Close
Faqja 31 prej 35 FillimFillim ... 212930313233 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 301 deri 310 prej 348
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    395
    We Own The Night. Filmat e fundit qe po vijne nga USA nuk po thojne asgje, perveç trajtimit te temave me karakter politik (Lions for Lambs, In the Valley of Elah) apo hapesirave per te treguar moralitetin dhe ngopjen me te keqen qe sjell mafia e organizuar (e huaj); megjithe perpjekjet stilistike apo dramacitetin qe i fusin regjizoret, keto filma jane te dobet. U ngopem me Kumbaret e FFC, apo me te tjere filma mafioze.
    Ky film, si dhe American Gangster, apo dhe i fundit i Cronenberg, meritojne pak vemendje, por kinemaja i le portat e hapura per te gjithe, dhe kjo eshte e papranueshme.
    Filmi Little Odessa i James Gray nuk ishte keq, por ky i fundit, me dozat tragjike te mitit grek, nuk permbante ndonje te re te veçante.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar më parë nga nimf Lexo Postimin

Oh harrova te them per ke behet fjale. Per filmin e fundit te Coen Brothers 'no country for old men'; nje adaptim i nje novele te Cormac McCarthy qe une e kisha lexuar para se te dilte filmi (libri ka dale vetem 2 vjet me pare) dhe mezi prisja te shifja filmin. Coen brothers ja fusin ndonjehere lehte po jo kesaj here. Ne fakt ku film mund te shifet si nje reflektim mbi karrieren e regjizoreve: pas realizimit te filmave te tille si 'intolerable cruelty' apo 'ladykillers' ku mundohen te kapin nje publik hollivudian dhe deshtojne, ata jane konfuz mbi cfare keta regjizore (qe po prodhojne filma per mese 2 dekada) mund te kontribojne ne ket fushe ketij publiku te ri (ne film kjo eshte paralel me sherifin e vjeter qe rrefen filmin).

Per me shume flasim pasi te vij filmi andej nga ju dhe te kem ca reagime.
    E Nimfo, ç'kemi ?

Po po, vellezerit e famshem Coen e kishin sjelle ne Cannes kete vit filmin e tyre te fundit. Kismet nga fundi i janarit flasim, kur ta shoh. Por filmi u prit shume mire nga kritika, me sa mbaj mend, sikunder dhe ai i James Gray, "We own the night" qe komenton pak më lart peoples dhe qe do shkoj ta shikoj keto dite. Por si duket ti nuk i njeh filmat e ketij regjizori (gjithesej 3 filma, bashke me kete te fundit, pra "We own the night", qe me sa duket, nuk ke shku me e pà.

Po bej nje parashikim ambicioz qe ky film fiton oscar, bashke me regjizor me te mire, bashke me aktor me te mire (Javier Bardem - ky eshte ai spanjolli te 'the sea inside')
    Ka mundesi ! vellezerit Coen nuk kane fitu ndonjehere OSCAR. Por une kam nje pyetje: filmi i tyre ishte film alla-OSCAR ? (ti e ke parasysh se ç'quaj me "film alla-Oscar"..., por qe nuk do te thote detyrimisht film i keq!! ).

Meqe e citove "The sea inside" (Mar adentro) dhe meqe kam kohe, po te rrefej diçka: Nje perendi e di se sa e urrej nje film te tille !! Me kujtohet fare mire qe luftova me veten ne sallen e kinemase per te mos dale nga kinemaja !! Ajo qe më tmerronte mbi te gjitha ishte fakti se si mund nje kineast te beje nje film alla-hollywood-ian, pra spektakolar, mbi nje histori qe rrefen nje fatkeqesi te tmerrshme njerezore ! Shkurt, si ka mundesi qe ekzistojne filma te tille imoralë (per me teper, te suksesshem, ky eshte kulmi !!), qe bejne spektakël (pra fitojne parà !!!!!!!) me fatkeqesite njerezore ?? Po te kisha pushtet, do vendosja nje komitet çensure, dhe nuk do t'i lejoja te shfaqeshin filma te tille, e kam seriozisht !!

Meqe e hapa kete muhabet, po te rendis disa filma te tille, qe kane patur sukses ne publik, por qe i konsideroj imoralë (pra, bejne spektakël me fatkeqesite e jeteve njerezore). Shkurt urrej :

- "La vita e bella" e Roberto Benigni-t.
    - "Schindler's list" e Spielberg-ut
    -"Léon" e Luc Besson (ky eshte ndofta regjizori me i keq, me i pa-moralshëm, ne historine e kinematografise frenge ! )
    - "Phone Game" i Michael Schumacher
    - "American History X" i Tony Kaye
    - "Dancer in the dark" i Lars Von Trier (LVT) - nuk e dua hiç kete film... Jam i bindur se LVT-së i vjen turp nga nje film i tillë...
    - "The Piano" i Jane Campion - edhe kete debilen australiane, hiç nuk e kam qef.... Fakti qe, qe prej asaj kohe ajo ben vetem filma budallenj, konfirmon qe "The piano" ishte nje plerë e vertete !
    - "21 grams" i Inarritu : e kam shkrujt edhe nje here ne kete forum: ky Inarritu-ja më irriton ! )
    - "The passion of the Christ" i Mel Gibson-it. Ky fare mire mund ta titullonte filmin : "Shesim salçiçe "Jesus" te skuqura në zgarë"
    - "Natural born Killers" i Oliver Stone - Ky film gjoja denoncon dhunen (violencen), por ne fakt i ben apologji (e ngré në art, e himnizon dhunën !). Nje turp i vertete per Oliver Stone...

Ka dhe plot te tjere, por nuk po me vijne ne mendje !!

Une kam ca qe nuk kam shkruajtur dhe po rreshtoj filmat qe kam pare keto kohe.

'broken english' - nga zoe cassavetes, goca e cassavetes i cili do e mohonte te bijen po ta shifte ket film

'private property' nga Joachin Laffose,

'alexandra's project' nga nje australian (histori shume intense qe me apo pa qellim perqesh feminizmin radikal),

'caro diario' nga woody allen italian moretti, 'ginger and cinnamon' nga nje italiane, 'the flower of my secret' nga almadovari.

'13 tzameti' nga gela babluani (tensionin qe provova ne ket film se kisha provuar ndonjehere).

'Chacun sa nuit' nga nje francez (autor, ke shkrujt gjekundi per ket ti se do isha kurioze. Shume gjera s'me pelqyen por dramen e ndjeva).

'the bridesmaid' dhe 'merci pour le chocolat' nga chabrol (mua chabrol nuk me impresionon...sorry!)

'conversations with other women' nga nje amerikan (bobo)

'pretty villages pretty flame' nga nje serb (ky me pelqeu)

'le temps qui reste' nga ozon. Ozon mua me pelqen megjithese ky film eshte ca melodrame por qe te pakten nuk kalon ne extrem. E vleresoj sepse si filmat e tjere te tij, eshte i paster, i thjeshte, i drejtperdrejte.

'the man without a past' edhe 'lights in the dusk' nga Aki Kaurismaki. E di qe autorit edhe korcarit i pelqen ky regjizor dhe me ne fund pashe 2 filma te tij. I pari me pelqeu me shume se i dyti. Kur mendon qe nuk ka me asgje te re qe mund te te impresionoje, pra qe pak a shume cdo film i ri eshte nje dege e kopjuar e dickaje tjeter, del nje regjizor qe eshte origjinal, dhe sjell karaktere te fresket (dhe me ben kurioze jashte mase per Finlanden).
    Po e le me kaq. Pershendetje nga une.

Bo booooo, me hape pune (lol). Ke cituar filma qe pothuaj i kam pare te gjithe, dhe kam qejf te shkruaj diçka per secilin. Më more ne qafë! lol

ok,po filloj,
    1. Filmin e vajzes se Cassavetes nuk e kam pare, as nuk ka dale ketu; me bere me qesh kur shkruaje : "ai do ta mohonte te bijen po ta shihte kete film!" : Te kuptoj shume mire se ç'do te thuash, me duket sikur e kam pare tashmë filmin !! ( e shikon qe e kam mire une ate idenë e KCLKBK-së ("Komitetit te çensurës dhe Luftes kunder Budallallëkut ne Kinema") ?

2. 'private property' nga Joachin Laffose - e kam pas komentuar ketu : http://www.forumishqiptar.com/showpo...0&postcount=65

3. alexandra's project - ky as eshte shfaqur, as nuk di nëse do shfaqet ne te ardhmen ne France...

4. "Caro diario" i Nanni Morettit ! Ah, nje nga filmat qe mund te kem pare më shume here ne jeten time !! Mbi 10 here, te pakten ! Ngordh fare fare fare !! Moretti, më mire mos bente film tjeter: te bente kete, dhe kaq : gjithe filmografine e Moretti-t (qe e pelqej shume si regjizor !!) e ke te permbledhur ne ate film. Gjithe ndjeshmerine e tij si kineast dhe si qenie njerezore e ke ne ate film ! Nese e ke ne DVD, te keshilloj vetem nje gjë: rishikoje prap, sepse do zbulosh shume e shume gjera, qe ne shikimin e pare duken si "te pa rendesishme" !!

5. "13 tzameti'- mendoj te njejten gje si ty : Ky eshte nje nga filmat e rralle te me kete dale ne enderr ne gjumë !! Dhe eshte film i moralshëm , edhe pse tema eshte delikate, dhe filmi mund te binte fare mire ne kurthin e himnizimit te dhunës, pra ne cinizem dhe sadizëm. Por nuk bie, sepse ne fund, personazhi kryesor ... (nuk po e them fundin)... . E kam pas kometuar ketu kete film : http://www.forumishqiptar.com/showpo...6&postcount=19

6. Chacun sa nuit - doli vjet ne shtator ketu. Nuk pata shkuar per ta pare, sepse nuk kisha as me te voglen deshire... ; Per me teper, kritika (asaj qe i besoj, te pakten), thoshte qe historia eshte vertet pasionante (ka ndodhur vertet nje histori e tille), por regjia ishte beterr......

7. E njifke Chabrol-in ti ?? hehe, plakushi 70 vjeçar vazhdon te beje filma. Nejse, as une nuk jam ndonje fans i thekur i filmave te tij, por nese te jepet mundesia, shikoi "La cérémonie" (Ceremonia); per mua, eshte kryevepra e tij.

8. Edhe une e kam qejf Ozon ( bo booooo, do na bertasi korçari, qe nuk e ka hiç qef). Si duket, korçari eshte i influencuar nga batuta e famshme e Godard-it : "Attention : Ozon n'est pas Ozu" !

9. Ah Kaurismaki !! Eshte normale qe ke pelqyer me teper 'the man without a past' (l'homme sans passé") sesa 'lights in the dusk" sepse i pari, pra "The man without a past" eshte më i kapshem si film, pra më "hollywoodian" (si te thuash). Biles eshte pothuaj I VETMI film i Kaurismakit qe i drejtohet nje publiku më te gjere se zakonisht. Dhe, meqe ti eshte hera e pare qe shikon filma te Kaurismakit, eshte normale te pelqesh me shume "The man....". Ate tjetrin, "Light in the dusk" ("Les lumières du faubourg") e adhuroj : eshte nje nga te rrallet filma qe e pata pare 2 here ne kinema. Nuk ngopesha. Nese e ke ne DVD, riktheju filmit: te siguroj se eshte nje diamant i vertete !!

Dua te them diçka per filmin : ne shqip, ne kemi nje shprehje: "Kur nuk ke pulen,
    do hash sorrën". Dhe ne fakt, kjo eshte dhe tema e filmit: mundesia qe ka secili nga ne, ne jete, per te zgjedhur sentimentalisht ate qe do (dhe sa mund t'ja arrije !!).
    E kam pas komentuar ketu filmin : http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=237
    dhe http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=240

Uff, mbarova !! tani kam nje pyetje une per ty: kemi folur shpesh keto kohet e fundit ne forum per Gus Van Sant-in !! Nuk kam lexuar asnjehere ndonje gje te shkruar prej teje per kete regjizor ! Per me teper qe eshe amerikan ! Nuk te eshte dhene rasti te shikosh asnje film te tij ?? Jam kurioz !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    395
    Calle Santa Fé, nje dokumentar qe prezanton nje moment historik te Kilit. Carmen Castillo me shume talent ka arritur te kthehet ne vitet e terrorit kur Pinoceti permbysi shtetin demokratik te Allendes (me ndihmen e amerikaneve veriore) per te na treguar me shume dashuri lidhjen e saj me ate epoke (levizjen e sa majtes revolucionare MIR) dhe njerezit te cilet i besuan dhe u vetmohuan per idealet qe kishin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"Dritë e heshtur" - film meksikan nga Carlos Reygadas

I famshmi regjizor meksikan, regjizor i "Beteja ne qiell" (nje film qe nuk harrohet kollaj !! http://www.forumishqiptar.com/showpo...7&postcount=66 ) prezanton filmin e tij te trete ("Japon" i pari, "Beteja ne qiell" i dyti).
    Me kete film, Reygadas fitoi ne Kanë, kete vit, Cmimin e Jurise (çmimi i trete - ne shqip).

"Drite e heshtur" ( "Stellet Licht", ose "Silent Light" ose "Lumière silencieuse" ) eshte ne te njejten linje me filmat e tjere: regjizure skrupuloze, plane filmike te menduara, temë ku perzihet hyjnorja (e shenjta) me "te ndyren". Reygadas fidele à lui-meme !

Per tu shenuar ne veçanti eshte homazhi qe i ben filmi kryevepres se Drayer-it "ORDET" !

Reygadas ben pak filma, por... PAK E SAKT !

web-site i filmit (ne 3 gjuhe !) : http://www.stelletlicht.com/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"La France" - film francez nga Serge Bozon

Me ne fund ! Me ne fund nje film i ngritur mbi imazhe, dhe jo mbi "intrigë" ! Me ne fund nje film i vertete kinematografik (edhe pse ai i mesipermi, pra i Reygadas-it eshte i te njejtes linjë !), me ne fund nje film qe flet permes imazheve (qe jane te mrekullueshme !) dhe jo dialogjeve pa fund te personazheve (edhe pse, ne film flitet jo pak por nuk jane dialogjet ato qe bjene filmin).

"La France", pra "Franca" eshte nje film qe po kalon pothuaj ne heshtje nga publiku (kuptohet, distribucioni eshte tjete i kujfizuar), por qe meritonte shihet 10 here me shume se filmat e fundit te Cronenbergut, apo Coppola-s apo Woody Allenit !

Magjia e filmit qendron ne faktin se filmi rrefen nje rrugetim (errance), thjesht nje rrugetim te nje kompanie ushtare dezertorësh franceze gjate Luftes se PareBoterore (1914-1918)

Pa dyshim, filmi me i mire me lufte francez, qe prej "Les carabiniers" ("Carabinieret) te Jean Luc Godard-it, ne ... 1963 !! ("La France", pa dyshim, eshte nje homazh i kesaj perle te Godard-it , duke qene ne te njejten linje !)

ps: peoples, mos e humb kete film !! une kisha nja dy jave qe s'po behesha mbare te shkoja ta shihja, por paskan humbur kohe kot !

web site i filmit : http://www.lafrance-lefilm.com/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

Diçka me shume per filmin e mesiperm "LA FRANCE"

"La France" eshte nje shembull i shkelqyer se ç'duhet te rrefeje nje film me lufte (meqe tema, siç thashe me lart, eshte ajo e Luftes se pare Boterore).

"La France" e lë ne bisht nje film debil, hileqar dhe manierist siç ishte "A Very Long Engagement" (Un long dimanche de fiançailles ) ku gjithshka eshte hollywoodiane, patetike dhe hileqare (foto):

"La France" eviton çdo rikonstruksion historik te Luftes : spektatori pret qe te degjoje krisma dhe beteja lufte, hiç ! Spektatori pret qe te degjoje nga goja e ushtarve ngjarje te tmerrshme lufte, hiç ! Ne vend te tyre, regjizori filmon trupa ushtarësh, trupën e ushtarëve (behet fjale per nje kompani dezertoresh), levizjet e tyre, dhe kjo mjafton me se miri !!

Por "La France" eshte po ashtu edhe nje film prekes dhe lirik (ka nje element ne film, qe nuk dua ta zbuloj !), dhe struktura e tij tejet moderne lejon qe filmi te pushtohet here pas here nga humori dhe simbolet.

Historia e filmit me dy fjale: Camilla, nje vajze e re tek te 18-tat, pret burrin e saj te kthehet nga lufta. Por ai nuk po kthehet. keshtu qe ajo vendos ta kerkoje ate, duke ju bashkuar nje kompanie ushtaresh, te cilet ne fakt jane dezertore lufte. Per kete, ajo fsheh faktin se eshte vajze, dhe ata e marrin per djalë.

i/e regjistruar Maska e nimf
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Interzone
    Postime
    253
    Citim Postuar më parë nga autori Lexo Postimin
    Ka mundesi ! vellezerit Coen nuk kane fitu ndonjehere OSCAR. Por une kam nje pyetje: filmi i tyre ishte film alla-OSCAR ? (ti e ke parasysh se ç'quaj me "film alla-Oscar"..., por qe nuk do te thote detyrimisht film i keq!! ).
    Shumica e publikut qe shef ket film, megjithe mangesine ta kap komplet idene dhe fundin jo-konvencional, kupton qe ka te beje me dicka 'te arrire'. Filmi eshte nje narrative...me kujton 'brokeback mountain' nga serioziteti i tonit dhe struktures. Ndoshta une u shpreha me shume optimizem ne fakt...sepse duke menduar politiken prapa Oscar nuk e di a do mund ti japin cmim nje filmi qe ne fund te fundit shpreh PESIMIZEM per vendin e tyre (dhe per natyren njerezore). Nje devijim: Nuk imagjinoj dot se kush do nominohet ket vit...s'me vjen ndermend ndonje film i mire.

Citim Postuar më parë nga autori Lexo Postimin
    Uff, mbarova !! tani kam nje pyetje une per ty: kemi folur shpesh keto kohet e fundit ne forum per Gus Van Sant-in !! Nuk kam lexuar asnjehere ndonje gje te shkruar prej teje per kete regjizor ! Per me teper qe eshe amerikan ! Nuk te eshte dhene rasti te shikosh asnje film te tij ?? Jam kurioz !
    Po Gus Van Sant e kam ndjekur disi. Dhe meqe fole per filmat qe bejne spektakel me fatkeqesite e jeteve njerezore, po te pyes pse nuk rreshtove aty edhe 'elephant'?
    E kuptoj talentin e regjise qe arrin te krijon nje ambient surreal, dhe te sjelle nje rikrijim te dinamikes neper shkolla, ama jam konfuze pse shumica e filmit zihet nga dramatizimi i skenes se vrasjeve. Nese Van Sant kishte qellim qe me ket film te reflektonte mbi semundjen e adoleshenteve qe frymezohen per veprime te tille (vetem ky qellim me vjen ndermend), atehere mendoj se nuk ja arriti.

Tjeter...'last days' nuk e kam pare. E kam ne liste next dhe do te shkruaj sapo ta shof. Mezi po pres 'paranoid park' pasi ato qe kam lexuar ketu me kane bere shume kurioze.

'Good will hunting' sigurisht e pelqen gjithe USA.

Edhe 'my own private idaho' me pelqen por me duket film disi adoleshent. Pra, po ta kisha pare kur isha 18 vjec do ta adhuroja.

Fillimisht ama, Gus Van Sant me ka terheq vemendjen sepse mori persiper te drejtonte nje screenplay nga liber i Tom Robbins, nje shkrimtar amerikan qe e kam shume qejf. Filmi, si libri, quhet 'even cowgirls get the blues' dhe mori kritika shume te keqija (dhe te merituara)

Pashe nje film tjeter te Ozon une: 'under the sand'. Brilliant! C'fare balance mban gjate gjithe filmit midis realitetit dhe subkoshences, suspense dhe paqe/qetesi, shpreses dhe hidherimit! Dua ta di pse Korcarit nuk i pelqen Ozon???

Ciao!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    395
    ps: peoples, mos e humb kete film !!

E kam pare kete film, po mundohem te gjej kohen ta rishoh sepse nuk i jam pershtatur shume skenarit dhe imazheve per te cilat ti flet. Por, per te mos te kundershtuar, them qe gjenia e regjizorit per kete film eshte se ai ka evituar "ate" qe te "gjithe" prisnin: luften. Mund te jete edhe nje histori dashurie per Francen.

p.s. Ozon, mos eshte ai qe beri filmin e fundit ne Angli, ne gjuhen angleze? Regjizor i talentuar per te kaluar kohen me imazhe-perralla e andralla. Per kete ai gjen gjithnje financime per filmat e tij sepse sallat mbushen plot kur shohin historite romaneske te tij qe prekin zemrat e buta dhe te pafajshme...Edhe pse i dale nga La Fémis, kontrata qe ai ka bere duket se po i jep frute ne krahasim me te tjere regjizore qe kane veshtiresi per te financuar skenaret e tyre si Ramos, Guiraudie, Des Pallières apo Doillon.
    Ndryshuar për herë të fundit nga peoples : 09-12-2007 më 09:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Ndoshta une u shpreha me shume optimizem ne fakt...sepse duke menduar politiken prapa Oscar nuk e di a do mund ti japin cmim nje filmi qe ne fund te fundit shpreh PESIMIZEM per vendin e tyre (dhe per natyren njerezore). Nje devijim: Nuk imagjinoj dot se kush do nominohet ket vit...s'me vjen ndermend ndonje film i mire.
    Per mendimin tim, tre ishin filmat me te mire USA kete vit : "Zodiac" i David Fincher, "Paranoid Park" i Gus van Sant dhe "Death proof" i Tarantinos. Per kete te tretin, per Tarantinon, as qe e vë ne dyshim qe NUK do te jete nominuar ne asnje prej kategorive qe konkurojne, e kam te vdekur (kjo, per disa arsye, si psh fakti qe filmi i Tarantinos eshte shume kinefilik, pra vetem pak njerez mund ta pelqejne vertet), ose fakti qe filmi nuk pati fare sukses tek publiku i gjere. Ti e di mire qe Akademia e OSCAR e ka si kusht numer NJË suksesin tek publiku, per te nominuar nje film per OSCAR.

Po ashtu, as qe vihet ne dyshim se "Paranoid park" NUK do te nominohet : rrezik se nje perle e tille as qe ka dale (apo do dale - me thuaj diçka per kete gjë) neper sallat e kinemase ne USA, ose dhe po doli, do dalë ne 50 salla . Sa per "Zodiac", besoj se do nominohet, por zor se do fitoje.

Mendoj se do nominohen dy lloj filmash :
    1. ose filma politike, pra kryesisht anti-Bush, pra anti-republikane (meqe po fillojne zgjedhjet, dhe Hollywood-i ti e di qe eshte tradicionalisht pro-demokrat), pra mund te nominohen filmate tille si "In the valley of Elah" ose "Michael Clayton".

2. ose filma, qe ti i quan pesimistë, pra siç thua ti, "filma qe shprehin pesimizem per vendin e tyre", pra per USA. Kete vit, filma te tille ishin me sasi te madhe, dhe besoj se pikerisht nje film i tille do fitoje, per te treguar, ne menyre te terthorte se "ja në ç'depresion e çuan Ameriken republikanët e zotit Bush", pra "votoni per kandidati(e)n demokrat(e) ne zgjedhjet e ardhme !
    Po permend si filma te tille te ketij viti "Before the Devil Knows You're Dead" te Sidney Lumet (por qe mendoj se nuk ka asnje shanc te fitojë), ose ate qe citon dhe ti, pra "No country for old men" te vellezerve Coen. Po te marrim parasysh faktin qe filmat qe fitojne OSCAR zakonisht dalin ne fund te vitit (filmi i vellezerve ka dale keto dte, besoj), edhe pse nuk e kam pare ende filmin, kam nje parandjenje te forte qe vellezerit Coen do jene fituesit e OSCAR 2008. Te shohim më 24 shkurt!

Po Gus Van Sant e kam ndjekur disi. Dhe meqe fole per filmat qe bejne spektakel me fatkeqesite e jeteve njerezore, po te pyes pse nuk rreshtove aty edhe 'elephant'?
    O nimfo, tani po ben shakà (humor) apo si e ke hallin ??? "Elephant" na qenka film spektakolar (hollywoodian) ??? Waah, nga e nxorre kete ti, më qafsh ??!!!! Meqe estetika eshte shume formaliste ?? Po "Elephant" gjithshka mund te jete, vetem film qe ben spektakel me fatkeqesite e te tjereve nuk eshte !!! Tema PO, eshte masakra e "Columbine college" ne Denver te Colorados ne 1999-en, por kurrsesi trajtimi i temes, mizaskena, regjizura !

E kuptoj talentin e regjise qe arrin te krijon nje ambient surreal, dhe te sjelle nje rikrijim te dinamikes neper shkolla, ama jam konfuze pse shumica e filmit zihet nga dramatizimi i skenes se vrasjeve. Nese Van Sant kishte qellim qe me ket film te reflektonte mbi semundjen e adoleshenteve qe frymezohen per veprime te tille (vetem ky qellim me vjen ndermend), atehere mendoj se nuk ja arriti.
    Po, ekzakt, qellimi i filmit eshte me reflektu mbi kete masaker. Por fakti qe Gus van Sant nuk merret me psikologjine, sociologjine etj etj. te adoleshenteve-vrasës, kjo nuk do te thote qe ai nuk ja rrin qellimit, pra te reflektuarit mbi nje dramë te tille te tmerrshme. Siç e pat thene dikur ne nje interviste te tij, (e mbaj mend shume mire !), qellimi i filmit nuk eshte te shpjegoje pse, qysh, tek, pra pse disa gjimnazistë arrijne te kryejne akte te tilla, pra masakra. Jo ! Qellimi i filmit eshte te rrefeje thjesht se ç'ndodhi. Pastaj eshte publiku ai qe nxjerr vete konkluzionin se si ka mundesi te ndodhin akte te tilla.

Mua nuk me duket se skena e masakres (the shooting) zë shume vend. Dhe nuk me duket se eshte e dramatizuar (asnje note muzike nuk e shoqeron, asnje efekt special, asnje lajle-lule). Masakra, ne vetvete, nuk merr me shume se 15 minuta ne fund te filmit, por eshte e llogjikshme qe Gus van Sant duhet ta filmonte atë (besoj se jemi dakort !). Gjithe pjesa tjeter e filmit eshte kronikë, ece-jake, rrugetim, shkuarje-ardhje, jeta ordinere e adoleshenteve ne shkollë. Pra jete e perditshme. Por e zhveshur nga çdo psikologjizem.

Kjo pastaj, pra psikologjizimi i kinematografise eshte teme me vete. Me siguri, GVS (Gus van Sant) eshte nga ata qe mendon se kinematografia NUK mund te shprehe psikologji (babai i vertete i ketij mendimi eshte Robert Bresson), qe thosh se eshte e pamundur qe kamera te regjistroje, fiksoje ne shiritin e filmit psikologjine e personazheve: ajo mund te regjistroje (filmoje) aktet e personazheve, por psikologjine, mendimet e tyre, kamera NUK mund ti fiksoje. Eshte spektatori ai qe vë ne levizje mekanizmin e reflektimit per te nxjerre me pas konkluzionet e duhura.

Ti do thuash, po David Lynch ? Per mendimin tim, ai eshte gati-gati nje perjashtim (jo rastesisht, kineastë shume te talentuar dyshojne ne vepren e Lynch-it, gjithe duke respektuar talentin e tij). Ose, si te thuash, Lynch eshte i vetem ne "llojin" e tij. Sot, edhe Hitchcock-ut mund ti gjesh trashegimtarë te denjë (psh. Brian de Palma, ose disa permendin M. Night Shyamalan); edhe Antonionit (p.sh. turku Bilge Ceylan, te cilit i ke pare Climats, e plot te tjere) etj etj. Po askush nuk ben "aventura"(ne kuptimin e mire) me Lynch....

Dua te them qe GVS, duke e zhveshur goxha filmin e tij nga psikologjizimi dhe duke treguar thjesht aktet e gjimnazisteve, nuk shpik ndonje shkolle te re. Ah, qe filmat e tij jane disi formaliste, ok, kjo dihet, por nuk me duket se kete formalizem e vë ne funksion te "spektaklit" te masakres. Mund te mos jesh dakort me kete koncept te tij estetik, (qe e quajta "formalizem"), ok, por e kam te veshtire ta besoj se ky koncept eshte thjesht ne funksion te "spektaklit", pasi ne asnje moment nuk me duket se ai eshte ne funksion te himnizimit te violencës (dhunes).

'Good will hunting' sigurisht e pelqen gjithe USA.
    Hehe, te kuptoj çdo te thuash... Normale, se "Good will hunting" eshte film hollywoodian (gjithsesi, jo i keq...). Por kjo eshte nje arsye suplementare pse GVS eshte shume i pelqyer nga shume profesioniste te kinematografise, sepse me kete ai ka deshmuar qe di t'i beje te gjitha: edhe filmat-recetë (te kompanive hollywoodiane), edhe ato indipendentë.

Filmi, si libri, quhet 'even cowgirls get the blues' dhe mori kritika shume te keqija (dhe te merituara)
    Nuk e kam pare (por te besoj qe duhet te jete film i dobet...); Une GVS i kam pare, nga filmat e vjeter, "Drugstore cowboy" dhe me ka pas pelqyer

Pashe nje film tjeter te Ozon une: 'under the sand'. Brilliant! C'fare balance mban gjate gjithe filmit midis realitetit dhe subkoshences, suspense dhe paqe/qetesi, shpreses dhe hidherimit! Dua ta di pse Korcarit nuk i pelqen Ozon???
    Ah, "Under the sand" ("Sous le sable")! Per mua, eshte filmi me i mire i François Ozon.
    Ndofta korçar-i do ta thote vete pse nuk e ka me qejf te madh Ozon, por nese do merrja persiper te behesha avokati i tij lol, do thoja pak a shume ate qe te ka shpjeguar pak me lart edhe peoples : nje fare "mistreclleku", pra nje fare "kompromisi artistik" nga ana e Ozon per te bere filma "as mish, as peshk", pra as filma vertet personalë ("film autor" ne Europe, ose "film indipendent", ne USA), as filma totalisht komerciale. Shkurt, si puna e vellezerve amerikane Coen !
    Por ky eshte nje debat i vjeter ne France, qe mund te permblidhej me sherrin midis dy regjizoreve dhe dikur shokë-për-kokë franceze te "Nouvelle vague" : Jean Luc Godard (qe mbeti gjate gjithe krijimtarise se tij ekzigjent i principeve te tij artistike) dhe Truffaut (qe realizoi filma per nje publik më te gjere, dhe beri edhe kompromise artistike ne filmografine e tij).

pa he!... Maska e korçar
    Anëtarësuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Nuk e percaktoj dot me mire se Autori, seç nuk shkon tek Ozon. Ka nje diference te madhe gjithesesi midis Ozon dhe vellezerve Coen : vellezerit Coen te pakten kane te tyre nje fare ironie, perveç teknikes kinematografike. Kurse Ozon ka te tijen vetem njefare teknike, Ozoni eshte thjesht teknik (siç themi ne nga korça : he mo teknik). Jo fare fare teknik, diç ka dhe ai... Mua Ozon me duket si tip "blete punetore" dhe kaq. As i djadhte e as i majte, as ne qender. Ose me mire pak ketu pak aty... (Siç thashe me lart, autori e ka percaktuar bukur.)

Autoret e mire kane te pakten nje ekzigjence te madhe ne vepren e tyre (kush me pak e kush me shume), kurse Ozon nuk ka asnje, mbase e vetmja ekzigjence e Ozon eshte te beje filma. Ozon gezohet lehte vetem me faktin qe gjen mundesi te beje filma, pike (kur ne fakt te besh nje film eshte pak me e nderlikuar se kaq, besoj une). (PS: Il est pret a sauter sur tout ce qui bouge Ozon, mais delicatement.)

Jam ketu me nje shok, po i shpjegoj seç po shkruaj, dhe ai mundohet te permbledhe gjithe ato qe po i them ne lidhje me Ozon dhe me thote kete : "Ne fakt ajo qe do te thuash eshte se filmat e Ozon nuk jane te njohshem nga njeri tek tjetri, nuk ka diçka qe eshte e perbashket midis njerit dhe tjetrit film?" Dhe une pergjigjem : "Pikerisht edhe kjo hyn ne te, po t'ja heqesh emrin nga titrat nuk e dallon dot a eshte nje film i Ozon apo i ndonje qafezezi. Nuk behet fjale per "larmine" e gjere te subjekteve, ose me sakt behet fjale dhe per te por edhe per menyren e trajtimit. Thjesht nuk ka identitet te vertete, ose identiteti i tij eshte qe s'ka... Cfare? Identitet!" Ika se po behem mistrec dhe une. (Kur flet per te urryerin fillon urren veten.)
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Faqja 31 prej 35 FillimFillim ... 212930313233 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ditari im pa flete
    Nga ash në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 49
    Postimi i Fundit: 19-03-2010, 10:27
  2. Zekeria Cana: Ditari i luftës, 1999
    Nga Dita në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 09-06-2007, 02:51
  3. Pjese nga ditari qe s'mbaj - II
    Nga Henri në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 34
    Postimi i Fundit: 23-08-2004, 07:44
  4. (Shkëputur nga ditari im) "Na ishte njëherë... Otranto '97"
    Nga Auloni në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 26-09-2003, 17:40
  5. Ditari I Një Adoleshenti
    Nga eris në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-08-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •