Me vjen keq, por Zeusi me Shqiponjen nuk ishin shfaqur ende (po prisnin sa te vinte Kadmi ne Ballkan). Ne ate kohe, ne kete zone kishte Hera dhe Apollo me gjarper dhe pse jo , me feniks qe misheronte simbiozen e mbi dhe nentokes. Si dhe pse u be kalimi nga feniksi ne shqiponje?
Pastaj cudi si ra Lopa nga qielli Egjiptit ku qe ngritur bashke me RA ne nje det ne Ballkan. Ajo do kishte rene me kollaj ne Atlantik. Une gjithmone kam menduar se lopet qene te Gerionit, mbretit te pare te Epirit qe sipas perkufizimit i bie te jete toka nga origjinon ...Shqiponja.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 17-11-2007 mė 23:53
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Nejse, ka ndodhur dicka jasht rregullave se ndryshe nuk do te vinte edhe e ema e tij me te. Ajo mos gabofsha vdiq me Samotrake. Ne Samotrake ka qene qendra me e rendesishme shpirterore ne ate periudhe, ndersa nena e tij me origjine prej andej. Keshtu Kadmi ishte dhender ilir prandaj i duhej te mbetej ne iliri. Duket se me nje urdher te ngjashem kishte shkuar edhe Jasioni ne Kolkide por ky e prishi rregullen dhe e Solli Medean me vete. Keto jane disa nder gjestet e para patriarkale kur mbreterit diellor refuzonin te vdisnin pas nje viti diellor te mandatit te tyre 4+4 vjete. Prandaj Medea ia vrau femijet per arsye se ky nuk guxonte te kishte femije edhe me dikend tjeter te ndonje rangu te njejte apo me te ulte se te saj. etj...
Per cudi Agamemnoni nuk i shpetoi ritualit te vdekjes se vet hahaha
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Perse i jep kaq rendesi shqiponjes... gjarperit..., kush e solli i pari kush i fundmi?
Pyetje e pare qe duhet bere ne lidhje me kete qeshtje eshte: A e solli?
Hare asnjehere nuk ka qene e shoqeruar nga gjarperi. Ajo eshte kryekeput personifikim i Lopes dhmth Henes.
ATni jam turbullt por nuk e kam pare Apollonin ne percjellje te gjarperit. Thjeshte nuk me kujtohet. Apollo eshte zoti diell, sepaku te iliret.
Ndersa kalimi nga feniksi ne shqiponje realisht nuk u be kurre, spaku jo ne simbolet tona. Fillimisht ata ishin te ndare gjarperi ne pune te veta ujku ne te vetat shqiponja ne te vetat. Tani ne i kemi qe te trija ne Flamurin tone kombetar, ndonese ne disa sterkeqje tani eshte eliminuar gjarperi.
Tani a ishin lopet e gerionit a ndokuj tjeter me heret veshtire qe mund ta dijme. Njeriu keshtu se kthjelleti mendon se lopa ka origjinuar diku nga India. E megjithate duket se ka ardhur nga nje ane e kunert e botes atje ku nuk e pret dhe ku mund te jete krejtesisht e palogjikshme. Mes tjerash cili lloj lope, cila race?
Edhe keto do te ishin shume te rendeshsme.
Intoleranca ndaj laktozes eshte me e shprehur ne jug, ndersa toleranca 100% gjindet vetem ne shetet e evropes me veriore.
Ta sqarojme si eshte e mundur kjo? Ngase mua me duket absolutisht e palogjikshme qe lopet ta kene prejardhjen nga poli verior.
Aeneas Dardanus
Kam idene se eshte e Toskerishtes,sepse me sa kam vene re ne veri,sidomos brezi i vjeter(gjyshi im psh) ka veshtiresi ta shqiptoje.Ne jug e kane kthyer "K" origjinale ne "Q" sic kane kthyer "N" ne "R" apo jo?Tingulli Q nuk ekziston hiq mor djal. Ky eshte nje zhvillim i vonshem i cili as sot nuk ka arritur te stabilizohet qe te formoje nje rregull te qendrueshme te shqiptimit. Mutacioni CKQ eshte nje kapitull i tere shkencor ne vete dhe nuk i perket vetem gjuhes shqipe.
Mund te me thuash tek cila teme e ke zberthyer konkretisht,ose a mundesh (nese ke kohe kuptohet) ta sqarosh edhe nje here ketu?Po te ishe kendejpari disa muaj me heret do ta dije per cka e kam fjalen, sepse e kam zberthyer perimtesisht edhe emrin shqiponje edhe ate shqiptar se kane bazen etimologjike ne shprehjen e vjeter pellasge Hiper
Ne postimin qe ke cituar eshte pak me gjeresisht aty nga fundi te auto-kuotimi qe kam bere.
(#225)
Aeneas Dardanus
Pra Skip ka idene i pakapshem ose i pa arritshem?Ne fakt eshte e vertete qe pushteti dikur vinte vetem nga lart poshte (zoti-mbreti populli) dhe skeptri perfaqsonte/on kete pushtet.Parashtesa S ne gjuhen shqipe qysh prej koherave pellasge perdoret si operator sforcues dhe negues. Mirepo ne lidhje me formimin e ketij emri si njeri si tjetri kuptim ta japin pershkrimin e te njejtit emer kuptimisht: "qe eshte shume larte" dhe qe s'hype me shpejtesi nga lartesia e vet.
Meqenese kjo fjale dhe ky nocion lidhej me mbreterine dhe te drejten hyjnore te sundimit shume shpejte mori edhe formen skepter per te emeruar simbolin e mbretit e qe ne maje tek ne zakonisht kishte nje shqiponje. Dhe per shkak te perandorise romake qe poashtu mbante shqiponjen ne maje te skeptrit ajo sot pothuaj ne shume gjuhe te botes derivoi nga scip ne: scepter; skiptar; septer; szepter; sceptre; scettro; sceptru ...
Prandaj nuk eshte e dretje as e sakte asnjera nga pohimet qe ka bere ne lidhje me ato tri fjale. nder te cilat ishte edhe Sk[h]ipe.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Shumica nuk e dijne se populli shqiponjen e quan edhe skifter, ose here ashtu e here keshtu.
Sepse te dy emrat rrjedhin nga e njejta baze etimologjike: Hyp:[]
Atehere ta marrim shtruar... Shqiptar ka dale ne mesjeten e vone e eshte perhapur vetem rreth shek 17...
Puna eshte ne shek 15 a ka ekzistuar Q-ja,pra a ishte bere dallimi ne popull midis Skypterit dhe Skypes...
Ne jemi bijte e skypterit nese pranojme fjalen Skyptar
etimologjia e ketyre fjaleve nuk na sherben ne kete diskutim..kemi 2 fakte kokeforta:
1-skype
2-skypter
Duket qarte qe skypter eshte e prejardhur nga skype e mori formen skyfter apo skifter
Atehere skype ne te njejten menyre dallimi mori formen shkype e me pas shqype...
Por ky dallim eshte mijeravjecar,nuk eshte i koherave moderne sic pretendon zotrote...
Prandaj kur lindi fjala Shqyptar,forma shqype ka qene dominuese ,prandaj skypetar nuk ka ekzistuar...sic thashe forma krahinore shkyptar mund te kete ekzistuar....
Ne shqip akoma ke luhatje te tilla mes shkyj dhe shqyj por jo mes skyj dhe shkyj,apo shkelm dhe shqelm
Q nuk eshte germe abuzive sic pretendon zotrote...Q eshte nevoje popullore...marrim fjalen me te perdorur...
Q-i ....Forma fillestare ka qene Ki,ashtu dhe sic e mbajne ende shume zona ,por cfare ndodhi?
Populli ndeshi probleme me foljen shume te perdorur Kam...Ki durim ,apo kish atehere si i mencur e si popull qe zoteron nje Urti te llahtarshme,beri ndryshimin e Tingullit qe te mos krijonte probleme ne te foluren e perditshme,pra mos te kish(qish) mbivendosje qe krijonin probleme...Si e zgjidhi populli yne shume i mencur?
Dikush e beri c e i thote ,te cifsha apo cisha,dikush tjeter e ktheu fare ne sh e kemi te shijsha e dikush tjeter ne q dhe e beri te q-ifsha...Por ka nga ata qe preferuan ndryshimin e zanores dhe e bene te kejsha apo kaj-sha....
Pra Ki nuk kish me vend ne gjuhen e popullit,si fjale qe sillte probleme ne te folur,pra u modifikua...
Fakti qe eshte zyrtarisht q mes ketyre dallimeve krahinore,dihet e sdua te zgjatem...
Tani mos ti hedhim poshte zhvillimet e shqipes vetem pse i perkasin nje dialekti...Nese Q-i eshte me afer Ki sesa krahinizmat e tjera,mua me duket logjike te qendroje..nje gje eshte e sigurte Ki nuk ka shance te ekzistoje sepse mbare populli e ndryshoi per nevojat e veta....
Kurse sa per fjalet e tjera,ti te rrish 700 ore e si del dot kunder,vec do rrahesh uje ne hava....
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Krijoni Kontakt