Ja certifikatat, me to do vidhet
Data e Publikimit: 23/12/2006
Autori i Lajmit:
"Zjarri"
Tiranë
- Të paktën tre lloj certifikatash janë në qarkullim, në zyra të shtetit, të gjendjes civile, në duart e qytetarëve, të falsifikuesve. Ministria e Brendshme mohon të ketë ndonjë anomali në milionët më të fundit të prodhuar të certifikatave, ndërsa dokumentat flasin vetë. Ka një lloj certifikatash që janë të dublikuara, që do të thotë se për të njëjtin numër serie ka dy certifikata. Ka një lloj certifikatash që janë tërësisht të falsifikuara dhe që bllokohen nga policia sa herë që ushtron kontrolle në qendra të vecantë në rrugën e Kavajës, që merren me këtë lloj aktiviteti në mënyrë të vazhdueshme duke iu përgjigjur nevojave të jo pak njerëzve. Ka edhe prej atij lloji certifikatash që mungojnë. Nuk dihet se si mund të jenë për pamje dhe as si numra, sepse në fakt nuk gjenden kurrkund në pakot zyrtare që tërhiqen nga zyrat e gjendjes civile në Magazinën e Furnizimit Materialo Teknik. Në fund janë ato, të paktat dhe të vetmet që kanë vazhduar të mbeten gjallë për cudi dhe sa për të vlejtur si model për t'u fallcifikuar, pikërisht certifikatat standarte zyrtare.
Skema e manipulimit
Me të njëjtin numër serie ka të paktën dy certifikata. Në rastin më të mirë, të dyja mund të qëllojnë në pakot që merr në dorëzim gjendja civile e njësive vendore, e cila jep vetëm njërën prej tyre. Por askush nuk e di nëse cdo njëra ka përfunduar në të njëjtën dorë. Ky qytetar mund të paraqitet në dy qendra të ndryshme votimi për të votuar dhe askush nga komisionerët nuk mund të vërë re parregullsinë, përderisa certifikata shfaqet e sigurt. Nuk përjashtohet mundësia megjithatë që certifikatat me të njëjtin numër serie të shkojnë tek dy qytetarë të ndryshëm, që gjithashtu do të votojnë duke u identifikuar me këtë dokument. Në dukje të gjitha janë në rregull me fletën e certifikatës dhe askush nuk e di se kjo ka edhe një motër binjake që bredh gjithandej për qëllime nga më të mundshmet.
Të rrugës së Kavajës
Ligjërisht ato nuk duhet të ekzistonin, sepse janë të fallcifikuara, por nëse kanë të ngjashmet e tyre me plot parregullsi që përdoren si dokument identifikimi, atëherë përse të mos jenë edhe ato. Gjenden me shumë lehtësi tek rruga e Kavajës në Tiranë dhe asnjë aksion policor nuk ka mundur t'i zhdukë njëherë e mirë nga qarkullimi përvec se të bllokojë ca qindra prej tyre dhe mjetet me të cilat fallsifikoheshin. Në fakt janë më të dallueshme se gjithë të tjerat përsa i përket vërtetësisë së tyre dhe kjo jo vetëm për shkak të dorës profesioniste që i ka realizuar. E vetmja gjë që ndryshon në formatin e certifikatës është në vend të zyrës së origjinës nga ka dalë dokumenti shkruhet vetëm "bashkia, komuna" pa dhënë specifikimet që gjenden në gjithë certifikatat e tjera sipas njësive vendore.
Standartet
Më parë kanë ekzistuar në shumicë, ndërsa sot mbase mund të përdoren thjesht si model për të fallcifikuar të tjerat. Më parë e vetmja zyrë nga ku mund të tërhiqeshin ishin ato të gjendjes civile, kurse sot edhe këto nuk janë të sigurta nëse ofrojnë për qytetarët ato që duhet. Pasi magazina nga ku i tërheqin është po kaq e pasigurt. Në kohën kur kryeministri na deklaroi lehtësira në marrjen e certifikatave, jo duke shmangur rradhën nëpër sportelet e zyrës së gjendjes civile, por duke hequr afatin e ligjshmërisë së tyre që ka qenë tre muaj, problemi janë vetë cerfitikatat me parregullsitë e tyre.
Ato që mungojnë
Në rradhën e certifikatave të larmishme me të cilat kemi patur rastin të njihemi në pak kohë nuk kanë se si të mungojnë ato që nuk gjenden. Paradoksi qëndron brenda pakove që tërhiqen nga Magazina e Furnizimit Materialo Teknik, por që rezultojnë të jenë të paktën deri në 250 copë mangut, sic konfirmon një procesverbal nga njësia bashkiake numër 10 e kryeqytetit. Mungesa të tilla janë hasur edhe në njësi të tjera bashkiake, njësi vendore nëpër Shqipëri, sa tashmë janë bërë të zakonshme. Mbase më të pakta në numër, por që gjithsesi nuk janë në pakon ku duhet të ishin. Alarmi i ngritur në mënyrë të vazhdueshme nga punonjës të zyrave të gjendjes civile nuk ka përbërë asnjë shqetësim për drejtuesit e instancave më të larta kompetente. Të gjithë dalin ose me variantin e mohimit të anomalive të certifikatave, ose këshillës për të mbajtur një procesverbal që duhet të paraqitet tek Magazina e Furnizimit Materialo Teknik, sikur problemi të jetë vetëm atje. Askush nuk e mban përgjegjësinë, ndërkohë që qytetarët pyesin veten nëse kanë në dorë dhe identifikohen nëpër institucione me një certifikatë të vërtetë.
Te fallsifikuara,por me vule vertetesie
Tiranë- Certifikatat që gjenden lehtë në rrugën e Kavajës dihet se janë të fallsifikuara. Por duket se jo në gjithë tërësinë e tyre. Kanë një hologramë mëse të vërtetë e cila plotëson standartin e një dokumenti ligjor. Vula e vërtetësisë që gjendet në cdo lloj certifikate tjetër që del nga zyrat e gjendjes civile apo nga magazina kryesore që mban këto dokumenta, gjendet edhe në certifikatat e fallsifikuara. Një paradoks i tillë mund të ngjajë vetëm për këtë lloj dokumenti që është shfaqur në të gjithë format dhe ngjyrat kohët e fundit. Edhe pse nuk është e vërtetë në format, ngjyrë, plotësim, ka hologramë të vërtetë. Kjo konfirmon edhe njëherë dyshimin se sasia e dytë e hologramave që kanë mbërritur në portin e Durrësit, plot 25 ditë pas prodhimit të certifikatave nuk kanë shkuar të gjitha për t'u vendosur mbi dokumentat që plotësonin edhe standartet e tjera dhe elementët që përcakton ligji. Kjo është e qartë përderisa shumë prej këtyre vulave të vërtetësisë kanë mbërritur edhe tek "zyrat" e rrugës së Kavajës nga dalin vetëm certifikata të fallcifikuara.
Drejtoresha e magazinës,gruaja e deputetit të PD
Tiranë- Drejtoresha e Magazinës së Furnizimit Materialo Teknik është bashkëshortja e një prej deputetëve të maxhorancës. Që nga momenti kur u hasën parregullsi tek certifikatat e prodhuara më së fundi dhe të marra në dorëzim nga Ministria e Brendshme, përgjegjësia është kërkuar pikërisht nga kjo drejtoreshë që kishte lejuar futjen në magazinë të dokumentave të tillë që nuk plotësonin standartet ligjore dhe të nevojshme për identifikim. Në të njëjtin konkluzion ka dalë edhe Kontrolli i Lartë i Shtetit që ka bërë përgjegjës drejtuesit e magazinës. Kjo përgjegjësi bie direkt mbi drejtoreshën Anila Hoxha dhe zëvendësin e saj, Xhevdet Kopani, të cilët kanë bërë hyrjen e kësaj sasie të madhe dokumentash, rreth 1 milion 227 mijë certifikatave në magazinë.
7 milionë çertifikata, më tepër se nevoja e qytetarëve. Ku shkojnë të tjerat?
Tiranë- Zyrtarisht nuk ka një shifër të saktë të certifikatave të prodhura dhe aq më pak mund të dihet jo zyrtarisht se sa janë certifikatat e reja. Ministria e Brendshme deklaroi rreth 5 milionë certifikata të prodhura, të cilat ishin llogaritur për të plotësuar nevojat e një numri prej rreth 1.2 milionë shtetasish shqiptarë. Duke i shtuar kësaj shume pajisjen me certifikatë për katër tremujorë të vitit, afat që përcaktonte ligjshmërinë e një dokumenti të tillë identifikimi, rezultoi se 5 milionë certifikata do të ishin mëse të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e shtetasve për të marrë një dokument. Ndërkohë që bëhet fjalë për një shifër prej 7 milionë certifikatash, e cila pavarsisht se si bëhet llogaria, duket të jetë e tepërt gjithsesi. Nëse pesë milionë certifikata ishin llogaritur si të mjaftueshme për 1.2 milionë shtetas, duke përfshirë edhe rifreskimin e këtyre dokumentave cdo tre muaj, 7 milionë certifikata janë me të vërtetë tepër. Kjo për faktin e thjeshtë, sepse vetë kryeministri Berisha duke iu referuar rradhave të gjata në gjendjen civile nëpër bashki dhe komuna, ka deklaruar se certifikata nuk duhet të jetë më e vlefshme si dokument vetëm për një periudhë prej tre muajsh. Madje nuk do të kenë asnjë lloj limiti në afate. Për këtë arsye, shtatë milionë certifikata për të pajisur në mënyrë ligjore cdo qytetar të Shqipërisë me të paktën vetëm një kopje, por që edhe kjo të jetë e vlefshme ligjërisht. Ky konfuzion me shifrat e certifikatave të prodhuara që ka karakterizuar gjatë kësaj kohe edhe vetë Ministrinë e Brendshme që ka një kontratë për prodhimin e tyre nuk është i rastësishëm. Vetëm pas zgjedhjeve, ministri mund të na thotë se sa kanë qenë gjithsej, pasi të jenë bërë edhe llogaritjet e duhura.
Krijoni Kontakt