Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 7
    Pasioni pėr shkencėn Maska e Erlebnisse
    Anėtarėsuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438

Muzika ne zemer

Duke marr shkas nga nje film mbi August Rush, le te themi dy fjale per muziken:

Muzika eshte arti i lindjes edhe i kombinimit te tingujve te cilat, sipas disa ligjeve fizike, shprehin dhe nxjerrin nje stimul fizik dhe emocionant nepermjet aparatit degjues. Lindja e tingujve fillon normalisht nepermjet zerit njerezor (kenges) ose nepermjet mjeteve artificiale (strumentave muzikore) te cilat, duke shfrytezuar fenomenet e akustikes, provokojne perceptimin degjues dhe eksperiencen emotive qe kerkon artisti.
    Etimologjikisht termi muzike vjen nga fjala Muza (figure mitologjike greke e romake) term i cili bashkohet me fjalen teknike qe vjen edhe kjo nga greqishtja Techno. Ne te vertete, fillimisht muzika nuk tregonte nje art te vecante, por te gjitha artet e Muzes, e i referohej dickaje "perfekte" dhe te "bukur".

Qe te mos e zgjas shume po tregoj vetem si e mendonte William Shakespeare rolin e muzikes: "Njeriu ne zemren e se cilit muzika nuk ka "eko", qe nuk mallengjehet nga nje bashkim akordesh e melodish, eshte ne gjendje te beje gjithcka, plagose, tradhetoje e vjedhe...Mos i beso atij, besoi muzikes!" (Tregtari i Venedikut)

Personalisht me ane te muzikes orientohem kudo. Edhe ne momente te keqija kur cdo gje duket e ngrysur, eshte e vetmja qe me ngushellon e me ngushellon ne menyren qe kerkoj une. Muzika na jep hije tjeter: romantike kur dashurojme, gazmore e popullore neper dasma, elegante neper mbremje, clodhjeje etj etj...

Ndjenja qe ju jep muzika juve?! Eshte me te vertete ndjenje apo thjeshte nje mjet degjimi qe gjendet ne cdo cep te Botes e ne cdo ambjent jetesor nepermjet tv, majtofonave, pc etj...

P. S thuhet se edhe ne lutjet fetare... Nqs kendon me gjithe zemer Dashurine Hyjnore ajo eshte sikur je lutur dy here, sepse nuk ben thjeshte nje lutje por i dedikon Zotit nje kenge, nje dhurate pra
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Erlebnisse : 05-10-2008 mė 12:57
    La vita č bella...

£u & £i Maska e xlindax
    Anėtarėsuar
    10-02-2007
    Vendndodhja
    Italy
    Postime
    733
    Shum i bukur ky filem.. Me pelqeu jasht mase!!
    ...persa i perket muzikes eshte nje nga gjerat pa te cilat nuk mund te jetoja, eshte ilaci im kur lodhem...
    Kur jam e merzitur me ben shoqeri dhe kur jam e lumtur e shton kete.
    Me ben te ndihem mire, ndonjeher dhe keq por te shumtat her me ben te kuptoj sh gjera midis kesaj.

Ogni xsona che passa nella mia vita č unica...
    Xkč lascia un poco di se..
    E prende un poco di me.

i/e regjistruar Maska e busavata
    Anėtarėsuar
    22-10-2008
    Vendndodhja
    Gjilan
    Postime
    4,023
    muzika eshte shum interesant
    edhe kur nuk ka un e ndegjoj ate...

Anėtarėsuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438
    Citim Postuar mė parė nga busavata Lexo Postimin
    muzika eshte shum interesant
    edhe kur nuk ka un e ndegjoj ate...
    do te thote me te vertete shume e tregon qe jo vetem te pelqen por qe muzika buron nga ty
    La vita č bella...

Ndjenja qe ju jep muzika juve?!
    E si mund ta shprehesh ndjenjen... , pasi shume mvaret nga momentet e gjendjes shpirterore.
    Muzika por ēfare muzike…

Psh. une kur kam degjuar per here te pare Sergei Rahmaninov, pikerisht “preludin e vdekjes” , me ka lene shume mbresa…

Po ashtu edhe 4 stinet e Antonio Vivaldi, me pelqen jashte mase dimri dhe vjeshta…, ēlodhese.
    Mendoni qe ka kompozuar edhe “ Scanderbeg” me libret te Antonio Salvi , e ka vene ne skene per here te pare me 22 Qershor 1718 ne Firence Teatri della Pergola ( kete nuk e kam degjuar ende )

Pastaj Rigoleto e G. Verdi…, e sa te duash te tjera…, por qe ka muzike e muzike, ku fatmiresisht ēdo njeri ka preferencat e veta.
    P. S thuhet se edhe ne lutjet fetare... Nqs kendon me gjithe zemer Dashurine Hyjnore ajo eshte sikur je lutur dy here,
    Jam shume dakort me ty.

Kur degjoj psh brane te muzikes se shenjte te Malit te Shenjte, ndjej nje qetesi shpirtero te papershkrueshme...

Anėtarėsuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438
    Citim Postuar mė parė nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    E si mund ta shprehesh ndjenjen... , pasi shume mvaret nga momentet e gjendjes shpirterore.
    Muzika por ēfare muzike…
    E ke dhene vete pergjigjen, pikerisht ndjenja e muzikesh eshte kombinimi i saj me gjendjen shpirterore. Ajo ndryshon me ty, me gjendjen tone emocionale momentane apo sidoqofte))
    La vita č bella...

Pink Floyd Maska e 'Zarathustra
    Anėtarėsuar
    28-01-2009
    Vendndodhja
    Edinburgh
    Postime
    13
    Muj me than qe ē`mendem pas muzikes sidoms pas asaj Klasike , popullore qytetare dhe Rock .
    Ka muzikė tė mirė e tė keqe por ka edhe muzikė qė quhet Pink Floyd .

Tema tė Ngjashme

1. Muzika klasike, 101 pjesėt mė tė bukura
    Nga Tannhauser nė forumin Muzika botėrore
    Pėrgjigje: 103
    Postimi i Fundit: 21-10-2023, 16:25
  2. Muzika popullore ne dileme.
    Nga ChuChu nė forumin Muzika shqiptare
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 04-05-2009, 16:00
  3. Muzika, si po deformohen shijet
    Nga Davius nė forumin Muzika shqiptare
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 14-03-2007, 21:03
  4. Muzika - thjesht njė melodi, apo ndoshta njė gjenerator ndjenjash dhe emocionesh?
    Nga EXODUS nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 07-02-2004, 12:00
  5. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 31-05-2003, 18:04

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •