Close
Faqja 18 prej 29 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 287
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Keto i vura me vete, se mendova qe skojne me shume bashke se sa me pjesen tjeter te temes. Ndonese te gjitha vlejme me shume tek temat e Dododonave.

Ose perse vjeterohen datat e ngjarjeve ne egjipt per poaq shekuj. Perse Helena ne Egjipt arrine rreth vitit 1450 pes. (Teori e imja kjo). Ose perse njeri nga tri grupet e historianeve qe datojne luften e Trojes nderkohe mundohen ta vendosin ate shume afer thyerjes se mileniumeve rreth 1100pes? Ose, cdonte Helena ne Egipt? Perse ne Troje thuhej se ishte vetem "hija e saj" ndersa ajo kurre nuk i kishte pare muret e Trojes!
    Ose me fakte. Perse Menelau u nis te kthehej nga Troja pa Helenen, dhe era e hodhi ne brigjet e Egjiptit. Por u kthye nga Egjipti pas 10 vjetesh bashk me helenen?
    Nuk kam parasysh se per cfare Helene ne Egjipt po flasim. Pervec po te kesh fjalen per Egjiptin e poshtem andje nga Elefantinet ku kultura e Men(dj)es dhe Mattes u krijua.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Shume qarte arkeologjia ka nxjerre ne pah nje invazion te races dinarike ne ishujt britanike rreth 2000 p.l.k...nuk e kane te qarte nga vijne,ne jane bell bakers apo vijne nga lindja...Une jam i bindur qe vijne nga lindja...e invazioni ka ndodhur per arsye ekonomike,sepse britania ishte e pasur me kallaj...Pastaj u ngjiz nga mitologjia ne formen e saj te zakoshme..dmth te padeshifrueshme lehtesisht....

Nje invazion detar atyre permasve per mua eshte thjesht qesharak...Fsheh levizjet e vazhdueshme e te dokumentuara me ane te detit drejt britanise vetem per kallaj....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Shumica e pyetjeve permbidhen ne:
    " Cila eshte etimologjia dhe mitologjia e emertimit "Otranto?""
    ODRONTAN,fjale Mesapiko-Ilire,ne fakt lumi qe kalon sot ne afersi te qytetit te Otranto-s sot quhet Idro dikur eshte quajtur Odro.....ODRO eshte rrenja e fjales,ky term ka ekzistuar shume kohe perpara themelimit te qytetit te Otrantos,romaket e quanin Hudrentum pra e huazuan nga Mesapet banoret Yllire te Puglia-s.Kushdoqofte qe e ka huazuar kete fjale ai e ka huazuar nga Mesapo-Iliret dhe e ka pershtatur ne gjuhen e vet,ajo eshte nje fjale antike shqipe, dhe pse shqipja e sotme ka pesuar ndryshime po te behen lidhjet e duhura ndoshta arrijme tek ajo fjale....nuk e di ēa mendon Styx.

Format qe kam hasur une te emrit OTRANTO me renje ODRO.
    ODRONTAN,odronto,otronto,hydruntum,hudrentum,ydren ton,derento,utrantu dhe se fundmi Otranto......vlen te kujtoj nje rrenje tjeter Mesape,BRE(bri ne shqip)kjo rrenje eshte e perhapur gjithandej ne Itali....Brescia,Bresanone etj etj.....Mesapo(jugore shqiptare)Dardanet(kosovare)kane qene te fuqishem ne ate kohe......BRI(fjale shqip)NDISI........briret simbol tipik SHQIPTAR, brire kishte helmeta e Gjergj Kastriotit.

Por eshte e ēuditshme ne fakt se nga shekulli i X deri ne te XV degjohet per nje fare "Civitas Otrontana"..."portolano di Pietro Versi"1445 e Otranto,dhe ne shekullin e XV kemi formen latine Hydruntum per te marre formen e sotme qe ka Otranto
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 11-11-2007 mė 17:38 Arsyeja: Postime te shkurtra. Ska pse te jene te shkeputura nga njera tjetra
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Darius ne kohen qe shkruaj me duhet dhe te mendoj,prandaj i bej postimet e shkurtra.....le te fshiet ky postim
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga land Lexo Postimin
    ODRONTAN,fjale Mesapiko-Ilire,ne fakt lumi qe kalon sot ne afersi te qytetit te Otranto-s sot quhet Idro dikur eshte quajtur Odro.....ODRO eshte rrenja e fjales,ky term ka ekzistuar shume kohe perpara themelimit te qytetit te Otrantos,romaket e quanin Hudrentum pra e huazuan nga Mesapet banoret Yllire te Puglia-s.Kushdoqofte qe e ka huazuar kete fjale ai e ka huazuar nga Mesapo-Iliret dhe e ka pershtatur ne gjuhen e vet,ajo eshte nje fjale antike shqipe, dhe pse shqipja e sotme ka pesuar ndryshime po te behen lidhjet e duhura ndoshta arrijme tek ajo fjale....nuk e di ēa mendon Styx.

ODRONTAN,odronto,otronto,hydruntum,hudrentum,ydren ton,derento,utrantu dhe se fundmi Otranto......vlen te kujtoj nje rrenje tjeter Mesape,BRE(bri ne shqip)kjo rrenje eshte e perhapur gjithandej ne Itali....Brescia,Bresanone etj etj.....Mesapo(jugore shqiptare)Dardanet(kosovare)kane qene te fuqishem ne ate kohe......BRI(fjale shqip)NDISI........briret simbol tipik SHQIPTAR, brire kishte helmeta e Gjergj Kastriotit.
    Hej mer Landi, sic shkroi Baptisti, orgjina e kesaj fjale nuk eshte nje sipermarrje thjeshte. Ja disa pista te mundura qe po ravijezoj shpejt e shpejt:

OD-Odin-Udin-Kron
    ODR- ADR- renja e Adriatik (det)
    HYDR-HYdra-HYJ-Dra (gua?)- Hidra ne mburojen e Akilit-koke gruaje me floke gjarperinj. Po ashtu Hudra-Hurdha/na del ne Jon dhe jo ne Egje.
    DR-Drin-Drinos (Lume) dhe akademia shqiptate deshiron te thote qe Drin=Kadmi e me radhe.

Nuk mendoj se Bri dhe Dri jane te perkembyeshme. Bri dhe Fri mundet, po si zor te jete Dri.

Le te fillojme nga brigjet tona. Karaburun/nje promontor. Cili ka qene emertimi pararendes dhe cila eshte etimologjia e Karaburun ose emertimit pararendes. Kapi i Karbaurunit njihet edhe si Glose ose Linguetta, per karaburun eshte nje emer shume i cuditshem.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-11-2007 mė 18:32
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Britania.....Bretagne(ne France) in Bretone Breizh........gjithandej na del rrenja BRI....apo briti(bertiti)........bret(bertet)........po brut?????ēa do me thene??
    ADR,,,Adriatik me sa di une ja dhane emrin detit Ylliret venete qe errdhen nga Troja ne gadishullin Italik,nga krahu tjeter invaduan vellezerit e tyre Etruske por keta me vone dhe i dhane emrin detit Tirren....ne jug Invaduan Mesapo-Japiget qe dihet fare mire qe ishin nga jugu i shqiperise,vetem tribuja e fundit qe arriti ne puglia ishte dardane......Bre e perdorin Mesapet,por bre e perdorin dhe ylliro-venetet(brescia)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 11-11-2007 mė 18:57
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Eshte e vertete/ Po rrenja Bri me shume lidhet me etimologjine e Berat (lexo nga fillimi kesaj teme). Une po flisja per etimologjine e Otrantos.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Dale tani. Kur thua qe ishin "greket" dhe jo iliret qe moren alfabetin. Po flasim disa qindra vjet pas renies re Trojes, sepse sic analizova me lart Kadmi eshte nipi i Alkathoos (djali i djali te vellait) dhe Alkathoos bashkekohes i Eneas. Kur erdhen greket ne Ballkan? Kush ishin greket? Neuk kemi pare greke ne kohen e renies se Trojes!
    Ne se Kadmi nuk ishte "grek" vete , te cilen nuk besoj sepse ne kete rast na dalin Iliret (ai u be mbret me pasardhes Ilire pas martimit te Harmonse) me greke se greket, nuk ka greke ende ne Ballkan. Ndersa Hellada nuk eshte gje tjeter vetem se H-Illeria, keshtu qe do jete mire mos ngaterrojme termat.
    Per greket e kemi thene qarte se nuk ekzistonin, dhe ky term zakonisht perdoret ne kuptimin gjeografik si referim gjeografik..

Kisha cekur thuhet sepse Kadmi nuk u solli atyre kurrefare shkronjash. "Tradita" thote fenikasit e jo kadmi, mirepo meqense kjo tradite e lidhe Kadmin me gjinine fenikase, "historianet" e perdorin o njeren o tjetren ne menyre te shkembyeshme e qe nuk do te jete e sakte. Alfabeti fenikas hyri ne helade diku nga fillimi ose mesi i shekullit 8pes, pra me shume se 7-8shekuj pas ardhjes se Kadmit themelimit te tij te Thebes se Beocise, e cila poashtu numerohet si aleate e Trojaneve.
    Sepse edhe ardhja e Kadmit te iliret eshte kuptim gjeografik e jo etnik sepse iliret nuk ekzistonin ende, perllasget ilire filluan te njiheshin me kete emer pas ardhjes se Kadmit. Pra termat jane referencial kur bejme fjale per kete peruidhe.

Duket sikur nuk perputhen. Por po te kemi parasysh jetegjatesine pazakonshme te races njerezore atehere (psh 995 vjet Noa, rreth 400 vjet Jermesi etj), mund te arrijme ne konkluzionin se Enea mund fare mire ta kete themeluar Romes disa qindra vjet para Kadmit. Pra edhe Troja te kete rene disa qindra vjet para lindjes se Kadmit. Andaj edhe thashe plus minus me disa gabime qindravjecare.
    Duket se nuk paskam qene sa duhet i qarte ne lidhje me futjen ne diskutim te falsifikimit te ngjarjeve te kesaj periudhe dhe mosperputhjen 5 shekullore te tyre. Nuk eshte fjala per njerezit por per ngjarjet. Sepse edhe sikur ta kemi parasysh nje gje te pamundur si jetegjatesia me shtrirje 500vjecare ne kohe serish rrjedhja ngjarjeve nuk perputhet per poash vite.
    Ketu dikush ka bere nje ngaterrese te hatashme dhe te qellimshme e cila rrotulloi mbrapesht gjithe historine e kesaj periudhe por per kete ndonjehere tjeter sa te mblidhen referenca me te plota qe do ta ndricojne saktesisht faktin:a u nderfuten pese shekuj erresire apo u shlyen plotesisht pes shekuj histori evropiane, dhe prandaj Helena ne Egjipt arrine rreth pese shekuj me heret se ne traditen e trasheguar. Ndricimi i kesaj qeshtjeje do te harmonizoje dhe do te bjere ne perputhje gjithe mosperputhjet e shkaktuara siduket me qellim te ngjarjeve te kesaj periudhe.
    ...
    Kesaj i jam pergjigjur ne postin me lart ku spekulloj qe Ballkani (vendi ku ndodhej Troja) ka qene permbytur, por jo edhe Italia dhe Anglia. Se paku, per Ballkanian Troja ishte fshire nga memorja, ndersa mbase ne dy shtetet e reja kultura u ruajt.
    Me duket se ke bere nje gabim ne lidje me gjenealogjine e Kadmit, sepse sipas tradites ai del te jete breznik i Dardanit. Kontrollo edhe nje here.
    Sipas spekullimit qe po bej me pemen gjeanologjike te paraqitur me lart, Kadmi eshte tre breza pas Eneas, pa le me pas Dardanit i cili kishte vdekur ne kohe te Priamit. Pra Kadmi nuk ka qene bashkekohes i Dardanit!Per Iasonin nuk jamthelluar sa duhet po kam pershtypjes se ka te beje me periudhen e permbytjes se Noes, pra shume shume me pare se Kadmi.
    ...Pra shih mos ajo peme gjenealogjike te e cila po referohesh ka ndonje gabim trashanik.
    Une do thoja se duhet te mihim ne cdo ane me qellim qe te hedhim ne plehra copat false te historise. Nga do qe vijme dalim tek Dodona dhe Atlantida (Atlantis) sic e sheh.
    une po thoja le te mihim por mos te nxjerrim konkluza secilen here qe dikush sjell drite te re siper atyre ekzistuese para se te arrihet nje ndricim i gjithanshem i fakteve dhe sinjaleve te mbijetuara deri sot.
    Sepse me ato qe solla siper atyre qe vecme kemi thene per Dodonen, Zeusi reflekton si okupator, si nje i ardhur dhe uzurpues i Apollonit. Betimi per Lis, (Oak); dhe vet Beja (Oath) qe kane rrenje te perbashket na i hedh mbi supe druidet.

...
    NUk besoj. Per mendimin tim, kalkopiriti eshte nje subtanca metalore (ose Elektroni) qe vishte pallatin e Atlantit/Poseidonit. KJo qe nje perzierje e arit, bakrit dhe argjendit. Ne kemi shpjeguar se cilet besohet te kene qene metalpunuesit e pare. Mendoj se mbase qelibari qe perqasja natyrore qe u gjend me vone per te zevendesuar kalkopiritin? Ne kemi debatuar gjere per kete, dhe Genesis vendosi nje skematizim te elektronit. Ti vete e ke vendosur ne Durres. Ne se kjo eshte e sakte, Durresi eshte qytet i Atlasit. Dhe une und te jap shpjegime te sakta se pse Korkyra dhe Durresi qene ne aleance jetesore. Harroji greket bastarde.
    Edhe ketu po ngaterohesh serish! Nuk eshte fjala per kalkopiritin por per qelibarin. Elektron = Qelibar. Ketu nuk ka dyshim sa me perket mua mendoj, njohurise sime. Nese ke dije per menyren se si do ta mbeshtesim kutimin Elektron=Kalkopirit eshte qeshtje qe do te doja ta merrja edhe une parasysh.
    Nga sa kemi konkluduar me lart nuk ishte. Kadmi del shume vone. Por, karakteristike e grekeve eshte qe tiparet e heronjve ne periudhat e meparshme ja veshin atyre qe vijne me pas. Mbase nga qe nuk kishin te tyret aq te lavdishme.
    Pra serish duhet te kthehemi tek te dhenat krahasimore qe percaktojne periudhen e jetes se Kadmit.

E ato jane (per aq sa mbaj mend une):
    Kadmi martohet me Harmonine. Ne darsmen e tyre marrin pjese gjithe perendite. Gjate kesaj darsme Iasioni ben dashuri me Demetren ne token e leruar triheresh.
    Nga fryti i kesaj martese linde mbreteria e pare ilire paralelisht me ringjalljen ekonomike te tyre.

ose te shkojme me referenca:
    Harmonia, e bija e Afrodites; e bija e Aresit /ose rehabilitimi i Mates ne nje rang me te ulte se qe kishte me pare (perendeshe e cila procedon harmonine kozmike). /

Por qe sipas transmetuesve tjere: ajo eshte e bija e Zeusit me Elektren te bijen e Atllasit.

verej! -edhe Dardani edhe Kadmi jane iniciate te mistereve te Samotrakes.

Elektra pra quhet motra e Iasionit dhe Dardanit. Paralelizmi mes Iasionit dhe Kadmit eshte i pamohueshem. Diodor Sikuli, thote se Ajo nuk ishte e bija e Aresit sic thone greket por motra e Iasionit.

Kjo i bene te gjithe (Dardanin, Iasionin, te jene vetem nje brez me te vjeter se Harmonia dhe Kadmi)

Demetra me Iasionin ne kete darsem inicuan (linden) Plot-in (Ploutos - Plutonin), emri i se cilit vjen nga fjala "plotė", nga kuptimi "kamje - pasuri". Nga ky emer vjen edhe fjala Pllug [ploutku] [plaughu] [pllu:gu]. Bashkimi i Iasionit me Demetren ishte ritual i plleshmerise dhe i takonin rangut te perendive te pjellorise bujqesore.

Mbase, per arsyen qe kam vene me lart. Ti veshin tipare te parardhesve.
    Hec e dije
    Pse mendon qe gjithmone te kam nxjerre para Atlantiden dhe Poseidonin, per te gjetur Trojen? Nuk te habit fakti qe thuhet qe Dardani trashegoi nga Atlasi sepse Iliri djali i Kadmit u mbyt. Kjo vertet te ngaterron te mendosh se kadmi dhe dardani qene bashkekohes. Po te kene qene, Kadmi nuk do kishte mundur te udhehiqte Iliret e Dardanit, sepse Ilirine e krijoi Dardani. Kjo mitologji me Ilirin qe u hodh ne det e me radhe eshte trillim, per mendimin tim.
    Nga sa pame me siper Kadmi del se eshte vetem nje gjenerate me i ri se Dardani.

E kam cekur me lart punen e qelibarit. Mund te them edhe qe raca e Kanarieve per te cilen besoj qe po flet ishte e bardhe me floke te verdhe. Piramidat e tyre ne nje vend te shqiptuar si Himara (shkruhej me G- si Gomera) ishin pa maje, njelloj si te Mayave. Pyetja ime eshte? A eshte Dardani nip i Atlasit? Apo eshte herakles nip i Atlasit? Kush erdhi nga Kanariet? Dardani apo Atlasi me Elektren?
    ...

????
    Nuk kam njhuri ne lidhje me keto. Sipas mitologjise se shkruar lidhja e Elektres me Harmonine eshte e natyres tjeter, ajo ishte njerke e saj dhe jo nene, pasi Harmonia ishte bije Ilegjitime e Aferdites e cila iu la ne perkujdesje Elektres.
    Attisi nga greket konsiderohet i barabarte me Iasionin, ndersa vet Atisi njihet si i biri i Nana-s dhe bariut nga qyteti i Frigjise Celaenae.
    Se emri Atis literealisht e ka kuptimin Ati (babai) e gjejme ne kete reference:

"..she afterwards secretly married Atys, who was subsequently called Papas."

Papa poashtu do te thote Baba.

Tani ketu kemi Jasonin 'spo e perkthej per ta sjellur te plote citatin:

Apollonius Rhodius, Argonautica 3. 1179 ff (trans. Rieu) (Greek epic C3rd B.C.) :
    "He [Aeetes] handed them [Jason & Aethalides] the deadly teeth that Iason was to sow. The teeth were those of the Aonian serpent, the guardian of Ares’ spring, which Kadmos killed in Ogygian Thebes. He had come there in his search for Europa, and there he settled, under the guidance of a heifer picked out for him by Apollon in an oracle. Athene, Lady of Trito, tore the teeth out of the serpent’s jaws and divided them between Aeetes and Kadmos, the slayer of the beast. Kadmos sowed them in the Aonian plain and founded an earthborn clan with all who had escaped the spear of Ares when he did his harvesting."
    Tani perse mitografet ose interpretuesit e sotem te mitografeve mundohen te bjene dallim mes Iasionit dhe Iasonit. Kur edhe Ky Jasioni pra i shoq i Medeas duhet te jete i njejti person - i vellai i Dardanit. Ky porsi Kadmi pra mbjell dhembet e dragoit tone. Athena qe i nxori dhembet e dreagoit pra i kishte ndare ata mes Kadmit dhe Aetit, i cili e detyroi Jasonin t'i mbillte me sherr ne menyre qe t'i dilte pune me Spartoit qe do te lindeshin nga ata dhembe dhe te vritej ne lufte me ta.
    Mirepo Medea i tregoi se cfare duhej te bente me ate rast per te shpetuar si Kadmi.

Me sa di une Athena i tha Kadmit te bluaje dhe mbjelle dhembet. Kjo ndrsuhon fare pak nga historia plisave me Dheukalionin. Por ajo qe desha te vej ne dukje eshte se Athena e ndihmon Kadmin te mbyse gjarperin, ne Ballkan. Emri i lumit/burimit qe Ismenos, dhe ky gjarper i shenjte me koke te kalter i Apollonit jetonte ne Greqi (thone ca burime te tjera). Pra dhembet jane ne Iliri. Ajo qe me cudit eshte ngjyra Atlantidase e kokes se gjarperit.
    Sipas mendimit tim lumi i Ismenes nuk mund te jete emer i ketij lumi para vdekjes se Edipit. Une mendoj se Motra e Antogones pra Ismena vrau veten duhe u hedhur ne kete lum dhe vetem pas ketij historiku ky lum fillon te quhet Ismen. Pra nuk ka ekzistuar para ardhjes se Kadmint dhe para themelimit te Thebes.
    Ky lum ka mbundur te quhej Melia sipas perendeshes se ketij lumi me heret por jo Ismen. Por ky emer te jete perdorur pastaj si substituent referencial baskekohore i mitologeve. Njesoj sikur perdoret "kadmi shkoi te iliret" ndersa ai eshte baba i ilirit ne baze te cilit u bene te njohur ne shekujt kur edhe po rrefeheshin keto mite.

Ky lum i cili ushqehej nga shume burime derdhej ne liqenin Hylika.

Do te thuash se Kadmi quhej edhe Gjergj? Po te shikosh Kadmin me qeleshe qe vuri Land, mendon qe eshte e mundshme. Por ne kete rast Kadmi nuk eshte i ardhur. Apo dhenderrit brenda e ndryshonin menyren e veshjes dhe te huazonin nga ana gruas? Por pyetja me e rendesishme eshte, te jene Kadmeanet tosket, aka "greket" zeshkane, nga AlkaT(h)oos, i bere Zoos? Po cne emri Gjergj? Apo keta qene fare Galabre e Dardanise dhe aspak Afrikane si duan te thone disa. Nje gje eshte e sigurte. Deri tek shen Gjergji nuk ka greke.Kannanite GUReto BUReto.

Nga ana tjeter ka plot ujdhesa qe te shpien tek Gjergji ne rrugen e Dardanit dhe Herakles.
    Jo, jo, po thoja dicka tjeter.
    sa per qeleshe:-Qeleshja ose Plisi i bardhe sidiomos ai i rrumbullakti paraboliku, eshte trashegim i Kastorit dhe Poluksit, vellezerve bineq te Helenes. Qe u linden nga nje ve, dhe qe mbanin si simbol ne koke dy copat e kesaj veje. Pra eshte simbol pellasg shume i mocem. Por shqiptaret kane lloj lloj qaekleshsh dhe kjo nuk mund te merret si dicka qe percakton perkatesi etnike. Qeleshe te ngjashme mbane edhe Papa ne Vatikan! etj...

Por Kadmi me rilindjen nga dhembet e dragoit simbolizon ristaurimin, ringjalljen e demiurgut, atij qe e perzuri ne toke Eurinoma kur u vendos ne Olimp. Pra nje riafirmim i Ofionit.

Pra ketu behet fjale per adaptimin e pakeputur te rihabilitimit te serishem e te pavdekshem te nje besimi parahistorik. Populli nuk arrinte te hiqte dore nga ky besim sado qe ai ishte modifikuar sejashtmi me qindra here gjate historise. Populli ia pershtaste seciles dogme te re kete besim, ne fund ate e quajten Gjergj.

Pra njerezve te lindur nga toka. Pastaj vjen njeriu dhe vret ate per tu shnderruar vet ne dragua serish ne menyre qe te vije nje tjeter pas shume shekujsh dhe ta vrete kete serish per te ringjallur te njejten histori dhe per t'u hsnderruar serish ne dragua. etj etj . . .

--
    p.s.: Tani e shoh se s'eshte dashur te hapja kaq shume dyer te panjohura sepse po i nxjerri vetes me teper pune se prodhim.
    [Per kete do te hap nje teme tjeter ne vete, sepse eshte problem krejtesisht i panjohur dhe i pahulumtuar.]
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga land Lexo Postimin

ODRONTAN,odronto,otronto,hydruntum,hudrentum,ydren ton,derento,utrantu
    Gjithmone me Otranton..........nga derento shkojme tek terenon pastaj TIRREN .....te dy detet kane rrenje te njejte(adriatiku dhe tirreni) rrenje yllire adr,odr,der,ter,tirren,....E ēa kane romaket?asgje nuk kane,kane vetem Mare nostrum dhe kete emer ata e vune kur u bene te fuqishem................ arkaizmat dialektale(sigurisht jo latine)italiane te sotme ketu te nxjerrin........
    PS.Ne dialektet e sotme Italiane gjenden shume fjale arkaike me origjine jo latine,ketu duhet germuar.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 11-11-2007 mė 20:26
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Vertete qe hapur fronte madheshtore me nje postim te vetem. Per secilin paragraf nuk na del nje teme e tere t'i biem rreth e rrotull. Nejse

Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Me duket se ke bere nje gabim ne lidje me gjenealogjine e Kadmit, sepse sipas tradites ai del te jete breznik i Dardanit. Kontrollo edhe nje here.
    ...Pra shih mos ajo peme gjenealogjike te e cila po referohesh ka ndonje gabim trashanik.
    Pema gjeanologjike se ciles i jam referuar ne interpretimet me siper eshte ne kete teme. Nga sa kam pare, eshte pema me e plote dhe me pak kontradiktore qe kam pare per kete linje. Ne se nuk perton hidhi nje sy dhe na thuaj perse mendon qe ka gabim trashanik dhe ku konsiston ky gabim.

Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Edhe ketu po ngaterohesh serish! Nuk eshte fjala per kalkopiritin por per qelibarin. Elektron = Qelibar. Ketu nuk ka dyshim sa me perket mua mendoj, njohurise sime. Nese ke dije per menyren se si do ta mbeshtesim kutimin Elektron=Kalkopirit eshte qeshtje qe do te doja ta merrja edhe une parasysh.
    Do perpiqem ta permbledhesh me dy rreshta. Kalkopiriti kur prodhohet ka nuanca blu dhe te bardhe, ngjyrat e prifterinjve te Atlantides. Atlanti quhet Elektron nga greket. Shiko tani Elekt-ron dhe I-ron . I duke qene Y hyjnore.
    “There is a stone near Andreida which yields Iron when burnt. After being treated in a furnace with e certain earth it yields droplets of false silver. This added to copper, forms the so-called mixture which some call oreichalkos”.

E kuptoj qe teoria jote rreh te shpjegoje rrenjen ne Karaburunin, Brun, Brin, Ambrakine, Berne, etj qe te gjithe i lidhin me zjarrin qe djeg te Ambres/Qelibarit. Mendoj qe epoka e hekurit u shqua si e tille ne saje te metalurgjise, dhe mbase disa kritereve mistike te perzierjes qe mund te kthenin cdo gje ne ar. Disa nga ne i kemi rrahur keto ne temen II te Dodones. Basoj se ambrozia (ushqimi perendive) u krijua si koncept me pas, kur lidhjet spirituale spirituale mbeten e vetmja menyre per te kerkuar sekretet e civililizimit te humbur nga Hyji. Pra qelibari mund te jete nje identitet Zeusian, post-Atlantidas. Pse valle Athena i ka syte blu? Si e lidh Lapis Lazulin me Qelibarin? Ngjyra dhe zjarri, jo?

Ne nje post te meparshem kam pas shkruar :

Citim Postuar mė parė nga Styx
    Ja cfare lexon Plini Plak ne “Naturalis Historia”, duke ngaterruar e bere lemsh Ekreten Rodin dhe Egjeun e gjithe boten me kete ane te Adriatikut, ku ca truthare si puna ime guxojne te mendojne ka qene vendosur ne jete te jeteve vete Historia e Botes :
    “Sume poete (Eskili, Filokseni, Euripidi, Nikandro, Satyri vendosin gjetje te qelibarit tek lumi Eridanos…..
    Disa autore deklarojne gjetje te qelibarit ne ishujt Elektride ne brigjet e Adriatikut….
    Eskili argumenton si vende ku gjendet qelibar Eridanos dhe Rhodanos ne Iberi,, por Euripides dhe Apollonius mendojne qe Padus dhe Rhodanos jane qe te dy lumej qe derdhen ne Adriatik.

C’te perfaqesonte valle kisha e Rodhanit e restauruar nga familja Skenderbeut? Erza e qelibarit kur e perzier me UJIN e Detit prodhonte Ambrosian hyjnore –Ambre-oz-aą Er-Zeu-ni?.
    Jasonin, e kam ditur qe ka nje vella. Thone qe ky eshte nje nga vellezerit Dioskuri. Kam mendimin se Jason dhe Dardan jane nje, dhe besoj se do te shkoj ne ate drejtim posa te kem sheshuar disa nyje ne keto me te cilat po merrem kete kohe. Mua me del edhe si Cam, Jovan dhe Jonan, dhe statuja ketij ne Ballkan eshte nje koke dyfytyreshe.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-11-2007 mė 20:28
    Aeneas Dardanus

Faqja 18 prej 29 FillimFillim ... 8161718192028 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Historia e Popullit Shqiptar
    Nga Darius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 128
    Postimi i Fundit: 03-03-2009, 12:16
  3. Nga Iliret deri tek Shqiptaret!
    Nga tani_26 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 06-03-2007, 21:53
  4. Ungjilli si bazė e jetės
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 08-06-2006, 22:59
  5. Mbretėria shqiptare e seksit nė Londėr
    Nga Shijaksi-London nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 13-02-2004, 12:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •