Close
Faqja 19 prej 29 FillimFillim ... 91718192021 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 181 deri 190 prej 287
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    ...
    DR-Drin-Drinos (Lume) dhe akademia shqiptate deshiron te thote qe Drin=Kadmi e me radhe.
    ...

Nuk mendoj se Bri dhe Dri jane te perkembyeshme.

Le te fillojme nga brigjet tona. Karaburun/nje promontor. Cili ka qene emertimi pararendes dhe cila eshte etimologjia e Karaburun ose emertimit pararendes. Kapi i Karbaurunit njihet edhe si Glose ose Linguetta, per karaburun eshte nje emer shume i cuditshem.

Akademia shqiptare s'mund te thote dicka aq joserioze. cit.: dri =kadmi, apo Dri = Lum.!?!?!? Kush e di, ndoshta edhe mundet.

Eshte fakt se Drini eshte lum, -kete s'mund ta mohoje askush. Por emri Dri, nuk ka te beje me rrenjen e asnje gjeje qe e shenjon "ujin".

Kuptimi "Drini" korrespondon me nje lum i cili buron, ose kalon pjesen me te madhe te udhes neper nje mal lisash apo lisnaje te bungut zakonisht. Pra dri eshte "lum malor", ose lum qe e mori emrin nga mali!

Prandaj
    Dri, do te thote "dru"; "mal" perfundimisht "lisnaje". Po te referohemi vetem ne formen e sotme te shkurtuar. Por forma e prejardhur del nga "...i lisnajes"

Por nuk e ka vetm kete kuptim sepse ka edhe nje tjeter:
    Dry(s) : Qilter
    Kuptimi paralel i Drinit me "ate qe buron nga bali i bungut" permes analizes se shkronjave baze me rekonstruktim dhuron: DR-;
    DR:W; Drywo[h]; duke u stabilizuar dikur vone ne dicka te perafert me Dryv(os), duke dhuruar keshtu edhe Drinos si nje nder variantat e shumta qe ka pasur, tregon se rrenja logjike e saj eshte DR:I/Y/U(s) e qe ka kuptimin -i qilter; -i kthjellte.

+ Keshtu edhe emri i lumit Drava del se eshte me origjine ilire.

++ Ndersa lumi Bistrice qe nuk ka kurrefare lidhjesh me sllavishten, perpos ngjashmerise me fjalen "bistro" qe do te thote "qilter", -vetiu perjashton veten;
    Sepse sic thame, pikerisht ne afersi te ketij lumi ne kemi lumin Dri i cili ne sllavishte do te thote "bistro". Prandaj do te duhej te kishin dy bistrica dhe asnje dri sidomos kur merret parasysh se ata burojne vetem 10KM larg njeri-tjetrit. Se te dy do tequheshin Bistrica nga sllavet kur te kisin perkthyer emrat e tyre ne sllavisht. Pra edhe Drini do te duhej te quhej sot Bistrice.

+++ Por eshte e kunderta Bistrice do te thote "Egersire" qe ka edhe paralelizmin "dredharak", "dinak" te cilat kuptime poashtu lidhen me "bishėn", ate bishen e malit gjakpirese. Jo rastesisht edhe lumi te klaja e vlad tepesh drakules quhet bistrice.

Keshtu Drini pos tjerash del edhe me nje kuptim shtese: lum i drejte; gje qe s'do te mund te vlente per Bistricen. Por kjo e fundit le te me kuptohet vetem si prekognicion se eshte e para here qe kete gje e shoh dhe e them njekohesisht.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une shkrova Drin (Lume) dhe jo Drin=Lume. Arsyeja pse shtova fjalen lume ishte per te qartesuar se pee cilin Drin po beja fjale. Mendoj se etimologjia e Drinit eshte studjuar mire dhe pranohet nderkombetarisht te jete nga me te lashtat shqiptare.

Ndersa Drin=Kadmi eshte nje nga punimet e Akademisteve me te cilen nuk jam dakord. Vertet qe thuhet se Kadmi dhe Harmonie u kthyen ne lumenj. Per mendimin tim asnje nga ata nuk qe Drini.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une shkrova Drin (Lume) dhe jo Drin=Lume. Arsyeja pse shtova fjalen lume ishte per te qartesuar se pee cilin Drin po beja fjale. Mendoj se etimologjia e Drinit eshte studjuar mire dhe pranohet nderkombetarisht te jete nga me te lashtat shqiptare.

Ndersa Drin=Kadmi eshte nje nga punimet e Akademisteve me te cilen nuk jam dakord. Vertet qe thuhet se Kadmi dhe Harmonie u kthyen ne lumenj. Per mendimin tim asnje nga ata nuk qe Drini.
    E kuptoj, se dhe une ate "dri=lum" e kisha dhene si ilustrim te poentes.

Sido qe te jete, -nga aspekti metaforik, gjarperi edhe mund te jete lum. Por une po beja fjale per etimologjine e emrit Dri. Sepse akademia, sadoqofte serioze ne studimet e tyre, nuk ben te lejoje nje barazim te tille Drini=Kadmi.

Mbase Kadmi sipas metamorfozes, mund te konsiderohet si nje lum i cfaredoshem, por jo nje lum i percaktuar, pasi ne (nder tjere) nuk kemi vetem nje Dri, pasi kemi Drinin e Bardhe dhe Drinin e Zi.

Ndoshta..., ndoshta nga kjo perspektive, metaforikisht si tentative e nje "hidrogonie" te lashte, se vendtakimi i ketyre dy lumenjeve mund te konsiderohet si "moment" ose vend-kalim i Kadmit dhe Harmonise ne perjetesi. Por..., "to far fetched" kishin per te thene kusherinjte tane anglez

Ndersa per nga aspekti etimologjik e kuptimor i emrit dhe fjales dri, kjo ngelet plotesisht e papranueshme. Fatkeqsisht une nuk e di se si e kane zberthyer gjuhesisht albanologet tane kete emer. Une e dhash siper (sepse me ngacmove me ate Drini=Kadmi) vetem zberthimin tim me ate rast.
    p.s.: jam i bindur se nuk ka dhene ndokush ndonje zberthim me te perimtesuar se aq.
    Dri =
    1. Lisnaje;
    2. Qilter;
    3. Drejte;

Te kalojme te:
    Karaburuni.

Qe disa here po e hasi ne shkrimet tua dhe po e anashkaloj sepse nuk po arrij ta kap mendimin qe qendron prapa.

Por tani do t'i kthehem me shprese se do te na e sqarosh.
    Nje gje s'duhet hequr nga mendja, -tokat shqiptare jane sunduar nga turqit per 500 e sa vjet. Fjala "karaburun" mund te jete edhe turke. Bile per nga perberja eshte Emer-Mbiemer.

"Kara" e dijme shumica se do te thote "zi". Pra mbiemer, ndersa "burun" qe duhet te jete emri, do ta kete kuptimin "burim".

-----------------------------

Shih se Karaburun qenka mes tjetrash nje qytet afer Izmirit ne Turqi!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-11-2007 mė 21:54
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    qe Kara eshte turke nuk kam pike dyshimi. Turqit ralle lane vezir nga tanet pa e shpallur te Zi dhe ekzekutuar. Puna eshte se dua te gjej emerimin e vjeter te gadishullit. Sic kam shkruat Glosa dhe Lingueta quhej vetem kepi i lici ne bashkepunim me ate italian formon ngushticen e Otrantos.

Le te marrim ato qe dijme? Ke ndonje ide per Glosa?
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Ja ku eshte karaburuni i turqise......po ēa lidhje ka karaburuni jone me ate turk???
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    qe Kara eshte turke nuk kam pike dyshimi. Turqit ralle lane vezir nga tanet pa e shpallur te Zi dhe ekzekutuar. Puna eshte se dua te gjej emerimin e vjeter te gadishullit. Sic kam shkruat Glosa dhe Lingueta quhej vetem kepi i lici ne bashkepunim me ate italian formon ngushticen e Otrantos.

Le te marrim ato qe dijme? Ke ndonje ide per Glosa?
    Glosa dhe Lingueta jane e njejta gje = gjuheza
    Burun qenka = Hundez per dallim, nga idioma shqipe qe kete gje e quan Gji(ri).

Pra qe ne perkthim dhe pershtatje i bie-ka, Gjiri i Zi.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shkelqyeshem. Shih cfare gjeta per Karaburunin Turk:

The City of Karaburun gave its name to the Peninsula it is located on. Though it isn’t known with certainty since when the Karaburun Peninsula was inhabited, traces of settlements dating from the Calcolithic period (5000 B.C. – 3000 B.C.) have been found on the Peninsula. The fact that some tools and artifacts from the Bronze Age have been found in a cave at only 4 km. from Karaburun City, proves that Karaburun has a very old history.

The oldest known name for the Peninsula was Mimas. An old Greek mythological tale gives us the explanation for this name. During the period of the Ionian Confederation, a settlement named Stelar or Stylarius existed on the place where modern Karaburun lays today. Middle age maps use the name of Capo Calaberno for the Peninsula. Once the Peninsula came under Turkish control, the city of Karaburun was called Ahurlu or Ahırlı, meaning “The stables”. It was only in Ottoman times that it took the name of Karaburun.

The world famous seaman Piri Reis (16th century), gives detailed information on the coastal line of the Peninsula in his Kitab-i Bahriye. The well known traveler Evliya Ēelebi, who lived during the second half of the 17th century, visited Karaburun and described the city as being “the source of income of the Mullah of Izmir, a place with one mosque, one Turkish bath, 7 shops and surrounded by olive groves and vineyards”.

It is also plausible that the name of “Karaburun” has been derived from the name “Calaberno”. Yet another explanation could be found in the fact that in pre-muslim times the Turks used the word “Kara” for “north” and “Ak” for “south”. This would explain the origin of the word “Karaburun” (North cape) which indeed forms the northern part of the Peninsula and “Akburun” (South cape), which lays more southwards on the eastern coast of the Peninsula (near Esendere)

Pra Karaburun do te thote Kepi Veriut, ku "Kara" na qenka "Veri" Domthene qe Burun eshte kep, ose Bri. Briu Veriut!. Hem.
    Burun dhe Boreas (era veriut kjo). Bor (- Bri - Hundez-Gji )+ aeas qe na del Ere, apo eshte lume?

Bej be qe mitologjia greke nuk ben fjale per Karaburunin turk!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-11-2007 mė 22:27
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    ..Shih cfare gjeta per Karaburunin Turk:
    ...
    It is also plausible that the name of “Karaburun” has been derived from the name “Calaberno”. Yet another explanation could be found in the fact that in pre-muslim times the Turks used the word “Kara” for “north” and “Ak” for “south”. This would explain the origin of the word “Karaburun” (North cape) which indeed forms the northern part of the Peninsula and “Akburun” (South cape), which lays more southwards on the eastern coast of the Peninsula (near Esendere)

Pra Karaburun do te thote Kepi Veriut, ku "Kara" na qenka "Veri" Domthene qe Burun eshte kep, ose Bri. Briu Veriut!. Hem.
    Burun dhe Boreas (era veriut kjo). Bor (- Bri - Hundez-Gji )+ aeas qe na del Ere, apo eshte lume?

Bej be qe mitologjia greke nuk ben fjale per Karaburunin turk!
    Sa e lexova edhe une kete. S'ish' gje dhe s'mund te jete. Absolutisht. Duhet te jete e kunderta: Bardh Veri ndersa Zi - Jug, por ky ishte nje zberthim dhe perafrim poaq 'far fetched' ..dhe sharlatan si shume te tjere. -Mjafte sa te shuaj kuriozitetin momental te njerezve jo aq te intersuar dhe te kalohet ne teme tjeter.

Kara = zi
    Burun = hundez, balline, ngrehine,.. (ose shih fjalorin, une sapo e konsultova), madje edhe promontory.

Pra Burun, nga aspekti idiomatik ne gjuhe tjera fitohet nga emra tjere: Hundez, turq. Gojez dhe gji, shqip., gjuhez, lat. etj.

Si quhej karaburuni, para se te ri-emerohej nga turqit?
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po spekuloj. Sipas turqve Homeri permend tek Odiseu "Windy Mountain Mimas" pra Mali Mimas ky fryjne erera. Po te hedhesh nje sy ne nje nga hartat e 1600 qe nuk duken dhe aq mire teke njejta wepage, e sheh kete kep te veriut ne jug, dhe me te majte ka nje ishull te quajtur Pelagia.

Ka ndonje mal te larte metali ne Karaburunin turk?

Ja dhe kjo tjetra "The Mimas mountain is also associated with Iris, Leto and Narcissus. In Ionian through to Byzantine times, the region also carried the names Stelar or Stylarius, Caleberno by the Genoese and Ahırlı during the Ottoman era."

Me nje fjale qe Mali Mimas shoqerohet me Iris (lexo Hermes), Leto (lexo nena Dianes, Atemeises) dhe Narcisus. Nga koha Jonike deri ne ate Bizantine rajoni quhej Stelar ose ST-Hyllarius....etj.
    Cdo te thote Mima, Memo, Memnos?!

Shihni dhe kete:
    http://en.wikipedia.org/wiki/ImageimasGiant.jpg
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-11-2007 mė 23:03
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po spekuloj. Sipas turqve Homeri permend tek Odiseu "Windy Mimas" pra Mimas ky fryjne erera. Po te hedhesh nje sy ne nje nga hartat e 1600 qe nuk duken dhe aq mire teke njejta wepage, e sheh kete kep te veriut ne jug, dhe me te majte ka nje ishull te quajtur Pelagia.

Cdo te thote Mima, Memo, Memnos?!
    Une mendova se e kishe fjalen per nje Karaburun ne Shqiperi. Ky i turqve mund te jete thjeshte emrim i ri. Duket se turqit qe ia lane kete emer nuk kishin qene turq vendor, se ndryshe nuk do te zhdukej emri i vjeter. Pra kemi nderprerje te tradites...

Cka nese fjala o-Tranto do te thote i shqetesuar - i cartur, i egersuar...
    -une nuk kam udhetuar andej kurre, por a eshte e mundur qe kjo pjese e bregut te kete dete te cartur nga vale te egra? Dhe njeherit te jete port i rrezikshem pothuaj gjate gjithe vjetit.

Mimas, ashtu (pa marre ne shenje fare) = me imadh = gjigand.
    Aeneas Dardanus

Faqja 19 prej 29 FillimFillim ... 91718192021 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Historia e Popullit Shqiptar
    Nga Darius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 128
    Postimi i Fundit: 03-03-2009, 12:16
  3. Nga Iliret deri tek Shqiptaret!
    Nga tani_26 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 06-03-2007, 21:53
  4. Ungjilli si bazė e jetės
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 08-06-2006, 22:59
  5. Mbretėria shqiptare e seksit nė Londėr
    Nga Shijaksi-London nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 13-02-2004, 12:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •