Close
Faqja 22 prej 35 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 211 deri 220 prej 348
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar më parë nga peoples Lexo Postimin
    autori, për mendimin tim është filmi më i mirë që kam parë këtë vit. Një mrekulli që shpresoj të funksionojë. Unë e ripashë mbrëmë, dhe mendoj që gjithçka qëndron në atë film, elipset, ngjyrat, dialogjet dhe aktrimi i personazheve, pastaj presenza e tre motrave Rousseau...të lë pa mend kjo furi regjizoriale. Duket që ka punuar me një regjizor të madh si Assayas, por dhe përgjegjësitë kritike në revistën që ti përmend.
    Shtatori pati plot hyrje të mira.

Ndonje regjizor i stermadh Assayas-i nuk eshte, por thuaj qe kjo goca eshte super e talentuar, e zgjuar, e... ç'te duash ti dhe une bashke ! S'ke ç'i heq e s'ke ç'i shton filmit te saj, siç thua dhe ti : nje furi e vertete regjizoriale !

Por me duket, mbi te gjitha, se magjia qendron tek perzgjedhja e aktoreve. Ndofta perzgjedhja me e mire e aktoreve amatore per kete vit, pa harruar aktorin qe luan "Armin"-in tek filmi kroat "ARMIN" !!

Emathia Maska e MaDaBeR
    Anëtarësuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    Në çdo vend ku ka jetë
    Postime
    5,321

Mr. Brooks

Mr. Brooks, THE MAN WHO HAS EVERYTHING HAS EVERYTHING TO HIDE

Director: Bruce A. Evans
    Cast: Kevin Costner, Demi Moore, Dane Cook, William Hurt, Marg Helgenberger

Mr. Brooks eshte nje film triller i sjellenga regjizori Evans dhe i luajtur nga nje kast e mrekullueshme aktoresh ku bien ne sy Kevin Costner dhe Demi Moore. Nga vete nen titulli mund te kuptohen shume gjera, THE MAN WHO HAS EVERYTHING HAS EVERYTHING TO HIDE (Burri qe ka gjithç, fsheh gjithçka).

Ne kete film behet fjale per nje zoteri qe eshte biznesmen shume i fuqishem dhe eshte shpallur njeriu i vitit ne vendin ku jeton. Te gjithe njerezit e njohin si nje njeri te ndershem dhe te gjithe e respektojne per ate qe eshte. Por ato nuk njohin anen e erret te Mr.Brooks. Ai eshte nje vrases serial, qe vret gjithmone pa lene asnje gjurme dhe kerkohet pafundesisht nga policia. Pas nje shkeputje dy vjeçare nga vrasjet ai rikthehet serish, por kete radhe gjerat nuk jane si me pare....

Çfare do te ndodhe....???

Shikojeni filmin dhe ekrani do iu mbertheje perpara tij, ne zbulimin e mistereve te shumta qe do te ndodhin gjate 2 oreshit te filmit.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   
    Për inad të Djallit dhe Shqyptarëvet, Zoti ka me mbajtë Shqypninë më kambë me nder e me lumni

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"ALEKSANDRA" - film rus nga Alexandr Sokurov

Me ne fund filmi i fundit i Sokurovit, film te cilin e prezantoi ne Festivalin e kanes kete vit. (ne foton e me poshtme, nje portret i regjizorit rus).

Pa dyshim, Sokurovi eshte kineasti më jashtë-normës nga kineastet e sotem : nje melankolik i hatashëm, po aq provokator dhe "reaksionar" sa Bodlaire-i, spiritualist dhe ironik ne te njejten kohe si askush (i vetmi regjizor ne bote qe ben nje film ku tregon Hitlerin duke dhjerë në halé !- tek filmi "Moloch").

Keshtu qe te "pranosh" nje film te Sokurovit, duhet te pranosh principet e tij artistike dhe kinematografike, ne nje fare menyre.

"ALEXANDRA", filmi i tij i fundit, rrefen rrugëtimin e gjyses dhe viziten qe ajo i ben nipit te saj, oficer i Ushtrise ruse ne Ceçeni. Rolin e Alexandres, grua tek te 60-tat, e luan kengetarja e madhe e Operas ruse dhe e veja e Rostropoviçit, Galina Vishnevskaya.

Sokurovi nuk filmon luften, sepse sipas tij, Lufta nuk eshte aspak poetike per t'u filmuar, eshte nje tmerr i pa-shpjegueshem dhe pike. Keshtu qe Sokurovi filmon gjyshen 60 vjeçare ne kampin ushtarak, takimin e saj me nipin, takimin e saj me disa gra çeçene ne fshatin afer etj etj. Dhe nuk jep asnje gjykim, as paragjykim.

Sokurovi, nxenes i Tarkovskit kur ka qene student, mendon se kinematografia nuk eshte art, por thjesht nje sharm, nje tentativë. Edhe filmi i tij deshmon per te njejten gjë: asnje gjykim politik ne film, asnje moralizim. Thjesht imazhe te mrekullueshme filmike, thjesht... nje sharm, por ... nje sharm marramendes !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"Nje burrë i zhdukur" ( "A lost Man" ) film libanez nga Danielle Arbid

Regjizores se re libaneze (por qe ka studiuar ne France per gazetari), i pata pelqyer qamet para dy vjetesh "Dans les champs de bataille" ("Ne sheshin e betejes", aka "In the Battlefields").

Ky film i ri i saj, i dyti, ("Nje burre i zhdukur" aka "Un homme perdu", aka "A lost Man") eshte po aq ambicioz sa i pari (artistikisht), por qe nuk arrin te kete magjine e nevojshme per t'u pranuar teresisht. Tejet kinefilik si film (imazhe origjinale, te ndejshme, te bera me shpirt), por... ne fund, filmi nuk ja dele mbanë te thote ate qe merr persiper (filmi rrefen takimin e nje fotografi francez me nje burre libanez, qe konsiderohet i zhdukur qe nga lufta e Libanit ne vitet '80, dhe aventurat e tyre erotiko-profesionale (prej fotografi). Seksualiteti i botes arabe, raporti me Oksidentin, frika e seksit mashkull nga seksi femer dhe anasjelltas, jane aq shume tema qe regjizorja merr persiper te trajtoje sa....... ;(

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"Vellai im eshte djalë i vetem" - film italian nga Daniele Luchetti

Titulli i filmit qe sapo pashe eshte loje fjalesh : "Vellai im eshte djale i vetem" !

Kur je djale i vetem, nuk ke vëlla ! E pra, personazhi kryesor i ketij filmi te ri italian eshte aq origjinal, sa nuk ja gjen shokun, eshte unik, eshte .. i vetem !

Sot kam pare melodramën më te bukur qe mund te kem pare ne kinema, qe prej "Million Dollar Baby" te Clint Eastwood-it, ne 2004-en ! No comment !

ps: filmi rrefen jeten e dy vellezeve italiane ne vitet '60-70 dhe angazhimin e tyre ne dy drejtime krejt te kunderta: njeri ne partine neofashiste dhe tjetri ne ate marksiste-leniniste !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Ripashe dje "ALEXANDRA", filmin rus de Sokurovit. Kisha pershtypjen se nuk kisha qene aq ne forme heren e pare, per te shijuar krejt subtilitetin e artit te tij, dhe nuk e kisha gabim.

Periudhen e formalizmit te dikurshem Sokurovi e ka kaluar plotesisht, dhe "Alexandra" eshte nje film plot imazhe kinematografike te kulluara (te pastra) si rralle ndonje film kete vit ! Per asnje moment filmi nuk eshte letraresk, por thjesht kinematografik. Që ne imazhet e para e ndjen se eshte filmuar nga nje kinemast i madh, plot talent. Ka diçka te ngjashme me filmin e fundit te David Lynch-it, jo per nga tema e filmit, as nga montazhi, por nga menyra e te konceptuarit te filmit si bashkesi imazhesh sinjifikativë.

Per mendimin tim, Palma e Vertete e Festivalit te Kanes kete vit do te duhej te quhej SOKUROV !

KRYEVEPER E KRYEVEPRAVE !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    395
    Një film ku lufta është lënë jashtë sekuencave (hors champ), por që në çdo plan atë e ndjejmë nëpërmjet tankeve, pluhurit, dritave të një reparti ushtarak, helikopterëve dhe ushtarëve që kanë frikë. Frika, kjo është një formë filmike mrekullueshme tek Sokourovi, pasi ajo ka një përmbajtje, ku planet janë të zgjedhura me imtësi. Asgjë nuk është formale në këtë film edhe pse në një shikim të parë mund të ngjasojë, por po të krahasosh sekuencat dhe përmbajtjen e tyre, me ideologjinë që ato përcjellin, arrijmë të shohim një film të hollë që flet me anën e imazheve por që spektatori ka një vend të rëndësishëm, qoftë dhe për të gjykuar atë që ndodh, por që s'ndodh në të vërtetë.

Autori, nuk e dija që Sokourovi paska qënë formal në filmat e tij (ndoshta ngaqë nuk e njoh mirë veprën e tij), unë një kinema formale quaj më shumë filmin eksperimental, edhe pse ka përmbajtje në shumë raste.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"Sehnsucht" ("Deshirat") -film gjerman nga Valeska Grisebach

ah filmat e fundit gjermanë: gjithe e më te mire !! Nje valë e re tejet interesante vjen nga ky vend, me filma origjinalë, sensibël, te sinqerte, pa bujë.

"Deshirat" eshte nje nga ata. Qe merr persiper te rrefeje se ç'jane deshirat tona, ndjenjat tona, fundja ç'eshte dashuria. permes nje historie tejet te thjeshte, te nje cifti ne nje cep te humbur te Gjermanise. Më tepeper se drame sentimentale, behet fjale per nje rrefim filozofik. I mrekullueshem !!

ps: ndonje gjermanofolës, a mund te me ndihmoje si perkthehet ne shqip, ekzaktesisht fjala SEHNSUCHT ? faleminderit !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar më parë nga peoples Lexo Postimin

Autori, nuk e dija që Sokourovi paska qënë formal në filmat e tij (ndoshta ngaqë nuk e njoh mirë veprën e tij), unë një kinema formale quaj më shumë filmin eksperimental, edhe pse ka përmbajtje në shumë raste.
    Quajta formalizem nje fare manierizmi ne disa filma te dikurshem te Sokurovit. Nuk di nese ekziston fjala "manierizem" ne shqip...

Me ka mrekullu "Alexandra"; te shohim kete jave çdo kete shkruajtur (nese do shkruaje) ndonje gje "Les Cahiers du cinéma". Per mua, ai film eshte nje Palme e Arte e vertete !! Por dhe "Desir(s)" me ka pelqy SHUME SHUME !! besoj se do shkosh ta shikosh.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"Before the Devil Knows You're Dead" - film amerikan nga Sidney Lumet

Plakushi 83 vjeçar Sidney Lumet (nje nga regjizorët më në zë Hollywood-iane te viteve '70-80) na ka bere filmin e tij te fundit "Before the Devil Knows You're Dead".

Peoples e kish pare, me tha qe s'e'shte keq si film, ndaj shkova e pashe, dhe mire bera.

Sa per filmin, ne sensin e realizimit artistik, asgje e jashtezakonshme. Sidney Lumet vazhdon te insistoje, sikurse nje pjese e mire e regjizoreve cilesore te hollywood-it dhe qe e mbajne veten per inteligjente, se mund te bejne filma te cilet jane edhe cilesore, por edhe qe prekin publikun e gjere. Kot e kane, se kinematografia e sotme nuk eshte ajo e viteve 50-60, pra dua te them qe sot, nje film ose eshte komercial, ose eshte film artistik (se sa ja del mbanë, eshte pune tjeter ë ??). "Before the Devil Knows You're Dead" eshte para se gjithash film komercial, edhe pse i realizuar nga nje regjizor qe perpiqet, qofte dhe ne 83 pranverat e tij, te beje diçka origjinale. Por "origjinaliteti" i ka shkuar kot, se per nga forma, filmi eshte kopje e "Rashomoon", kryevepres se Kurosawa-s, realizuar ne vitet '50. Pra, asgje e re... Nejse...

Mbetet permbajtja e filmit. Per kete, kesaj rradhe ja vlen me fol.

Filmi shfaq perpara syve te spektatorit nje Amerike te lodhur, ku njeriu, siç thote shprehja popullore shqiptare, "per parà, vret edhe babën e vet".
    Pra, ne kete pike kane mberritur amerikanët, ose te pakten kete na shfaq perpara syve, keto vitet e fundit, Hollywod-i, ne filmat e tij. E them kete, sepse edhe Scosese, ne filmin e tij te fundit "The departed" (fitues i OSCAR 2007), na rrefente nje Amerike te gangsterizuar, mafioze, te lodhur, ku gati-gati nuk merret vesh kush eshte hajduti e kush eshte polici.

Edhe pse "Before the Devil Knows You're Dead" nuk trajton temen e mafias, prap nuk eshte larg nga ajo. Problem parash eshte prap se prap muhabeti.
    Ne qender te filmit jane personazhe (karaktere, do thosh nimf ! ) te futur deri ne gryke ne borxhe, dhe te gatshem "te vrasin edhe baben e vet per parà". Kjo thohet shpesh tani ne Shqiperi, por une them se, duke pare kete film, ne Shqiperi i kane punet nje çike me mire se ne USA, ku me sa duket, vendin e ka marre lumi, po nuk po del njeri per te nxjerre kadavren e te mbyturit. Dhe po ta nxirrte, do qelbte dynjane... !

Te pakten keto po na rrefen keto kohet e fundit Hollywood-i, permes filmave te tij (ata qe e konsiderojne veten deri diku cilesorë). Ky film qe pashe vertet qe tregon njerez te mbytur ne borxhe (sikunder ekonomia amerikane, me borxhlija e planetit), dhe qe jane PA ASNJE RRUGEDALJE (ose, kane si rrugedalje ate te krimit !)

Lind pyetja, se per kë punon Hollywood-i. Dhe une mendoj se nuk eshte vetem pune parash, pune lekësh, sepse edhe pas atyre parash, fshihet nje idelologji. Keshtu qe, me mendjen time them se Hollywood-i (qe njihet si keshtjelle e majte, pra demokrate, dhe shume anti-republikane, dmth anti-Bush !), pra them se Hollywood-i punon per ... Amerikën, por per nje Amerike demokrate, me se shumti te moderuar, dhe jo histerike, ultra-liberale, arrogante (siç eshte ajo e ketyre 8 viteve te fundit, drejtuar nga nje **** kandari si gomari Georges Bush).

Nuk di nese nimf qe jeton ne USA, apo dikush tjeter e ka pare filmin ne fjale.

peoples, ç'mendon per sa me lart ?

Faqja 22 prej 35 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ditari im pa flete
    Nga ash në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 49
    Postimi i Fundit: 19-03-2010, 10:27
  2. Zekeria Cana: Ditari i luftës, 1999
    Nga Dita në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 09-06-2007, 02:51
  3. Pjese nga ditari qe s'mbaj - II
    Nga Henri në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 34
    Postimi i Fundit: 23-08-2004, 07:44
  4. (Shkëputur nga ditari im) "Na ishte njëherë... Otranto '97"
    Nga Auloni në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 26-09-2003, 17:40
  5. Ditari I Një Adoleshenti
    Nga eris në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-08-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •