

Ndonse ky eshte forum shqiptar, nuk do te thote se, te gjithe duhet te pellasin, duke vrare ate gjuhe per te cilen jane martirizuar shume njerez. Nuk po shoh ketu ndonje moderator/e aq dashamires/e rreth gjuhes Shqipe, sa te fshije disa shkrime syklyash, te cilat edhe po te ishin dialektore, perseri u mungojne shenjat e pikesimit. E te mendoni se brezat e ardhshem do te hyjne ne kete forume do te shohin se, ... c'pacavurre shkrujane disa e mbajne veten per "skipetar" te thekur.

Vetem nje gje me habit, si ka mundesi edhe minoritari me i trashe ne Shqiperi flet gjuhen Shqipe me paster se hapesi i temes?!
    Me një shqipe letrare, e të kulluar mirë nuk mbanë askush të drejtën të jetë shqiptarë më shumë apo më pakë.
    Përkundrazi janë rrethana të shumta që Shqiptarët i detyruan në këtë apo atë mënyrë të ndërrojn emrat, përkatësisht mbiemrat!
    Unë nuk e besoj që ka të besoj edhe sotë, se Shqipri është vetëm në kufijt zyrtarë të shqipëris së ...12-ës!
    Por Temen në fjalë unë do ta kuptoj si problem mbarëshqiptarë, ku në disa vise edhe sot e kësaj dite për mbiemra zgjidhen emrat e të parëve(gjyshërve) gjë që i shkon-shkonte për interesesi kolonëve të tokave shqiptare, duke minimizuar prejardhjen autoktone të banuesëve të tokave Iliro-Shqiptare!

Fjalë shumë,fukarallok!

Po e keni dhi temen fare !
    hapni nje teme te hajrit ci keni keto k.rlleqe mor shok ,jo po pse si lyem floket bjond dhe te veme lente blu per syte ti kemi sic i ka pas rraca e paster shqipetare.
    Dhe ti DeLiRiUm TrEmEnS site quajne ty se sta di emerin hiqe ate photo se eshte shum stresuse per ty kuptohet.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Edhe une mendoj qe do te ishte shume shume mire nese ata shqiptar qe kan mbiemra ne gjuhe te huaja ti nderronin. Ketu po mendoj jo vetem ne gjuhet sllave dhe greke por edhe mbiemra arabisht e turqisht si Hasani, Hiseni, kurteshi, bekteshi a ku ta di une.

Mirpo problemi qendron tek dokumentacioni qe duhet ndrruar tersisht, kjo veshtirsohet edhe me teper tek ata shqiptar qe gjenden jasht Shqiprise, Kosove, Maqedonise, Malit te zi etj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-06-2006
    Postime
    354
    Citim Postuar më parë nga pllugu
    Mirë e ka, po e ka ekzagjeru.
    Në Ulqin mbiemrave shqiptarë u shtonin -iq ose -oviq, prapa mbiemrit tyre, nuk se si është puna tash.

Ne Mal te Zi ka shume raste te tilla.Per disa raste me kane tregua koleget e mi qe vinin nga atje e disa raste i kam perjetue edhe vete.
    P.sh. mbiemri shqiptar Prelvukaj , nga malazezet eshte deformuar ne Prelvukic e shume raste tjera.
    Ne Medvegje jane poashtu shume te goditur nga ky problem.
    Kam patur shoke ushtrije qe ne shqip quheshin Hajdari e zyrtarisht Hajdarevic,pastaj tjetri quhej Jashari e zyrtarisht Jasharevic.

Te gjitha keto jane bere me qellim qe populli shqiptar i viseve ne fjale, ne statistika zyrtare te paraqitet me origjine sllave.

kill your idol Maska e Pedro
    Anëtarësuar
    15-01-2003
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    410
    Nuk eshte e vertete, qe shqiptaret nuk i nderrojne mbiemrat. Une njof plot femra psh, qe kur jane martuar, kane nderruar edhe mbiemrat. Biles njoh edhe nga ato qe i kane nderruar mbiemrat me shume se njehere.

Keshtu qe mos perhapni panik e te thoni lart e perposhte, qe shqiptaret nuk nderrojne mbiemrat.

Me e hajrit do te ishte pyetja: Perse shqiptaret nuk nderrojne shtepi?
    Lista nr5

6 kanatjere
    6 mbathje
    6 shami

prej kohesh ka vene studjuesit ne mendime,per arsye te mungeses totale te corapeve

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga skipetar
    shemull i mbiemnit t'malazezum: nikprelevic |||

shemull i mbiemnit t'greqizum: athanas |||

per ma shume shembuj ||| konkretisht munesh me e mar librin e telefonave e mej lyp mbiemnat Shqiptar si jon t'malazezum a t'greqizum ||| kryesisht munesh me i gjet tuj e pa rrojen e mbiemnit Shqiptar me prapashtes "ic"/"vic" ose "s" respektivisht ||| kjo vlen kudo - ku ka telefona |
    Per shqiptaret nga Mali i Zi nuk di c'te them. Njoh disa prej tyre qe mbiemri u mbaron me "j" (si shume ne Shqiperi) por dhe nga ata qe u mbaron me "vic." Tani, pavaresisht nga mbiemri disa prej tyre ndihen shqiptare, disa prej tyre ndihen pak te ngaterruar nga identiteti: psh, nje grua qe njoh s'dinte fare shqip kur ishte atje, u martua ne US me shqiptar te Malit te Zi dhe e mesoi shqipen (me copa) ketu ne US. Por ne te njejten kohe, here ndihet malazeze, here shqiptare.
    Pastaj jane shqiptaret e tjere te Malit te Zi, qe mezi flasin shqip, por qe e mbajne veten si shqiptare me te kulluar se te tjeret, sepse sipas tyre nuk lane fene e te pareve (jane katolike) apo se dhe gjakun e kane te "paster" shqiptar, ne krahasim me treva te tjera shqiptare, sipas tyre gjithmone.

Tani, nqs problemet e identitetit do zgjidheshin me "j" dhe jo me "vic" kollaj do ishte ajo pune. Por me duket nuk mjafton aq.

Persa i perket emrit/mbiemrit tjeter qe ke permendur, me kujtuat shqiptarin e njohur, Antonio Athanas, nje nga krenarite e diaspores shqiptare ne US. Athanas ka vdekur, ndjese paste, keshtu qe veshtire t'i kerkohet te ndryshoje mbiemrin. Megjithate nuk besoj te kete ndonje ketu te vere ne dyshim "shqiptarizmin" e tij.

Por, do te doja te sqaroja dicka ketu per skipetarin:
    Athanas nuk eshte mbiemer/emer grek, por eshte emer shenjetori i fese orthodokse, fe e cila ne vetvete nuk eshte greke, dhe nuk perkufizohet nga ethniciteti.
    Nqs ti je ateist, atehere ndoshta nuk e kupton rendesine e ketij aspekti, dhe sipas asaj llogjike, do te kerkoje te gjithe emrat, mbiemrat bazuar ne fe (myslymane, katolike, orthodokse) te hiqeshin. Pa pasur parasysh qe shkelet mbi lirine e besimit te besimtareve, praktikisht nje gje e tille do te ishte e pamundur.

Megjithese nga njera ane mund te kete nje fare debati ne kete ceshtje (me prapashtesat "vic" etj) perfundimisht varet se cfare e quan individi veten, se cfare ben per vendin e tij, se me cfare vete-identifikohet ... pra kjo na ben shqiptare, e jo germat.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    skiptari e ka me vend; duhet te bejmi diçka, e pa mujtun te ngelemi me mbiemra te tille gjysh pas gjyshi....
    MJAFTË !!!

Edhe ne duhet te krasitemi, te qerohemi te gjveshemi, te zdeshemi, te ripertrihemi, te ringjallemi te permisohemi te riedukohemi dhe te civilizohemi si popujt tjere qe te mos vuajm me tutje por te perparojm drejte nje ardhmerisë, nje modernizimi me idet e shqiptarit te ri ku do kemi edhe ne si te tjeret vendin ne europe si popull qe revandikon Renesancen ilire te shqiptaret !!!

shendet

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Me falni Kreksi, por ideja se nje shoqeri mund te evitoje shkallet e evolucionit nga primitivizem ne shoqeri civile duke krasitur, qethur nje germe ketu apo atje ... kjo ide me duket pak naive. Do te ishte mrekulli, por fatkeqesisht nuk eshte aq e lehte.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Vetem me vrullin tone me deshiren dhe me flijimin e egoizmit personal qe mban qenja njerzore ne shpirte ne do ia arrinim kete qellim se pari duke biseduar, analizuar dhe gjykuar gjerat me hollesishte dhe me pasion e duke mbajtur tolerancen ndaje njeri tjetrit se ai nisesi i temes nuk e ka hap kete tem vetem per deshiren e tije personale po per te gjithe shoqerine shqiptare qe sa iu perket mbiemrave, jemi me te vertet kata-strof....por nuk do thote se nuk ka zgjedhje, nuk duhet te mbetemi aqe kryeforte por ne vete duhet qe ta thejm akullin per te miren e gjeneratave qe do vijne e ku shpresoje se do na dijn nje dite per nder ;;;;

shnet,

kreksi

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Vetem me vrullin tone me deshiren dhe me flijimin e egoizmit personal qe mban qenja njerzore ne shpirte ne do ia arrinim kete qellim se pari duke biseduar, analizuar dhe gjykuar gjerat me hollesishte dhe me pasion e duke mbajtur tolerancen ndaje njeri tjetrit se ai nisesi i temes nuk e ka hap kete tem vetem per deshiren e tije personale po per te gjithe shoqerine shqiptare qe sa iu perket mbiemrave, jemi me te vertet kata-strof....por nuk do thote se nuk ka zgjedhje, nuk duhet te mbetemi aqe kryeforte por ne vete duhet qe ta thejm akullin per te miren e gjeneratave qe do vijne e ku shpresoje se do na dijn nje dite per nder ;;;;

shnet,

kreksi
    O kreksi, aman mor burre i dheut, se po behemi qesharake deri ne tragjedi. Po c'te diskutojme, bisedojme, gjykojme me hollesi? Po te plas shpirti kur degjon historine e Aleksit te vogel, apo te foshnjes qe ngriu nga te ftohtet se s'ka drita e t'i thua hajde te sqarojme germat me hollesi, apo thotrat qe flisnin shqip, apo bretonet qe ishin "shqiptare". Lame kokrren e namit.
    Nejse vazhdoni krasisni ...

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjergj Kastriot Skënderbeu
    Nga Arbushi në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 434
    Postimi i Fundit: 18-09-2022, 06:57
  2. Greqia u jep shtetësinë minoritarëve
    Nga DYDRINAS në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 411
    Postimi i Fundit: 12-03-2008, 06:59
  3. Paketa e propozuar nga Ahtisari për statusin final të Kosovës
    Nga Nice_Boy në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 451
    Postimi i Fundit: 21-10-2007, 12:59
  4. Armiqtë e shqiptarëve: Në kërkim të themelit të politikës
    Nga Sabriu në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 10-01-2007, 04:26
  5. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •