Close
Faqja 15 prej 35 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 348
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-06-2007
    Postime
    29

sa per Tarantinon & co...

Nese me lejohet te nderhyj mendimi im anon ne te verteten e thjeshte se nje regjisor, qofte ky soj i races me mediokre apo i asaj me te kulluar te kineasteve, kur filmon udhehiqet nga nje nevoje e brendshme shpirterore tejet e natyrshme, ajo e te komunikuarit me nje publik imagjinar…nga kjo nuk perben perjashtim as Tarantino pavaresisht se ai qe ne fillimet e tij i ka mveshur me teper vetes rolin e nje prestigjatori qe manipulon sesa komunikon, duke qene plotesisht i vetdijshem per kete gje (a nuk sillen njelloj dhe regjisoret e tjere? Pyetja qe ngre permban sinqeritet, kjo mund te jete nje teme me vete diskutimi, dhe aspak ironi pasi une nuk kam asnje paragjykim ne kete pike). Nje tjetersim i tille i nevojes per te percjelle, nepermjet gjuhes se filmit, nje mesazh a fjale qofte, ne nje manipulim te thjeshte viziv lidhet me nje sere tezash, qe ja rimarre e perdorur here pas here, te cilat propagandojne ne vetvete vdekjen e kinemase…Enrico Ghezzi e ka perifrazuar me se miri ne shprehjen “Il cinema e gia nato morto”…kesisoj gjuha filmike nuk merr me jete nga nje fryme, kamera i shpeton nga duart regjisorit dhe fillon vallzimin e saj e te cmendur…personalisht nuk e ndjej veten dhe aq prane nje kinemaje te ketille pavaresisht se ne te vertete Tarantinon e kam çmuar dhe e çmoj si regjisor…besoj tek kinemaja e lire e cila merr jete nga shpirti i krijuesit te saj duke u mbeshtetur ne moralin e tij…

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar më parë nga korçar
    Tendenca per te arritur edhe publikun e gjere edhe kinefilet, eshte pak a shume ne genet e amerikaneve (por jo vetem)... Keshtu eshte mentaliteti i tyre (ta thjeshtezojme qe te mos i hyjme sociologjise amerikane).
    Plotesisht dakort, por ja qe nganjehere njeriu i harron disa gjera qe kane qënë dhe jane evidente...

Megjithate, megjithate, ka dhe disa autore amerikane, qe kane ruajtur nje koncept, te themi europian, të termit "autor kinemaje". Besoj se e kupton se e kam fjalen per Gus van Saint-in, apo David Lynch-in, apo Abel Ferrarën, apo Tod Solondz-in. Biles jo rastesisht, filmat e tyre jane te financuar vetem nga Europa. Pra ne mesin e ameriqenëve, me fal, te amerikanëve, ka edhe "perjashtime" (si te thuash). Gjithe duke patur parasysh qe nje ndarje e tille ne dysh, eshte goxha konvencionale, pra jo fort e vertete, jam koshient.

Nje mendje më thote se, heret a vone, edhe Tarantino do te jete i "detyruar" te zgjedhë midis konceptit europian te autorit, pra te beje filma, po themi te kategorise Lynch-GVS-Ferrara-...., dhe konceptit amerikan te autorit, po themi te kategosie Spielberg-Lucas-Soderberg-...

Duke pare filmin e fundit, një mendje me thote se Tarantino po hahet me veten, sepse e di qe nje dite, do ti duhet te ndajë shapin nga sheqeri ). Thene ndryshe, nuk mund te vazhdoje ad eternam me "Kill Bill"-e dhe "Death proof"-e, edhe pse ky i fundit më ben, sinqerisht te mendoj se eshte nje film i kulluar autori, tmerresisht personal (besoj se e ndan këte opinon timin, apo jo?)

A besoj se Tarantino vertet beson se mund te arrije dhe publikun e gjere dhe ate kinefil? Pa asnje dyshim.
    A eshte megaloman? As qe diskutohet.

Ndofta megallomania eshte pjese e talentit te tij...

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar më parë nga autori
    Pse kur vjen puna per filmat e tij ai insiston kaq shume ne faktin qe ato te shihen nga sa më shume njerez??? Thua te jete kaq megalloman sa ti rrejë mendja se ai mund t'ja arrije nje gjeje te tille, pra te beje filma edhe cilesorë, por edhe që shihen nga shume shumë njerez (publik i gjërë) ?? Te pyes, se nuk jam hiç i sigurt nese eshte kjo arsyeja, pra nje fare megallomanie tek ai. Me jep nje mendje...

money money money Te gjithe regjistoret amerikane duan qe mos te nxjerrin vetem filma cilesore po edhe ndonje blockbuster tek tuk qe te nxjerrin shpenzimet per te tjeret . Shembulli i fundit Steven Soderbergh me Ocean's 13. Ose aktoret qe luajne ne te, imagjino Al Pacino, Andy Garcia etj. te gjithe bashke ne nje film qe une e kam harruar pas 5 minutash. Plus eshte edhe kultura e tille, nese nuk pelqehet nga publiku quhet e deshtuar. Nuk "jemi" aq elitiste sa "ju" europianet

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar më parë nga D&G Feminine
    money money money Te gjithe regjistoret amerikane duan qe mos te nxjerrin vetem filma cilesore po edhe ndonje blockbuster tek tuk qe te nxjerrin shpenzimet per te tjeret . Shembulli i fundit Steven Soderbergh me Ocean's 13. Ose aktoret qe luajne ne te, imagjino Al Pacino, Andy Garcia etj. te gjithe bashke ne nje film qe une e kam harruar pas 5 minutash. Plus eshte edhe kultura e tille, nese nuk pelqehet nga publiku quhet e deshtuar. Nuk "jemi" aq elitiste sa "ju" europianet
    i ke rene kokes ! Ky qe shpjegon ti ("Ocean'13" , per shembull), eshte tipik i bere nga nje regjizor (dmth nga Soderberg-u), qe gjithesesi e ka konfirmuar se ka talent, kur do (dhe kur mundet !) dhe qe jo rastesisht e futa tek grupi i autoreve amerikane Spielberg-Lucas-Soderberg-scorcese...etc etc. Pikerisht, keta alternojne filmat cilêsore (ne europe i quajne "film autor") me blockbuster-at. Ti thua se e bejne per pune lekësh. Spielbergu e ka deklaruar publikisht se PO, e ben per kete gjë. Megjithate, ajo qe me mundon, dhe qe korçar-i dha nje pergjigje goxha interesante, eshte se pse Spielbergu, nuk ben ndonjehere edhe ndonje film totalisht indipendent, pra pa konçesione, siç ben David Lynch-i, apo Jim Jarmusch-i apo Abel Ferrara.

Megjithate, megjithate :

1. duke pare filmin e fundit te Tarantinos (qe une e interpretoj si nje "duel" te tij me nje pjese te publikut, qe po e quajme cilesor (kinefil), dhe

2. duke konstatuar se eshte nje film i bere me shume art dhe qejf (sa here e kujtoj si film, aq edhe më i mrekullueshëm më duket !!!), pra nje film i bere me shpirt, dhe

3. duke mos harruar se falë suksesit financiar perrallor qe i solli "Pulp Fiction" (nje nga filmat më rentabel ne GJITHE historine e kinemase),

mendoj se Tarantino e ka anashkaluar, per momentin, dilemën financë-art. Per mua, te pakten filmi i tij i fundit NUK ka te beje me problem financiar.

E ke pare filmin ? nese jo, do isha kurioz ta shikoje, dhe do te falendoroja per diçka qe une personalisht nuk e zoteroj dot: ne film flitet ne amerikançe dialektore, dhe do isha SHUME i interesuar te dija opinionin tend ose te dikujt tjeter qe jeton ne USA, ne lidhje me kete gje. Pra, sa autentik tingellon filmi ne te folmen e tij. thanx !!

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar më parë nga autori
    E ke pare filmin ? nese jo, do isha kurioz ta shikoje, dhe do te falendoroja per diçka qe une personalisht nuk e zoteroj dot: ne film flitet ne amerikançe dialektore, dhe do isha SHUME i interesuar te dija opinionin tend ose te dikujt tjeter qe jeton ne USA, ne lidhje me kete gje. Pra, sa autentik tingellon filmi ne te folmen e tij. thanx !!
    S'e kam pare po pas gjithe ketij prezantimi qe i bere do ta shoh patjeter

Ketu zhvillohet festivali i filmit Sundance per filmat e pavarur dhe cilesore. Disa nga keta (shume pak) arrijne te behen main-stream. Kur i arrijne te dyja atehere i quajne te suksesshem. Edhe Sundance dmth sa po vjen e po synon tregun masiv (organizohet nga Robert Redford). Dmth eshte ceshtje mentaliteti ..

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    395
    Qe Tarantino krijon dhe nuk bie pré e megallomanise qe kane shume artiste tokesore,kjo eshte e vertetuar.Biles edhe palma e arte qe i shkoi nje dokumentari me karakter te forte politik,vertetoi qe ai nuk eshte kundra krijimtarise e shprehur me nje gjuhe tjeter.
    Shume shkrime,kritika,mendime,hamendje mund te behen per vepren e tij t efundit,por ajo qe duket,per mendimin tim eshte parajsa e regjizorit dhe veprimi qe ai ben nga vendi ku ka qelluar,pra nje detyre artistike.
    Mund te kujtojme shume mire vepren mese humane te François Truffaut,me filmi e tij La nuit américaine.Se çfare do te thote te jesh ne boten e kinemase,dhe Tarantino jeton me ate bote,shkruan,e asnjehere nuk qendron indiferent.
    Filmi i fundit i tij,si dhe filmat e tjere qe ai ka krijuar,nuk mjafton qe t ekuptosh boten e nje regjizori,ajo i takon vetem atij.
    Kinemaja eshte nje pjese e vogel e sistemit qe kerkon te ule tensionet,te udheheqi turmat dhe te japi me shume realitet nepermjet trillimit.Dhe kjo gje eshte mese e qarte tek kineastet qe prodhojne per te inkurajuar krijimtarine.Industria,me to apo pa to,qendron e forte,nuk dobesohet nga keto krijime te rralla.Sot ne shumicen e debateve te njerezve te sektorit flitet me shume per ekonomi sesa per krijimtari.Dhe kjo eshte e vertete.
    Filmi i fundit i Tarantinos meriton me shume vemendje,por gjaku nuk metaforizon shume mire ne mendjet e disave qe japin disa mendime te pavend.Kinemaja eshte spektakel,por ka dhe diçka magjike,qe jo gjithkush mund ta preki,dhe regjizore te rangut te Tarantinos mund te jene te denje te krijojne.

pa he!... Maska e korçar
    Anëtarësuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Kur Tarantino flet per Godard e te tjere te "statusit" Godardian, as qe diskutohet qe megalomania (teorike...) eshte pjese e "krim-tarise" se tij.

Tarantinoja nuk e ka megalomani "politike" por megalomani teorike, kinematografike. Vete ne fjalet e tij ai thote se do me patjeter te jete me i miri ne ate qe ndermerr. Patjeter qe megalomania eshte pjese e talentit te tij.
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Buena Suerte Maska e MI CORAZON
    Anëtarësuar
    21-07-2002
    Postime
    7,485
    Pashe " Evan Almighty " .
    Where does a thought go when it's forgotten?

pa he!... Maska e korçar
    Anëtarësuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    "Nachmittag" Angela Schanelec (Gjermani).
    Rryma e re gjermane... Afer Bergmanit, larg Suedise. Ngjarje familjale. Seriozitet i rende, trupa qe lodhen nga "pushimet" ne breg te nje liqeni artificial mbase... (Frymezuar nga "Pulebardha" e Tchekov_it.)
    Ngjarje familjale apo aktualitet i botes se sotme. Nuk eshte per te qeshur... Sepse me sa duket asgje nuk ka me kuptim. Nostalgji e vjeter. Jo per ti dhene fund, por me siguri nuk eshte per te qeshur... Ca me bo?!
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    "Nachmittag" Angela Schanelec (Gjermani).
    Rryma e re gjermane... Afer Bergmanit, larg Suedise. Ngjarje familjale. Seriozitet i rende, trupa qe lodhen nga "pushimet" ne breg te nje liqeni artificial mbase... (Frymezuar nga "Pulebardha" e Tchekov_it.)
    Ngjarje familjale apo aktualitet i botes se sotme. Nuk eshte per te qeshur... Sepse me sa duket asgje nuk ka me kuptim. Nostalgji e vjeter. Jo per ti dhene fund, por me siguri nuk eshte per te qeshur... Ca me bo?!
    Oooo, kesaj Schanelec-ut i kam pase pare "Marseille" qe e pata "zgjedhur" ne krye te "listes" sime te 2005. Nuk di a e ke pare "Marseille", flet per njeriun qe ndryshon vend per te jetuar, dmth refugjatllek. Me pat folur shume si film, ndaj dhe si duket me impresionoi aq shume... Por duket se eshte regjizore me mend, qe do te sjelle diçka ndryshe, aq sa mundet kuptohet.

Nachmittag, eshte filmi i saj i ri??

Faqja 15 prej 35 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ditari im pa flete
    Nga ash në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 49
    Postimi i Fundit: 19-03-2010, 10:27
  2. Zekeria Cana: Ditari i luftës, 1999
    Nga Dita në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 09-06-2007, 02:51
  3. Pjese nga ditari qe s'mbaj - II
    Nga Henri në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 34
    Postimi i Fundit: 23-08-2004, 07:44
  4. (Shkëputur nga ditari im) "Na ishte njëherë... Otranto '97"
    Nga Auloni në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 26-09-2003, 17:40
  5. Ditari I Një Adoleshenti
    Nga eris në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-08-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •